Седмокласници 2020/2021 - Тема 9

• 36 305
  • 742
  •   1
Отговори
# 210
Интересно моят като не е бил 5 и 6 клас в Бг, какво биха му усреднили....

Един блед, блед, сигурно и той е с много дефицит на вит. Д

# 211
  • Бургас
Тази седмица съм второкласничка. Дребното са под карантина и много нерви. Не ми се мисли като дойде неговия ред за кандидатстване. Ще взема да се пропия.
ПИ във Вектор добри ли са? На мен тези в Регалия ми допаднаха, а и организацията им е добра. Ако има възможност ще я запиша на последните изпити. Засега почивка от пробни изпити.

# 212
  • Някъде на край света
Момичета, как само бързо пишете. Едва насмогнах. Simple Smile
Бях сигурна, че до ваканцията ще ги оставят дистанционно. Не знам кои са тези родители и учители, които искат ДО, но аз с колкото родители съм говорила, всички са за ПО.
Всички знаят, че е в ущърб на децата.
Малкото ми зверче дори не се е опознало с класа си (5-ти клас в ново училище), с учителите...
Голямата -вместо да ги готвят имат по 2 задачи от учебника за домашно и решават в час по математика решените задачи от учебника Cry
После не знам защо да й се сърдим, та тя изобщо не е виновна...
Ще взема да пропия, току виж за на малкия НВО-то съм свикнала Simple Smile

# 213
  • София
Пак допряха до най-евтината мярка, а не най-ефективната. Aко наистина има нужда да натиснат тая крива, какъв е смисъла да спират само една част от учениците, по-малките остават присъствено и всичко останало отворено. Започвам да се отчайвам, че до края на годината ще си откараме на ДО. Kъде юни може и да ги пуснат, но аз точно за тогава се замислям дали не е по-добре две седмици преди HВО да остане вкъщи. Hе ми се рискува в последния момент да се окаже в карантина или  още по-зле - заразена.
Аз също не съм използвала дни по домашни причини тази година и съм решила преди НВОто да го спра от училище. Ако изобщо тръгнат, ще ходи до 4 юни и остава в къщи - първият изпит се пада на 12тия ден.

Колко дена могат да се ползват по дом. причини? Достатъчни ли ще са? И... какво заявление и до кого се подава? Никога не съм ползвала тази опция, та не знам... *blush*. Благодаря!

Скрит текст:
ПП
Да се похваля - Врячо се е класирал за национална олимпиада по химия, с 5-и резултат (две деца са с еднакъв брой точки). Да не повярваш... на какви ли не курсове и уроци ходи по мат и бел, от миналата година още (хич и да не споменавам за фарса с уроците по пиано и руски...) с... да речем скромни резултати, химия учи само с мен и клуб по химия имат тази година от училището - онлайн - и... стана. Е, само дето той пък, след като цяла година се опъваше, откри астрономията и квантовата физика и реши, че с физика иска да влиза... уви, по собственото му мнение е провалил с гръм и трясък тази олимпиада - дано за състезанието на НПМГ успее да се съсредотичи повече.

begbie, радвам се, че сте открили проблема!

И витамин В12 пускайте заедно с D. Откога се каня:(
Точно преди две седмици си пуснах - 4 пъти под нормата съм. Започнах да чета и умувам какво да предприема. Но наистина се оказа важен показател. Както и витамин Д.

Ако B12 ти е 4 ПЪТИ под нормата трябва да вземеш мерки НЕЗАБАВНО, това изобщо не е майтап! Но... сериозно - първо повтори изследването, твърде съмнително звучи да имаш ТОЛКОВА ниски нива без никакви (неврологични) симптоми. Иначе се слагат инжекции по схема...

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 01:27 от katiABV

# 214
  • Варна
Добро утро!

Kati, повторих го е друга лаборабория, защото и лекарската се усъмни, но пак същия резултат. Странното е, че и при мъжа ми е такова положението. Той вече го приема допълнително на хапчета.

Хубавата новина от вчера е, че школата остава засега присъствено. Дано е за по-дълго.
Другата хубава новина е, че днес е петък😁
Успешен ден на всички:)

добавям се, че се сетих нещо. Все се каня да ви питам дали гимназиите организират Ден на отворени врати?Принципно ми е интересно и бих завела детето. Не очаквам в тази обстановка да го разрешат де.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 07:07 от Лилла

# 215
  • София
Лилла, по принцип организират, но при това положение едва ли биха направили нещо подобно.
Вит. Д, го пием от ноември,заедно с цинк и силен. Аз пък допълнително пия и магнезий, въобще цялата мандалеева таблица.
Допълвам се:
https://novini.bg/bylgariya/obrazovanie/650822
Няма да има отпадане на материала, каза Синеочка

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 08:22 от Марти

# 216
  • София
Добро утро и от мен Nature Sunny
Лилла, мисля, че някои гимназии имаха и виртуален ден на отворени врати, може и да бъркам. Може и да се поуспокои обстановката и да организират присъствени такива.
Аз се замислих за този витамин Д, ще говоря с педиатърката ни, благодаря ви, че насочихте вниманието ми към това Kissing Heart

# 217
  • България, София
Добро утро, момичета Coffee
Не знам вече да се ядосвам ли, да се радвам ли на това, че децата остават ДО.
Новото училище не ни е никак близо и сутрин най - вероятно аз щях да карам девойката, а след това да се прибира с градски транспорт, като има да сменя 2 превозни средства. Докато си дойде, в дните, в които има 7 часа, ще е станало 15.00 ч. Но се бях настроила психически за това.
Сега ще спестява време, но за сметка на какво? Още не си е видяла съучениците и учителите на живо. Като гледам как вървят нещата, може и да не успее да се запознае с тях Sad

Витамин Д и Б 12 наистина са много важни. Мин.лято се оказах с доста сериозен дефицит на вит.Д. Бях на долната граница. Б 12 също не ми беше в норма. Вит. Б 12 имаме в назална форма и ако не забравя, гледам 2 пъти седмично да слагам на наборката. Помага за концентрацията.
 На децата от години като имуностимулант давам вит. Д в периода октомври - април по 1 - 2 капки всеки ден, а за себе си бях решила, че няма нужда. Е, не се оказа баш така. Някакъв срив бях направила явно от тези дефицити и ме сполетяха кошмарни кожни проблеми. Поне аз на това го отдавам.
Лятото се опитах да го набавям и по естествен начин, като стоя на слънце без фотозащита, когато не е най -голямата жега. Не съм пускала пак изследвания, защото цяла зима го приемам на капки, но да мине сезонът, ще го спра за известно време и ще пусна изследвания. И магнезий пия. Селен и цинк също трябва да добавя. Може би и за децата ще е добре. То наистина менделеевата таблица се събра Smile

# 218
  • Варна
Добро утро Simple Smile
Много се замислих и аз за витамините. Притеснява ме и още един аспект - когато сме в офиса ядем по-разнообразно, а сега въртя едни 20-ина неща вече цяла година. Намразвам и част от любимите си ястия покрай това седене в къщи. Детето и то капризно - все повече неща отказва да яде и я разбирам. Покрай това виждам и че плодовете се подмотават дълго и не проявява интерес към тях, а преди главно това ядеше. Ще взема някакви комбинирани витамини и ще настоявам да ги пие, че да не закъсаме след време здравословно.
И поздравления за класираните на националния кръг химици! "Форумските деца винаги успяват", нали така беше? Ето го доказателството - от 19 класирани за цяла България, 2 са "наши" Simple Smile Успех им желая от сърце и стискаме палци за финала!

# 219
  • София
За тийнове в ДО има ли някакъв набор профилактични кръвни изследвания?

Вит В12 в комбинирани скъпи френски витамини бил в 100% дневната нужда.
Докато реших да проверя мерните единици. Не повярвах на очите си! Трябвало 200 или 2000 пъти повече да се пие, ако някога си имал дефицит.
А ако никога не си се изследвал, пиенето на комбинирани витамини е загуба на пари и време.
Лилла, в кои две лаборатории е еднакъв резултатът ти, че да избера една от двете Simple Smile

# 220
Тази година и аз и мъжа ми, сестра ми и мъжа й изследвахме витамин Д есента - всички сме на минимума, аз даже бях с 15 единици от минимум 30. След три месеца пиене на вит Д поне го докарах на минимума Simple Smile Хем на море бяхме и много се разхождахме лятото, явно не е толкова лесно натрупването му.

# 221
В Материка ще има присъствен ПИ тази неделя. Ние избрахме БЕЛ, този месец явно ще е на българския при нас  Simple Smile)

# 222
  • България, София
Забравих да поздравя за класираните на националния кръг химици!
Успешно представяне Simple Smile

# 223
  • София
Сега като ви слушам за онлайн обучение и в школите се радвам, че послушах девойката и я записах на индивидуални уроци. Поне така да й влезе нещо в главата (дали не се самозалъгвам само 🙄).
Ден на отворените врати организираха в АК, първо виртуално, после на място на малки групички. Би било хубаво ако има такова нещо и в гимназиите. За такива като мен, които не познават нито една гимназия в София, ще бъде много полезно.

# 224
  • Варна
Вариантът за виртуална обиколка наистина е опция. Не бях се сетила, че може и така. Благодаря ви, момичета. Ще следя сайтовете на гимназиите. Преди 2 години 1ва ЕГ са имали на живо.

desita, точно това си мисля и аз последните дни. С тези школи онлайн незнам какъв ефект ще има. Затова като стана ясно, че ще има ДО до 26.03 записах детето на индивидуален и по математика. И си мисля, че към този момент най-добрата тактика би била индивидуални от 5 клас по бел и математика, а школа и индивидуални само за 7ми клас. Дано сме взели най-правилните решения за децата си.

заСлон, пусках в лабораторията на Курортна и една до Окръжна, забравих й името . А мъжът ми освен тези двете пусна и в Еквита.

Последна редакция: пт, 12 мар 2021, 10:13 от Лилла

Общи условия

Активация на акаунт