Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 53

• 40 440
  • 763
  •   1
Отговори
# 495
AbsurT, няма течове, мазетата изглеждат окей, няма пресни ремонти, няма следи от предишни течове, последно е освежаван преди 10тина години, та вътре изглежда напълно окей според мен. В момента собствениците си живеят там. Твърдят, че няма проблеми със съседите, плащат редовно, ремонтират при нужда, наскоро са сменили дограмата на общите части, ремонтирали са покрива.

Missence, знам,  в момента водя подобен спот сама със себе си. До сега изобщо не сме обмисляли панел, категорично го отхвърляхме като възможност, обаче този излезе и сега сме на кантар.

ToniShu, правилно - панел от 2000 - 2001ва, и преди съм попадала на такива блокчета, явно има тук - таме из София.
Това да не е Малинова долина над Студентски? Там има един 9-етажен панел, който късно беше въведен в експлоатация, макар и по-рано построен.

# 496
  • WonderLand
absurT, какво имаш предвид за "редовите чакащи"?

Bachkator, не, в друга част на София е.

# 497

Иначе макро погледнато за пазара на недвижими имоти, ето и статистическите данни какво казват (въпреки че си мисля, че данните на НСИ са по-скоро леко занижени)
https://business.dir.bg/imoti/starite-zhilishta-poskapnaha-sas-7-2-za-tri-mesetsa

Много интересни данни. Криза, пандемия, ограничения, несигурност, но средногодишно поскъпване 7,2\2,3 на сто.

----------------
Относно панела - ако е за лично ползване и ви е легнал на сърцето, не го изключвайте като вариант.

# 498
По мои лични спомени Persevere, последното "раздаване" (продажба) на жилища с т.нар. лихвоточки `(т.е. по общия ред, на опашка) беше през есента на 1989 г. и 1990 г. Тогава "раздадоха"/продадоха жилища в блокове "на зелено", прословутият "крив" блок ЕПК (един вход) на ъгъла на Сливница и Константин Величков до техникума "Попов" беше един от тези, които дори не бяха изцяло изградени на груб строеж. Мисля, че имаше и няколко панелни блока, които бяха още на ниво изкоп, построиха ги след няколко години, но не си спомням кога горе-долу.

Ето линк за любителите на подробностите, приложение 4 специално за Гого - горе-долу от стр. 37 натам

https://web.archive.org/web/20130723161356/http://ares.bg/File/Nac_prog.pdf

Според линка, 1992 или 2001 г. (така и не разбрах точно) са последните построени панелни сгради, дали в София или в България, така и не разбрах.

# 499
  • София
absurT, какво имаш предвид за "редовите чакащи"?

Bachkator, не, в друга част на София е.

По соца се чакаше да ти дойде реда, за да ти "дадат" жилище.
Редовите чакащи получаваха в комплексите, в големите блокове, строени по тертипа- 3 апартамента на етаж, обикновено 2 двустайни и 1 тристаен.
На партерните етажи често имаше 1 четиристаен за многодетни и един по- малък, но нагоре пак по 3.
Това беше при строежите на ДК2, които бяха по- новите и с балкон-лоджия.
За разлика от строените от ДК1- с външни балкони.

# 500
В Зоната има такива панели. Големи, дълго време стоели недовършени, довършени по-късно и съответно годината им е по прясна.
Реално са започнати заедно със съседните панели, но поради недовършване, годината на акт 16 е много късна, което подвежда хората, че е прясно строителство
Но са доста широки, особено на фона на НС.

Последна редакция: пн, 05 апр 2021, 18:58 от Фрау Клау

# 501
И аЗ КАЗАХ СЪЩОТО за ателиетата Wink)

# 502
  • София
В Зоната има такива панели. Големи, дълго време стоели недовършени, довършени по-късно и съответно годината им е по прясна.
Реално са започнати заедно със съседните панели, но поради недовършване, годината на акт 16 е много късна, което подвежда хората, че е прясно строителство
Но са доста широки, особено на фона на НС.

В Зона Б5 панели няма, там е само ЕПК. Има и забавени строежи, завършени след 2000 г.
Сещам се за един панел на Шипченски проход - започнаха строежа осемдесетте години, проточи се и хората влязоха след виденовата зима 1998 г. Там са големи, просторни апартаменти, ходихме на освещаване на познати.  Беше за средна номенклатура от ЦК на БКП, МС и прочая сволочь. И баща ми беше записан там като безимотен, но се проточи строежа, писна му и избра готов панел в Лозенец.

# 503
Ето това е още една от причините да не харесвам соца (от личен опит, не по резюмета и преразкази в учебници) - всяко семейство можеше да си позволи панелен 3-стаен финансово (ипотека от ДСК, но при двама работещи, проблемът беше нулев), но само на някои "даваха", а още по-малка част пък дори са избирали къде.

Последна редакция: пн, 05 апр 2021, 21:05 от man_darin_ka

# 504
  • WonderLand
absurT, благодаря, при този също терасите са тип лоджия, а стаите вътре са забележително просторни, може би наистина е бил с по-друго предназначение.

Иначе е за лично ползване, дългосрочно, идеята ни е да живеем там за сега, а след години да го продадем и да купим къща.

# 505
От скицата на онзи 4-стаен панел в Св. Троица, за който писах, имам някакъв спомен, че една от 3-те спални беше с размерите на (или почти на) хол, а другите 2 си бяха стандартни сравнително. Той също е с лоджии (вътрешни балкони, както им казвахме непрофесионално).

# 506
Мандаринка спомена строителен инженер, а точно това се бях зачудила тези дни: ако искам някой да провери конструкцията на селска къща преди покупка, какъв е редът изобщо? Към коя служба или каква фирма да се насоча? Строителен инженер както бих могла да предположа, но как да ангажирам такъв?

# 507
  • София
Аз бих разпитала познати за препоръки за стр. инж. Няма как да не се намери общ познат. Сигурно по стр. форуми има и професионалисти, срещу заплащане. То не, че на познатия няма да платя колкото иска.
Въпреки, че не винаги е полезен. Преди години като продавах моя апарт. в Лозенец,  купувача след капарото дойде с тъста си/стр. инж./ да огледат блока. Гледаха, въртяха се, дядката одобри покупката. След като финализирахме сделката и влязоха във владение новия собственик изрева, че апарт. бил с криви тавани,   едната стена била северна и подобни простотии.
Мандаринка, при всяка власт има хора избиращи къде, какво и за колко да купят. И да не ти харесва - това е положението. Нима в последните години не сме били свидетели на изгодно пазаруване на имоти от напр. Артекс?

# 508
В Овча купел има много четиристайни панелки с по два апартамента на етаж. Там във втората част има много нови такива. Ходили сме преди около 20 години на оглед на такъв. Съвсем скоро беше построен блокът, даже почти не беше населен.

# 509
Какво мислите за квартал Лагера до метрото катоместоположение?
Ако знае някой да се строй там, моля да сподели Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт