Плюсове и минуси на кварталите в София - 11-та тема

• 66 275
  • 775
  •   1
Отговори
# 90
Единственият минус на Изток за мен е липсата на пешеходен достъп до центъра.  Без да съм живяла, но често се разхождаме там.
Всичко друго са плюсове, с уговорката, че говоря за частта към Москва и Изгрев към Руското посолство, до към Тинтява и Самоков. Тоест, същинския Изток, а не модерното схващане за него.

# 91
Да, това около КАТ или новия Изгрев не ми допада и на мен. Съжалявам ако съм проявила нездраво любопитство като се поинтересувах кой точно квартал се предпочита пред Изток, разбирам че всичко е въпрос на лично предпочитание, просто исках да сравня. Аз го харесвам Изток с уточнението, че има части, които са презастроени, в ниското и не ми допадат. Около Есте например, въпреки че цените там са в небето. Ми ниско ми е, до автогарата и наблъскано с коли. Че и май се чуват колите от Др. Цанков. Но някои хора с възможности умират да живеят точно там - имат си фитнес, басейн, Лидл в сградата, паркинг също и им е удобно.

# 92
От Тинтява в посока Г. М. Димитров е Промишлена зона Дианабад, нищо, че я продават като Изток.

# 93
Като чуя "Изток" и първото за което се сещам е банално-модернистичната сграда на кино "Изток",на която мястото и изобщо не трябва да е там. Останалото е фърси...

# 94
А какво означава "фърси"? Без майтап, за пръв път чувам тази дума.

# 95
Не знам етимологически откъде произхожда разговорната дума "фърси". Може би от фърст. Ние я използваме за обозначаване на нещо първокласно,хубаво,супер...

# 96
Моето виждане за Изток напълно съвпада с това на Jessito (без да съм живяла, но съм работила там). И добре, че не споменава друг квартал, че ще почнат пак спорове кой от кой  е по-квалитетен 😀
Със сигурност средата /хората/ са важно предимство, както и парка, но точно "удобен", колко да е.  И факт, няма достатъчно магазини.
Да се пита кой квартал "го превъзхожда по удобство" е малко - как да кажа -  особено, според мен. Всички квартали, до които можеш нощем да се прибереш пеш /и сейф/ от Витошка, го превъзхождат по удобство.

# 97
Явно зависи дали конкретният човек ходи до Витошка и иска да се връща пеш от там. Де да знам... Аз ходя и искам, ама други сигурно не.

# 98
Не очаквах толкова много мнения.
Благодаря на всички, така или иначе от следващия месец ще живея там, днес даже се поразходих из квартала.
Ще съм близко до малката Била.

# 99
  • София
Аз много харесвам Изток и особено частта срещу Коколандия, около 119 СОУ. Има едно каре блокове, около всеки блок - зеленина, детски площадки и игрища. Вижда ми се рая на земята. Плиска е на пешеходно разстояние, метрото също. Има един аристократизъм и дух на стара София. Явно и по обитателите се усеща, де. Grinning

# 100
Явно зависи дали конкретният човек ходи до Витошка и иска да се връща пеш от там. Де да знам... Аз ходя и искам, ама други сигурно не.
Като не е до Витошка, поне едно МОЛче да имаше. На пешеходно, де 😃 Сега пък се замислих какво е "пешеходно". От Плиска до метрото "пешеходно" ли се нарича?

# 101
Според мен е точно пешеходно.
За някои може да е огромно, не ме учудва нищо.

# 102
Мол, Кауфланд, пазар и подобни привличат контингент от далечни територии, което за мен е огромен минус.

# 103
Наистина пешеходно разстояние е субективно, но е и въпрос на свободно  време. Ако бързам за работа или.по задачи, няма да ми е удобно да вървя пеш от Изток до центъра, но ако се разхождам през парка, никакъв проблем с това, точно обратното, много е приятно.

Мол или.Кауфланд са ми последни в списъка с приоритети. Не че съм против да ги има, просто не ми е важно. В мол стъпвам веднъж на няколко месеца, в Кауфланд нито веднъж.

От Плиска до метрото на Жолио Кюри си е пешеходно за мен.

# 104
От бившето кино до метростанцията е под километър, върви се по права линия.
Писах, че съм предимно пешеходец, даже не съм предполагала, че някой може да пали кола за такова разстояние.

И още нещо, което за мен е плюс, а за друг може да е минус - в самия квартал не минава ГТ (в единия край - по Самоков вървят междуградски автобуси\маршрутки за Елин Пелин и Самоков, но по някое време се очаква да ги насочат по Др. Цанков, откъдето така или иначе стигат до автогарата по обратния път). Т.е. няма натоварени вътрешноквартални артерии, със светофари, изчаквания, бързащи да си хванат графика автобуси и т.н. Най-"натоварената" улица е Кюри, която свързва Драган Цанков с локалното на Цариградско, и при това цялата е в пешеходни пътеки и "легнали полицаи", т.е. не може да се развие кой знае каква скорост.

Минус е, че още няма зона. Но около малката Била, където ще бъде под наем съфорумецът, паркирането не е чак такъв проблем, колкото да речем около парка, Плиска или метрото.

Общи условия

Активация на акаунт