Образователен Говорилник - 14 катерички хрупат жълъди на катерича поляна

• 25 210
  • 784
  •   1
Отговори
# 585
Влизам да споделя.
Преди по-малко от два месеца седмокласникът ми каза да му търся езикова гимназия за след седми клас, защото математиката му идва в повече и му било писнало да решава по толкова много задачи.

Последна редакция: сб, 15 май 2021, 19:14 от bubanka

# 586
  • София
Ние също сме в идентична ситуация. Държавна гимназия, категорично не. Все още стои на дневен ред АК.
Иван Апостолов определено ми стои, като чудесна алтернатива на Колежа. Сякаш нещата се случват с по-малко стрес. Училището е по-малко и усетих личното отношение и индивидуалния подход на срещата със зам. директора.
Имам и познати с деца там, които са изключително доволни. И едно семейство с преки наблюдения върху  двете училища - смятат, че Апостолов е по-добрият вариант.

# 587
  • София
Фран, наистина много изненадващо. Но пък ще си спестиш доста от седмокласната драма. От друга страна честичко могат да си сменят мненията, та не се знае в последния момент дали няма да реши друго детето. 

И малко продължение от мен за снощните ми болежки.
Скрит текст:
Аз снощи опитах да спя без да си лежа на ръката и сутринта се събудих без да ме боли. Иначе, докторът днес ми каза, че имам Синдром на карпалния канал. Малко имам съмнения, ама то ще се види. Joy Нямало нужда от снимане. Изписа ми витамини, фастум гел и Фламексин. Този Фламексин като му прочетох страничните ефекти в листовката и се отказах да го пия. Реших, че не съм чак толкова зле Joy То само честите (1 от 10) бяха потресващи, вкл. някакви дивотии с кръвосъсирването. Викам си, а съм го пила, а са ме писали умряла от ваксината Joy

Последна редакция: сб, 15 май 2021, 19:14 от bubanka

# 588
  • в страната на чудесата
Ееее стига де Simple Smile фламексин е като Нурофен. Много чететеееее Wink

# 589
  • В офиса
Фран, много ме изненада. Мислех си, че твоят е математик.
Ще разпитам. Спомням си, че приятелка на голямата ми дъщеря, която бе пълна отличничка в АК, се премести, но ми се губи дали в Иван Апостолов, или в Златарски, трябва да питам. За съжаление двете в момента май не поддържат връзки, но поне година се чуваха и знам, че момичето бе страшно доволно, много по-доволно от АК.

# 590
Престанете да плашите момичето, откъде толко болести, толко чудо измислихте. Женска ви работа. После на болната жена мъжа й умрял.

# 591
  • София
Един съвет, когато избирате гимназия - гледайте внимателно профилите и то през призмата на бъдещите планове за университет. За тези с малки деца това все още изглежда далечно и може би, не толкова важно. Тези, които имат по-големи деца, завършили по старата програма, вероятно живеят с мисълта, че профилите в гимназията нямат особено значение. И са прави, но по старата програма. Профилите вече не са това, което бяха, основно защото, за разлика от старата, при която всички предмети се изучаваха до края и всички влизаха в дипломата за средно образование, сега общообразователната подготовка приключва в 10-ти клас и в 11-ти и 12-ти не се изучава нито един от т.нар. разказвателни предмети /вкл. природните науки/, освен ако не са избрани за профил, а можеш да избереш един или максимум два /зависи от училището/ такива. Наред с това, дипломата за средно образование вече се формира само от предметите, изучавани във втори гимназиален етап. По редица предмети няма да имат ни оценка, ни хорариум от втори гимназиален етап. Поради това, неправилният избор на профил може да затрудни или дори да направи невъзможно последващото кандидатстване за някои специалности. За България може би не, поне на този етап, но за чужбина е твърде вероятно да е проблем /говоря с условност, защото още няма завършил випуск по новата програма, за да знаем детайли със сигурност, но можем да предполагаме образовано Simple Smile /.
Нямам деца или познати с деца в Иван Апостолов и нищо не мога да кажа за атмосфера, учители и процес на обучение, но гледам профилите им, които са достъпни на сайта и правя следните изводи:
1. Профил Предприемачество, профилиращи предмети: английски, предприемачество и ИТ - до един изцяло безсмислени предмети, от гледна точка бъдещо кандидатстване в чужбина. Не съм чувала за специалност, за прием в която в чужд университет някой от тези предмети има някакво значение. Иначе може и да е интересно.
2. Профил СХН, профилиращи предмети: информатика, ИТ и английски - отново безполезни, от гледна точка изисквания за прим в чуждите университети. Дори и за компютърните специалности, хората имат изисквания за хорариум и материал по математика, а не по информатика и със сигурност - не по ИТ. Нямаше да е лош профил, ако за профилиращ предмет бяха сложили математика, вместо ИТ, но те не са.
3. Профил Чужди езици - профилиращи предмети: два чужди езика и БЕЛ. Отново безсмислен профил, освен, може би някъде за някои фиологии.
4. Профил Природни Науки - профилиращи предмети: химия и биология. Не казват кой е третият профил, но бих се обзаложила, че е английски. Този е хубав профил, единственият смислен, според мен, но само ако възнамеряваш да следваш в тази област.
Декларирали са и профил Обществени науки, но няма никаква информация за него, което ми говори, че по-скоро няма такъв на практика. Иначе, най-вероятно ще е с профилиращи предмети - география и история + език
Математически профил НЯМА, което общо взето изключва математическите и инженерни специалности в чужбина като опция. Няма лошо, ако не смяташ да се развиваш в тази област, но колко деца в 7-ми клас са наясно със себе си? Joy Юнакът на Фран може сега да му е писнало от решаване на задачи, но това не означава, че после няма да реши да става инженер например.
Наред с горното, силно се съмнявам всички обявени профили да се изучават практически. Випускът им е малък и вероятно се учат само тези профили, за които има поне няколко желаещи. За едно-две деца профил едва ли ще направят.
С две думи, преди да взема такова решение, аз бих провела сериозен разговор с ръководството на тема профили - какви профили предвижда за този випуск, с какви профилиращи предмети, досегашните ли ще останат, колко минимум желаещи за даден профил трябва да има, за да е сигурно, че ще има такъв за конкретния випуск и т.н.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 18:49 от sanaka

# 592
  • София
Абе не знам, Лейка, ама и в аптеката като ми го даваше жената ме предупреди и ме гледаше със съчувствие, та оттам реших да задълбая в листовката Joy Значи да не чета тази на Нурофена препоръчваш Joy

Санака, много объркващо го направиха това с профилите. С това да се съобразиш, с онова да се съобразиш и то не останало избор. Аз от миналата година се опитвам да ги осмисля в пълнота, тоест да се ориентирам кое ми изглежда най-широкоспектърно като възможности за кандидатстване после и още нямам ясна концепция.

# 593
  • софия
Духът на Ежко:
“ : @Фран Не се чуди, а върни отговорността и  решението на законния им собственик 😎

ПС Девойките в Апостолов били повече и по-готини от ПЧМГ, според група американски учени“

# 594
  • София
Фран, АК отвориха още два дни за регистрация за изпит. Just saying.

# 595
Мислех си, че твоят е математик.
Не е. Беше напомпан в 4-ти клас като доста други деца, чиито родители искат да сменят средата на кварталното училище. За 3-те години в пчмг не е отишъл на нито едно състезание или олимпиада по математика.
Умората от задачи я видях още в началото на седми клас, ДО няма нищо общо. До скоро нямах никакво желание за друго училище, освен пчмг. В момента обаче започвам силно да се колебая.
Търся: Добра езикова и общообразователна подготовка, нормална среда, без стрес, без голямо натоварване, прилична база.

Уау, Санака! Благодаря за подробния анализ. Flowers Hibiscus
И аз като Садлейди съм объркана с въпросното профилиране и не искам на толкова ранен етап да се ангажирам с него. Но, ще го мислим. Към учене в чужбина не гледам, наистина. Е, и той няма как отсега да знае с какво би искал да се занимава, нито къде би искал да учи.
Но още 5 години в МГ напоследък започват да ми се виждат абсурдни.

Да, очаквах духът на Ежко да се включи. Благодаря и на него. Simple Smile
Шарки, знам, ама не. Ние взехме решение за АК още когато младежът беше в  6-ти клас и оттогава съм категорична, че няма да кандидатства там.
Садлейди, тази гимназия не изчаква НВО и първо класиране както АК. Ако подпишем договор, трябва да е в скоро време/дадоха срок/ и да платим 25% от таксата, а при евентуално отписване сумата не се възстановява.

Последна редакция: пн, 29 мар 2021, 19:20 от Фран

# 596
Търся: Добра езикова и общообразователна подготовка, нормална среда, без стрес, без големи изисквания, прилична база.

Не знам какво разбираш под големи изисквания, но мисля, че в АЕА ще ти нарека

# 597
  • София
Франи, не си представям чак толкова наплив да има, че да не остане свободно място за записване през лятото. Толкова ли много кандидати има?
Иначе държавните езикови гимназии не ги ли мислите изобщо?

# 598
Титина, без голямо натоварване имах предвид.
Бърди, държавните гимназии не ги гледаме.

...но мисля, че в АЕА ще ти нарека
Това не го разбрах.

# 599
Залагам на “хареса”.
Успех, Фран, най-несъжаляваното решение да вземете.

Общи условия

Активация на акаунт