Студенти в UK - 14

• 73 513
  • 752
  •   1
Отговори
# 390
А дали апартамент или къща  примерно за двама -трима е по-добре от сградите тип общежитие със самостоятелна баня и обща кухня?Чудя се, ако има опит някой да сподели
Зависи от детето. Моят беше в общежитие 2 години, в къща с още 6 човечета . Направи страхотни приятелства. Сега е в цяла къща сам с  колега, по-доволен е, макар и да плаща повече.

# 391
   Много индивидуално е това. И аз съм живяла по общежития и квартири много години. Най-добре е да живееш с приятели, които познаваш.

При моята дъщеря като студентка в Англия - първата година живееше в къща със седем стаи, две бани с тоалетни и една отделна тоалетна. Обща кухня и общ хол. Хубав двор с трева и беседка. Със съквартирантите си не се сближи. Две от момиченцата бяха мърли и превърнаха в кочина хубавата къща. Ходих на гости два пъти за по седмица и успях да си създам и лични впечатления. Освен моето хлапе, живееха там един индиец, двойка италианци, две англичанки и полякиня. Тя с тях приятелства не създаде. (Аз, за краткия си престой, само с индийчето се сдуших Simple Smile )

През втората година вече беше създала собствени приятелства. Компанията й е като реклама на Бенетон Simple Smile Две малайзийки (едната от китайски етнос), двойка корейци - гаджета, една туркиня, една англичанка и един англичанин (не гаджета), двама мъже индийци, от които единия бил норвежец...(тоест там роден), една полякиня, една гъркиня и още един българин. И моето.

Втората квартира си я избра по близост до университета, по цена и по приятелки. Азиатки всичките... За моя изненада. Двете малайзийки и едната корейка. Били чистници всичките и лесно се разбирали... На дискотека обаче все с гъркинята и туркинята ходи. Балкански души били.... Иди разбери  Simple Smile

# 392
  • В най - голямото село
Моята дъщеря откакто е в чужбина винаги иска да си е на общежитие, със самостоятелна баня и кухня. Само 1ви курс беше с обща кухня с 6 човека. Голяма мизерия беше. (На общежитие се чувствала по - сигурна).

# 393
Clotilde, договорите са различни.
Прочетох достатъчно договори за наеми в град Бат за да твърдя, че никъде нямаше възможност, след сключване на договор/за една година/ да напуснеш предсрочно без да дължиш цялата сума по договора.
Отделно, никъде нямаше вариант да се наеме без гарант, дори наемодатели, работили до тази година без изискване за такъв, вече искаха и гарант. Може би от горчив опит, не знам, макар, че обяснението им беше, че е заради излизането им от ЕС. Отхвърлиха и предложение за заплащане авансово на годишния наем с цел отпадане на гарант - посочиха нови техни си разпоредби касаещи наемодателите, евентуално проблеми със застрахователи.
Разбира се, че ако някой продължи да плаща наема вместо лицето Х, наемодателя няма нищо против, но това не е условие по договор, официално.
Така пренаемайки неофициално, може да си мобилен колкото си искаш.

Синът ми напусна предсрочно ( миналата година) при сключен договор за една година в Бат. Изгуби си само депозита. Гарант при сключването не са му искали. Но, на едното момче( местен) майка му била адвокат и преди да сключат договора го прегледа основно и направи корекции. Явно не е заради излизането от ЕС, а по-скоро заради несигурността при Ковид- обстановката.

# 394
  • Варна
Опита на моята е малък - общежитие миналата първа година. Условията бяха повече от добри, стаята страхотна според мен. Но- пълна мизерия, много изхабени нерви заради съквартирантите в апартамента. Писала съм - невероятни мизерници.
Сина ми /милия Joy/ единайста година живее по квартири тук /в София/ и по света. Извода е - по-добре по-скъпо и сам отколкото с непознати, непроверени хора. Стига да може все пак да си го позволи човек разбира се. А в неговия случай едва напоследък е така.
Та, сега ще е на квартира девойката, с хора с които се познава от година и има добри впечатления. Дано няма големи разочарования и живеят спокойно. След две седмици пътува. Подписа и договор за работа, изпратиха и да си одобри и график за дните които ще работи през септември.
 За разлика от доста деца които предпочитат да не заминават и да учат от тук дистанционно, моята няма търпение да 'си иде'.

Стискам палци за положително разрешаване на жилищните проблеми!

# 395
Нещо не върви на момчето ми търсенето. А какъв гарант може да намери човек от друга държава в Англия  дето го изискват! Няма как.

# 396
  • sofia
Нещо не върви на момчето ми търсенето. А какъв гарант може да намери човек от друга държава в Англия  дето го изискват! Няма как.
Моята дъщеря си намери квартира през интернет. Свърза се с хора, които си търсеха съквартиранти, за да наемат къща в Манчестър. Едва вчера подписа договора онлайн. Тъй като също няма гарант условието беше да се платят 6 наема накуп. Та така Simple Smile .
Успех с търсенето.

# 397
  • Варна

Има фирми, YourGuarantor ползва дъщеря ми, 3,3% от наема/годишния/ плати.

nami, браво!

# 398
  • София
По думите на сина ми предлагането е по-голямо за 3-, 4- стайни жилища. Те отначало търсеха за двама и предлагането беше ограничено. След това към тях се присъедини едно момче и като започнаха да гледат жилище с 3 стаи, имаше доста по-голям избор, както и по-добре изглеждащи за същата цена на човек на седмица. Огледите ги направиха оттук, виртуално. Района гледат през гугъл стрийт вю. Те също нямат гаранти, поискаха им наем за 6 месеца. Но това зависи от конкретния наемодател. Става дума за Лондон. Цената е по-ниска от общежитието миналата година, но пък то беше на пешеходно разстояние от университета, а сега ще трябва да ползва транспорт.
Намериха чрез този сайт , включва се търсене за брой стаи, периметър (примерно на около 3 мили от университета), ценови диапазон. Така че по-добре да се обедини с няколко човека, но които познава, да не стават изненади Simple Smile

# 399
Здравейте,
някой, който е пътувал скоро за Англия или му предстои да пътува, коя лаборатория във Варна би препоръчал за теста до 72 часа преди пътуване?
Благодаря предварително !

# 400
Здравейте,
някой, който е пътувал скоро за Англия или му предстои да пътува, коя лаборатория във Варна би препоръчал за теста до 72 часа преди пътуване?

Ние ходим в Лаборекспрес, но дали да я препоръчвам, не знам. Лаборатория като лаборатория. Всички еднаква работа вършат. Преди няколко дни приятели летяха за Англия с антигенни тестове - 25 лв. са.

# 401
  • По широкия бял свят
Има ли студент, който е в момента в Лийдс?
Трябва ми някой, за  да получи един документ за дъщеря ми, която ще пътува на 15.09.2021.

# 402
  • Варна
Здравейте,
Някоя от четирите във Варна, която издава сертификат за проведено Ковид изслезване с отрицателен сертификат. Моят син го прави в Лаборекспрес, 90лв струваше. Пътува за Англия на 18-ти.

# 403
В интранета на нашия университет има препоръчани фирми/наемодатели, които работят ексклузивно за студенти на университета. Нямате ли нещо подобно и при вас? Моят син беше първата година на общежитие. Втората трябваше да се изнесе и си намери квартира точно по този начин. Плаща по-малко, договорът е за 1 година и наемът се плаща месечно.
При нас беше същата схема: първи курс на общежитие, а втори - на квартира. Мога само да препоръчам  първи курс да се живее на общежитие - това много улеснява интеграцията и котнтактите. Разбира се, ако има условия за присъствено обучение. При избора на общежитие се изискваше попълване на въпросник с предпочитания за съседите  - дали да са само жени, дали да не консумират алкохол и т.н. Може би подборът, извършен от университета,  помогна съквартирантите да си допаднат и да се сприятелят. За втори курс трябваше да се търси квартира и сега живее с няколко от приятелите си от общежитието. Започнаха да търсят апартамент от ноември 2019 за началото на юли 2020. Намериха след няколко седмици. Плащане на наем на 3 месеца, с гарант.
Късмет на всички с жилището и съквъртирантите!

Последна редакция: пн, 30 авг 2021, 19:45 от Olga-

# 404
   Полезност в поста ми няма да има, но да споделя...

Приключи и нашата сага с квартирата. Договорът за наем е сключен вече. До няколко дни ще го платим.
   Не сме правили така преди, но сега го правим - предплащаме за цяла година.
    Впечатленията на всички, пишещи тази тема са верни. Условията за свободно наемане се промениха много след Брекзит и Ковид.
    Разбираемо. Ако аз бях наемодател в ОК, също бих се постарала да си "вържа гащите" и да си гарантирам инвестициите с по-стриктни и добре издържани договори.
    Дъщеря ми ще живее в сама, в студио от 20 м2. Намери го както и предходните места - по интернет. Изглежда прилично по снимки, (не го е виждала все още на живо), нещо като хотелска стая с кухня и баня... Пешеходно разстояние до университета - около 25  минути. Има и някакъв транспорт. За пръв път сама, без съквартиранти. Време й било...
     Приятелите и се пръснаха из ОК и по света за магистратурите си, а някои предпочетоха да приключат. Решила, че й е време да поживее сама.
    Ще лети след средата на септември (купи си вече и билет) и се  надявам да не влезем в карантини отново... Ще трябва да спи една вечер в хотел, освен това вещите й са оставени на склад и не ми е много ясно как ще се нанесе в нова квартира и ще си прибере покъщнината от склада, ако трябва да спазва и карантина.
    Тя, разбира се, казва, че може на всички несгоди да устои и не трябва ние, родителите, да се притесняваме за това Simple Smile
    Ама ние сме мама и тати и...
    Та така. Виждам как напоследък в тази тема пишем основно за квартири и битовизми. Хайде, да започва вече тази учебна година, та да споделим и наистина важните неща.
   Като това, че моето хлапе успя да смени магистратурата си с много по-желана и по- профилирана. Съвсем в движение. Според мен... Но за нея никак не беше лесно и положи огромни усилия. И цяло лято писа и работи. Защото е такова хлапе. Ученолюбиво, оправно и амбициозно.
    Дано скоро само за това да пишем в тази тема. И да се хвалим с умните си деца Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт