Онлайн консултации със специалист по детски сън

• 48 961
  • 229
  •   1
Отговори
# 180
Питала съм и преди, но не ми отговотихте.
Детето ми, което е на 4 скърца ужасно със зъби докато спи.
На какво може да се дължи?

# 181
Ще си позволя да се включа,понеже синът ми има същия проблем.На почти 4г и скърца със зъби нощем.Водих го на невролог,каза да го изследваме за глисти.Можело да е от това или да се касае просто за нервен тик.Иначе спи спокойно от 22ч.до 6ч.сутринта.Не се буди,спи цяла нощ.

# 182
Ще си позволя да се включа,понеже синът ми има същия проблем.На почти 4г и скърца със зъби нощем.Водих го на невролог,каза да го изследваме за глисти.Можело да е от това или да се касае просто за нервен тик.Иначе спи спокойно от 22ч.до 6ч.сутринта.Не се буди,спи цяла нощ.
Благодаря за споделения опит.
Изследване за глисти скоро е правено от ДГ.
Всичко е нормално. За нервен тик не знам, възможно е, детето е емоционално....но толкова силно скърца, че чак се притеснявам да не си счупи някой зъб.

# 183
Здравейте! Имам въпрос относно промяна в режима на бебе. Ще започна с информацията:

Бебето е на 5 месеца. Допреди седмица и малко имаше режим като се хранеше, будуваше около час-час и половина и заспиваше за около час.
Горе-долу по същото време започна да се обръща от гръб по корем и обратно, виждам и че доста се лигави и усилено чеши венците. Приспиването й е или в количката докато сме на разходка - или заспива сама или като стане време и се размрънка й давам биберон. Вкъщи я слагам в нейното легло, понякога до мен и давам биба, пускам една музикална играчка и я оставям. Ак е по-неспокойна, я галя по гръбчето или главата.
Та, превод седмица и малко започна да отказва биба, плюе я, трябва да я разсея с нещо, за да засмуче. Върти се, заспива по корем, обикновено и често с доста плач. Увеличи интервалите на будуване до 2 часа.
Режимът в момента изглежда горе-долу така:
Събуждане - 5-5:30 (преди беше 6-6:30), суче, обикновено заспива до 8-8:30, но се върти и примрънква, давам биба и се успокоява. След това яде в 8:30, будуват до 10:30 и дава знаци, че й се спи. Заспива малко по-трудно с галене, спи до 12:30. След това ляга пак към 14:30. Става към 16-16:30, различно, но пак ако съм до нея и й дам биба като се размрънка. Ако не, се буди към 15-15:30-16. Следва хранене към 17:30 и вечер понякога заспива към 20, преди последното хапване, понякога не. Последно яде в 21-21:30 и заспива към 21:30-22.
Спеше спокойно до 6-6:30. Сега се буди, т.е мрънка, аз съм до нея и веднага й давам биба и продължава да спи, но се случва по 2-3 пъти на нощ.
Има и друг момент, че от седмица сме на море и може и това да й влияе, но се чудя как да й помогна да се върне към заспиването сама и да спи спокойно, без пробуждания.
Следя интервалите на будуване, но тук рутината ни на разходки, седене вкъщи е по-различна и не винаги се напасваме, а и тя понякога будува час и половина, понякога два.
Благодаря!

# 184
Здравейте Мария, писах ви на 10.07 и виждам че сте отговорили на всички, с изключение на мен. Вероятно сте пропуснали и напомням.

Дъщеря ми е на 2г, заспива самостоятелно в отделна стая след четене на книжка и гушкане. Става към 7ч, следобед спи от около 1 до 2.30-3ч, понякога само си играе в леглото и не може да заспи. Вечер ляга между 8 и 8.15ч. Не използва залъгалка. През нощта се буди 2-3 пъти и обикновено заспива след кратко гушкане, но понякога отказва да заспи и иска вода, която не пие, а като и я вземем плаче.
Предстои ни пътуване и гостуване при роднини, където ще спим в една стая. Чудя се дали ще иска да заспи сама на чуждо място и дали няма да я смущаваме, когато после легнем в същата стая. Освен това мисля, че като се събуди и види, че сме в стаята, няма да иска да заспи. Често се буди към 5-6 когато вече е светло и не знам дали ще заспи пак до към 7 поне, след като и ние сме при нея. Ще бъдем на 2-3 различни места, ако това има значение. Бихте ли ми дали някои насоки?

Здравейте. Моля да ме извините за пропуска.
Поздравления за постигнатото със заспиването.
При пътуване общият съвет е да се пресъздаде обстановка, която е максимално сходна с тази вкъщи. Например, ако детето спи само в стая, по възможност и на почивката да е така. Реалността понякога (дори бих казала често) не ни дава толкова избор Simple Smile Затова, както се казва, работим с това, което имаме. Т.е. запазете това, което можете (рутината преди сън, приказките, самостоятелното заспиване). За останалото - това, че ще сте в същата стая - няма много какво да се направи. При по-малките деца е добър вариант да се постави визуална преграда между детското и родителското легло, но при двегодишно дете може и да не проработи, особено, ако става само от леглото вече и може да дойде до Вас.
Относно нощните събуждания и ранното ставане: въпреки, че някои деца заспиват самостоятелно, при тях съществува вероятността да си изградят асоциация за заспиване само през нощта. Това може да е гушкане, водичка, вземане в родителското легло. Ако детето успее да изгради самостоятелен модел на заспиване и за през нощта (напълно възможно е, още повече щом заспива само вечерта) и нощите ще станат спокойни. Това също е и профилактиката за ранните събуждания.
Относно режима: възможно е следобедната дрямка да идва малко по-дълга от необходимото и това ъсщо да провокира събуждания през нощта. 1.5 часа би следвало да е напълно достатъчна продължителност, за да не е за сметка на нощния сън.
Поздрави!

# 185
Здравейте! Имам дете на 2 годинки, което още заспива с мляко, а и се буди нощем да пие. Моя е грешката, роди се недоносен и от страх да наддава нормално нямах сила да го отуча от нощното хранене. В началото беше на кърма, сега на домашни заквасено мляко. Опитвала съм да дам вода, казва ми "мамо, дай мляко" и бута шишето. Давала съм много разредено, казва "това не хубаво, дай друго".
Дори бях съгласна на ръце са заспи, само да е без мляко.
Моля за препоръка как да го откажа от нощното ставане.
Благодаря ♥️

Здравейте. От описаното става ясно, че детето има силна асоциация за заспиване с млякото през нощта. Това, което би помогнало е да се върви по посока на по-самостоятелен модел на заспиване. За съжаление в рамките на тази тема не бих могла да дам съвет за самостотелно заспиване, тъй като това е деликатен процес, към който е редно да се подходи индивидулано. Няколко съвета, които все пак да имате предвид:
- Замяната на млякото с вода или нещо друго би могла да помогне за отучване от млякото, но е много вероятно да не помогне за събужданията - детето ще продължи да се буди, но за "новото нещо". Затова можете да използвате някакъв заместител, но нека бъде за кратко докато свикне с промените преди да се стигне до ново привикване.
- През деня се постарайте да засилите приема на храна и течности, за да не се стига до прекомерни глад и жажда през нощта.
- Имайте кураж - на тази възраст детенцето наистина няма нужда от нощно хранене. Заредете се с решителност и изберете подходящ момент за промяната. Ако се колебаете за последователността от действия, потърсете системна помощ от специалист или проучете възможните подходи за приучаване към самостоятелно заспиване. Поздрави.

# 186
Здравейте, детенцето ми е на 6 месеца. Обикновенно заспива към 22-23часа. Спи до към 7-8 сутрин. Но вечерта прави поне две събуждания за мляко и понякога като се нахрани не иска да спи ами да играе. Съня и изобщо не е спокоен. Обича да усеща че има някой около нея. През деня горе доло 2пъти между 13 и 15часа и привечер между 17 и 19часа, като през деня спи по спокойно отколкото през ноща ,но не спи в леглото през деня ами в количката или в шезлонга. Заспива на ръце или в количката докато я люшкам. Не иска никакви залъгалки още от както се е родила. Въпроса ми е какво мога да направя за има един спокоен сън вечерта?
Здравейте.
Това, което най-често има отношение към нощните събуждания (при изключен физически дискомфорт) са две неща:
- Режимът на сън - За тази възраст подходящият режим е с две или три дневни дремки. Общо сънят за денонощия трябва да е между 13 и 15 часа, като 12 от тях да са нощен сън. Това, което ми прави впечатление е, че детенцето заспива късно вечерта и прави дълги интервали на будуване през деня, които са типични за по-големи деца (около годинка). Това може да води до преумора, а тя е една от основните причина за безпокойство през нощта. По-долу давам предложение за идеален режим с две дремки (много деца на 6 месеца все още имат нужда от три дремки, но тъй като вече сте минали на две, давам съответен пример с две)
7:00 събуждане
10:00 дрямка 1
14:00 (или 14:30 в зависимост от продължителността на първата дрямка) дрямка 2
19:00 (или 19:30 в зависимост от продължителността на дрямка 2) вечерно лягане
Имайте предвид, че промените с режима изискват време и постоянство и в началото можете да изпитате затруднения докато детето свикне, но това ще е стъпка в правилната посока.
- Асоциация за заспиване - начинът на приспиване често пъти има пряко отношение към нощните събуждания. Когато детето свикне да заспива с помощ, може да му е необходима помощ и често пъти през нощта и то да не е способно да поднови съня си без нея. По-самостоятелен модел на заспиване би помогнал в това отношение. Но на този етап бих препоръчала по-скоро да се фокусирате върху режима и ако проблемът със събужданията остане, да обърнете внимание и на самостоятелното заспиване.

# 187
Здравейте,

Бях писала по-назад в темата - имахме проблем с късно и трудно заспиване на дете на 2г. Идвам да благодаря за съветите и да кажа, че сега нещата са много по-добре от преди. Детето се приспива вече в стаята си за около 30-40мин. и е заспал между 21.15 и 21.40ч.

Исках да попитам и нещо друго. Бяхте споменали, че в един момент следобедния сън вече става ненужен - на каква възраст се случва това?

Благодаря отново за помощта!

Здравейте. Много, много се радвам за постигнатото и Ви поздравявам за усилията.
Следобедният сън при някои деца става ненужен около третата годинка. Разбира се, строго индивидуално е, но поне до тогава съветвам родителите да се борят за него.
Имайте предвид, че след втората годинка има периоди, в които изглежда, че детето се готви да отхвърли дрямката и няколко поредни дни и дори седмици заспиването за нея да е предизвикателство. Но това обикновено отминава. Затова, ако имате усещането, че дрямката става ненужна, вижте дали няма нужда от някаква корекция по режима или просто изчакайте докато периода отмине.
Поздрави.

# 188
Питала съм и преди, но не ми отговотихте.
Детето ми, което е на 4 скърца ужасно със зъби докато спи.
На какво може да се дължи?
Здравейте. Извинете, ако съм пропуснала да отговоря.
Скърцането със зъби може да се дължи на различни причини като например темперамент, емоции през деня, наследственост. За съжаление не бих могла да Ви дам съвет за спиране на скърцането със зъби. Съдействието, което оказвам е изцяло насочено към поведението и навиците във връзка със съня и заспиването. Поздрави.

# 189
Здравейте. При скърцане със зъби причините могат да са различни и за съжаление не мога да Ви дам съвет за това как да го отстраните. Все пак от това, което описвате ми прави впечатление, че детето може да не си взема оптималното количество сън и сигурно има и елемент на преумора. За тази възраст се препоръчва по-ранно лягане и детето да си набавя около 12 часа нощен сън, ако няма следобедна дрямка. Ако има дрямка, нощния сън може да е малко по-кратък, но осем часа не биха могли да са достатъчни. Това може да има и известно отношение към скърцането със зъби. Надявам се да съм била полезна. Поздрави.

# 190
Здравейте.
Моята дъщеричка е на 1 г и 9 месеца. На обяд спи около 2 часа (+-). Вечер обаче заспива късно, след 22:30, заспива без биба, обикновено ляга до нас с баща и на спалнята, играе си, не иска да и четем книжки и заспива (сравнително бавно и трудно), сутрин става към 8-8:30. Много бих искала да заспива по рано, но не се получава. Ако Вие можете да ми дадете някакъв съвет, с удоволствие ще пробвам.
Понякога, макар и рядко се случва да не успее да заспи следобяд и в тези случаи вечер заспива в 20 часа....
Благодаря предварително!

# 191
Здравейте! Имам въпрос относно промяна в режима на бебе. Ще започна с информацията:

Бебето е на 5 месеца. Допреди седмица и малко имаше режим като се хранеше, будуваше около час-час и половина и заспиваше за около час.
Горе-долу по същото време започна да се обръща от гръб по корем и обратно, виждам и че доста се лигави и усилено чеши венците. Приспиването й е или в количката докато сме на разходка - или заспива сама или като стане време и се размрънка й давам биберон. Вкъщи я слагам в нейното легло, понякога до мен и давам биба, пускам една музикална играчка и я оставям. Ак е по-неспокойна, я галя по гръбчето или главата.
Та, превод седмица и малко започна да отказва биба, плюе я, трябва да я разсея с нещо, за да засмуче. Върти се, заспива по корем, обикновено и често с доста плач. Увеличи интервалите на будуване до 2 часа.
Режимът в момента изглежда горе-долу така:
Събуждане - 5-5:30 (преди беше 6-6:30), суче, обикновено заспива до 8-8:30, но се върти и примрънква, давам биба и се успокоява. След това яде в 8:30, будуват до 10:30 и дава знаци, че й се спи. Заспива малко по-трудно с галене, спи до 12:30. След това ляга пак към 14:30. Става към 16-16:30, различно, но пак ако съм до нея и й дам биба като се размрънка. Ако не, се буди към 15-15:30-16. Следва хранене към 17:30 и вечер понякога заспива към 20, преди последното хапване, понякога не. Последно яде в 21-21:30 и заспива към 21:30-22.
Спеше спокойно до 6-6:30. Сега се буди, т.е мрънка, аз съм до нея и веднага й давам биба и продължава да спи, но се случва по 2-3 пъти на нощ.
Има и друг момент, че от седмица сме на море и може и това да й влияе, но се чудя как да й помогна да се върне към заспиването сама и да спи спокойно, без пробуждания.
Следя интервалите на будуване, но тук рутината ни на разходки, седене вкъщи е по-различна и не винаги се напасваме, а и тя понякога будува час и половина, понякога два.
Благодаря!

Здравейте. Най-вероятно е имало струпване на промени и това е довело до малко по-труден период със съня: пътуването, умението за преобръщане, необходимостта от промяна на интервалите на бодърстване. За начало мога да Ви препоръчам лека корекция в режима. Най-вероятно вече има нужда да будува минимум 2ч-2ч15мин между дремките и 2ч30мин преди вечерния сън. Интервалите в тази възраст подлежат на бурни корекции Simple Smile Също така бих препоръчала твърдо отпадане на кратката късна дрямка и ориентиране към ранно вечерно заспиване между 19 и 20 часа.
Бибата също може да се превърне в причина за повече събуждания. Биберонът е асоциация за заспиване и като такава тя следва да се подновява при събужданията. Ако детето не може да си я намира само, това ще изисква Вашата честа намеса нощем и може да стане причина за повече и по-дълги събуждания.
Може би най-подходящо би било да се върнете към добрите навици при прибирането вкъщи. Ако сега режимът на детето е "поразбъркан" заради почивката, може да е предизвикателство да правите нови промени.
Сигурна съм, че при завръщане вкъщи, стабилизиране на режима и връщане на самостоятелното заспиване всичко ще се нареди. Успех!

# 192
Здравейте.
Моята дъщеричка е на 1 г и 9 месеца. На обяд спи около 2 часа (+-). Вечер обаче заспива късно, след 22:30, заспива без биба, обикновено ляга до нас с баща и на спалнята, играе си, не иска да и четем книжки и заспива (сравнително бавно и трудно), сутрин става към 8-8:30. Много бих искала да заспива по рано, но не се получава. Ако Вие можете да ми дадете някакъв съвет, с удоволствие ще пробвам.
Понякога, макар и рядко се случва да не успее да заспи следобяд и в тези случаи вечер заспива в 20 часа....
Благодаря предварително!

Здравейте. Разбирам напълно това, което описвате и то не е нетипично за тази възраст и нататък. Получава се така, че детето става все по-активно в общуването, започва да "тества границите" и да поставя под съмнение правилата, а това важи и за правилата свързани със съня. Наред с това родителското присъствие започва да действа толкова стимулиращо, че детето започва да "протака" заспиването - кой би искал да заспи, когато има толкова интересни неща да се правят и най-любимите хора са наблизо. При работа с клиенти при сходни условия, препоръчвам фокус върху изграждане на модел на по-самостоятелно заспиване и режим, който е подходящ за възрастта. Идеалният режим би изглеждал така: 7:00 - ставане; 12:30 - дрямка (не повече от час и половина); 20:00 - вечерно лягане. Знам, че този час на лягане може да звучи нелепо при положение, че Ви е трудно да я приспите и в 22:30, но преумората понякога е основателна причина детето да изпитва сериозни трудности със заспиването. При преумора спира да се произвежда мелатонин (хормона на съня) и се секретира кортизол (той води до разсъняване) и чисто физически заспиването става трудна задача. Успех!

# 193
Здравейте.
Благодаря предварително!

Здравейте. Разбирам напълно това, което описвате и то не е нетипично за тази възраст и нататък. Получава се така, че детето става все по-активно в общуването, започва да "тества границите" и да поставя под съмнение правилата, а това важи и за правилата свързани със съня. Наред с това родителското присъствие започва да действа толкова стимулиращо, че детето започва да "протака" заспиването - кой би искал да заспи, когато има толкова интересни неща да се правят и най-любимите хора са наблизо. При работа с клиенти при сходни условия, препоръчвам фокус върху изграждане на модел на по-самостоятелно заспиване и режим, който е подходящ за възрастта. Идеалният режим би изглеждал така: 7:00 - ставане; 12:30 - дрямка (не повече от час и половина); 20:00 - вечерно лягане. Знам, че този час на лягане може да звучи нелепо при положение, че Ви е трудно да я приспите и в 22:30, но преумората понякога е основателна причина детето да изпитва сериозни трудности със заспиването. При преумора спира да се произвежда мелатонин (хормона на съня) и се секретира кортизол (той води до разсъняване) и чисто физически заспиването става трудна задача. Успех!
Благодаря Ви за отговора! Ще последвам Вашите съвети, надявам се да има ефект!
Усмихнат ден и спокойна седмица!

# 194
Здравейте! И моят въпрос сте пропуснали, затова се цитирам. Ситуацията е кажи-речи същата Simple Smile
Здравейте! Имам бебе ма 4++месеца. Първият месец го кърмих, но се отби и сега се храни от шише. Почти никога не заспива на храненето вече, докато на гърда го правеше редовно. От около месец иска само ма ръце да заспива. (Преди заспиваше върху краката ми, докато си лежа.)До преди 10-14дни можеше да заспи само на ръце и то ако ходя и го люшкам. Седна ли, край. Първо успях да го науча да го люшкам, докато седя на йога топка, а от седмица го научих поне да съм облегнала се в леглото и да люшкам само ръцете. През деня заспива сравнително лесно, но вечер е много трудно и почти винаги го приспивам над час, понякога два. След това го слагам в леглото. До скоро нямаше проблем, но от няколко дни се буди лесно и наново. Ползва залъгалка, която малко след като заспи, сам плюе. Режимът е следния... Буди се между 6:30 и 7 , яде, но не заспива. След около час трябва да го сложа пак, защото много му се спи. От там-нататък спи по около 40 минути, будува по около час, макс час и малко и пак сън. Около обяд може да спи и два часа, после продължава като до обяд. Вечер заспива между 20 и...22(в лошите вечери). По съветите тук съм пробвала да увелича интервалите на бодърстване, но става много крив и дори денем е трудно тогава да го приспя. Ако успея някак да го приспя уж финално към 19ч, се буди след час и малко и ме само яде, ами си будува, дори да го мъча да заспи веднага. Ако заспи към 18, после финално заспива към 20:30 повечето пъти и се буди само веднъж да яде между 12:30 и 1:30. и веднага заспива.
Мъчат го и зъби, чакаме първите.
Осъзнавам, че доста спи през деня, но и нощем си спи (веднъж заспал). От новородено е много поспалив. Като е буден е много усмихнат и жизнен.
Чета, че в този период не трябва да се правят големи промени, но все нещо би трябвало да може да се направи...
Благодаря предварително! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт