Седмокласници 2020/2021 - Тема 9

• 36 355
  • 742
  •   1
Отговори
# 60
Честит празник, момичета! Здраве и много обич ви желая...себе си обичайте и удовлетворението само ще дойде! Flowers Hibiscus
Честита пораснала девойка, MianaNia! Да ви е здрава и да постигне всичко, което желае!
 Днес ми попадна една написана забавно статия Не си мила, когато си майка на седмокласник, сътворена преди няколко години от майка в актуалната сред нас ситуация и ви я споделям, за да разведрим малко следобеда и да се поусмихнем! Наздраве! Wine Glass

# 61
  • София
Честит празник, дами! Flowers Tulip

Честит рожден ден на Ния! Нека здравето и късметът да са ѝ верни спътници! Flowers Four Leaf Clover

Втората смяна не се отразява добре на синковеца. Сутрин, докато стане и започне да учи, станало време за училище, а вечер често са до късно и няма време, а и желание за домашни. Демотивиран е повече след двуседмичното присъствено обучение. Не знам какво и как да променя... Като се постопли времето, а той затворен вътре пред компютъра, съвсем не ми се мисли какво ще е. По литература още са на 4.част на "Една българка", че те до юни няма да могат а вземат материала от 7.клас с това темпо, а за преговор съвсем няма да има време. В Регалия вече са на "До Чикаго и назад", но и там има едно пришпорване, та не знам... Да минава юни месец и да си почина!

# 62
  • Варна
Честит празник, дами! Бъде винaги с усмивка на лице. Така всичко около вас ще грейва! 🌷🌷🌷
MianaNia, честит рожден ден на девойката. Желая й здраве и смело да следва мечтите си!

Незнам при вас как е, но в нас мъжът ми гледа отстрани какво се случва в седми клас. Не се е налагало да се намесва, но определено гледа да не е наблизо когато започнем да викаме. По цял ден ми се чуди  на търпението и на това, как постоянно измисля начини да го мотивирам да учи допълнително.
Откакто е първа смяна определено е по-добре.
Bonanza, имахте ли промяна на смяната 2ри срок? Според мен ритането на топка както писа ти, си е вид концентрация и обмисляне на положението. Дай му още малко време да се събере. Сигурна съм, че щом е така амбициозен, скоро ще влезе в ритъм.

Последна редакция: пн, 08 мар 2021, 16:05 от Лилла

# 63
  • София
Честит празник,мили момичета!!!
Честита рожденичка!!!

Аз съм отчаяна. Получих картите за преговор. ... Кака му го изпитва, а той само глупости говори...

# 64
Да е здрава, успешна и щастлива девойката на Ния!

Произведенията в седми клас и според мен са ужасно много. Не знам кога ще успеят да ги вземат всички, че и да преговарят от предните две години.
Трябваше още в шести клас учителите да  преподадат поне 2 творби от седми.

# 65
Честит празник момичета! Бъдете здрави и имайте сили, щото аз вече нямам.
Честито и на рождениците!
То това мойто, завършен егоист.
Нито се сети да ме поздрави, камо ли пък с нещо да ме изненада.
Лаптопът му е забранен, щото като се докопа до него, става различен.
Днес обаче имали контролна, та му го дадох. Ми то няма ядене, няма учене с тези игри.
В три му напомних , че от днес е на присъствена школа, нито тетрадката си е взел, нито домашната, не разбрах защо отива.
Не мога всеки ден да се ядосвам и да викам. Оплаках се/то последно време май само за това влизам/

# 66
  • София
И у нас от четвъртък всичко е забранено - компютри, плейстешън... Днес понеже всички сме в къщи, той се успа и пропусна първия час...

# 67
  • гр.Варна
Честит празник, дами! Бъде винaги с усмивка на лице. Така всичко около вас ще грейва! 🌷🌷🌷
MianaNia, честит рожден ден на девойката. Желая й здраве и смело да следва мечтите си!

Незнам при вас как е, но в нас мъжът ми гледа от страни какво се случва в седми клас. Не се е налагало да се намесва, но определено гледа да не е наблизо когато започнем да викаме. По цял ден ми се пуде на търпението и на това, как постоянно измисля начини да го мотивирам да учи допълнително.
Откакто е първа смяна определено е по-добре.
Bonanza, имахте ли промяна на смяната 2ри срок? Според мен ритането на топка както писа ти си е вид концентрация и обмисляне на положението. Дай ми още малко време да се събере. Сигурно съм, че щом е така амбициозен, скоро ще влезе в ритъм.
Имахме промяна,да.Беше втора,сега е първа смяна и му е трудничко.
Иначе,когато има ИИ в училище ползва часа,за да си учи за школа или следващият ден.Опитва се да се организира,но ако му видиш стаята  едва ли ще ми повярваш,че прави някакви опити.
За ритането на топката не знам каква е причината."Боца" си я,тя пада в салатките ми и лука.Утъпка цялото място,което баща му обръща на ръка.И тъй като обичайно садя и гледам домати,тази година му казах,че тази чест се пада на него,защото не ми уважава труда и риташе в насажденията и миналата година.Той пък ми се озъби и каза,че с баща си ще си направят партия и ще ми покажели,че и те могат да отглеждат зарзават.Аз пък реших,че ще си купя удобен шезлонг и ще се опъна на него и им се наслаждавам Simple Smile
Това малко за разсейване!
Но да,действа човека.Класрум-а му е вързан към моя телефон и гледам,че пише "частни коментари" и на други учители с искане за допълнителни задачи,за да оправял оценки Kissing FaceWinkYum
Той си знае Wink
И след юни,неговата си психика ще е ок.Въпроса е нашата как ще е! LaughingLaughing

# 68
Дадох пробния на Вектор по мат. Хич не съм доволна. Грубо 80 ги сметнах. Последната задача е лесна, а подточка б сгреши. Също б от предпоследната. Там някакво недоглеждане.
От теста установих, че не знае първи признак. Ъгълът що да е заключен между двете страни, като може и да не е?! Ядосах се.

# 69
  • България, София
Kally May, благодаря за новата тема Flowers Hibiscus

Честит празник, момичета!
Бъдете здрави, обичани, обичащи, ценени и уважавани Hug

MianaNia, честита да е рожденичката! Да е жива и здрава, много, много обичана и щастлива, винаги и навсякъде късметът да е с нея, да постига с лекота целите си и да сбъдва мечтите си Blush

Bonanza, дано скоро да отмине това състояние. Явно много вече му е дотегнало всичко с тези така важни предмета. То и на мен така. По всичко. Ама ще стискам зъби. До юни има време. При девойката просто трябва за подръчквам и подсещам. Да чакам сама да се сети да се организира ... А си има органайзер и я карам за всеки ден на пише какво има да прави да училище и да отмята, когато нещо е изпълнено.

Наборката в новото училище мин.седмица вземаха "Българският език". В предишното бяха стигнали до "До Чикаго и назад".

# 70
  • Варна
Дъждче, не се ядосвай, 80 са много хубав резултат за този изпит. Като излезе статистиката, ако искаш ще ти пиша къде би се наредила сред явилите се деца, но за сравнение - мойто, иначе прилично справящо се с математиката, дете има 67 - за 3 задачи от първи модул не й е стигнало времето и ги е стреляла на сляпо (но нищо не познала - карък като майка си Simple Smile ). Като разгледах задачите - харесват ми, но мисля, че децата още не са имали време да автоматизират дори лесните неща по геометрия и това се е отразило в представянето на повечето от тях. Не е толкова до сложността на задачите, а защото си доста нова за тях материя. Примерно дъщеря ми много се мотае като разписва, все се чуди "ама така ли да го напиша, това достатъчно ли, кое първо (дори когато няма значение!)" и така си яде времето... Ще свикнат, малко тренировки и никакво отчаяние!
Не е ли време за наздравица, дами?

# 71
Честит празник, скъпи дами! Да сме живи и здрави, да подкрепяме нашите деца да сбъднат мечтите си! Много здраве и късмет на рождениците! Чак сега осъзнавам, че децата ни са вече пораснали, самостоятелни и може би малко ги подценяваме!

# 72
  • Пловдив
Чистит 8 Март, бг мами! Официален ден за вино и цветя! Бъдете здрави, издържливи на тийн бурите! Цветен, весел и усмихнат Празник!

За всички от Пловдив - в Тъговската мисля, че има присъствени ПИ.

# 73
  • София
И аз съм благодарна на нормалността в темата 😂 пия чаша вино за всички нас!
И моята щерка не прави връзка с геометрията. Чертежа я гледа, и тя него, и толкоз! 😢

# 74
  • София

Осми март е ден на мама
    но какво да й даря,
    та за грижата голяма
    аз да й благодаря?

Огърлица от шестици
    ще й дам за тоя ден.
    Нека всички ученици
    да направят като мен!
Асен Босев

Дъждец, има всички основания да ти задава този въпрос. Защо пък да е точно ъгълът, заключен между страните? Понеже на някого този ъгъл е по-симпатичен? Като не се учат доказателствата на теоремите скептицизма е напълно логична и достойна реакция към необоснованите "от въздуха" твърдения.

Това, че нещо е "интуитивно" не е достатъчно основание в математиката.
А първият признак е твърдение 4 от Елементите на Евклид.
Прилагам доказателството на руски просто понеже... ами, някои неща се намират лесно на руски и никак - на български (уви), а не ми се преписва цялото. Мисля си, че разбираш руски, извинявам се, ако греша.

Первый признак равенства треугольников

Теорема. Если две стороны и угол между ними одного треугольника соответственно равны двум сторонам и углу между ними другого треугольника, то такие треугольники равны.

Доказательство. Рассмотрим треугольники ABC и A1B1C1, у которых AB = A1B1, AC = A1C1, ∠A = ∠A1 (рис. 82, а), и докажем, что эти треугольники равны.

Мысленно наложим треугольник ABC на треугольник A1B1C1 так, чтобы вершина A совместилась с вершиной A1, а стороны AB и AC наложились на лучи A1B1 и A1C1. Это можно сделать, так как углы A и A1 равны (рис. 82, б).

Поскольку AB = A1B1 и AC = A1C1, то сторона AB совместится со стороной A1B1, а сторона AC совместится со стороной A1C1 (рис 82, в), в частности совместятся точки B и B1, C и C1. Следовательно, совместятся стороны BC и B1C1. Итак, треугольники полностью совместятся, поэтому они равны. Теорема доказана.

Доказанная теорема выражает признак (равенство у треугольников двух сторон и угла между ними), по которому можно сделать вывод о равенстве треугольников. Он называется первым признаком равенства треугольников.

И да допълня, понеже тук липсва от доказателството, т.е. до тук е доказано, че трите върха съвпадат. Нататък доказателството, че и съответните страни са длъжни да съвпадат е свързано с една аксиома (сега погледнах, акс. 12), според която две прави линии не могат да заключват пространство (тук може и да има друг термин на български, обаче... и книгата ми е на руски и, което е по-съществено и учебниците ми навремето бяха на руски, та просто част от термините просто никога не съм знаела на български, уви. Идеята е, че не можете с две прави линии да се заключи част от пространството от останалото пространство. Това е аксиома, не се доказва, но можеш да го оставиш да се пробва. Впрочем валидно е в произволно-мерно Евклидово пространство.)

Последна редакция: пн, 08 мар 2021, 23:59 от katiABV

Общи условия

Активация на акаунт