Рецепти за православни пости

• 73 286
  • 904
  •   1
Отговори
# 630
  • В царството на игрите:)

Ето едни постни масленки с локум
И един постен кекс

# 631
А рецептите?

# 632
  • В царството на игрите:)
Локумките
https://www.facebook.com/groups/gozbi/permalink/2794499134019306
И един сладкиш
https://recepti.gotvach.bg/r-31200-%D0%9F%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B … D0%B5%D1%85%D0%B8
И тук още няколко. повечето съм ги правила. Добри са
https://edin.bg/recepti/postnisladkishi/%D0%9E%D1%80%D0%B5%D1%85%D0%B8

# 633
Ръжени крекери с квас

Дорчестър, ето така приготвям тази разядка( леля ми я прави с кисело мляко, както ти си споменала)  Благодаря ти, че ме подсети!

Разядка, дип или плънка с орехи, хляб и чесън

# 634
  • Варна
Да, напраявих я без кисело мляко и много ни хареса Simple Smile
Благодаря на всички!

# 635
Ориз с праз и маслини (без костилки) съм сготвила днес.

# 636
яхния от гъби

Ферментирало цвекло с веган майонеза
Сладолед от замразени банани и вишни

# 637
  • София
Тази вечер в хелс китчен дадоха мастър клас с един испански готвач, който предложи интересна испанска супа с бл чесън, хляб, бадеми, зехтин, сол и вода. Много интересна стана. Накрая я сгъсти като майонеза с миксера.

# 638
Дядо Хаджия, това не е ли нещо подобно на нашенската скордаля, но по-течно?

# 639
  • София
Дядо Хаджия, това не е ли нещо подобно на нашенската скордаля, но по-течно?
Ами вместо орехи сложи бадеми, но чесъна беше повече.

# 640
И аз го гледах, а тъкмо бях направила разядката с орехи, чесън и накиснат хляб. За момент се зачудих дали да не сложа още вода и да пусна пак пасатора, но ме домързя. Обаче разядката е супер!

# 641
  • София
Не знаех, че и гърците, и испанците имат вариант на такава разядка . Наистина е пре вкусна, за съжаление  спрях да  я приготвям заради миризмата на чесън.
Днес имам баница с маслини             
 (зелени), праз и гъби. Яхния карфиол с елда. Отделно плодове, халва, ядки, останали меломакарони.
Имам патладжан и ще го пека на нещо като лазаня. Също нямам търпение да пробвам рецептата с просото на палачинки или кюфтета. Ще пиша как се е получило.

# 642
Голямата им супа испанска Simple Smile разредена скордаля...
То и прословутото гаспачо е пасирана шопска салата,
да не говорим за панцанелата-  "попара" от шопска салата.
Народа си е известен с тези ястия и си държи на тях, а ние се съдираме да готвим нещо по- така.
А за сламуриката някой нещо да е запознат?

# 643
Саламурлийката се поднася обикновено с рибената супа по морето. Но не знам дали с това обобщавам всичко. Мисля и че не навсякъде рибената морска супа се яде със саламурлийка.

Поправка! Гледай ти, научих нещо ново. Аз го знам саламурлийка, но изглежда не е правилно. В интернет го пише саламурика и е с други подправки. Аз не съм приготвяла, но по северното черноморие това се поднася заедно със супата от дребна морска риба и е нещо доматено-пикантно и много ми харесва.

Последна редакция: ср, 29 мар 2023, 14:22 от online

# 644
Не знаех, че и гърците, и испанците имат вариант на такава разядка . Наистина е пре вкусна, за съжаление  спрях да  я приготвям заради миризмата на чесън.

Скордаля е гръцка дума. Скордо (σκόρδο) значи чесън. То по-вероятно е ние да сме я взели тази разядка от тях. В Гърция се яде с риба по време на пости, в дните, в които се разрешава риба. Както и е задължително ястие на Чистия понеделник,  който при нас е строг пост. При тях това е ястието,което се прави - риба и скордаля за гарнитура.

Постни зелеви сърми, постен гювеч на фурна, зеленчукова супа, доматена супа по рецепта на Джейми Оливър. Това е тези дни.

Общи условия

Активация на акаунт