Рецепти за православни пости

• 73 263
  • 904
  •   1
Отговори
# 705
Здравейте,и аз ще постя поредна година.
Вчера за обяд зелен фасул яхния и варена тиква,за вечеря картофки на пара със сол и малко олио и зелена салата.
Днес на обед ориз с гъби и спанак,а за вечеря се чудя още.
Лек и спасителен пост.
Моля рецепта за банановия кекс Blush
Здравейте, аз ползвах тази рецепта- https://lussisworldofartcraft.blogspot.com/2016/12/vegan-banana-bread.html?m=1
Не съм правила заливка, сложих малко сушени стафиди отгоре, на мен лично много ми хареса, може да се пробва и с някое здравословно брашно😊

# 706
  • Благоевград
Ние сме на крем супа от броколи, картоф и морков.

# 707
Споделям много сполучлива рецепта за крем супа от червено цвекло, картофи и праз. По свое усмотрение увеличих праза и се получи чудна:
https://www.mycookingbookblog.com/krem-supa-cherveno-cveklo-kartofi/

Остана ми една глава цвекло, която опекох и пасирах с около 200 грама нахут, 1 лъжичка сусамов тахан, сок от половин лимон и подправки - сол, черен пипер, кимион, къри, чесън. Идеално е за бързо похапване на филийка, с пресни зеленчуци или дори просто така 😊

# 708
Да споделя идейки и аз: вчера - уникален домашен хумус със зехтин, куркума и сух чесън, а днес картофена слата с червен лук и магданоз. Ние хапваме хляб, основно на закуска, с лютеница или сладко. За утре сме замислили леща и мексиканско Yum - задушени царевица, цветни чушки, лук, чесън.. в тортиля.

# 709
  • Благоевград
Правих картофени кюфтета със сирене за днес и утре, а пък снаха ми ни посрещна с крем супа от броколи, много ми стана приятно, че е помислила за нас.
За утре мама е готвила чушки с ориз и ще хапнем при нея, а за вечеря ще сваря леща.

# 710
  • София
Нямам много опит с постни рецепти и почвам да се изчерпвам.
Дотук само за мен, останалите вкъщи не посетят, малката ми дъщеря е вегетарианец, но яде млечни и яйца.
Постно прясно зеле. Задушени броколи и карфиол. Леща. Печени картофи с подправки, обикновени и батат. За закуска днес ядох циганска баница, филия с олио и черен пипер и домашен пресен домат гарнитура.
Идеята за тортиля много ми допадна. Утре може и ние да сме на това.

# 711
  • Sofia
От началото на постите съм готвила леща и пълнени камби с ориз. За закуска обикновено е филийка с лютеница, веган масло на кокосова основа, авокадо и някоя маслинка. Днес за десерт ще правя грис халва.

# 712
Ето и малко идеи от мен.Аз основно за закуска ям филия с хумус,лютеница или маслинова паста. За обяд вчера правих спагети с лютеница,кисели краставички,маслини и тофу. Общо взето, каквото има. За вечеря салати,много обичам варено цвекло на кубчета с царевица. Наблягам на хляб,ядки. Днес правих тиквички и моркови,задушени с булгур и копър- много вкусно. Ако ми ср яде сладко тиква със захар или халва. Едно веган брауни правих миналия път и се получи добре. Мисля пак да го направя. Ако има интерес ще ви пусна рецепта, от Интернет е. За вторник съм приготвила пържени перки от ватос със салата варени картофи.

# 713
  • София
Сутринта  преди църква, набързо направих един ориз със зеленчуци по китайски. Но бях накиснала ориза от снощи и със замразен азиатски зеленчуков микс наистина стана за 15 мин.

Снощи за хрупкане експериментирах с домашни брускети. Багета със семена, нарязах на тънки филийки подредих в тавичка, наръсих със зехтин и зеленчуково бульонче на прах и запекох във фурната на вентилатор и макс. температура за 5 мин. Станаха много хубави - хем хрупкави, хем не твърди.

За утре планирам крем супа от тиква и червена леща по индийски.

За вторник е ясно - риба. Ама още не съм измислила каква, че цените ме шокират.

Аз не закусвам, но стават: овесени ядки с плодове, постни бисквитки с някакъв конфитюр, тиквеник, щрудел има и много рецепти за вегански кексове из нет-а.

# 714
Закуската е най-лесна - банани, печена тиква.
Хумусът е супер идея. От мен веган пица, правя тестото без мая, без мляко, и отгоре маслини, сушени доматки, тофу и чушки.

# 715
  • Благоевград
Има една много вкусна рецепта с нахут и печени чушки на Джейми Оливър. Оригиналната е с месо, но аз пропускам и готвя постно.
Печени чушки се нарязват на ивици или който както му харесва и леко с мазнина на тиган да се позапържат за няколко минути. Аз обикновено ползвам домашни от буркан или домашни замразени. След това се добавя буркан сварен нахут с бульона и се разбърква. Осолява се и се готви не повече от 10 минути, докато се сгъсти соса. Накрая поръсвам с пресен магданоз. Много вкусно и засищащо ястие.

# 716
Днес, не особено диетична, но постна закуска - мекици със сладко Yum Готвя без месо за себе си от 7 години и имам богат репертоар, въпреки че силата ми не е в кухнята Blush В този сезон, харесвам патладжани с доматен сок, печена тиква/ дюли, печени кестени, обичам фалафел, още малко и започвам киселото зеле с боб Grinning

# 717
Закуската е най-лесна - банани, печена тиква.
Хумусът е супер идея. От мен веган пица, правя тестото без мая, без мляко, и отгоре маслини, сушени доматки, тофу и чушки.
Маята нарушава постите по някакъв начин ли?

# 718
Не постя в официалните празнични Пости , по принцип се храня с неживотинска храна .
Влизам при вас за идеи 💞

Предлагам идея за яхния от грах с моркови и  картофи и много подправки / при сервиране задължително свеж копър / и ферментирала туршия и десерт  печена тиква

Пожелавам спокоен и ползотворен пост на всички / аз съм февруари 🌞/

Последна редакция: нд, 19 ное 2023, 18:32 от румид

# 719
Маята е постен продукт.

Общи условия

Активация на акаунт