Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 53

• 40 339
  • 763
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Нямам намерение да правим разни схеми с други агенти. Смятам, че мога да разбера каква е приблизителната цена на която биха го продали. Ако не е моята, значи ще чакат други купувачи...

# 91
Смятам, че мога да разбера каква е приблизителната цена на която биха го продали. Ако не е моята, значи ще чакат други купувачи...

Ако ще правиш оферта - оглед в повече никога не е излишен. Вземи някой близък, нов човек с теб. Забелязвате неща, които преди това сам не си видял и преценяваш по-добре каква оферта да дадеш.

Иначе при сериозен интерес втори и трети оглед задължително!
Точно нищо няма да ти смъкнат, а най-вероятно да ти вдигнат цената.

Огледите бяха, зада преценим плюсовете и минусите. Преди да намалят достатъчно цената в обявата, не сме стъпвали. Първата оферта я отхвърлиха, но поради липса на интерес от други след месец приеха нова оферта.

Аз съм се заблудила, ама теб те излъгаха, нали?

Е да, но имам ново жилище и като цяло си струваше. Накрая всички сме излъгани Wink Нещо подобно ще стане и с паспортизацията: монопол без контрол и пари на вятъра. Чакам новина за следващата таксичка :-х

Последна редакция: пт, 19 мар 2021, 07:05 от Пух

# 92
  • София

Е да, но имам ново жилище и като цяло си струваше. Накрая всички сме излъгани Wink Нещо подобно ще стане и с паспортизацията: монопол без контрол и пари на вятъра. Чакам новина за следващата таксичка :-х

Накрая, всички сме излъгани,  защото  комбинацията "Андрешко- Бай Ганьо"  се оказа безсмъртна по нашите ширини.
В белите държави, имотът има досие, в което се вписват всички ремонти, всички собственици, които са го притежавали. Задължително е застрахован, като застрахователите имат условия, задължителни за изпълнение.
Когато отидеш на оглед, ти разполагаш с всички данни- кога се е спукала тръба и кога, от кого е ремонтирана, с каква гаранция.
Кога е правен покрива, от кого и с каква гаранция.
Няма как да те излъжат, няма как да скрият нещо от теб.

И да, навън хората плащат стабилни "таксички" щом са собственици, ама ние все с трици маймуни искаме да ловим.

# 93
Някой знае ли какъв процент от билищата в София са панел/епк/тухла?

# 94
Почти всички (билища = жилища), какви други има? Със стоманена конструкция са офиси, заводи, халета и магазини, не жилища.

# 95
Според мен питаше какъв % са ЕПК, какъв % са тухли...

# 96
О, да, вероятно това е питал.

# 97
Имам усещането, че ударението и иронията пада върху купувача, който накрая плаща цялата сметка с лихвите и си сърба попарата.. Да ви кажа какво се случва - строи се "луксозно" с "добро планиране" и "контрол", защото е пълно с ганьовци, андрешковци, баламурници и гьон сурати по имотната верига/пирамида, където клиента е на дъното (в пряк и преносен смисъл). Появи се един блок без А16 за продажба с апартаменти на цена от около 2300 евро/м2. Беше започнат при предходната криза 2007-2008г. и дълго време стоя грубо изложен на атмосферните влияния. От време на време идваха "трудолюбиви бригади" от по 2-5 човека (от братята),  да правят нещо по строителството. Кризата от 2008 не се повтаря, а е много по-тежка. Гледах го как се строи 10+ години, а сега ще гледам как стои празен за още доста дълъг период. Над 50 крана са издигнати в София и новите в голямата си част са на това дередже - нагъчкани, без паркоместа, тясно и с ужасни разпределения, нискокачествени материали, зле направени, изолацията е под въпрос. А наоколо газиш в тесни улици, дупки, разбити тротоари и кал, без мисъл за градоустройство, зеленина и обществени удобства. А не плащаш малко пари на общината например при всяка покупка + данъци и т.н. Заплати и качество на живот не коментирам. Българска действителност.

Последна редакция: сб, 20 мар 2021, 10:26 от Пух

# 98
  • София
Скрит текст:
Имам усещането, че ударението и иронията пада върху купувача, който накрая плаща цялата сметка с лихвите и си сърба попарата.. Да ви кажа какво се случва - строи се "луксозно" с "добро планиране" и "контрол", защото е пълно  Ганьовци и Андрешковци по имотната верига/пирамида, където клиента е на дъното (в пряк и преносен смисъл). Появи се един блок без А16 за продажба с апартаменти на цена от около 2300 евро/м2. Беше започнат при предходната криза 2007-2008г. и дълго време стоя грубо изложен на атмосферните влияния. От време на време идваха "трудолюбиви бригади" от по 2-5 човека (от братята),  да правят нещо по строителството. Кризата от 2008 не се повтаря, а е много по-тежка. Гледах го как се строи 10+ години, а сега ще гледам как стои празен за още доста дълъг период. Над 50 крана са издигнати в София и новите в голямата си част са на това дередже - нагъчкани, без паркоместа, тясно и с ужасни разпределения, нискокачествени материали, зле направени, изолацията е под въпрос.
А наоколо газиш в тесни улици, дупки, разбити тротоари и кал, без мисъл за градоустройсройство, зеленина и обществени удобства. А не плащаш малко пари на общината например при всяка покупка + данъци и т.н. Заплати и качество на живот не коментирам. Българска действителност.

И въпреки тези ти констатации, си пръв поборник срещу всеки опит да бъде въведен ред като в белите държави.
Държиш да си остане българската действителност, за да я плюеш на воля.

# 99
Точно обратното, ама трябва да се мисли малко по-задълбочено, широкоскроено и извън матрицата. Пазара на имоти и ситуацията в България е такава каквато е - не ми харесва, но се боря с живота, давам добър личен пример и се развивам. Явно си от скоро в темата и не си чела поста ми за брюкселските екскурзианти, които се пререждат на опашката за бизнес класа, а немогат да си изчистят снега или асфалтират улицата пред блока, където живеят. Това не е плюене а конструктивна критика и пример защо сме на това дередже. Нито ти, нито аз ще променим нещо, ако си мълчим, не сме взискателни и не правим разумен избор. Искам да отправя и една конструктивна критика към теб - ще бъдеш по-ефективна и успешна, ако не поставяш думи в устата на другите, изразяваш се по-свободно и оценяваш чуждото мнение по достойнство.

# 100
  • София
Пух, чети с разбиране, ако обичаш.
Ти си против паспортизацията, защото само щели да ни приберат парите.
Обясних ти каква е целта на мероприятието и какво се постига с него, а ти ми пишеш за пререждалите се брюкселци и тротоарите...
Ти си за наемането на поне двама брокера от различни фирми, които да се състезават за комисионната ти, която не мислиш да им дадеш в размера, който са поискали.

Както и да е- който иска, може да вникне в обясненията ми.

# 101
Не се сърди, но повече вниквам в мненията ти за цветарството и био градинките. С парпортизацията само ще приберат едни пари - така мисля. Ако искаш се върни след 5 години и ме цитирай и заплюй, ако съм сгрешил. Да приемем, че се прави ежегодишно срещу по-скромна сума и както трябва (пр. както задължението за проверка на водомерите) - нямам против да плащам. Два пъти ме наводняват от самоволни изпълнения, къртенето е целогодишно, а един екземпляр даже беше тръгнал да реже арматура.. Няколко пъти съм звънял по ред въпроси като домоуправител на блока и рядко са ми помагали от институциите. Колкото до брокерите, нотариусите, агенции и др. ще кажа отново, че в моите очи не си заслужават парите, но в момента системата е такава. Броя имоти, които се продават без посредник е пренебрежимо малък, така че всеки се спасява както може. В моя случай втория брокер беше маркетингова тактика към първия брокер, за да не ми извиват ръцете за още пари, след първата оферта. Това няма как да го знаеш, ама всеки гледа откъм своята си камбанария. Или си живяла твърде дълго в чужбина или твърде изолирано или си идеалист. Скептик съм, че в България нещата винаги са ставали и ще стават по втория начин и извън всякаква разумна логика. Време е да се сложи край на това - няма две мнения по този въпрос. Алтернативата е да има някаква система подобна на биткойна, която да сложи край на посредничеството, но засега такава работеща не е измислена. Та дългосрочно балона ще продължава да се надува от криза до криза и заобикалящата ни действителност все същата.

Последна редакция: сб, 20 мар 2021, 13:37 от Пух

# 102
Absurt, в един идеален свят би била права,светът обаче не е идеален. Вземаме една паспортизация на средностатистически панелен блок на 40-50 години, в която сграда всеки си е преустройвал както си иска. Всеки плаща 200-500 лв. за тази паспортизация и накрая му издават предписание ,че трябва да махне незаконните преустройства;тръби през хола;обединени тераси  с хола; трябва да си намери друга дупка за аспирация,която изключва дупчене на външна стена или включване на абсорбатор в отдушника на банята.

И тази съвкупност от съседи, те всички пляскат с ръце и казват: "прави са специалистите,аз като дадох 6 бона да избия стената към терасата и да зазидам  с итонг, трябвало е да си взема проект,сега ще си бера гайлето".
Ами да,ама в мечтите ще се случи само.

# 103
Не че това е темата, ама  за какво точно трябва да се плаща на общината (на кв.м.) в целия този процес? И защо трябва след всяко подобрение пак да се плаща за вкарването му в нещото там какво и да е то?
Моето лично мнение е, че в българския вариант на изискванията на ЕС  става дума за осигуряване на работа на фирмите от съответния бранш. Чиято работа може би постепенно намалява с изчистването на НЕслучайните грешки в кадастъра.

# 104
Не мисля, че паспортизацията влиза в такива детайли. По-скоро ще има конструктивно обследване, енергийна ефективност, асансьори, ВиК и такива неща. За преустройствата ще гледат дали има бутани носещи стени или е правено друго, застрашаващо сградата.

Общи условия

Активация на акаунт