Коя е най-подходящата възраст за раждане в съвременния свят?

• 19 882
  • 714
  •   1
Отговори
# 225
  • France
Бюти, ако става дума за френска ясла, провери колко ще ти връща caf от платената сума. Например за частна ясла може да стигне до 50% от сумата и да ти излезе по-евтино от бавачка. От личен опит - micro crèche ни е струвала 600eu, а бавачка - 700eu. Като яслата затваряше в 19, а бавачката, с компромис от нейна страна - в 18:30. Но това са парижки цени, в провинцията трябва да е по-евтино.

# 226
  • София
"Кръвта вода не става", иде на реч, абсолютно безапелационно да обори най-настървените родителки в обратното.

# 227
Животътне свършва,но се променя коренно след появата на детето.
При нас например се наложи да сменя любимата си работа ,защото беше свързана с постоянно пътуване.,за да мога да гледам детето.
Обаче аз бях вече на 35 години и детето е много дълго чакано и много желано.
Бяхме обиколили половината свят,бяха ни омръзнали заведенията....
Не беше толкоз трудно да променим начина си на живот.

Променя се, разбира се, но и аз не съм съгласна, че край с всичко (което е причината за много хора да отлагат децата за след 35). 
Обратната страна на монетата е, че който има деца към 25, на 35 има вече ученици, с които е  много по-независим за работа/пътувания.  Кариерно също много зависи от ситуацията и индивидуалните особености - родилите "рано" имат възможност после да се отдадат на кариера без прекъсвания (на 40 ще имам гимназист и няма да ми пречи работното време на градините).

Аз съм "за" да се ражда на всяка възраст, разбира се, аз вече казах, че искам второ след 30, когато първото поотрасне.  Въпросът е да не се насажда навсякъде тая идея, че преди 30 е прекалено рано и няма как да сме добри родители, които хем да знаят какво правят, хем да могат да си осигурят детето.

П.П. Наистина не разбирам защо и как намесвате бабите.  Особено като плюс за млади родители.  Нашите всичките имат 10+ години до пенсия и не живеят в нашия град.  По никакъв начин това не ни е повлияло на решението кога и дали да имаме дете.

# 228
  • София
Да ги убеди в кое? Но кръвта вода не става - факт.

Уиш, то си е твоя работа, щом държиш на написаното.  Няма да споря с теб я!

Какво им е на бабите като работят? Не знам как си го представят някои, като да дадат детето на пансион при бабите ли? Какво като работят бабите, толкова работят, че нямат време да си видят внуците за няколко часа, особено ако живеят в един и същ град? Не знам защо си мислите, че нямат време. По нашенско бабите много активно помагат, независимо от възрастта и финансите на младите. Просто в повечето семейства е така. Не зная защо толкова много хора тук се наостриха на тема самостоятелност, отговорност и живот. Това са все създаване на семейни връзки през поколенията.

Последна редакция: пн, 15 мар 2021, 13:23 от Andariel

# 229
  • София
А, кръвта вода не ставала. Става и още как. Колко братя и сестри са се хванали за гушите заради имоти... Родители не си поглеждат децата след развод... Не вода, а направо се е изпарила. Всякакви хора има.

П.П. Но наистина, ако родителите очакват бабите да им гледат децата, трябва да ги изчакат да се пенсионират.

# 230
  • София
Е, има и такива, какво да се направи. То си е за тяхна сметка.

# 231
Какви баби,какви пет лева?Че майка ми работи от 8 до 5 всеки ден.Ние с мъжът ми сме здрави ,прави хора и си гледаме девет месечното бебе ,то пък какво да ми помага някой?Двама родители стигат за отглеждане на дете.Никой освен нас не я е къпал,хранил или сменил памперс.Да не са ни ръцете навряни някъде .Бабите са за да се радват на внуците,не да ги отглеждат.
Даже и съм излизала два пъти вечер и баща й сам я къпе,храни и т.н.,то голяма философия.
Уиш,тук се развиваха тези за пубертети и възрастни родители,и аз като теб родих на преклонната възраст 35,и как е?Справяш ли се с пубер или ви дели планина?
Ако някой от мъжете с които съм имала връзка,или Боже опази законният ми такъв,ми каже -давай да правим деца,мама и тате ще помагат с каквото могат,направо си бия камшика и да ме няма.

# 232
Bobchita, аз съм гърмян заек. Когато родих на преклонните 35, вече имах 13-годишен пубер. Та сега малката нахалница е лесна. Но аз съм късметлийка с горе-долу разбрани деца и имам склонността да преговарям като дърт арабин и все някак я бутаме през пубертета без трайни увреждания и жертви. Simple Smile

# 233
  • София
Радването на внуците всеки го разбира по различен начин. Повечето баби се радват и да им мият дупетата на внуците като са бебета, не само да ги черпят с бонбони и да си играят с тях за един час.

Е, както стана ясно, Уиш, и ти си родила млада, не е като да си чакала на 35 тепърва да раждаш. Какво се напъваш тогава и ти? Аз родих на 28 по независещи от мен причини, иначе бях ок още като се оженихме.

# 234
  • Наблизо
Аз пък ще си призная...ако ще имаме второ дете,е след като се пенсионират нашите.Не да ми го гледат постоянно,в чужбина сме,но да ми помагат за ваканциите.То моето още не е тръгнало на училище,но имат двуседмични ваканции всеки месец и половина..а аз 5 седмици отпуска на година.То може да е смешна причина,ама ... По български иначе детето ми да се отглежда от нашите...не не.Дори и сега като сме на гости аз основно си го гледам,те му се радват и излизам вечер като заспи.

# 235
Е, както стана ясно, Уиш, и ти си родила млада, не е като да си чакала на 35 тепърва да раждаш. Какво се напъваш тогава и ти?
Изобщо не се напъвам. Само споделям, че и 22, и 35 за мен бяха чудесна възраст за раждане. И едната, и другата имаха както позитиви, така и негативи, но като цяло, са ми ОК. На мен. Което не значи, че са ОК за някой друг.

# 236
излизам вечер като заспи.

Какво беше това “излизам вечер”? 😀

# 237
Аз не мога да си обясня тази нагласа... Че детето като се роди, какво, спирате да живеете и се погребвате ли?!

Не е нагласа, а реалност. Преди да имах деца, пътувах, излизах, работех на две места. Сега децата са приоритет. Пътувала ли си със самолет с малки деца? Аз да. Ще изчакаме поне да станат на 5г следващият път . Не защото не се държаха добре в самолета, а защото имат нужда от голяма подготовка и на всеки няколко минутки имат нужда от нещо. Не е като да пътуваш сам. Нямаме баби и дядовци, където да ги оставим и за час.  Тия,  които имат помощ, могат да родят и 5 деца. Когато мъжът ми ги гледа някоя вечер когато съм излизала с приятелки(разбирай веднъж на няколко месеца), съм се чувствала виновна че ги оставям дори за час. А двамата не сме излизали заедно откак се родиха. Обожавам ги,  но животът рязко се променя и това е факт. Ако живеете близо до баба и дядо,  ситуацията е друга.

# 238
  • Далечният изток
Ами аз вече написах, че никой никога не ми е гледал детето, нито ми е помогнал за нещо някога, така че няма нужда да ми се обяснява как се гледа.
Животът се променя, факт. Писах за свършването на рахата.
И сега с децата какво - децата приоритет, другият живот свърши.... Еми мислете ги тия неща преди да ги раждате тия деца...

# 239
Аз определено не мога да изтърпя малки деца вече. Ей сега бях навън и няколко ми проглушиха ушите. Но има хора със здрави нерви, друга нагласа... Аз пък се кефя на моите тийнейджъри.

На 45-50 + г. като си е добре вече наследниците да са си хванали пътя и хляба в ръцете,а ти да си гледаш спокойствието и живота...А не тепърва да се занимаваш в тинейджъри,а още по-малко с бебета.
Тя природата си знае работата,ама ние нали винаги искаме да ѝ се доказваме,че не е баш така.....

Последна редакция: пн, 15 мар 2021, 14:59 от Zhani

Общи условия

Активация на акаунт