За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 90

• 21 489
  • 756
  •   1
Отговори
# 450
Зъби, може би. Щом и храна отказва. Обяснявайте много. На пръв поглед може да изглежда, че въобще не слушат/чуват. Но с много обяснения и повтаряне трябва да се стигне до успех. Пробвайте да я разсеете с нещо друго интересно, което да правите или видите в същото време. При нас ако не е от зъби е от това, че е гладна или й се спи. А може и комбинация и от двете. Хаха

# 451
Мели, на мен ми звучи като че ли бебешкият пубертет да е дошъл по-рано при вас. Виж тази статия дали описва нещата при вас - http://purvite7.bg/bebeshki-pubertet-kakvo-da-ochakvame-i-kak-da-se-spravim/

# 452
Мели,нашата госпожица на 14април ще стане на 1г и 6м и при нас положението е страшно.
За такова тръшкане,хвърляне и какво ли не става дума,че е кошмар.Инати се за всичко.Тя си е и много разглезена,но до скоро чак такива циркове не е правила.Тръшка се по улиците,тръшка се по магазините,тръшка се у дома.Застава с кръстосани ръце пред гърдите (както е снимката от статията) и пищи с цяло гърло без да има причина.Снощи рева 20 минути,защото взех една солета от нейните 😂Прегърна си пакета,легна по очи с дупето нагоре и рев до скъсване.Изобщо не й обърнах внимание и изведнъж й мина.Взе да се смее и играе.
Обаче така като ми се тръшне в някой магазин,просто купувам каквото иска,защото потъвам в земята от срам.

# 453
Плашите ме с този бебешки пубертет!
Аз мислех, че децата стават по-разбрани с времето. Joy
В тази връзка, запознати ли сте с хубава литература по темата (книги/статии)?
След около 2 месеца малкият става на 1 годинка и мисля, че е време да се подготвям за следващия период в развитието му.

# 454
Desi, внимавай с това купуване. Сега ще ревне за един пакет солети, ами после?
Аз изобщо не и давам шанс за изява. Предупреждавам веднъж, на втория път я хващам и си тръгваме. Ако иска да реве, аз не мога да купя целия свят или да и удисвам за абсолютно всичко. В началото ме хващаше срам, че детето ми се тръшка толкова невъзпитано. Сега вече не ми прави впечатление. Вече се случи още с излизането от блока да я прибера обратната вкъщи, от площадката няколко пъти съм я прибирала, от магазина също съм си тръгвала без да напазарувам. А вкъщи тръшкането няма да го споменавам...
Предпочитам сега, когато е малка да научи границите, отколкото да влача по пътищата 4-5годишно детето, което е и по- трудно да носиш.
Rocket, да стават по- разбрани. Разбират, че могат за повече неща да се тръшкат Grinning

# 455
Пак ще се върна очите, Rocket, според мен, ще си имаш синеоко детенце!
Така ме е яд, че моето дете, няма да вземе на баща си небесносините очи, толкова са хубави и топли.Четох, че при родителите със сини и кафяви очи, на детето не можело да бъдат зелени. Значи, на моето ще отидат към кафяво, защото сега са мътни и имат зеленикаво-кафяви нюанси.

# 456
Честно казано,мисля като се тръшка ,хич да не й обръщам внимание.Колкото поврче се опитват да успокоят детето родителите,толкова повече се превъзбужда и тръшка то,така съм забелязала.
Буги,няма как да ти прави впечатление.Те и околните разбират ,тъй че да се тръшка.Съгласна съм с теб.Поддадеш ли веднъж,разбират че номера минава и после няма оправия.Виждала съм в мола едно легнало пред ескалатора и пищи все едно с тъпия нож го колят.Бащата говори през зъби,майката се свила,то реве за кола някаква .Нашата отскоро се стяга и трепери като й взема нещо което не й се дава,дистанционно например.Започва да пищи с висок и тънък гласец,аз не реагирам и млъква.Родителят е този който кара влака,не детето.

# 457
Моите са на 1г и 2м, и тръшкането започна от около месец насам. Добре, че поне е само едната. От най-кроткото дете стана кошмар. Като не е доволна от нещо, например да и измъкна мократа кърпа от устата, или да се опитам да и сменя наакания памперс, започва да се мята напред-назад, ако има къде да си блъска главата е още по-ефектно, ляга на земята, бие, скубе, хапе. Ако аз или сестра и не сме наоколо и няма кого да ухапе, си захапва собствената ръка, или пък започва да си скубе косата. С говорене нищо не става. Но явно забелязва, че няма да и се получат нещата (никакво внимание не и обръщам,  освен ако не застрашава сестра си), защото напоследък е по-спокойна. Имаше един период, в който така налагаше сестра си, че не можех да ги оставя и за 1 минута сами. Чак за психолог се бях замислила...

# 458
Блъскането на главата беше и при наши познати,на същата възраст започна.Не обръщали никакво внимание,даже не поглеждали детето и  то спря

# 459
Буги,съгласна съм с теб,но истината е,че много трудно издържам на тези истерии.Просто беше изключително спокойно дете.Гласа й не се чуваше.И честно казано и сега реве само от инат.Пада,удря се,постоянно сме с аркади и никога не реве,но пусти инат....
Бобчи,и ние имахме точно такъв случай в мола.Тръшната пред ескалатора,баща й се моли да става,а тя в истерия,защото иска да се вози нагоре и надолу 😂Но пък мама се направи,че не е с тях и духна по магазините хаха

# 460
Desi1989 и други, които имат подобни проблеми и използват подобни "решения", препоръчвам книгата "Мрази ме сега, за да ми благодариш по-късно". Честно казано ме е страх, че един ден ще трябва да имам вземане-даване с подобни вече пораснали и разглезени деца. Аз ще направя всичко по силите си, за да имаме едно различно дете, а впоследствие и възрастен. Действайте докато е време, че после само по-зле може да става. Децата не са тук, за да ви водят за носовете, вие сте възрастните и вие определяте правилата. Simple Smile

# 461
Аз смятам на тръшкането да пазя хладнокръвие, да не отстъпвам от позиция и да предлагам за утеха гушкане, песнични. Не ме е срам от магазини и подобни.

Да не реагирам с нежност и утеха, когато детето се тръшка ми е аналогично на този съвет да не се гушкат бебетата като плачат, за да не се разглезват, да не се приспиват с гушкане и т.н. Всичко това ми се струва нелепо направо. Не смятам да го практикувам.

Има едни много яко психоложки на тая тема: Big little feelings, говорят точно за позитивна дисциплина, ако на някой му е интересно.

Последна редакция: сб, 27 мар 2021, 17:30 от tonid

# 462
  • Германия
Четох доста в интернет за бебешкия пубертет. Ами съвпада държанието на моето дете, с описаното в статиите. След седмица, ще е на 19месеца. Явно е дошъл моментът. Тя има всички зъби. Преди отдавах всичко на зъбоникненето, сега пубертет. След някоя друга година живот и здраве, кой знае какво, ще измисли.😀

# 463
Някой който го е минал има ли?В кой момент трябва да отстъпи родителят?

# 464
Бобчита, аз не съм го минала, сега започва. Но изчетох малко литература. Отговорът на теория е никога да не се отстъпва. Децата имат нужда да знаят, че родителите им поставят разумни и систематични граници и правила, които се спазват винаги. Въпросът е, как се реагира на изблика. Там вече отговорът на позитивната диациплина е без наказания, бой, сравнение с други деца и игнориране. А вместо това с разбиране, обясняване и гушкане. Ето и видео по темата:
https://youtu.be/nt9ck98l8Uo
Но пак казвам, моята подготовка е засега само теоретична.

Общи условия

Активация на акаунт