(Био)зеленчукова градина – нашето райско кътче (тема 44)

• 43 031
  • 798
  •   1
Отговори
# 165
Сложих разсад за тиквички - обикновени, жълти и кръгли. Надявам се, след три седмици, времето да позволи, за да ги сложа навън в найлонов тунел. Около основата им миналата година бях сложила вълна.
Чушките и доматите засега изглеждат добре. Още месец вкъщи ще им дойде доста на размера, но и тях вероятно ще сложим към края на април в парника и отгоре завити с тънко покривало.

От вчера се чудя нещо, дано можете да ми кажете. Имам малък парник, в който сея само краставици. Детето обаче тази година много ми се моли да сложим пъпеши в градината. Нашият климат принципно не е за пъпеш. Мога ли с краставиците, да сложа два корена пъпеш вътре или ще се опрашват кръстосано? А пъпешът може ли да се “катери”, че аз и място вътре нямам?

# 166
Тези е хубаво да се отиде на място, да се пробват и да се избере.
До колкото разбрах са два вида - едните са бързооборотни и правят доста ситна дървесина, другите са по-бавни (друг тип им е ножа и рязането) и малко по-едро изкарват.
О, да, аз не купувам така просто от обява. Харесаха ми, че са малки.

Вчера насях граха и аспержовия боб.
Нямах указания на колко см се слагат бобчетата и да употребя цялата опаковка ги сложих на около 10-12 см. После ако трябва ще разредя...Тези, които сте гледали такъв дълъг боб, да попитам, дали става много буен и гъст?!

Започнах експеримента с корите от яйца. Сложих балучка, морков и арпаджик, да видим.

Показвам компоста, който хвърлям в градината - пресят, с хубав цвят и мирис;
една кора от яйца в процес на работа и колко е пораснал клематиса след откриването преди около 2 седмици. Претърпял е едно преместване безпроблемно, зимува покрит с листа и нахлупена бутилка и напролет тръгва добре. Само че е нисък и не цъфти обилно. С малко цветя имам опит, няма къде да се пробвам и уча...
Скрит текст:

# 167
  • София
Аууу, какъв клематис! Моят няма нищо зеленичко по себе си, прилича на сухи пръчки със сухи листа.

Аспержовият боб е този с дъъългите шушулки ли? Не се зашумява много, но изниква с около месец по-късно от другия. Когато вече се чудиш що не си подсял от нормалния боб на негово място. После пък много тайно връзва, трябва с лупа да го търсиш, слива се със стебла, дръжки... Пращам някой да го обере, връща се и казва Няма! Отивам и обирам дългучите Simple Smile))

Пъпешите са катерливи, но (според гледани клипове, а и са ми казвали познати) трябва да вържеш плода в мрежа и да виси в нея. Струва си според мен.

# 168
Да, аспержов боб взех: като този
По-рано зимата го коментирахте, че е вкусен и се вързах да пробвам. Значи ако излезе всичко на 10-12 см корен от корен няма да е проблем?! Иначе имам яка конструкция да се катери. Ще го търся, имам опит. Моите хора и те като твоите не виждаха крокодилките из шубрака, аз след тях обирах още толкова Simple Smile

Клематисът е на южно местенце, когато беше на едно по-сенчесто излизаше по-късно и в началото и моя беше само на клечки, даже първите 1-2 години все мислех, че е измръзнал...

# 169
  • Бургас
Този аспержов боб, ако не греша, съм го гледала една година, и наистина е много атрактивен , най-вече като го носи човек в ръка и той виси като лозова пръчка. А ако се консервира се нарежда плътно в буркана.. Става много вкусен паниран. Като моливчета.

# 170
Nothinger какъв цвят са семената на аспержовия ти боб? Моя е с черни дребни семенца.
Току що откри няколко семенца, които са се скрили при салатния. Аз последните години го пускам по оградата и от улицата го бера.Т и малините ми половината са там, та вечр съседите разбират кога ще си ходя, с кофичките минавам всички огради, обирамкаквото има и се товарим на колата. Очаквам тази година вече лятото да оставаме с преспиване, сега е още студено, като се сетя април сме яли сладолед, а сега още с зимното яке съм облечена.

# 171
След като казвате че расте месец след обикновения това какво означава? Дали е време да го садим, че май месец да се покаже и да почва да се катери?
По въпроса за цвета на семената аз съм си купила от зеления - черни семена и червения с червени...

# 172
Нотингер, клематисът обича слънце отгоре, но сянка на корените. Не е добре слънцето да нагрява директно почвата, както е на снимката ти. Можеш да засадиш под него откъм слънчевата страна нещо нисичко, да му пази сянка и влагата да не бяга през лятото.

# 173
  • Бургас
Нотингер, клематисът обича слънце отгоре, но сянка на корените. Не е добре слънцето да нагрява директно почвата, както е на снимката ти. Можеш да засадиш под него откъм слънчевата страна нещо нисичко, да му пази сянка и влагата да не бяга през лятото.
Нещо едногодишно, за да цъфти цяло лято.

# 174
Нещо едногодишно, за да цъфти цяло лято.
Аз много харесвам тагетис.

# 175
Тагетисът при мен стига до половин метър - метър височина, та....

Последна редакция: чт, 01 апр 2021, 23:41 от vige

# 176
  • София
Цитат на: vige link=topic=1315175.msg42603195#msg426
03195 date=1617291096
След като казвате че расте месец след обикновения това какво означава? Дали е време да го садим, че май месец да се покаже и да почва да се катери?
По въпроса за цвета на семената аз съм си купила от зеления - черни семена и червения с червени...
Vige, нека и другите да кажат, но от моето семе в три градини в различни места така дълго се забави. И аз мислех тази година по-рано,  но пък иска топло и немокро. Излиза, че може с разсад за по-студените райони:)))
Моето семе е кафеникаво.
Смешно е като го готвя без да го режа Simple Smile

# 177
Значи съвсем съм щяла да го объркам щом и вода не обича. Плановете ми бяха, точно за ежедневно поливане, с опция къпане на цялото растение с цел опрашване, понеже съм чувала за другите фасули, че обичат да ги къпят....

# 178
  • София
Разсъждавах да не е много кално и студено до поникването, а за после - отделна работа. Щом искаш да къпеш Simple Smile

Спанак в парник - мога ли в момента да забавя процеса на изкласяване? Денем е отворено, вечер затворено.

# 179
Аспержов боб. Ние му казваме "дълъг боб" Simple Smile. Преди години някой беше дал семе на свекърва ми и оттогава само такъв сеем. Сеем края на април. Не знам да никне много бавно. Семената са дребни, черни бобчета. Свекърва ми го сее на гнезда през около 50 см , в гнездо слага може би по 5-6 семена. Ще питам за подробности, ако трябва, че аз съм по брането и консервирането на боба. Това, което знам със сигурност е, че обича проветриво място. Миналата година тя го беше сложила в края на градината, от едната страна са овошките, от другата съседския двор и къща. Сякаш му беше и много сенчесто и не стана. Поливаме с другите зеленчуци, на маркуча на капковото е.

Общи условия

Активация на акаунт