Коя е най-подходящата възраст за раждане в съвременния свят?

• 19 863
  • 714
  •   1
Отговори
# 345
  • София
То и аз родих на 24 г, ама знаех, че няма на кого да я мятам, майка ми беше на 45 г тогава, свекърва ми на 51 или 52. 😀

# 346
  • София
Рок, тогава е нямало начин. Когатосъмсе родила, майчинството е било 10 месеца, за сестра ми май 6 или нещо такова. Кой да ги гледа децата? Баба ми, която ни е гледала, не работеше, а на 45 г се е пенсионирала като многодетна майка с признат стаж.
Сега е съвсем различно. С големите ми деца си имах майчинство по 3 г. С малките - 2 платено и 6 мес. неплатени. И 6 неплатени съпругът ми. С малкия даже имаше и 15 дни платени след раждането му.

# 347
  • София
Така е, много фактори са били. Майка ми даже е имала "назначение" в Силистра. Свекърва ми /при която са живели/ се е държала ужасно с тях.
Но и сега, има жени, които при първа възможност гледат да занесат децата някъде. Но като че ли повече си ги гледат сами.

# 348
  • София
И още нещо. Роди ли се внуче, бабата спира моментално работа и всички ангажименти.
Ами едно време беше така - жените се пенсионираха на 55, дори първото внуче вече беше родено. А сега се очаква  аз да работя до 64, ако не го удължат дотогава. Дотогава и синът ми може да има свои деца.
Бих предлагала епизодична помощ, ако има желаещи да я ползват. Мога да преживея да не ходя всеки уикенд на спа или нещо подобно, ако дъщеря ми е недоспала и уморена.

Последна редакция: вт, 16 мар 2021, 13:28 от Cuckoo

# 349
То професията детегледачка лесно ще се разпространи, ако има достатъчно семейства които могат да заделят по една заплата от своите и да й я дават. И гувернантки може да се появят, да ти учат детето на пиано, рисуване и еквилибристика, ще са много полезни по селата, където няма транспорт за тия неща до София. 

Мадона на 48 роди, достатъчно богата е да си купи баба ако й е била нужна, но доколкото знам Лурдес си я отгледа сама, писаха по списанията как не й давала да гледа телевизия и разни такива. Бабите по-други навици създават у децата, понякога е проблем, свикнат ги да ядат само баници и палачинки. Мадона много хубава дъщеря отгледа, може би това е правилния начин за възрастта.

Иначе ншите баби са расли в друго време, само био храни са яли, на чист планински въздух са живели, пиели са кладенчова вода, и от непрекъсната работа в градината се поддържат спортни, имат много повече енергия от една 35-годишна мама дето на бюро е седяла цял живот и за обяд пазарува от някакви лафки дето продават само полу- и цели фабрикати.

В този ред на мисли, според мен идеална възраст е или 20г, докато има баби, или след 45г. Някой спомена как в чужбина чакат да станат на бабешка възраст и тогава раждат, явно там майката по съвместителство действа като баба един вид.

Защо никой не включва детската градина в изчисленията?

# 350
Моята майка ме е родила като студентка и ме е метнала на свекървата, баба ми. Баба ми се е пенсионирала на 54 г. Нашите работеха по разпределения, и се прибираха събота и неделя. Пък и жилищна криза - така и не можаха да си купят собствен апартамент. Едно време, ако нямаш връзки, се картотекираш и чакаш да ти дойде реда за панелката. Стринка ми пък е помолила майка си да напусне ТКЗС-то, за да ѝ помага с бебето.

Тази баба, дето ме е гледала, едно време е пращала баща ми да прекарва лятото при неговите баба и дядо на село. На него му е харесвало много. От баба ми съм чувала, че ѝ е било мъчно, че го няма по цяло лято. Ама какво да го прави, не може по цял ден сам да го оставя докато са на работа. Аз ако имах деца, не бих отказала помощ от баби да го гледат за 1-2 часа, ако съм заета, но иначе бих си поела грижите изцяло и мога да отделя пари за частни занимални и детегледачки, ако се налага.

Мисля, че няма подходяща възраст за раждане. Всичко си е индивидуално. Само трябва да се има едно наум, че с времето шансовете намаляват.

Аз съжалявам, че нямам деца, а то не остана за кога. Пък и с този ковид съвсем се затворих вкъщи сама. Съжалявам, че не съм мислила и загубих доста време с бившия. Доста съм набрала и на бившата свекърва. Тя искала да ми гледа децата. Нероден Петко. Тя няма и 60 и още ходи на работа. Тя ми беше казала, че ако сме имали деца, аз съм щяла да напусна сина ѝ, пък тя щяла да вземе да ги гледа децата, нямало да ми ги остави. Обаче нали, аз нещо не съм била разбрала. После ми казваха, че тя имала предвид, че съм като майка ми и съм щяла да си оставя сама децата. Пък същевременно нямало да давам на свекървата да си вижда внуците. Бившата свекърва още си гледа сина като малко дете вкъщи. Като ѝ бях казала да го остави да е по-самостоятелен, така ми се обиди, като че ли кинжал ѝ забих в сърцето.

# 351
  • София
Рок, моят баща е бил разпределен на другия край на България първите 2 г. от живота на сестра ми.

# 352
  • София
Скрит текст:
Eфибуш, не зная ня колко години си, обаче аз съм кандидат-баба, т.е. имам достатъчно голяма дъщеря. Нито биохрана съм яла, цял живот в не особено чистата София съм живяла, от кладенец не съм пила, градина не съм копала.
Идеална възраст от биологична гледна точка е 25, като добавим социалните съображения - първо дете до 30 ми се струва приемлив компромис. Или поне да започнат опитите за бебе, за да има време за реакция при евентуални проблеми.

Последна редакция: вт, 16 мар 2021, 13:55 от Cuckoo

# 353
Анонимен, на колко години си, че не ти е останало време за деца? Хубаво е, че си се разделила с бившия си мъж щом е бил от такова семейство и явно не сте се разбирали. И се радвай, защото понякога по-добре без деца, отколкото с деца от някой неподходящ, с който после ще се наложи цял живот да се разправяш по повод отглеждане, възпитание на деца, родителски права и т.н. Да не говорим колко е трудно в днешно време за една майка да гледа сама децата си, да ги издържа и т.н. Затова радвай се, че нямате деца и бъди оптимист, че ще срещнеш скоро някого.

А за бабите, пак не разбрах кой тук е казал, че трябва бабите да гледат внуците си? Каза се по-скоро, че е хубаво, когато помагат и е хубаво децата да имат връзка с бабите си. И аз не мисля, че в днешно време е много често срещано детето да се отглежда от баба си. Първо, защото вече пенсионната възраст е по-голяма и второ, защото майчинството е по-дълго. Повечето майки, които познавам, си гледат децата сами докъм 2, дори до 3 годишна възраст. После разчитат на ясли и детски градини. Има и такива, които се връщат по-рано на работа и си взимат детегедачка. Докато едно време е било съвсем различно и като икономическа обстановка, и като манталитет. Бабите доста активно са участвали в отглеждането на внуците, та дори са взимали надмощие със съветите, които са давали. В много семейства е било нормално да живеят няколко поколения под един покрив, най-вече по къщите. Тогава не е имало толкова информация за отглеждане на деца и като се е родяло дете, тъщата и свекървата са започвали да дават наставления кое как се прави. Добре, че вече времената са други и младите майки имат свобода да си отглеждат децата както намерят за добре.

# 354
Анонимен,бившата ти свекърва и синът й явно още не са прекъснали пъпната връв.
Не знам на колко години си,но мой близък роднина стана баща на 45,жена му на 37 беше.Срещнаха се в тази възраст и бързо се получиха нещата с детето при тях.Аз се бях запознала с една жена на 46 на училищата за родители,не повярвах че е на толкова.Стройна,свежа кожа,доста хубава жена .

# 355
Големият проблем в днешно време е липсата на адекватно възпитание на порасналите деца.
Хората на 25 години са още бебета, безотговорни, егоисти и жадни за лайф. И така до 35 год., евентуално!
Но, биологията е същата, както преди години. Започват трудности при забременяване и от там големия бизнес на инвитро клиниките.
Преди време на 25 години жената я обявяваха за стара мома. Всички се стремяха да родят преди 25 г. и имаше много рядко жени с репродуктивни проблеми.
Затова е хубаво родителите да се замислят как да си възпитават децата, защото същите тези деца след време може да вдигнат възрастта за раждане до към 45 г.

# 356
За кое време става въпрос - жената на 25 стара мома?

# 357
Какви са репродуктивните проблеми на примерно 35 годишните?

# 358
  • София
Каквито и на 25 годишните.

П.П. Добре че не живея "едно време". Никак не ми звучи добре.

# 359
“Те ти, булка, Спасовден!” Grinning знаете ли от де иде. Хайде, стига с-  имало едно време.

Общи условия

Активация на акаунт