Студенти в UK - 14

• 73 507
  • 752
  •   1
Отговори
# 405
  • Русе
   Полезност в поста ми няма да има, но да споделя...   
Много хубав пост, късмет на хлапето Flowers Four Leaf Clover

# 406
  • Варна
В Лондон нормалността почти се завърна , но синът ми вече не е студент , не знам по учебните заведения как са нещата. Пожелавам успех на всички през тази учебна година и дано е поне 90 % присъствена .

# 407
  • София
И моята дъщеря вече работи. От септември предвиждат да ги връщат в офиса по график, така че се надявам да се върне животът в някаква нормалност. Simple Smile
Успех на студентите, да им е спорна годината!

# 408
  • В най - голямото село
Изпратих на дъщеря ми багажа към Лондон (камък ми падна от сърцето). Преди даваха пътуване една седмица , сега пишат между 10-20 дни. Да си знаете. Да е успешна, здрава и ползотворна годината на децата ни.

# 409
  • Варна
Девойки, удостоверението от ВУЗ-а трябва ли да е с превод като се носи в НАП заради здравните осигуровки?
Забравих миналата година какво правихме...

# 410
Да, удостоверението от ВУЗ-а трябва да е с превод като се носи в НАП заради здравните осигуровки

# 411
А след Брекзит дали има промяна, в смисъл дали Държавата ще продължи да осигурява студентите в ОК?

# 412
Те са здравно осигурени, защото са български граждани и редовни студенти под 26г, а не по друга причина.

Колко пъти в годината носите тези уверения в НАП? На мен ми ги искат за всеки семестър, защото не били сигурни, че ще продължи...

# 413
Ние носим уверението веднъж годишно - през септември.

# 414
Някой знае ли ако си подписал договор с общежитие, но не си платил все още може ли да се откажеш?След като огледах избора на сина ми видях неща, които не ми харесаха и съжалявам,че не погледнах по-рано. Бяхме говорили за една стая, а той се съгласил в последствие за друга  в полза на момчето, с което кандидатства там, а той да кандидатства за по-малка, която ще е и затъмнена се оказва с малко светлина.Много се ядосах на глупостта му честно казано, но и той не е видял това, защото на снимки не се вижда само на видео което на сайта нямаше.

# 415
За синът ми го приеха, че е за две години, трябва да отнесем за трети курс. Мисля, че продължават да са осигурени.

# 416
Някой знае ли ако си подписал договор с общежитие, но не си платил все още може ли да се откажеш?...
Питайте в университета. Всеки има различна политика.

# 417
Относно студентския заем ми е питането към завършилите студенти в Англия.
Колко пари са месечните вноски, ако студентката вече си е в БГ и работи тук?

# 418
Относно студентския заем ми е питането към завършилите студенти в Англия.
Колко пари са месечните вноски, ако студентката вече си е в БГ и работи тук?

Ако допуснем, че става въпрос за студент, който е бил на Plan 2 (an EU student who started an undergraduate course in England or Wales on or after 1 September 2012), краткият отговор е следния.

Връщането на заема започва през първия месец април, който следва завършването на курса на обучение.

Вноски се дължат, ако заплатата надхвърля прага от 910 паунда/месец (10 920 паунда/година), около 2 070 – 2 100 лв./месец в зависимост от курса паунд/лев.

Заплащат се 9% от горницата, с която заплатата надхвърля прага.

Например, при заплата от 2 500 лв. или около 1 095 паунда/месец, ще се дължат
9% х (1095 – 910) = 9% х 185 = 16,65 паунда/месец или около 38 лв. При заплата от 3 000 лв., сметката е около 83 лв./месец.

За повече подробности, могат да се изчетат следните линкове:

https://www.gov.uk/repaying-your-student-loan

https://www.gov.uk/government/publications/overseas-earnings-thr … n-2-student-loans

https://www.gov.uk/government/publications/overseas-earnings-thr … ent-loans-2020-21

P.S. Сега видях, че в последния линк е обявен и официален курс паунд/лев = 0,452882, който ще е в сила за периода април 2021 - март 2022.

Това означава, че прагa за този период е 910 паунда : 0,452882 = 2 009,35 лв./месец.

В такъв случай точните сметки при заплата от 2 500 лв. са
9% х (2 500 - 2 009,35) = 9% х 490,65 = 44,16 лв./месец,
а при заплата от 3 000 лв.,
9% х (3 000 - 2 009,35) = 9% х 990,65 = 89,16 лв./месец.

Последна редакция: пт, 03 сеп 2021, 13:13 от Ant12

# 419
  • Варна
"Уведомяваме Ви, че съгласно новите правила за влизане във Великобритания, публикувани на сайта на Home Office,  от 1 октомври 2021 г. за гражданите на ЕС, ЕИП и Швейцария ще се изисква паспорт за пътуване до Обединеното кралство. Българските граждани, получили Статут на уседналост или временен статут за уседналост, ще имат право да влизат на територията на Обединеното кралство само с лична карта, най-малко до 31 декември 2025г.  Националните лични карти ще могат да се използват за влизане на територията на Великобритания от тези категории лица и след  датата 31 декември 2025г., ако картите отговарят на стандартите за сигурност, определени от Международната организация за гражданска авиация."

http://bulgarianembassy-london.org/novi-pravila-za-vlizane-uk/

Студентите , предполагам, че вече са с някакъв статут, но някой родител, ако смята да пътува скоро, може да го има предвид.

Общи условия

Активация на акаунт