Коя е най-подходящата възраст за раждане в съвременния свят?

• 19 804
  • 714
  •   1
Отговори
# 165
Темата е за съвременният свят.Какъв соц?

# 166
  • София
Ако се справят те, а не мама да им гледа децата, тогава да.

# 167
Съгласна съм, че биологията и преди, и сега, не се е променила кой знае колко. Променила се е социално-икономическата обстановка и възприетите норми. Жената през вековете си е извоювала правото от домакиня и майка, да може да бъде равноправен член на семейството, да може да учи и да се развива. И съвсем естествено с времето и възрастта за първо раждане се е изместила. В България, доколкото съм гледала статистика, средната възраст за първо раждане не е толкова висока(особено в по-малките градове), но например, в някои западноевропейски страни, тя е доста по-висока.

Друг фактор за изместване на възрастта е напредването на медицината. В днешно време пренаталните грижи са на доста високо ниво и съответно проблеми с бременността и плода могат да бъдат хванати и решени навреме. Бременните в рискова възраст са много добре проследявани. Да не говорим за напредването и на процедурите, свързани с АРТ.

Но проблемът на съвременната жена е, често противопоставя личностното и кариерното развитие и създаването на поколение. Понякога се лута между това дали да поработи повечко и да натрупа стаж, или, пък, да роди. Лично аз мисля, че е хубаво да се намери златната среда, в която жената да помисли и за себе си, но и за бъдещото си поколение. Но каквото и да си говорим, срещането на подходящ партньор е едно от основните неща. А кога ще го срещнем, е въпрос на късмет.

# 168
  • София
Темата е за съвременният свят.Какъв соц?

Съвременният свят е същият, макар да има политически и икономически промени. Винаги има младежи, които ограничават ученето до гимназия, а после се хващат на работа, женят се, раждат и т.н. Има и такива, които продължават да учат, те се женят и раждат по-късно. И с намирането на партньор е същата работа - за да намери такъв трябва да има къде да го намери, да е в морето. А това море е на млади години около завършване на ученето. Започне ли човек да се затваря в една и съща среда като тръгне да работи, тогава и изборът спада драстично. А сега толкова много искат хората да консумират, че все не им е моментът да раждат. То не е само да го роди, а и да има здраве и акъл да го отгледа.

Миленака, никъде не е писано, нито е условие, младите да се справят сами, иначе не получават разрешение за раждане. Всеки се справя както може и няма неотгледано дете.

# 169
Не защитавам горещо раждането на 20, а казвам, че на 20 е напълно нормално имането на деца.
Нормално е, но в днешно време не е особено препоръчително, защото на 20 човек рядко е способен да се издържа сам, още не си е стъпил на краката. На 25 например е друго, а от биологична гледна точка възрастта е ОК за раждане на първо дете.

# 170
  • София
А кой е казал, че трябва да се издържа сам? Повечето хора не се издържат сами, моделите в човешкото съществуване са свързани с разширеното семейство. Това с отглеждането сами е измишльотина през последните десетилетия на охранения бял европеец-американец. Но дори по тези географски ширини всеки помага с каквото може. Хич не си правИ илюзии, че там всички са самостоятелни. Самостоятелни, ама друг път!

# 171
  • София
Само че, ако разчиташ още на мама и тате да те дундуркат или да ти дундуркат бебето, си се изхвърлил много сериозно със създаването на дете. Това е безотговорност. Което за мен означава, че в конкретния случай възрастта е била неподходяща.

П.П. Не говоря за инцидентна помощ.

# 172
Силното и здраво семейство поставя основите си в детската стая на панелката на мама и тате.

# 173
  • София
Само един въпрос - кой решава, че трябва сами да се издържат, иначе са безотговорни? Ти, някакви други трети лица? В живота няма такова нещо, хората могат отстрани да решават каквото си искат, но тях не ги засяга. Хич няма да ми дреме дали децата ми ще разчитат на нас да ги им дундуркаме бебето или не - това си е наша, семейна работа, а чуждите хора да си гледат тяхната. Като са толкова ербап, да забранят на своите деца да раждат, докато същите тези деца не представят достатъчно тлъста банкова сметка, че могат да се издържат сами с бебето. Да видим как ще стане!

# 174
Самостоятелност??
Само в тоя форум са изтръгнати от семейството си без нищо зад гърба, посадени нейде, без нищо пак и постигнали абсолюта - самостоятелност.

# 175
Аз съм решила за себе си,че е отговорно да се издържам сама.Чуждите деца изобщо не ме касаят,кой и как ще ги издържа не ме вълнува.

# 176
  • София
А кой решава коя е най-подходящата възраст за раждане? Говорим си в темата.
За мен, когато даден човек поеме ангажимент за нещо, трябва да е в състояние да го изпълни. Ако не е в състояние, не го поема. Ако въпреки това го поеме и после чака друг да му върши работата, този човек е безотговорен.

# 177
А кой е казал, че трябва да се издържа сам? Повечето хора не се издържат сами, моделите в човешкото съществуване са свързани с разширеното семейство.
Моделите не са written in stone. Те еволюират заедно с икономическото и социалното развитие. Някога успешен модел е бил този на пещерните хора, но вярвам, мръднали сме леко напред от него. А днес е желателно пълнолетният човек да може да се издържа сам, заради естеството на икономическите реалности, в които живее. С увеличаването на възрастта за пенсиониране става все по-невъзможен моделът "баба гледа децата". Освен това, ти самата си на възраст да бъдеш баба, но имаш своя кариера и се съмнявам, че би я захвърлила с лека ръка, за да отглеждаш внуци. Но дори ти самата да го направиш, всяка друга жена на твоето място има пълното право да не го направи.

Защо да забранявам на децата си да раждат? Те са наясно точно каква помощ при какви конкретни обстоятелства могат да очакват от мен. Финансирането и гледане на техните деца не влиза в нея. Ако са ОК с това, могат да раждат, когато пожелаят, стига да си поемат последиците сами. И не е като да не съм оставяла сина ми да си поеме сам последиците от гига-мега простотии, сътворени на 25 заради гадже. Много добре му се отрази. Ама, много.

# 178
  • София
Именно, говорим си за възраст, която първо е биологична, а жените имаме един определен прозорец, в който сме най-фертилни и каквито и социални конфигурации да си измисляме, биологията не разбира от тях. Единственото ограничение, което имаме в момента е от закона за минималната възраст, под която имаме момиче-дете в риск и тогава се намесват социалните служби. Но чукне ли пълнолетие, няма никакви пречки - нито материални, нито морални, нито правни. А родителстването, особено майчинството, е обичайният начин за порастване на една жена, защото пак биологично ни е заложено. Нататък е ала-бала. Досега не съм видяла родител, който да е с акъла си, и да е оставил децата си да си трошат главите. Може да го декрарира на думи, но на практика прави всичко, за да им помогне, независимо какви простотии натворят. А тук дори не говорим за простотия имането на дете след пълнолетие, а съвсем нормално житейско. И това е по-скоро нормалното родителско поведение. Може да изглежда бъгаво на моменти, но всъщност е нормално. Иначе е неглижиране.
Родителите както намират начин да си гледат своите деца на 40, така биха намерили начин и да гледат внуци - упражнението е все едно и също - намираш време, стига да имаш желание.

# 179
А твоето дете какво мисли по темата? Говорите ли за това?

Общи условия

Активация на акаунт