Образователен Говорилник - 14 катерички хрупат жълъди на катерича поляна

• 25 268
  • 784
  •   1
Отговори
# 420
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да, факт е, че сините очи са по-чувствителни, светлината ги дразни, по-бързо се уморяват. Аз си правих операция за късогледство и бяха повикали други доктори да наблюдават, защото при сините очи операцията е по-специфична.

Не са само ресторантьорите. По веригата на много хора им се отразява. А като се сетя за круизните компании и работещите там...Много кораби вече са нарязани. Туристическият сектор....

# 421
Не са нарязани корабите, много скъпо им идва да ги режат. Свели са персонала до минимум, само и само да поддържат корабите. Несъмнено много хора пострадаха. Вече година са без заплати, а и нямат право на обезщетения за безработица.
Приятели имат хотели, казаха ме само 2 седмици е имало що годе хора, а дори режийните не могат да покрият.

# 422
Още миналата година обсъждахме въпроса с фалитите. А колко вода изтече. Имайте предвид, че не е хич лесно да поддържаш бизнес в БГ. Като изклюм корпоративния данък, има толкова бюрокрация, корупция и т.н., че на хората им се отщява да правят каквото и да било. Да не говорим за липсата на адекватна социална политика. Няма смисъл да го предъвквам - всички го знаем.
Харесвам хората с кафяви очи. Тъмнокафяви. От сините очи харесвам тези на Елизабет Тейлър

# 423
  • София
Не са нарязани корабите, много скъпо им идва да ги режат. Свели са персонала до минимум, само и само да поддържат корабите. Несъмнено много хора пострадаха. Вече година са без заплати, а и нямат право на обезщетения за безработица.
Приятели имат хотели, казаха ме само 2 седмици е имало що годе хора, а дори режийните не могат да покрият.
Режат, според тази статия:
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-10-29/the-messy-boo … e-ships-in-turkey

# 424
  • Пловдив
Добре, а как ще ми обясните факта, че масово ресторантите се преориентираха и почнаха да предлагат храна за вкъщи. Съответно пак станаха опашки и храната дори си влоши качеството.
От януари почти месец съм търсила свободен хотел за уикенда (спа) и всички са пълни.

Хич не мисля да ги жаля толкова. На всички ни е трудно. Но моментът, в който разрешат хотели и ресторанти, пак ще се пълнят за часове.

# 425
  • София
Въобще не е вярно, че на всички е еднакво трудно от пандемията. Говорехме за приходите, специално.

# 426
  • София
Предлагането на храна за вкъщи не е същото като да има посетители в салона. Никой не иска да вярва, или поне малко хора приемат грозната истина, че тези времена са голямо разместване на пластовете. До голяма степен разнобоят в това, което се говори и това, което се прави, както и хаотичните мерки влошават нещата. Ако бяха казали "сори, това е положението, всеки да си спасява бизнеса както може или да не го спасява", хората щяха да са гневни, но гневът щеше да мине и те да преоценят възможностите си според обстановката. Обаче се започнаха едни приказки, едни "помощи за бизнеса", които само объркаха хората още повече. Най-трудно е човек да приеме, че това, което е правил може утре да го няма, а като му дават надежда периодично е агония дори, когато вижда, че нещата вървят на зле.
Но за яденето и пиенето го виждам и аз, много хора сякаш нарочно го удариха на ядене и пиене като за последно. Все едно със следващото ядене и пиене е следващото "в очакване на потопа, но поне да му отпуснем сърцето".
От кризата печелят някои браншове и бизнесите, които бързо се преориентираха, но и за това трябва капитал, не става с без нищо. Всяка пренастройка иска пари и връзки. Без тях не става.

# 427
  • в страната на чудесата
Андариел, ти това последното го казваш от позицията на някой, създал поне едно малко свое бизнесче? Или като си вземеш заплатата четеш тия работи в руските книжки?
Wink

# 428
  • София
Ами аз съм успяла без капитал и без връзки...Сигурно защото не вярвам на връзки, но вярвам в себе си и в хората.

# 429
  • София
Купуването на една кутийка кламери и пакет хартия искат капитал, а една ябълка да продаде човек пак трябват връзки, хайде ще кажа контакти.  Да, връзки звучи по нашески неприятно, затова ще го наричам контакти. Хората и личните усилия също са ресурси.

# 430
Искам да знам, и питам тук, защото всички тук сте образовани хора, за каква астрономическа пролет говорят всички, по дяволите, на 20 март?! Всичко ли вече, което сме учили навремето, няма никаква стойност? Кога настъпва пролетното равноденствие, ми не помните ли, на 22 март, не беше ли така, ама простотии! Както от години журналистите произнасят примерно повредЕни и ми иде да ги удуша. Да, не съм израстнал в София, но според мен се казва поврЕдени. Спомням си, че като дойдох тук, първият път, когато чух стоманЕни, просто не разбрах. Ставало въпрос за стоманени.

Проверих и в Гугъл, мама му стара, светът се е побъркал, действително излизат всички статии, че било на 20-ти, аз съм напълно сигурен, че друго съм учил. Ама егати, писна ми вече. Това поне не би следвало да зависи от технологиите.

Последна редакция: сб, 20 мар 2021, 19:56 от Татко Мецан

# 431
  • София
Защото наклонът на земната ос не се съобразява с нашите изкуствени календари (годината има 365 дни и 6 часа...), и моментът, в който лъчите на слънцето падат перпендикулярно на екватора, т.е. на равноденствието, или т.нар. начало на астрономическата пролет, се пада между 19 и 21 март. Тази година се е паднало на 20ти малко преди обед...

Последна редакция: нд, 21 мар 2021, 09:46 от Sharky*

# 432
  • София
Ето точно какво съм написала.

От кризата печелят някои браншове и бизнесите, които бързо се преориентираха, но и за това трябва капитал, не става с без нищо. Всяка пренастройка иска пари и връзки. Без тях не става.

Да, за всяко преструктуриране трябват пари, защото има разходи по преструктурирането - машини, материали, помещения, персонал, обучение на персонала и т.н. Също и трябва да има с кого да работи и на кого да продаде новата продукция, а това са контакти. Не обобщавам аз, а това са базови неща, които ги знае всеки първокурсник по икономика, а на практическо ниво дори продавачът на сергията на пазара ги знае, макар да не ги формулира по този начин. За да плати сергията трябва да ги извади тези пари отнякъде - може парите да ги извади от личния си джоб, но в момента, в който влезе в търговската му дейност вече е капитал, получен от личността Иван и неговия семеен бюджет. Няма значение дали е бизнесът на Мъск или сергията за плодове и зеленчуци - просто така са нещата.

# 433
  • София
Всъщност, става без пари и връзки (тях в развития свят ги осигуряват венчърните капиталисти), без глава (акъл) не става. Не става, ако няма какво по-добро, по-различно и по-търсено да предложиш.

# 434
  • София
Ето точно какво съм написала.

Да, за всяко преструктуриране трябват пари, защото има разходи по преструктурирането - машини, материали, помещения, персонал, обучение на персонала и т.н. Също и трябва да има с кого да работи и на кого да продаде новата продукция, а това са контакти. Не обобщавам аз, а това са базови неща, които ги знае всеки първокурсник по икономика, а на практическо ниво дори продавачът на сергията на пазара ги знае, макар да не ги формулира по този начин. За да плати сергията трябва да ги извади тези пари отнякъде - може парите да ги извади от личния си джоб, но в момента, в който влезе в търговската му дейност вече е капитал, получен от личността Иван и неговия семеен бюджет. Няма значение дали е бизнесът на Мъск или сергията за плодове и зеленчуци - просто така са нещата.
Стига, стига - един човек, едно семейство, може да започне и с много по-малко - в началото и без персонал, скъпо оборудване и т.н. Може да се опита да ползва и заем.

Стига с обобщенията за базовите неща и как го знаел и първокурсник. Добре че не се засягам от такива работи.

Иначе ти благодаря, че се самоцитира - точно този цитат търсех и аз.

Общи условия

Активация на акаунт