Коя е най-подходящата възраст за раждане в съвременния свят?

• 19 871
  • 714
  •   1
Отговори
# 390
  • София
Родих на 25. Завършени бакалавър и магистър, добре платена работа, която ми осигурява стабилно майчинство за първата година. До 30г ми се иска още едно да родя. След това, ако имаме възможност защо не и трето. Аз съм на принципа, че после цял живот до пенсия ще работя и ще си направя кариера. Но нещата с бебетата са до време (откъм раждане, сили за постоянно ставане вечер сменяне памперси и прочие). Много покрай мен родиха на 20-25г. На някои децата дори се готвят за първи клас. Не всички бяха в топ финансово състояние или завършили висше. Жената на брат ми роди първо на 23г, докато учи бакалавър. Сега работи по специалността, кара магистър и чакат второ (на 27г). Децата не пречат на образованието стига майката да е мотивирана. Финансово има 2, 20 и 200, но тук зависи какво искате да му осигорите.

# 391
От биологична гледна точка-25, може би. Няма гаранция за нищо-има 20 годишни с проблеми, има и на 35 - без проблеми. Аз родих на 32, по-рано просто не исках. Забременях от раз, много лека бременност и раждане, здраво бебе, изобщо никакви проблеми. Не одобрявам раждане на 20, в масовия случай си представям една малка пикла с цигара в устата, а майка й до нея гледа бебето.
Смятам, че за дете не можеш да се подготвиш психически, защото просто не знаеш какво те очаква. Единствено може да се подготвиш в материален, битов план.

Така де..Ти си представяш пикла.
 Пък те си ги отглеждат..Когато аз раждах първото си дете, сестра ми роди второто си..
Помощта от родител е винаги добре дошла. И аз и се радвах.
За мен е плюс децата да разширяват хоризонта си и ако баби и дядовци искат да им се радват не съм отказвала..напротив.

# 392
  • France
Като се замисля, най-подходящият момент е сегашния. И без друго с тази пандемия нищо по-интересно не може да се прави. Поне не се фрустрираш излишно.

# 393
Не говоря за инцидентно гледане за час-два, а точно отглеждане. А да не говорим колко финансово стабилни са 20 годишните, абе да са живи и здрави бабите и дядовците.

# 394
Последното нещо, за което мислих когато реших, че е време да забременея е кой ще ми гледа детето.

# 395
  • София
Нори, така и много 19-20 годишни, които искат бебенце, защото е сладко.

# 396
Това е статистика за средната възраст за раждане от 2019г. За 2020г. май не са качили:
А тук има интервю с проф. Щерев, който смята, че оптималната възраст за първо раждане е 18-24г., а репродуктивната възраст след 30г се смята за напреднала. Какво мислите по въпроса?
По темата за напредването на възрастта, също трябва да се има предвид и, че има значение дали е първо или следващи раждания. Лекарите смятат, че ако не е първо раждане, е по-безопасно да се ражда след 38-40, например, отколкото ако е първо раждане. Явно си имат техните съображения.

# 397
  • София
Като се замисля, най-подходящият момент е сегашния. И без друго с тази пандемия нищо по-интересно не може да се прави. Поне не се фрустрираш излишно.
Честно казано това наистина ми беше един от аргументите. 🤣 Иначе някак си усещах времето си миналата година за пропиляно.

# 398
  • София
така де, хората по едно бебе родиха за една година, не са проспали времето!

# 399
Anna - Maria, лекарите не сме си го измислили сега това нещо, че наново да го предъвквате.
Аз си казах и като жена какво мисля, и като майка. Вие си решавайте.

# 400
За кое време става въпрос - жената на 25 стара мома?
И в коя пещера?

# 401

Имах предвид нещо съвсем друго.

# 402

А тука не съм съгласна с теб.
Тия 19-20г бягат ,като дявол от тамян що стане въпрос за бебе.
ЖИВЕЕЕЕ ИММ СЕЕЕ

# 403
За кое време става въпрос - жената на 25 стара мома?
И в коя пещера?

90- те години в пещерата София !
Попитайте майките си, не е толкова отдавна!

# 404
  • София

А тука не съм съгласна с теб.
Тия 19-20г бягат ,като дявол от тамян що стане въпрос за бебе.
ЖИВЕЕЕЕ ИММ СЕЕЕ
На едни да, на други - съвсем не.

Общи условия

Активация на акаунт