Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 53

• 40 374
  • 763
  •   1
Отговори
# 135
Мандаринка не претендирам да разбирам много, но когато малки момиченца го раздават инвеститори и то с пари от стимули, когато всеки втори американец трепне в очакване речна на президента на фед, зада знае да купува или продава, е близко до акъла, че всичко е изкуствено и се крепи на спекулации.
Описал си неформална дефиниция на балон.
Разликата с България е,че тук нямаме влияние върху паричното предлагане заради Валутния борд и няма да имаме заради евентуалното приемане на еврото.
Нашите цени на имотите са пряко зависими от взетите заеми,които помпят цените сега,защото голяма част от помощите се инвестират в тухли.
Въпросът е кога точно ще е пика,защото тези заеми са дългосрочни и ефекта при нас винаги идва със закъснение. Т.е. е напълно реален сценарий да си помпаме още 3-4-5 години,докато цените по средни квартали на София станат 3 хиляди евро, хлябът - 3 евро,а средната заплата нарасне до едва 1500 евро. От такава перспектива цените днес биха били повече от изгодни.
И оттам вече зависи колко хора ще са на зор. За момента виждам само едри ресторантьори,чието положение наистина е за разпродаване на по-ниска цена,но това са единични случаи за луксозни имоти и за момента няма как да променят пазара.
Иначе си абсолютно прав и всеки с малко акъл вижда ирационалното поведение на пазара на имоти.
А може би делът на засегнатите икономически е много по-малък от броят на тези,които спестяват от закуски по време на хоум офиса,знае ли човек?

# 136
1. Когато се печатат безконтролно пари го отнасят баш тези, които имат някакви малки спестявания. През 90-те едва ли някой милионер е станал беден, но хора пестили цял живот се оказали практически с никакви спестявания.
2. Проблемът е, че имотния пазар става перачница за пари. А жилището е основна нужда, така че варианта с некупуването не е приложим.
3. Едва ли стават роби заради кредити от по 2-3 хиляди лева за Iphone или стара трошка. По-скоро стават роби на ипотечни кредити, заради високитр цени от т.2.
4. Това наистина е много сериозен проблем, който според мен е причина и за нежеланието на много млади хора да създават семейства. Което пък води до застаряване на населението. Което води до липса на работна ръка. Което оправдава такива като Меркел да внасят работна ръка от държави с коренно различна култура. Което не знам до какво ще доведе.

1. Тезата ми беше, че не се печата безконтролно. Онова беше помощна теза, но там нещата са относителни - дали губи повече този, който от 1000  лева остава със сто или този, който от милиард остава със сто милиона? Може за първия да е по-катастрофално, ама това не значи, че и на втория му харесва и ще го прави целенасочено.
2. Перачница или не, ако има високо предлагане това забавя ръста на цените. От гледна точка на пазара това е важно.
3. Ми като чета баш такива с кредити по 2000 лева затъват все повече и повече. И са масата длъжници. И в същото време ако не купуват тези неща ще имат пари за ипотека. Ипотеката е важна, другите кредити за боклуци не са. И затова трябва да има приоритети.
4. По 4 съм на подобно мнение, но в контекста на дискусията исках да кажа, че не е български патент това. Даже в София един работещ висшист може да си купи жилище по-лесно от такъв в Лондон.

# 137
Горното преведено с малко думи изразява наглостта да ти бъдат оставени пари само за храна и ипотека и това да го нарекат живот в столица на държава с култура и културен живот (бивш ? ). Всякакви разходи за комфорт, култура и развлечение са излишни . Това в същност не е живот, а съществуване. Дори през комунизма го нямаше това нещо . Достъпа до театри, кина , книги, култура, ваканция и пр. изобщо не застрашаваше бюджета на семейството.
Каквото си искате пишете, но такова седене пред телевизорите и пиене на бира на дивана поради липса на други възможности или поради това, че ипотеката не ги позволява никога не е имало. Това се нарича скотски начин на живот. И няма никакво значение колко инча ти е телевизора и какви смартфунции има и колата ти паркирана в лехичката в която пред блока са садени преди цветя каква марка има.
Такъв начин на живот би бил достатъчен само за човек, който не познава друг.
Дали подрастващите ще се интересуват от култура , ако нямат достъп до нея?
Един ден какво ще представлява обществото? Мравуняк с мравки работнички?

# 138
Дебатът ми припомни наскоро изгледан филм. Истинския Сталин. Има го в Замунда. Всичко си е казано.Препоръчвам.
Аз викам да се  върнем на имотите.

# 139
Гого е прав. Корпоративния и държавния отпадък наречен елит, няма кой да почисти. А печатането на пари в света е безконтролно и води до все повече социални и икономически проблеми, които при всяка следваща криза нарастват. Ставаме все по-меркантилни, егоистични, безлични и не виждаме каква цена плащат обикновенните хора за "забогатяването" и "демокрацията". Аз не живея с илюзията, че мога да избирам управляващите и да упражнявам някаква форма на контрол с вота си. Избират се, ако са удобни геополитически, а ако не са, то следват цветни революции и пуч. Онази система не беше по-добра, но тази също не ми харесва. След приемане на еврото нашата централна банка няма да има никакъв контрол и правомощия да печата собствена валута, а ще следва политиките на Брюксел (на практика нулев контрол върху развитието на икономиката на България). Черноморието сами си го зацапахме със сиво и кафяво, а нещо подобно правим и с държавата и домовете си. Всяка стена е носеща конструкция, а някои стени примерно външните и тези около стълбището и асансьора по дефиниция са носещи. Данък богатство е на дневен ред, независимо дали Бойко ще остане на власт или ще управлява в коалиция с Нинова и сие. Някой трябва да плаща последствията от Ковид кризата. Връщам се обратно на изброените 50+ крана в София, които никой не коментира и ще се наложи аз да направя анализ: (1) има много хора с големи пари, които набиват всичко в строежи (2) в институциите е голяма лапачка с издаването на разрешителни, липсата на контрол и безразборното презастрояване / липсата на визия за градоустройство (3) има картел между банки и управляващия елит за цените на недвижимостите (4) дивото презастрояване води до повече проблеми, отколкото решения за хората (5) милиони българи живеят на кредит и нямат спестявания - станали сме съвременни роби. (6) цените на недвижимостите растат напук на кризата и жилищата стават все по-недостъпни за младите хора, въпреки ниските лихви. (7) ще купуваме ваканционни имоти в Гърция (поне онези от нас, които "инвестират"). Нещо пропуснах ли?
Всичките точки са верни. Следва и да се замислим за това кой строи, кой отпуска заема и кой колко печели по редицата? Тук ще си позволя да цитирам един коментар на безизвестен човек, който ми допадна:
"Да не се окаже, че банките са и инвеститорите, и строителите, и брокерите, и кредиторите?
Реално банките строят с вашите пари, докато ви дават заем с вашите пари, за да ипотекирате "вашия" имот и да им дължите лихва. ..."

# 140
  • София

"Да не се окаже, че банките са и инвеститорите, и строителите, и брокерите, и кредиторите?
Реално банките строят с вашите пари, докато ви дават заем с вашите пари, за да ипотекирате "вашия" имот и да им дължите лихва. ..."

Оказва се, че е така, разбира се и стана ясно при спукването на балона.
Ако проследим построяването на един блок, ще видим че всичко се дирижира от банките.
Те определят условията по кредита на инвеститора, после на строителя.
Те, де факто, определят продажната цена- без оценка на имота, не отпускат заем на следващия по веригата- крайният купувач.

# 141
https://money.bg/video/sofiya-ne-se-nuzhdae-ot-novi-zhilishtni-s … e-na-starite.html

"Coфия нямa дa имa нoви ĸвapтaли в пoлeтo или caтeлитни ceлищa. Πo-cĸopo cтoлицaтa тpябвa дa изпoлзвa oгpoмния жилищeн фoнд. B мoмeнтa имa дocтaтъчни жилищни eдиници зa нaceлeниeтo в гpaдa и цялoтo cтpoитeлcтвo cъздaвa дoпълнитeлeн излишъĸ", ĸoмeнтиpa oщe eĸcпepтът.

Πo дyмитe мy тpябвa пo-cĸopo дa ce зaмиcлим зa oбнoвявaнe нa cгpaди, a нe тoлĸoвa зa cтpoитeлcтвo нa нoви.

"Aĸo вce пaĸ имa cтpoитeлcтвo нa нoви, тo би билo дoбpe дa бъдe нe нa пoлe и изocтaвeнa зeлeнинa, a пo-cĸopo пpи бивши индycтpиaлни зoни, ĸъдeтo вeчe имa няĸaĸвa инфpacтpyĸтypa. Toвa ca тepитopиитe в ĸoитo тpябвa дa ce paзpacтвa Coфия", зaяви тoй.

Cпopeд Гeopгиeв тeндeнциятa зa идвaщи в Coфия cъщo нaмaлявa. "Bcяĸa гoдинa вce пo-мaлĸo ce зaceлвaт в Coфия имa пo-мaлĸo пoтeнциaлни нoви житeли. Toвa oзнaчaвa, чe нямa и тoлĸoвa мнoгo нoви ĸyпyвaчи нa жилищa и cъoтвeтнo нямa нyждa oт тoлĸoвa мнoгo имoти", ĸaзвa тoй.

# 142
Сега на това ли да се вярва, или на тези, които казват, че читавото НС се изкупува още на залено?

# 143
Че защо общината да създава нови квартали?То иска благоустройство, инвестиция. Що като можем да се посгъстим още? . Паркинги нямало,това нямало онова нямало.. Ей на експерт какво вика. Само се оплакваме и ние

# 144
В предългия пост на Пух, в цитата, има противоречащи си точки.
3дното е, че някой имал пари в излишък, и набивал всичко в строежи. Аз не виждам нищо лошо, но не е в това въпросът.
В една от следващите точки пише, че Тея същите строители чакали на банката.

Еее, кое от двете да чета, и с кое да се съгласявам?

# 145
А Младост 5, до БАН, за нов квартал в полето ли се брои или за уплътняване? Защото все пак си има метростанции и булеварди около полето.

# 146
Главният архитект на София го каза преди години, тоз момък просто повтаря неща, които са обсъждани и в темата преди две години - https://news.bg/regions/sofiya-ne-tryabva-da-raste-mozhe-da-poem … yat-arhitekt.html

Ето пример за въпросното уплътняване чрез застрояване на бившите НПЗ -
https://gradat.bg/infrastruktura/v-sofiya-shche-bde-izgraden-nov … ladilnika-vitosha

# 147
То докато тоя ни е главен архитект ще става все по-зле положението. Точно защото мотото му е, че може да се сгъстява още, вместо да се разширява града. От там идват и повечето проблеми с презастроявания, липса на зелени площи, липса на детски градини и училища, липса на паркоместа - изобщо влошаване качеството на живот.

# 148
Въпроса е ако трябва да вярваме на тези архитекти, които би трябвало да имат доста по-точна представа, дали наистина прираста на София затихва и дали наистина има голям процент празни жилища. Със сигурност странатя има застаряващо население. В крайна сметка при едно преброяване, ако човека Х не го намерят на адреса му, а в София, би трябвало да го вземат предвид или не?

Ситуацията много ми прилича на купуване на имоти, да има, пък какво ще ги правим и колко ще струват в бъдеще, ще го мислим по натам. Много ми прилича на инвестирането в бтк. Всички купуват, никой не знае как ще се ползва в бъдеще и дали ще има нужда от него. Аз също съм купил, но съм напълно наясно, че го правя с чисто спекулативна цел и когато видя подходящ момент ще го продам. Дано има кой да го купи Simple Smile та и за имотите май ще е същото. Ако всеки купува, кой ще взима под наем?

# 149
Главният архитект за отчуждаването на имоти по Каблешков и около зоопарка, които скоро обсъждахме тук - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/9632058
Има и други интересни неща.

Общи условия

Активация на акаунт