Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 30

• 37 546
  • 761
  •   1
Отговори
# 435
Фея, остави го сам да потърси тогава. Ако те притеснява,че спи дълго, пробвай на 2 часа и половина например. Наддаването е чудесно, просто трябва да дишаш спокойно. Недей да изцеждаш без напрежение в гърдите. Сега понеже вече си създала тоя режим на цедене и 400мл са доста, започни плавно да намаляваш това цедене - само ако са напрегнати и втвърдени гърдите и само до облекчение, не до край. Трябва плавно да падне количеството изцедено и да спреш ползването на помпата, но плавно. Паузата от 7 часа не е чак толкова голяма за 3-месечно. Но щом те притеснява - събуди го и го накърми веднъж в просъница. Детето преспокойно може да се нахрани за 5-10 мин на гърда. Не се тревожи. Всичко е наред. Ти сама си усетила, че си иниицирала една идея по-честа стимулация.

Може ли да попитам нещо ? Прословутите трици , които иска педиатъърката в памперса , така и не достигаме . Акото ни често е зелено и като сопол? Може ли да споделите мнение ?може би е свързано с кърмата .
Не знам какво са прословутите трици. Кърмените бебета акат сравнително течни/воднисти изпражнения с горчичен цвят, който може да варира до кафяв.

Зелени изпражнения (нееднократно) със слуз, са повече от основателна причина да посетите детски гастроентеролог. Ако той прецени и алерголог. Зелени мотат да бъдат изпражненията от прием на добавка желязо, но случая не е такъв доколкото разбирам. Посетете специалист.

# 436
Здравейте, преди седмица родих преждевременно със спешно цезарово сечение в 30 г.с. Момченцето ми е много мъничко (роди се 1000гр., сега е около 890гр.) и е в кувьоз. Поради обстановката с ковид от болницата не позволяват свиждания и не вземат кърма. Аз цедя с помпа (старая се да е на всеки 2-3 часа, дори и през нощта) и замразявам. Притеснява ме, че с времето вместо да се увеличава кърмата ми започва да става все по-малко и ми се струва, че в един момент просто ще спре. Пия течности, старая се да цедя поне по 20-30 минути, но количеството, което изцеждам е все едно и също (около 30мл. Общо от двете гърди). Всъщност незнам, това нормално ли е като количество, или трябва да е се увеличава с времето? Бъркам ли някъде и мога ли да направя още нещо за да поддържам лактацията?

# 437
  • София
Здравей, съжалявам, но и при мен така се случи - родих в 31г.с., бебето беше в кувьоз, после на термолегло, захранен със спец.мляко със сонда. Остана 2 месеца в болницата до термин. Изцеждах с 2 помпи двете гърди едновременно, вкл.и през нощта, по около 20 минути. Една част носех в болницата за да му дават след като го изкараха на обикн.легло. Другата част замразявах. Успях така до годинка и 2-3 месеца. Не засука от гърда, въпреки всички опити. Успях да поддържам лактацията само с помпите. Повреждаха се, купувахме нови и така. Лошото е, че не ти разрешават да носиш кърма в болницата. При мен за по-добро потичане помагаха топли хавлиени кърпи (топлех си ги с ютията до мен), ядях варено жито с бисквити, много течности, овесени ядки..... Не съм пила лактогонен чай, но опитай. И честа стимулация с помпата, аз ползвах на НУК. Успех, стискам палци всичко да е наред!

# 438
Благодаря bamboo.ag, ще бъда постоянна и дано има резултат!

# 439
SummerStorm, стимулацията е начинът за увеличаване. Звучи добре това, което правиш. Ако искаш върни се малко в темата, имаше съвети към Макарон за изцеждане.
Пускам ти клипчетата, които бях сложила тогава от сайта на Хедра.
Сега са празници наистина, но пробвай да се чуеш с консултант за по-точни насоки и оптимизация ако има накъде. LittleCactus предполагам ще се включи също като има възможност.

Имаш ли снимка на бебчо? Гледай я докато цедиш.

https://m.youtube.com/watch?v=3kvEOwG7neo

https://m.youtube.com/watch?v=Yr2d5eZXTaM

# 440
Мъника (почти на 2м вече) започна при кърмене направо да се бие с мен. Рита с крачета, замахва с ръчички та чак ме бръкна в окото вчера. Мислех си, че просто е уморен. Последните дни му се събра кръщене, малко повечко излизания  заради топлото време... Но вече пореден ден на която гърда да го сложа, рита и изпъва крачета, реве и 'скърца'. Бутам гърдата, той суче обаче продължава да се дърпа и да е недоволен. Нищо различно не съм яла. Агнешко само на Великден на 2ри, отдавна е минало в кърмата и заминало. Яйца също не понасям да ям та там беше 1/2 яйце. Иначе пълни памперсите, на поискване сме. Не знам това ли имат в предвид под кърмаческа стачка или просто е някакъв период? Рано му е да са зъбки.

Другото което е, че последно време след като успее да се наяде (поне се мисля, че се наяжда, не знам голяма борба е 😅), заспива и като си е гушнат нито съм мръдналя, нито го притискам, се събужда рязко направо с писък. Оглежда се къде е  и пак се унася, нищо че с баща му сме си изкарали акъла.

На някой случвало ли му се е това? Някаква идея какво е това?

# 441
Предполагам силна/слаба струя. Имате ли спонтанно изтичане на кърма? Да чувате бебето да бърза да преглъща?

# 442
Не мисля. Дори гърдите ми спряха да текат когато не кърмя, иначе си течаха почти постоянно. Кърма има, в това съм сигурна. А не са твърди като камък както бяха преди при всяко кърмене в началото. Като че ли се е от регулирало.  Иначе нормално си преглъща, не бърза, но много се дърпа. И позицията смених в опит да го успокоя, но нищо. Ако бяха колики едва ли щеше само по време на ядене да реагира така...

# 443
Здравейте, много силно се надявам някой да ми помогне с информация. От вчера ме боли лявата гърда при най-малкото движение или допир! Не напипвам бучка, не е твърда.. Болката е в основата долу и се движи към подмишницата. Кърмя сина си вече осми месец и в началото имах запушвания, но тази болка не е от това сякаш. На какво друго може да се дължи и дали някоя от вас се е сблъсквала с подобен проблем. Болката се появи сякаш от нищото и ескалира доста бързо. Благодаря ви много!😳

# 444
При мен така се получи от притискане - все спане на тази страна, и от там и запушване. Дрехите, които се допираха до нея ми причиняваха болка. За щастие два дни масажи и топли компреси и много сукане от нея помогнаха.

# 445
При мен така се получи от притискане - все спане на тази страна, и от там и запушване. Дрехите, които се допираха до нея ми причиняваха болка. За щастие два дни масажи и топли компреси и много сукане от нея помогнаха.

Благодаря, че сподели! А имаше ли бучка или не е задължително при зАпушването?
Просто не напипвам никво твърдо, меки са ми гърдите.. просто адски болезнена лява при движение. Не съм спяла цяла нощ..

# 446

Благодаря, че сподели! А имаше ли бучка или не е задължително при зАпушването?
Просто не напипвам никво твърдо, меки са ми гърдите.. просто адски болезнена лява при движение. Не съм спяла цяла нощ..
Не знам дали беше бучка, но от едната страна беше още по-болезнено при допир. След кърмене не беше така твърдо там, но пак си болеше жестоко. Три дена ревах от болка докато тръгна да се оправя...

# 447
Вероятно има запушвани, което е по-навътре и не може да си напипа. Третирайте като запушване.

# 448
Малкият е на 5м и нещо, и през нощта на всеки 2-3 часа се буди да яде. Добре си хапва и качва. Докато се кърмим ли да очаквам да е така с нощните ставания за ядене, нормално ли е?

# 449
За всяко дете е различно. Голямата ми е кърмена до година и половина и се будеше до годинката, а малката е кърмена до 2 и се будеше до края. Често децата се будят и след отбиването. Със захранването можи да започне да се буди още по-често.

Общи условия

Активация на акаунт