Нашите цветя - обща тема 7

• 31 036
  • 752
  •   1
Отговори
# 300
Натуся, много мило! Приемам с благодарност всякакви съвети, нямам голям опит с бегониите. Миналата година за първи път една ми цъфтя разкошно, но не съм сигурна, че беше заради грижите ми, по-скоро въпреки тях Stuck Out Tongue Winking Eye От опит разбрах, че не обичат жега и силно слънце...

# 301
Натуся, и аз ще съм ти благодарна да споделиш. Лятото имах една разкошна бегония, от която вече няма и спомен Confused.

# 302
  • София
Здравейте момичета, моля за малко помощ.
Иска ми се тази година да си отгледам цветята (мушкато) от семенца. Четох, че се слагат от януари до март и леко се притесних дали не съм закъсняла. Та има ли смисъл да се захващам или направо по нататък да си купя разсад?
Има ли разлика в семената, т.е. има ли места (в София) от където е по-добре да си ги взема? Мога ли да избирам цвят на този етап? Кой вид мушкато бихте ми препоръчали? (терасата е със западно изложение)

# 303
  • София
Натуся, много мило! Приемам с благодарност всякакви съвети, нямам голям опит с бегониите. Миналата година за първи път една ми цъфтя разкошно, но не съм сигурна, че беше заради грижите ми, по-скоро въпреки тях Stuck Out Tongue Winking Eye От опит разбрах, че не обичат жега и силно слънце...
И аз не съм специалист по бегониите.
Та,сега се слагат в лека ,пропусклива почва.Почвата  не трябва да се натиска много,а съвсем лекичко.Полива се(аз напръсках с топсин),грудката съвсем леко се натиска в почвата,но не се заравя цялата, някъде до "раменете".Полива се внимателно отстрани да не се мокри грудката.Когато порастне се прехвърля в постояна саксия(почвата отново лека и пропусклива,може да се сложи повече дренаж) и тогава цялата грудка се покрива с почва.Полива се внимателно да не се мокри грудката.
за разбиращи руски https://www.youtube.com/watch?v=7Y7RKleGc0c

Иска ми се тази година да си отгледам цветята (мушкато) от семенца. Четох, че се слагат от януари до март и леко се притесних дали не съм закъсняла. Та има ли смисъл да се захващам или направо по нататък да си купя разсад?
Има ли разлика в семената, т.е. има ли места (в София) от където е по-добре да си ги взема? Мога ли да избирам цвят на този етап? Кой вид мушкато бихте ми препоръчали? (терасата е със западно изложение)
Цвят няма как да знаеш какъв ще бъде,освен ако не си ги събрала лично.Обикновено продават микс.
Май от резник ще е по-добре ако има от къде да вземеш или както писа готов разсад да вземеш.

# 304
Тази година експерементирам със семена на мушката и кактуси. И двете ги намерих микс. Взех си ги от  Mr.Bricolage. Мушкатата ми поникнаха много бързо. Нямаше и седмица. Четох че мушката, засяти през март, цъфтят септември. Ако смяташ да ги гледаш като едногодишно растение е по-добре от резник или да си купиш май месец като започнат да продават по цветарските. От там ще можеш и да избереш цветове.

# 305
  • Мадрид / София
Мерси Флокс.
Белащица - до Пловдив.

Някой беше писал за орхидеи. И аз имам една такава в спасителна акция. Споделих, че й сложих тор за орхидеи - в едни пипети....и мисля че в секнах. Извадих я сега - тя не че има много за вадене, отрязах умрялото листо... сложих във вода . Така добре ли е?

Водата трябва да е доста по-малко и едвам да покрива връхчетата на орхидеята ( около 1см).

# 306
Ангела,
Мерси, те коренчетата да с различна дължина, ако още намаля водата съвсем ще са вън по-късите?
Става ли?
Мерси Флокс.
Белащица - до Пловдив.

Някой беше писал за орхидеи. И аз имам една такава в спасителна акция. Споделих, че й сложих тор за орхидеи - в едни пипети....и мисля че в секнах. Извадих я сега - тя не че има много за вадене, отрязах умрялото листо... сложих във вода . Така добре ли е?

Водата трябва да е доста по-малко и едвам да покрива връхчетата на орхидеята ( около 1см).

# 307
  • Мадрид / София
Да, става. Не е нужно всички да са във вода. Дори само 1 или 2 е достатъчно.
Има тема за орхидеите, ела там.

# 308
  • София
Определено не искам цъфтеж чак сепрември, така че се отказвам от този вариант.
Натуся ,Wassermellon, благодаря ви.
Спестихте ми едно разочарование Simple Smile

# 309
Не е вярно това за цъфтежа чак септември. Миналата година сях април и юни имах цвят. Давай смело.

# 310
  • Карлово
Помня ги твоите бебета мушкато. Тази година как са?

# 311
Аз хич нямам търпение да засаждам семенца, че да ги чакам, че я стане нещо я не Simple Smile! Имам доста неуспешни опити Sad!
Похвалвам се, че вчера си купих и " Мъката на художника"

# 312
Аз съм много доволна от опита си с мушкато от семе. Сяла съм го при доста високи Т - важното е да е под 30С - и бързо порасна и цъфна.
Днес съм почнала от сутринта - сложих доматено семе за разсад, ще местя кокичетата, че са из цялата градина, ще обера миналогодишния магданоз(беше под найлон) и ще хвърля малко подправки директно в лехата.
Имам лавандула семе - как е най-добре да я засадя? Сандъче или директно в градината? На сянка добре ли е?

# 313
Магни, ако не знаеш твоя остеоспермум може да се размножава https://www.youtube.com/watch?v=LLgjb0KAYAQ
Много благодаря за видеото. Сега разбирам защо при мен не се получи с резниците. Мога да опитам отново. Аз директно ги бучнах като мушкато в саксията. Joy
Много се забави хубавото време и при нас. Затова не се и включвам в темата. А вчера видях на няколко места в градинките, че жасмина е направил плодове. Месеци ще минат докато узреят, а и не съм силна в сеенето от семена, но ми стана любопитно.

# 314
Ех, Магни, май ще ме откажеш да гледам стефанотус. Не мога да му осигуря условия да цъфне поне, а на подходящия климат даже плодове правел Grinning

Тити, аз сях лавандула в сандъче, преди месец може би, нито едно не поникна Confused Сигурно си има тънкости, но не съм чела. Държах го вътре с всички останали разсади.

Общи условия

Активация на акаунт