За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 90

• 21 439
  • 756
  •   1
Отговори
# 645
Ние сме в две стаи и като пръсне играчките трябва да летя 😄😄😄

# 646
Момичета какво масло да взема да слагам в пюрето? Взех кокосово и редувам със зехтин. Сега това прочуто масло ГХИ или мога да дам и маслото,което си купувам за нас?

# 647
  • Пловдив
Като новороден му давах кокосово масло с Лефакса, от захранването му слагам от немското, което консумирраме вкъщи.

# 648
  • Германия
Аз също да сортирам играчките тези дни. Всичките са в стаята. По-големите съм ги сложила отгоре на гардероба. Изобщо не ги поглежда. Две големи пластмасови кутии пред очите и, не ги пипа. Играе си с две малки кукли. Иначе по три четири пъти на ден отваря един шкаф със списания, събаря всичко и ги разглежда и къса.

# 649
Имаме един голям кош с дребни играчки, или по-скоро остатъци от такива-някое кубче, части от сортери, две разчленени кукли бебета и ей такива неща. Големите образователни играчки ги сменям на определено време като спрат да им обръщат внимание. Вадя едните, прибирам другите. Наистина им се радват като на нови. Иначе най-обичат да си играят с чехли, пантофи, лъжички, чаши, пластмасови бутилки от сок, връзките на анцуга ми...

# 650
За менталното развитие и играчките има много добри обяснвия из книгите по метода на Монтесори.
Аз лично правех като Hope 90, без коша🙂

# 651
И аз ротирам по Монтесори. Има три дейности за разрешаване. Един сет кубчета (4бр), две плюшки, които не се ротират, т.к. е привързана към тях. Два музикални инструмента, които ротирам и около 20 книги, които ротирам, но някои са любими и винаги са й налични. Иначе библиотеката й е около 100книги, 10 дейности и 6-7 музикални. На 13 месеца е. От скоро въвеждам и рисуване или с молив на хартия или буда борд, но аз вадя материалите за рисуване, не са й достъпни.  Ротирам, с което не играе ежеседмично.

# 652
А по коя книга на Монтесоринсе водите?
Аз досега не съм крила играчки, но явно ще почна да го правя, че и на него му омръзват.

# 653
Д-р Монтесори е писала книги за по-големи дечица в обучителна среда, т.е. детска градина, пансион и т.н. Реално книга от първоизточника за малки бебета няма. Има в последствие книги писани от други автори, които адаптират методите й на работа към по-малки деца. Известна и добра (според мен) книга е Montessori from the start. Иначе това си е цяла философия и начин на отглеждане: позитивна дисциплина, без наказания, похвали и подкупване, самостоятелност от най-ранна възраст и научаване практически умения са основните. А вече ротиране на играчки и т.н. са подробности....

# 654
Montessori from the Start я препоръчват като А и О за запознаване със системата на възпитание, а също има и доста полезни съвети.
Амазон е пълен с всякакви наръчници по метода, включително и как да правим сами опзнавателните играчки за различни възрасти. В киндъл варианта са и по-евтини.
На български не съм търсила, но със сигурност също има.

# 655
Това с наградите и наказанията няма да се изкорени скоро по нашите земи. По-рано на площадката една баба разпитваше по телефона, дали са дали на детето бисквитка, затова че се е изпишало на гърнето...
Аз избягвам такива похвати. Думата десерт или десерт за награда не го знае. Понякога слагам плодове с основните ядения. Друг път - не. И яде каквото иска.
Ох, при нас всички играчки и книжки( почти) са достъпни. Само едно чекмедже с играчки има дето го отварям 2-3 пъти в месеца. Ама не винаги й се задържа вниманието там. По едно време в началото ги редувах на една седм. Ама сега станаха много и просто не ми се занимава.
Аз не помня каква мазнина ползвах първо. Но преди годинката съм слагала олио, кокосово масло и обикновено краве масло, каквото вземаме за нас. Зехтин рядко ползваме в нас.

# 656
Мия, поднови ротирането. Просто времето за ротиране е в пъти по-малко от времето за подреждане. Поне при нас. Изобщо това ротиране се изплаща в пъти за майката, а отделно и всички ползи за детето и т.н.

Иначе да, похвалите и наказанията... кой както иска да си възпитава децата в крайна сметка, разбира се в разумните граници на абсолютно недопустимия физически и психически тормоз. И аз не разбирам, как всяка втора дума по тия площадки е "браво". Пуснало се по пързалката, това сега за "браво" ли е, хахха.

Оня ден едната баба бравосваше детето, че й изби нов зъб?! Какво постижение е това изобщо... Ама аз не се карам с бабите и не им се обяснявам. И за това четох литература и стигнах до заключението (и аз, и психолозите), че страничните хора в животът на детето даже и да не следват методологиите на възпитание на родителите, отражението е минимално или никакво. Важно е, какво правят мама и татко.

# 657
  • София
Аз ползвам кокосово масло.

Иначе за играчки сега му въртя няколко (около 4-5), ама още е лесен за залъгване. Има един кош с всякакви пластмасови дрънкащи, които аз не одобрявам. Беше се ударил много гадно с една такава. Наблягаме сега на меки и почвам да оглеждам за дървени.

# 658
Не съм чела книги за Монтесори, но явно правя много неща по този метод. През 1-2 седмици сменям играчките. Така е забравила едните и няколко дни си играе с тях. За момента няма любими играчки. Давам и да рисува, да играе с тесто, да ми помага в домакинството. Книжки постоянно купувам, проявява голям интерес към тях.

# 659
  • Countryside
Това с наградите и наказанията няма да се изкорени скоро по нашите земи. По-рано на площадката една баба разпитваше по телефона, дали са дали на детето бисквитка, затова че се е изпишало на гърнето...
Явно са ви малки децата. Конкретно описания пример няма да коментирам, бабата така си знае, така си бае. А колко пък е редно да се подслушват разговори, че и да се коментират в публични форуми също няма да коментирам.

За малки деца под 3г този подход не работи, защото не правят връзката причина-последствие, та толкова за бисквитката и гърнето.

Общи условия

Активация на акаунт