Коя е най-подходящата възраст за раждане в съвременния свят?

• 19 798
  • 714
  •   1
Отговори
# 150
Според мен най-добре жената да роди когато е около 20-22 г. А мъжа да стане баща около 25-28 г.
Напълно незрял човек на 20г да създава деца? Не казвам че всички трябва да чакат до 35-40, но на 20 си едно дете, което не познава нито себе си, нито света нито може да даде на едно дете нужното му. На 20 си без образование и възможности. Само ще стресираш горкото дете, което за нищо не ти е виновно.

Някои и на 35 не са узрели. До човек си е. Плюс това за да отгледаш дете не е най-важното зрялостта. Младостта, ентусиазма и това че расте в младо семейство, което се обича (а децата усещат) може да даде много повече на детето, пред зрелите родители, които се обичат служебно или по задължение.

Но да не генерализираме. Пак казвам. Възрастта не е решаваща. При всеки си е индивидуално. Който когато прецени.

# 151
Когато срещнеш правилния човек и го искате. Другото са локуми.

Ах първо на 16 спиш с два пъти по-стар дъртак, женен при това. После правиш два-три аборта. После си поживяваш.... После на 35 срещаш 40-годишен. Жилище и т.н.  После репродуктивни клиники и накрая всичко е цветя и рози с най-прекрасното златно яйце....

# 152
  • Далечният изток
Според мен най-добре жената да роди когато е около 20-22 г. А мъжа да стане баща около 25-28 г.
Напълно незрял човек на 20г да създава деца? Не казвам че всички трябва да чакат до 35-40, но на 20 си едно дете, което не познава нито себе си, нито света нито може да даде на едно дете нужното му. На 20 си без образование и възможности. Само ще стресираш горкото дете, което за нищо не ти е виновно.
Ами! Хич не съм стресирана... Майка ми ме е родила на 19.
Явно наистина времената са се променили, разсъжденията също.
Детето не е НЕЩО, което пречи на развитието, кариерата, пътуванията, дискотеките. В това съм се убедила лично, като съм родила детето си преди да имам образование, кариера и т.н. По никакъв начин детето ми не ми е попречило да уча, да правя кариера, да пътувам заедно с детето си разбира се, да ходя по заведения и да си живея живота. Детето не е пречка. Поне за мен. Други явно са с противните разбирания. Живи и здрави бъдете.

# 153
Без да му се осигури образование и да се очаква едно дете да се оправя само един ден, за да завърши, според мен е по-добре да не се ражда.
Някои разказват, че децата им работели отрано - дори и трудолюбиви, все пак са го постигнали с връзки (роднини, семеен бизнес, приятели). Колко са били продуктивни ние няма как да знаем. Не вярвам на всеки желаещ тийн да може да се случи нещо подобно, освен ако не е изпреварил възрастта си и блести с ум, заедно с късмет.

# 154
  • София
Тогава стоиш бездетна, защото може и никога да не му осигуриш образование. Ако ние чакахме да осигурим всичко, досега нямаше да имаме деца или щяха да са пеленачета, а не на по 20+ години в университета. Младите работят най-често не толкова защото нямат какво да ядат вкъщи, а защото искат да се докажат. Ние сме били същите, но по-глупави от сегашните.

# 155
  • Най-красивата страна
Едно време прадядо ми търговец на 27години е откраднал прабаба ми от Гърция,когато била на 15 години.
На 20 години,тя вече е имала 3 деца.
Обаче тя не е учила в университет,не е работила,не е правила нищо друго,освен да си гледа децата и домакинството.
Прадядо ми е издържал цялото семейство и това е било нормално за времето в което са живяли.
Тя починала на 36 години след раждане на 6 дете,което оцеляло.

В 21 век обаче девойките учат,работят,спортуват,искат да се забавляват,да пътуват,да правят кариера.
И децата и семейството остават на заден план.Бабите и дядовците днес работят до 60 години и не може да им прехвърлят изцяло грижите за бебе.
На 25-26 години жената тъкмо е завършила образованието си и вместо бебе,иска да работи по специалност,за която е учила 5 години,да направи кариера...И ето още 5 години минали и биологичния часовник започва да тиктака...
30 години е съвсем нормална възраст днес..

# 156
Тогава стоиш бездетна, защото може и никога да не му осигуриш образование. Ако ние чакахме да осигурим всичко, досега нямаше да имаме деца или щяха да са пеленачета, а не на по 20+ години в университета. Младите работят най-често не толкова защото нямат какво да ядат вкъщи, а защото искат да се докажат. Ние сме били същите, но по-глупави от сегашните.

Искаш да кажеш, че децата ти са на по 20+, но не са те дарили още с внучета, а учат в университет? Ти да видиш.

# 157
В съвременния свят, където стресът се превръща в хроничен проблем, може би не е добре да се чака прекалено. Това разбира се ако имаш стабилен партньор до себе си.
По мои разбирания ако разполагаш с достатъчни доходи (не говоря за максимални, а достатъчни), стабилна връзка/брак, то няма пречка за дете. Постигане на някакви кариерни цели не ми е било приоритет. Дори, по мое мнение, вече постигнал кариерен напредък, на човек му е много по-трудно да се откъсне от работата. Освен това с възрастта доста повече държиш на рутината и навиците си. Появата на дете/деца, не замразява времето, те са бебета достатъчно кратко, за да имаш цял един живот да градиш кариера, пътуваш или каквото там е важно на съответния човек.
Не мога да се ангажирам с мнение коя е най-подходящата възраст. Аз родих на 27г, няма нещо, което да ми е било отнето от детето. Дори и в прословутия кариерен план, след като се върнах на работа, успях да напредна доста в позиции и заплащане. Седем години по-късно, живот и здраве, очаквам второто си дете.

# 158
А къде е гаранцията на 28 годишната родилка,че ще осигури образование на детето си?Някой въобще сигурен ли е на 100%,че утре ще се събуди?
За справка само,в репродуктивните клиники има и хора под 30 години,стерилитета не ходи по възрастни.

# 159
И за мен е интересно кой в България е родил с приготвени вече средства за образованието на детето. Simple Smile Нали човек работи, за да изкарва пари и нормално е на 38 да има повече, отколкото на 23, когато да речем е родил. Хората се тъпчат по 2 семейства в едно жилище, а тук се раздават съвети ако нямаш пари за университета на Нероден Петко, да не го раждаш?

По темата - всяка възраст между 19 и 43 е подходяща.

# 160
  • София
Що, трябва да са ме дарили или пак си търсиш повод за заяждане? Комай ще да е второто. Разбирам, че го правиш, защото много ме обичаш. И аз теб!

Не са ме дарили, но съм наясно, че и това може да се случи в един момент и съм психически подготвена. Няма да се вайкам "ах, колко е рано, какво ще правят, как ще го гледат, ама ще им пострадат кариерите...". Ами, ей така, както всички други ще го отгледат, ние ще помагаме с всичко, с каквото можем. Нито ще са първите, нито последните студенти с бебе. Хубаво е, все пак да си изкарат студентските години като студенти, а не като родители. Но ще видим, де, в живота никога не знаеш какво следва.

За подходящата възраст. В момента се получава така, че няма подходяща възраст, защото все нещо друго се оказва по-важно.

# 161
Хубаво е, все пак да си изкарат студентските години като студенти, а не като родители.
Да, това е аргументът на повечето потребители, които твърдят, че не е задължително да се стане родител на 20. Всъщност, в темата ти горещо защитаваш раждането на 20, но явно това се отнася за другите, а не за твоите деца.

# 162
А какво ще правиш,ако станат на 30 и нямат деца?

# 163
Съвсем искрено мога да кажа, че за мен раждането на 20 е за предпочитане пред това на 40.

# 164
  • София
Не защитавам горещо раждането на 20, а казвам, че на 20 е напълно нормално имането на деца. Все пак, не всички решават да учат, има достатъчно много младежи, които завършват гимназия и приключват с ученето. Ние като завършихме, това в края на соца, независимо, че бяхме елитна гимназия, част от съученичките ми като не успяха да влязат първата година се изпожениха, родиха деца и животът им се разви съвсем нормално. Някои след няколко години започнаха да учат - кой задочно, кой редовно с помощ от бабите - но се справиха. В техникума, в който карахме УПК-то повечето от момичетата вече в 11 клас стягаха сватба, така че всичко си е ок.  На 20 са достатъчно зрели, за да се справят, все пак не са 15-годишни.

Бобчита, въпросът към мен ли е? Ако да - не знам какво ще правя, най-вероятно нищо, макар че ще ми се иска да имат деца.

Общи условия

Активация на акаунт