Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - Тема 72

• 43 392
  • 776
  •   1
Отговори
# 675
елказелка

Ще дам и аз няколко идеи, за осветляване на тъмна стая  аз съм за:
- бели стени
- поне 2 големи огледала : едното разположено до/около прозореца и едното в дъното на стаята
- стъклена маса
- слънчевите цветове за акценти(жълто; червено; оранжево) поставени тук таме из стаята- дали ще са някакви арт картини- столове-възглавнички избора и вкуса е огромен
- осветителните тела да са с метални части  те хващат и рефлектират светлината дори когато не светят
- също спотове насочени към определени места

# 676
  • тук и там
Аз  най-много харесвам бели стени. Всъщност ,ако сега имах избор-нявсякъде бих направила бели стените.С изключение на кухнята-там харесвам цвета,в останалите стаи бялото би било перфектно.
Бялото прави стаята по-светла и визуално я прави по-голяма.Лесно се съчетава с останалите цветове-едно е да рисуваш върху бяло платно,друго -да трябва да се съобразаваш с фона..При нас хола,който всъщност е хол+трапезария е дълъг  и има прозорци от едната и от другата страна,но средната част остава малко тъмна-при мрачно време,а и стаята не е висока.
Бяхме коментирало тук,как белите стени не се харесват от много хора. Ето-аз съм от хората,които биха живели в къща -навсякъде с бели стени.Така че-ако ти смяташ че би било добре и че белият цвят е подходящ,слагай бяло и не слушай тези ,обявили те за "луда". Щото мен например-някои цветни стени ме докарват до лудост..

С Natt сме на едно мнение.И за мен белите стени са супер,и  е много по-добре с такива,от колкото в цяват праскова,бледо жълто и подобни..Най-много ми допадат и нейните предложения  в снимки и най-вече последната  с   разделянето на стаята.

Последна редакция: нд, 09 май 2021, 09:53 от Kaisia

# 677
  • София
Благодаря ви, не съм сама за бялото Simple Smile
Бели тапети има ли? Стените са в окаяно състояние, не знам какво би се получило, ако ги намажа...

# 678
  • София
Има, разбира се, включително релефни, текстилни, флис, всякакви. Вижте например в Тапетия-килимия

# 679
Белият цвят в интериора с цветни акценти, поне за мен е страхотен

https://ycdn.space/h/2012/12/05-private-oasis-jazz.webp.

# 680
Благодаря ви, не съм сама за бялото Simple Smile
Бели тапети има ли? Стените са в окаяно състояние, не знам какво би се получило, ако ги намажа...

Има и тапети за боядисване. Те са по-здрави (със стъкловлакна) и до голяма степен скриват дефекти в стената, тоест може и само да се изшкури да няма стърчащи места, които да повдигат. После се боядисва както искаш. Имат и известна устойчивост на напукване на стената под тях.

https://www.bg.weber/interiorni-boi-i-shpaklovki/stklotekstilni- … otekstilni-tapeti

# 681
  • Пловдив
Natt,както винаги  примерите ти картинки са много мои.
 Аз си обожавам бялото.Когато си идвахме на почивка в БГ ,у майка и свекърва ми ,цветовете са еднакви-жълто,праскова,синьо,резеда.Част от посочените цветове са в къща,южно изложение,големи прозорци и въпреки това ми създаваха усещане за по-тъмно и схлупено,отколкото в Мрачна Англия с белите ни стени.
  Много ми хареса и изчерпателния съвет на Pinko .
 Бих добавила ,че точно топлите нюанси на аксесоарите стоплят стаята,независимо дали бялото е топло бяло или снежно такова.Особено актуални са изгорял портокал и керемида,които винаги са ми били любими.Бих добавила и мебели и рамки на дърво с розовочервеникав отенък,стоплят и най-студеното сиво.
  Писах,че бялото е по-трудно за обзавеждане,защото се нуждае от допълнителни екстри-само мебели не стигат.
 Неслучайно,всички показани картинки са с картини,възглавнички, растения.
В противен случай се получава едно отсичане на долната част на стената,която остава цветна от диван,маса столове,а горната остава бяла.Затова се иска етажерка/библиотека,рафт или картини,просто да развият яркия контраст или някаква друга градация във височина.
 Мебелите на финни крака също са много подходящи за бялото,защото не стоят като кубче цвят ,а го пропускат в долната си част.Това малко трудно го обяснявам.
  Давам пример с апартамента ни ,показвала съм го,който обзавеждах бюджетно за под наем преди вече 9г.
  Източен дневен тракт с размери 8,50 ×3 ,прозорци на късата страна и тераса пред хола.Светло си е,дори в най-забутаната част на кухнята,която е бяло и дърво,но има и отразяващ тапет със надписи.Килимът също не присъства на снимката.

Ако можете,представете си го без възглавнички,картини и рафтове.Дори и с електрикови дивани и червени столове няма да може да се балансира,ако стените са празни.

Последна редакция: нд, 09 май 2021, 16:09 от nelina_london

# 682
Не искам отново да подпалвам спора за и против бялото, просто искам да кажа, че има и хора (аз включително), които предпочитаме повече цвят. Казвам го само, за да не остане някой с впечатлението, че 100% от хората харесват бели интериори (с цветни аксесоари).
Аз, както знаят повечето пишещи в темата, съм любител на цветовете, а бялото за мен не е цвят, а липса на цвят. Не съм фенка и на т.нар. аксесоари.
 Виждам противоречие в твърдо негативното мнение в темата срещу открити рафтове в кухнята (прахосъбирачки) и твърдо позитивното мнение за такива рафтове (и съпътстващите ги предмети) в дневна/спалня. При положение, че събират еднакво прах, т.е. обективно са еднакво прахосъбиращи.

С уговорката, че не ровя в Пинтерест по определени мои си причини, ето интериори, които са цветни. Гледах няколко серийки за въпросния дизайнер по ТВ-то и ми харесаха. Не всичките му интериори ми харесват - имаше бежово-бежови, имаше и бели, има и цветен кич (за моя вкус, но това са си поискали клиентите), които не ми харесаха. Като цяло, като идея, обаче, ми харесват неговото мислене и неговите идеи.
https://www.pinterest.com/afrocentric1970/color-splash-david-bromstad/

Най-вероятно причината да не харесвам бяло-белите интериори е темпераментът и характера ми, но си признавам - гледам едни сериали за някакъв екзотичен тропически остров, за Ню Орлиънс, за Бостън и Ню Йорк. Интериорите по сериалите са много цветни, при това много далеч от правилото за "не повече от 2-3 цвята". И ми харесват. И със сигурност са правени от страхотни дизайнери. Да, признавам, че с цветен интериор е много по-трудно да съчетаеш удачно цветовете. И много лесно може да стане като в цирк. Но когато това съчетаване е направено удачно или професионално, си мечтая да живея в тези цветове.

# 683
  • Пловдив
Мандаринка,никой не те насилва да харесаш бялото.Въпросът е да се предложи цвят,който ще направи тъмна източна спалня и хол  със сиво син мокет по-светла.
 С жълто става насилствено жизнерадостно,някак ми е противоестествено.
 Дейвид Бромстед е трудно смилаем.Напоследък тече едно състезание по бившата Файн Ливинг .Четири отбора с по два интериорни дизайнера.Ами на Бромстед интериорите трудно се възприемат от обикновените хора и неутралните експерти.
Но,докато имаше лично предаване(Colour splash),си имаше своите фенове,които са търсели абстракта,като теб ,Мандаринка.
Той е като едновремешен  Галиано в  тогавашните модни среди.

Не еднакво да имаш отворен рафт в кухнята,защото той се омазнява,за разлика от тези,по другите стаи,които събират  само прах.Затова  за повечето е по-практично с картина.
  Забравих да кажа,че много харесвам тапетите,които се боядисват,предложени от ЧС.Много лесно могат да се преобразяват в друг цвят.Понякога в Англия трудно съм ги различавала от шпакловка,вероятно са цели нанесени доста пластове боя.
Който,не обича "натурии"да не отваря скрития текс.
Скрит текст:
Немска дизайнерка.Един и същи хол с различен облик.

Последна редакция: нд, 09 май 2021, 18:37 от nelina_london

# 684
За първи път ме наричат "абстракт", въпреки че не разбрах какво точно се влага в думата в тази ситуация.
Нелина, аз в никакъв случай не упреквам любителите на бялото, че го харесват. Само отбелязвам, защото темата се чете и от други хора, освен списващите в нея, че не е задължително да са бели стените, както биха посъветвали повечето пишещи. Но много хора не се осланят на собствения си вкус и пристрастия и биха сложили бяло, въпреки че не им харесва, защото повечето са така или повечето така са ги посъветвали. Който харесва бялото - нямам проблем с това, не смятам, че нямат вкус. Просто пиша, отново (поне за втори път), за да дам смелост на тези малцина, които харесват цветното, да не ги е страх да направят това, което им харесва, нищо че не е по "модата".

Ето давам ти пример с този цвят - много бледо бежово е, на ярко слънце почти се слива с бялото на тавана, на по-тъмно и на изкуствена светлина пак не е тъмно, по-скоро е по-силно изразено/плътно бежово.
https://www.crownpaints.co.uk/products/standard-emulsion/matt/antique-cream/134
Дадох този пример, защото го имам в къщи, защото твърдото условие беше да е "светличък" цвят. Е, постигнахме идеален резултат - хем е светличък цветът, хем не е бяло. Laughing
И съм пробвала с един оттенък на бялото на същата марка латекси - в коридор с прозорец, но тъмен си стои, заради изложение. Аз лично не виждам никаква разлика със стандартно бялото на тавана.
Жълтото казах, че го "виждам" в кухня, не в хол или стая.

И хич не се обиждам, че не съм в групата на "обикновените хора" (въпреки че съм съвсем обикновен човек, без претенции за артистичност) и "неутралните експерти". Дори бих казала - напротив. От това, което гледах по ТВ-то, без да съм му проучвала биографията и творческия път, той има наклонности за художник. Вероятно и затова толкова му се отдава съчетаването на цветовете. По мое лично мнение.

# 685
  • тук и там
Те повечето хора не харесват бели стени.Правели аналогия с ...болнична стая. Аз пък никога не съм свързвала този цвят с това. Отворих този  Дейвид Бромстед...направо ме заболяха очите. Има в лилаво и жълто един интериор,направо като за някой цигански барон все е едно е правен. Едно-две макс.  неща ми харесаха(пак с уговорки) ,другото си е кич за мен.
Няма лошо да сме смели,но  и да се подбират цветовете според това което ние харесваме.

# 686
  • Пловдив
Мандаринка,а ти какво разбра под "хора търсещи абстракта"?Защо така ми слагате някакви думи в устата?
Дейвид Бромстед е абстрактен ,това,че някой търси и харесва  абстрактно усещане за интериор,не го прави абстрактна личност.За да е такава,трябва да се държи като такава,да мисли като такава и да изглежда като такава.
 Търся си в архива снимки на една и съща стая в бяло и в бледобежаво,за да сравните сами.
В момента най-актуалния цвят е египетски памук или форма на бежово,без жълта нотка.

# 687
Според мен за добрата осветеност много важен е таванът. Все пак ако вземете една спот лампа тя осветява важните неща под себе си, а не наоколо. А точно таванът отразява светлина надолу и осветява всичко в стаята. Таванът традиционно е бял, тук спор няма, но има бои, за които се твърди, че отразяват повече светлина от другите.  Та настрана от споровете за стените такава боя може би ще подобри нещата в тъмна стая.

# 688
Нелина, с известно чувство на срам ще си призная, че нищо не разбрах от "абстракта". Laughing
Кайсия, и аз това казвам - всеки да си избира цветове според каквото му/ѝ харесва, а не да се води по чуждите вкусове и какво било модерно. Да не ги е страх да експериментират - дори да допуснат грешка, поне със стените, грешката е в повечето случаи поправима, и то не за чак толкова много пари. Пускала си снимки от твоята къща - хареса ми, но най-много ми хареса цветната стена на момичето ти, както и цветния килим за тази стая.

# 689
  • Пловдив
Мандаринка,щото съм го писала преди да си налея чаша вино Simple Smile
 Исках да кажа,че Ван Гог е абстрактен художник и аз имам постер на негова картина,харесвам го(както и повечето абстрактни картини),но не съм абстрактна личност,напротив прекалено прагматична съм за дизайнер.
 Така и ти харесваш Бромстед,който е абстракт и авангард,но имаш много прагматично мислене,тоест не съм те нарекла абстрактна личност,както ти си помисли,а такава,която търси и харесва абстрактните комбинации в интериора.
  Сигурно проблемът е в мен,защото всеки път натъртвам,че харесвам бяло.Но,не съм го харесвала откакто съм се родила.Оцених го едва преди години,но все пак преди да навлезе у нас като кухни и мебели.
 Ужасно отворена съм и към чисто черни и към супер ярки стени ,когато са комбинирани правилно и когато някой попита как да направи стаята си тъмна бих предложила много тъмни нюанси,а ако стаята е засенчена и се търси изсветляване ше предложа бяло,без значение кое е моето любимо цветово съчетание.
 Ако сте забелязали,сигурно съм писала в темата много рядко ,но сега дамата с мокета ме заинтригува,защото съм живяла в стая с такива дадености-турско синьо и беше кошмар откъм съчетание.Дори не може да метнеш килим върху него ,за да разнообразие излъчването,което е различно от плочки в такъв цвят.
  ЧС,в този ред на мисли сатенът ще даде отблясък,но трябва и да е на стените.

Общи условия

Активация на акаунт