Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 53

• 40 345
  • 763
  •   1
Отговори
# 570
missence , а как си го обясняваш при положение, че имаш спад в брой хора. Т.е. населението на страната намаля на бройка? Че всеки има много неща. На мен лично ми е много интересно как ги поддържат. Безплатна ли е поддръжката? Няма ли разходи? Как издържа човек да обслужи няколко обекта , които не му носят доходи. Защото не може повечето да имат по няколко неща и всеки да има доходи от всичко. Не го разбирам нещо.

# 571
Отговора е лесен.
У нас има мания всеки да купува имоти, от обикновения човек до богатите.
Не случайно има много  имоти на по над 10год седящи на бетон и ще има все повече.
Изсипват се парите и се чака поскъпване, всеки иска да взима 2-3 наема, но никой не иска да дава наем у нас или гледа да е минимум като време.

Така двете групи хора все по-трудно ще се засекат, видно е с цените на наемите и с количеството обяви за под наем какво става.

Нови апартаменти излизат на акт 16 всяка
 седмица, пак ще си говорим колко ще растат цените им.
Единствения шанс да растат е, да започват да влизат чужденци, както е в Европа, но не виждам да стане в близко бъдеще.
Ще се седят празни и това е, някои от хората ги изпозлват като банков влог в момента малко или много.
Лихвите също няма да са на тези нива винаги.

Тея с много и имоти им е все тая, дали след 3 год ще продадат на загуба един имот ако се наложи, те просто са вкарали парите в тухли понеже няма какво да правят друго.

Цените в България са абсолютно нереални отново, като под цени не визирам само цена на квадрат, а  какво и къде се получава като имот.

# 572
За лихвите е много под въпрос. Те са контролирани и не е ясно как и на къде ще решат да ги насочат. т.е. може да се движат или да стоят ... ние не знаем, а и не можем да предвидим. Не зависят от процесите , а от решения. Поне така го разбирам.

# 573
Отговора е лесен.
У нас има мания всеки да купува имоти, от обикновения човек до богатите.
Не случайно има много  имоти на по над 10год седящи на бетон и ще има все повече.
Изсипват се парите и се чака поскъпване, всеки иска да взима 2-3 наема, но никой не иска да дава наем у нас или гледа да е минимум като време.

Така двете групи хора все по-трудно ще се засекат, видно е с цените на наемите и с количеството обяви за под наем какво става.

Нови апартаменти излизат на акт 16 всяка
 седмица, пак ще си говорим колко ще растат цените им.
Единствения шанс да растат е, да започват да влизат чужденци, както е в Европа, но не виждам да стане в близко бъдеще.
Ще се седят празни и това е, някои от хората ги изпозлват като банков влог в момента малко или много.

Тея с много и имоти им е все тая, дали след 3 год ще продадат на загуба един имот ако се наложи, те просто са вкарали парите в тухли понеже няма какво да правят друго.

Цените в България са абсолютно нереални отново, като под цени не визирам само цена на квадрат, а  какво и къде се получава като имот.
цените в България са сходни или по-ниски в сравнение с всички наши съседни държави...При тези "високи" цени, всеки втори или трети в София, говори на диалект. Значи просто не са достатъчно високи....

# 574
Дай да видим по-ниските цени в околните страни.
На диалект говорят и разни псевдо софиянци, просто е различен от на новодошлите.

# 575
......"Ще се седят празни и това е, някои от хората ги изпозлват като банков влог в момента малко или много.

Тея с много и имоти им е все тая, дали след 3 год ще продадат на загуба един имот ако се наложи, те просто са вкарали парите в тухли понеже няма какво да правят друго."....

Мисля като теб за горното;

Аз очаквах намаление миналата година, когато започна кризата, но такова няма- напротив-пазара врки и кипи;
Вече не смятам,че ако има корекция в София ще е чувствителна;

# 576
Дай да видим по-ниските цени в околните страни.
На диалект говорят и разни псевдо софиянци, просто е различен от на новодошлите.

Ами виж ги де кво ти пречи?

# 577
Олиото в началото на Ковод беше 1.70
Миналата седм беше 3 лв
Тази ще е 4 лв.

С каква логика следва да е, че олиото ще скочи двойно плюс за 1 година, пък апартаментите ще паднат? Няма да стане просто.

# 578
Не виждам хората, вкарали пари в НИ да са разтревожени колкото да речем тези с кеш, който се топи с всеки месец.

# 579
  • София
В София непрекъснато се заселват чужденци. Това, че не ги виждате, не означава, че ги няма.

Имаше статистики средната заплата колко кв.м площ купува.
За София коефицентът е един от най-високите за столици в Европа.

Не цените са високи, ами 2015та бяха безкрайно ниски. Имаше жилища по 20к евра. Ама който е спал, сега да не се сърди на другите.

# 580
Не виждам хората, вкарали пари в НИ да са разтревожени колкото да речем тези с кеш, който се топи с всеки месец.

освен като им дойдат технически паспорти, енергийни паспорти, общи ремонти, общи разноски, данъци и пр. ... къде ще ти се обезценят парите и с нерви или не ... въпроса според мен е да си печелиш достатъчно. В гроба и без това нищо няма да замъкнеш.
Олиото в началото на Ковод беше 1.70
Миналата седм беше 3 лв
Тази ще е 4 лв.

С каква логика следва да е, че олиото ще скочи двойно плюс за 1 година, пък апартаментите ще паднат? Няма да стане просто.

Затова мръднах към турския супермаркет и открих, че зехтина не е мръднал като цена. Сега все повече си струва да взимам зехтин. Иначе взимах и рапица. При нас не е такова повишението, но има повишение. При всичката рапица, която се сее наоколо. И идва според мен от еко изисквания за тържеството на пчеличките, но за тях не се взимат в предвид застроените навякъде зелени площи, крайградски поля и поляни и какво ли не.
Политика.
От някъде и някак ще вземат парите, които са решили да вземат.

# 581

освен като им дойдат технически паспорти, енергийни паспорти, общи ремонти, общи разноски, данъци и пр. ... къде ще ти се обезценят парите и с нерви или не ... въпроса според мен е да си печелиш достатъчно. В гроба и без това нищо няма да замъкнеш.

Данъци се плащат всяка година, пари за ремонти се събират и без да има належащ такъв - това са все разходи, които си текат.
Техническите паспорти са проблем за големите собственици - държавата, общините - те да му мислят от къде ще вадят пари. И отлагането ще бъде заради тях.

# 582
....
Данъци се плащат всяка година, пари за ремонти се събират и без да има належащ такъв - това са все разходи, които си текат.
Техническите паспорти са проблем за големите собственици - държавата, общините - те да му мислят от къде ще вадят пари. И отлагането ще бъде заради тях.

Всичко това са текущи разходи и ако ги умножиш по брой обекти и си сложиш евтл. кредити ... не знам . За мен звучи като черната дупка  , ако тези обекти нямат никаква доходност а само си стоят. Не съм сигурна, че инфлацията лапа повече.

# 583
Питай Танграта колко е прибрал от наеми, колко му е капиталовата доходност за пет години и каква част от кредитите му са изплатени.
Но определено е по-добре по-малко хора да ги разбират тези неща.

# 584
Аз да ти кажа, платих 150 к плюс, за имот. В лева. Че ще дам още 1000 за паспорт, чудо голямо.
Имам 2, които не съм ги дала под наем. Смятам да ги продам сега, защото парите ми трябват за друга задача. Вярно, че ще загубя от комисионни и прочие, обаче за мен, си струва. Защото ММ е с мноооого широки пръсти. Кво да го правя, вече не мога да го върна. Но като затворим парите в имоти, той мирясва. И като ни потрябват пари, продаваме и някак се оправяме.
Може би, на всеки мотивите са различни? И с времето се променят?

Като си направя една равносметка, за всеки от имотите съм се радвала, като сме го купували, и съм била доволна от решението ни. Сега в момента, за най-отдавна купените, вече не са ми необходими. Опитвали сме да ги продадем, но без успех. Или пък дават твърде ниска цена, и сме се отказвали.

Общи условия

Активация на акаунт