За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 90

• 21 484
  • 756
  •   1
Отговори
# 465
  • София
В никой  бих казала Grinning

Успех с пеене и гушкане при тръшкане.Ни чуват ни виждат,а някои посягат и да удрят.Та така

# 466
  • Германия
Не искам да повишавам тон на детето си изобщо. Но как се издържа на такива сцени  ежедневно. Не само по магазини. Тя ни пробва и вкъщи. До вчера кажех ли не спираше. Днес не ме чува, трябва да стана, да отида при нея и да я дръпна или да взема от ръката и, каквото е набарала.

# 467
Посягането е, защото не ви имат за авторитет, а ви имат за равни. Това твърдят психолози. И аз съм на същото мнение. Другият вариант е, че виждат агресия около себе си. И в двата случая не е виновно детето. Wink

# 468
В никой случай не е виновно детето. Това, което тук натичаме тръшкане (англ. tantrum) е напълно нормално и очаквано поведение. Всяко дете преминава през това. Има ред причини, защо се случва.

# 469
  • София
Кой твърди,че детето е виновно.

Минете през този период и ще си извадите поуки и опит са ми

# 470
  • Германия
Аз не се изразих правилно. Имах предвид, че няма да и повишавам тон. При нас се случва за пръв път, но има деца, които го правят за най-малкото нещо, а родителите незнам как се справят с това. Покрай моето дете агресивни хора няма. Нямаме възможност да сме край хора с деца, защото времето не го позволява, плюс пандемията. Може би сте права, че ме вижда равна с нея. Никога не съм била строга или да си налагам мнението към някого, в това число и дъщеря ми. В най-лошия случай влизам в банята и си поплаквам тайничко.😀

# 471
Мели, нормално е. Всеки е човек и повишава тон, поплаква си и т.н. Важното е, че имаме подход и сме грижовни според мен. Също извиненията помагат. Аз нямам никакъв проблем да се извинявам. Очаквам да изпушвам чат-пат, ако нещо объркам и повиша тон или я игнорирам, ми ще се извиня като човек и готово. Хаха, важното е, че имам план, сега само чакам да дойде Joy Joy

# 472
Известна твърдост не е излишна. Тръшкане и рев не минават. Никога не се отстъпва. Ако се тръшка навън - или се оставя да се тръшка, или просто се вдига на ръце и се отнася извън магазина.
Това е то възпитанието. Казват, че бебешкият пубертет подготвя родителите за истинския, склонна съм да се съглася.

# 473
Аз пък съм чела, че след като се скараш на дете не трябва да му се извиняваш. Така съвсем се обърква. Първо му правиш забележка или повишаваш тон, че не трябва да прави еди си какво, а после един вид му казваш, че не си била права и се извиняваш. Така не може да разбере кое е правилно и кое е грешно.

# 474
Препоръчвам една книга /Всичко започва от детството/ на една психоложка Десислава намсикоя, много е интересна и полезна

# 475
Хоуп, в книгите, които аз чета, да се караш на детето не е редно и не се практикува. Съответно, ако се случи да се скараш/повишиш тон - извиняваш се. Разбира се, всеки си избира, какъв стил възпитание да приложи. Но в този специално такава е практиката. На мен ми харесва, т.к. не съм видяла никога в живота си нещо хубаво да е станало от каране и повишаване на тон. Нямам причина да мисля, че възпитанието на детето ми, че е първият случай, в който да се карам ще проработи магически.

# 476
Tonid, сподели повече. Как препоръчват да се действа

# 477
  • София
Не знам какви книги и практики четеш,но ти гарантирам,че всичко е индивидуално.И единствено реалността носи позитиви и сблъсъка със самото поведение на детето.

# 478
Ние май не сме стигнали бебешкия пубертет. Rolling Eyes Та не знам как ще се стърпявам. Аз от сега се хващам да повишавам тон за някои неща. Днес тръгна да къса една книжка и не се сдържах. А и покрай махането на дневния памперс пак го правя от време на време. Даже вчера ме имитира, докато аз правех нещо из стаите и не бях видяла, че е мокра. Grinning 
Но, да. Като се е изнервила и почне да реве - нищо не помага - не чува, не отговаря. Пробвах да задавам въпроси - само се усилва и продължава реването. Но гледам винаги да обяснявам кое какво е, защо не се прави така. Не е агресивна. Броени пъти се е сблъсквала с агресивно отношение от по-голямо дете и реакцията е ступор, чуденка "какво е това поведение".. Но не е имитирала.
За тръшкането не съм си правила стратегии. Сигурно ще я изчакам да приключи, и после ще си говорим. Но си мисля, че тръшкането ще се появи със започване на детска ясла. Та в движение ще импровизирам като ми дойде на главата.

# 479
  • Благоевград
Синът ми е на 1г.7м. и тръшкането започна още откакто е на 1г.3м. Това е супер тежък период ако е съчетан с по-трудно зъбоникнене, както е при него, си е направо кошмар. Ако трябва да съм честна какво ли не изчетох.. но когато действителността дойде, в някои случаи, прочетеното няма как да се приложи. Всичко е много до самото дете, моят син е мега емоционален, няма грам търпение за нищо и въобще тежък нрав за момента, аз не му отстъпвам и по принцип като му кажа 'не' значи е не. Повишавала съм тон, но като цяло гледам да се владея, но в крайна сметка сме хора. Недоспиване, натоварено ежедневие, грижи, стрес, проблеми и дерящо се дете - еми.. на никой не му се иска, ама като е така си е така. Тръшкането в началото на обществени места ми беше неудобно, вече не ми прави впечатление, ако е в магазин директно излизаме. Но наистина забелязах, че ако го оставя за кратко без да му обърна желаното от него внимание му минава и започва играта с нещо друго. Определено са малки хитри генийчета. За мен най-важното е да сме здрави и пълноценни родители - от там насетне всеки от нас има различни възприятия и методи във възпитанието, нека всеки действа така, както намери добре за себе си и детето си, без да се влияе от чуждото мнение и осъждане.

Общи условия

Активация на акаунт