Интериорен и екстериорен дизайн по аматьорски - Тема 72

• 43 388
  • 776
  •   1
Отговори
# 690
Някои даже препоръчват и гланц, не просто сатен.

Иначе аз харесвам бели мебели, бели пердета, бял санитарен фаянс, но не и бели стени. Асоциацията ми е и с болница, и със старите селски къщи с варосаните стени... А и ми е студен цвят.

# 691
  • София
Аз харесвам и бяло, и цвят. Според зависи. Обаче сега ми предстои доста боядисване и коридорът се налага да бъде бял по обективни причини. Чудя се дори, дали ако направя таванът и стените в различно бяло какво ще се получи. Не ми навява асоциации с болница, но ми се иска в другите стаи да има цвят по стените, защото ще ми е твърде много бялото.

# 692
  • Пловдив
Ще ме изтърпите   и днес, и ще си отървете от мен  ,за неопределено време Simple Smile
 Сатенът е много коварен,гланц още повече.Всеки дефект на стената изпъква,а с тапети,така хубаво ще се откроят снадките...Иначе ще даде ценен отблясък.
 Ние имаме стаи мат и стаи сатен на перфектни стени ,уж за да се почиства по-лесно,вярно е,но пак си личи на светлина къде съм търкала.
 sadlady,точно на коридор няма да си проличи особено различното бяло,освен ако не е достатъчно осветен или вратите не са снежно бели.Ако целта е просто при ъгъла горе да изглеждат два различни цвята, може и да се получи но така или иначе горните ъгли в коридора винаги тъмнеят,при изцяло бял такъв.

От мен една стена(gallery wall) с модни принтове.Не е нужно  да я коментирате или да мислите дали ще си я направите у вас.Ще е чудесно, ако просто ви създаде настроение с измислените форми,ако ви натоварва я пропуснете.
Просто ми липсва ,когато тази тема бе по-философска и се показваха различни стилове.

# 693
  • DE
Не ме натоварва, но да си кажа - ужасна стена Sweat Smile
С картини от типа какво е искал да каже художника Thinking Grin

# 694
Ние имаме стаи мат и стаи сатен на перфектни стени ,уж за да се почиства по-лесно,вярно е,но пак си личи на светлина къде съм търкала.

Именно, на мат си личи най-много, защото търкането лъсва нежната матирана повърхност. Гланцът според мен носи най-много на миене, колкото и да е си падам по него.

# 695
  • София
nelina_london, благодаря за съветите. Осветен е добре коридорът, да. Че и вратите са бели (засега) Joy Даже си мисля, че нещо подобно на показаната от теб стена, сигурно доста ще ми пасне на коридора Simple Smile Имам една доста дълга и празна. Та и нея трябва да я мисля Joy

# 696
Да оставим настрана бялото и да задам един въпрос, провокиран (в добрия смисъл на думата) от написаното от Нелина. Турското синьо не е ли тюркоаз?
Преди няколко години беше много модерен тюркоазът в банята, но го комбинираха с кафеникави (дървесни), което на мен не ми харесва. Тюркоазът за мен (за моето усещане) е много силен, специфичен цвят и аз го "виждам" комбиниран с бяло (дори мръсно бяло) или много светло бежово/сиво (ама не студено сиво).

Предполагам, че мокетът на жената не е тюркоаз, а сравнително по-често срещан цвят - тъмно сиво с някакъв синкав оттенък. Така че най-вероятно е доста неутрален като цвят.

Дането, според мен тук дори не можем да зададем въпроса "Какво е искал да каже художникът?", а като при артистите - "халтура", т.е. ходят и изнасят представления със сравнително бозави смешки и сценки, за едните пари. Нищо общо с изкуство(то).

От моя опит с латексите на Краун, сатенът наистина показва много по-добре дори и малките несъвършенства на стените. Гланцът - също, но него съм ползвала само веднъж в баня и то за временно решение. Много ми лъщи. В банята и кухнята имам сатен (или полумат), мият се чудесно, не остават никакви следи. Както и на мат-а в стаите, бърша с гъба или дори с кухненска гъбка с грапавото, с разтвор на течен сапун и белина (съвсем малко, едно цвръкване на Доместос) и не остава и грам разлика. Нито пък се изтърква цветът.

# 697
  • Mediterraneo
Турско синьо и туркоаз

# 698
  • София
Аз пък не мисля, че идеята на такъв тип стена е да показва "изкуството" във всяка отделна картина. Търсен е общ ефект. На мен ми липсва малко център на композицията, но все пак гледам от телефона и е малко по-различно така.

На мен тюркоазът ми харесва като акцент. Никъде вкъщи няма, иначе, но е свеж цвят. Едва ли наистина обсъждания мокет е тюркоаз.

# 699
  • Canada
Мандаринка,щото съм го писала преди да си налея чаша вино Simple Smile
 Исках да кажа,че Ван Гог е абстрактен художник и аз имам постер на негова картина,харесвам го(както и повечето абстрактни картини),но не съм абстрактна личност,напротив прекалено прагматична съм за дизайнер.
 Така и ти харесваш Бромстед,който е абстракт и авангард,но имаш много прагматично мислене,тоест не съм те нарекла абстрактна личност,както ти си помисли,а такава,която търси и харесва абстрактните комбинации в интериора.
  Сигурно проблемът е в мен,защото всеки път натъртвам,че харесвам бяло.Но,не съм го харесвала откакто съм се родила.Оцених го едва преди години,но все пак преди да навлезе у нас като кухни и мебели.
 Ужасно отворена съм и към чисто черни и към супер ярки стени ,когато са комбинирани правилно и когато някой попита как да направи стаята си тъмна бих предложила много тъмни нюанси,а ако стаята е засенчена и се търси изсветляване ше предложа бяло,без значение кое е моето любимо цветово съчетание.
 Ако сте забелязали,сигурно съм писала в темата много рядко ,но сега дамата с мокета ме заинтригува,защото съм живяла в стая с такива дадености-турско синьо и беше кошмар откъм съчетание.Дори не може да метнеш килим върху него ,за да разнообразие излъчването,което е различно от плочки в такъв цвят.
  ЧС,в този ред на мисли сатенът ще даде отблясък,но трябва и да е на стените.

Ван Гог е пост импресионист.

# 700
  • Пловдив
Мандаринка,със сигурност цветът сиво-синьо е много далеч от турско синьо.Благодаря,тарталета!
 Обаче ,като цяло хол с мокет,  в днешно време, е доста англо-американско .И е доста по-трудно да се постигне  интериор следвайки само съвместими цветови комбинаци,защото мокетът не като паркет с килим.
 В нашия случай със синьото,белите стени бяха като кръпка,със светло сиво се постигна по-добър резултат,но  пак се позатъмни.
В другата стая мокета бе "отровно зелен" и там бях вдигнала ръце ,че ще ми хареса,както и да пребоядисам.
 sadlady, аз съм си пристрастна към всякакъв вид изкуство-разбрано и неразбрано.Също бих си пернала такава стена,дори и с тотално различен стил картини.
  polar bear, в никакъв случай не съм експерт и това,че го слагам в една графа с Кандински е груба грешка,просто за времето си картините му са били абстрактни.Това бе целта на примера.

# 701
То нали ТЮРК- в тюркоаза е от Турция/турско. Laughing Както и да е - винаги съм се обърквала от това смесване на имената. Това не е повод за задълбочена дискусия. Hands V

Много вероятно жилището да е под наем и мокетът да е единственото "освежено" нещо в него. Слагането дори на евтин ламинат, след изскубване на соцмокета, изисква замазка на пода.
Или дори да е току-що купено жилище, потребителката да няма възможност в момента да прави основен ремонт, а само освежаване. Което и се е заела да прави със стените.

# 702
Че то ламинат може и върху мокета да се нареди. Хем по-топличко.

# 703
  • Сред мелниците
В основното ни жилище всички стени на стаи са цветни с наситени плътни цветове на Левис .Трудно  ми е да определя нюансите и няма да мога да ги опиша с думи, а не мога да правя снимки сега.Но за тъмните стаи и осветеността при нас се получи така. В една северна мрачна, затъмнена с дървета стая, цветът е свежо зелен с комбинация от някакво жълто?? , но не е лимоново. Откакто я боядисахме така, сякаш отворихме още един прозорец в нея.
Друга, също мрачна стая, е в нещо като оранж и тъмно синьо, но не е крещящо.Таваните са в цвета на стените. Тя също много се промени след пребоядисването.
 Съчетали сме ги с мебелите, дамаски и т.н. Няма възглавници, , ако не броим основните възглавници на меката мебел , аксесоари, лавици и т.н. Аз също предпочитам практичността и ценя свободното си време, което е никакво, а съм леко вманячена по почистването и ще полудея ако трябва да тупам и бърша нонстоп.

Но сега,  по скоро от няколко години, правим къща извън София за постоянно живеене. Подовете са  от гранитогрес дървесна шарка, дограмата е тъмна. Вратите и первазите на пода ще са бели. Дали заради липсата на време и професионален съвет как да съчетаваме цветовете, дали за разнообразие от цветния ни апартамент, но за нея все повече виждам като единствена комбинация бялото. Да се боядисва и да се довършва, за да може да се ползва, пък после на спокойствие ще му мислим ако стане стерилно. Но не вярвам.
Подкрепям всичко, което сте написали за този цвят /или липса на цвят Simple Smile.  Там има стаи , които са светли и слънчеви, но има и една дневна-трапезария-кухня, която е  засенчена, само за нея още го мисля.

Тези дни ще се боядисва на някои места, които са вече готови  и за които се споразумяхме за бяло, но от вас  разбирам, че имало бяло и бяло. Като номера ли или вид бяло, как да се ориентирам? Дано латексът, която е купен за сега да е който трябва, ако не е, да го сменяме.

Последна редакция: пн, 10 май 2021, 04:54 от В (като Вятър)

# 704
В(като Вятър), ние като боядисвахме с бяло взехме на Левис латекса, който е основен/базов и към който се добавя  оцветител ако искаш да ти е цветен латекса. Получи се чисто бяло без нюанси.

Общи условия

Активация на акаунт