Козунаци 2021-ва

  • 57 110
  • 857
  •   1
Отговори
# 495
  • Мнения: 6 153
Не всички етерични масла са подходящи за влагане в храни, но има броени такива, които могат - лимоново, портокалово, бергамот, мандарина и т.н.
Разбира се, трябва да притежават съответния сертификат за целта. Например - маслата на Дотера имат, тези продаващи се в аптеките (Ривана) не.
Аз ползвам етеричните масла в сладкиши.

# 496
  • Мнения: 6 105
Момичета, някоя от вас ползва ли етерично лимоново/портокалово масло, вместо настъргани корички?
Интересно ми е какво количество от маслото се ползва.
Аз използвам за сладкиши и за да си овкусявам напитки - вода, кафе - етеричните масла на дотера. Те са подходящи за вътрешна употреба .

# 497
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Ако са натурални, може.

# 498
  • Варна
  • Мнения: 1 951
Въпросът е по какъв начин се извлича маслото.
Има розова вода за хранителни цели, има и такава, която е само за козметични. Разликата е в технологията за извличане.

# 499
  • Мнения: 453
Здравейте.Имам голямо желание да направя козунаци,но времето ми е малко ограничено, тъй като съм на работа всеки ден до късно.Искам да ви питам ако си замеся тестото вечерта и го оставя  да втасва до сутринта и тогава ги пека дали ще се получи?И дали трябва да  сложа тестото в хладилник?В кухнята ми не е топло,но хладилника  ми е силен и доста изстудява.

# 500
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Става. Ако можеш да променяш Т на хладилника, на 7-8 градуса... иначе по-добре го остави на балкона, добре завито, да не влиза въздух.  Стига нощните Т да са по-високи от хладилнка ви.

# 501
  • Мнения: 449
Emily123456789 аз така правя козунаците , с нощно втасване . Значи първо си замесваш стартера към 21 часа , когато стане замесваш тестото и горе-долу в 23 часа го слагаш в хладилника . Ако имаш възможност направи две сгъвания през 30-40 мин. И сутринта ще е готов . Изваждаш да се отпусне малко и оформяш козунаците .
Сега времето вече е топло и на терасата цяла нощ може и да ти превтаса .

# 502
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
То зависи къде, като гледам нощната за София например тия дни е 3-4 градуса - та даже трудно ще втаса на тия.

# 503
  • Мнения: 6 153
Довечера и аз мисля да пробвам козунака по рецептата на Морена с нощно втасване. Ще втаса веднъж омесен навън, след това оформяне и в хладилника за цяла нощ, сутринта ще постои около час на стайна температура и пека.
Така би трябвало да стане нали?

# 504
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Довечера и аз мисля да пробвам козунака по рецептата на Морена с нощно втасване. Ще втаса веднъж омесен навън, след това оформяне и в хладилника за цяла нощ, сутринта ще постои около час на стайна температура и пека.
Така би трябвало да стане нали?
С двойно студено втасване коментирахме преди 3-4 страници.

... Аз специално омесих тестото то втаса в хладилник около 4 часа. Извадих, сплетох и в 9 вечерта ги прибрах оформени в 8 сутринта ги извадих ... Определено съм много доволна от резултата.
Това за сефте го чувам. Полезна информация с двете втасвания в хладилник. Simple Smile

# 505
  • Мнения: 449
Мира аз двойно втасване в хладилник не съм правила за козунака . Хляба се прави така . Козунака само втасването преди оформяне правя в хладилник , другото на стайна Т .
Ама пробвай и после кажи как се е получило .

# 506
  • Мнения: 6 153
Момичета, няма да правя двойно втасване в хладилника - написала съм го. Първото втасване ще е на топло в стаята, а второто (вече с изплетени козунаци) ще сложа за нощта в хладилник.
Мисълта ми беше на сутринта след второто втасване е необходимо да постои поне час на стайна температура преди да изпека?

# 507
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
... Ще втаса веднъж омесен навън, след това оформяне и в хладилника за цяла нощ, сутринта ще постои около час на стайна температура и пека.
Така би трябвало да стане нали?
Това го разбрах като навън/на студено.
А иначе оформен да втасва в хладилника пак момчето, което посочих го сподели като опит.  При нея така са се стекли обстоятелствата,  аз лично няма да си правя експеримент с второто втасване нощес (за повече време), защото то е по-бързо.
Виж първото втасване в хладилник/на студено сме го практикували повече и отдавана.
А сутринта (или когато и да е) след студено има нужа да се постопли/отпусне преди печене.

# 508
  • Мнения: 6 153
Благодаря, Морена, размислих и ще оставя първото втасване за вечерта в хладилник.
Сутринта изваждам и веднага оформям козунака, който да оставя да втасва втори път преди печене ИЛИ вадя втасалото тесто от хладилника, оставям да се стопли половин-един час и чак тогава оформям и оставям за второто втасване.
Как е по-правилно или няма значение?

# 509
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Благодаря, Морена, размислих и ще оставя първото втасване за вечерта в хладилник.
Сутринта изваждам и веднага оформям козунака, който да оставя да втасва втори път преди печене ИЛИ вадя втасалото тесто от хладилника, оставям да се стопли половин-един час и чак тогава оформям и оставям за второто втасване.
Как е по-правилно или няма значение?
О, има, има. Втория вариант, първият не може да бъде, защото студеното тесто не може да се оформя. Трябва да се стопли/отпусне глутенът.

Общи условия

Активация на акаунт