Д-р.Любомир Христов и серклажа Етко тема-3

• 43 637
  • 561
  •   1
Отговори
# 510
  • Благоевград
Момичета, кога най-рано се препоръчва серклаж?
Аз съм със загуба в 24 г.с. заряди скъсена шийка и изтекли води. Без да знам още около 20 г.с. съм започнала да получавам разкритие. Никой не ми каза преди това, че има проблем с шийката.

# 511
Аз съм със загуба в 25г.с. Вече имам бебче на 5 месеца благодарение на ETCO. За щастие живея до болницата и ме следеше д-р Димова на 2 седмици. Лежах си през цялото време, но готвех от време на време и движех по-малко вкъщи. Пътувахме няколко пъти до вилата на 50 км, в началото легнала след това си се качвах отпред и пусках седалката назад. След серклажа ще нощувате в болницата, при нужда ще ви задържат още малко и може да си наемете хотел за няколко дни. Болеше ме след серклажа и всяко подрусване първите дни е кофти. Попаднали сте в добри ръце и от сърце желая успешен финал и лека бременност!

По повод ранния серклаж се препоръчва до 14-16 г.с, аз го направих в 12г.с, не рискувахме да видим дали ще тръгне скъсяване. И смятам, че благодарение на ранното зашиване шийката почти не се промени и до края остана затворена.
Щом е тръгнало разкритие значи има някаква слабост на шийката и съветвам да не чакате.

Последна редакция: сб, 15 фев 2025, 22:48 от Galia_555

# 512
Благодаря ти много! Определено всичко, което сподели ми е супер полезно. Минах серклажа утре ме изписват и от там нататък се надявам да имам късмет всичко да се нареди като при теб ❤️
Аз съм от Варна и бях с обикновен серклаж направен от д-р Христов. След изписването спряхме да нощуваме във Велико Търново. Може би 6 часа след процедурата ще са много път. Може да останете в София за една нощ и после да се приберете, аз поне нямах проблеми. После не съм ходила на контролен преглед при д-р Христов именно заради дългия път, следях се при моя си АГ. Пускахме микробиология както бяха препоръчали в Надежда и само веднъж ми прегледа серклажа, да види дали всичко е наред. ФМ също си правех във Варна. Аз имах комуникация с д-р и му изпращах всичко на Viber. Издават болничен там.

Аз също родих наскоро в Надежда. Преместихме се в София, когато бях в 34та седмица и ме допроследи д-р Илиана Христова. Назначи ми дата за планово секцио в 38 + 3.

Вече като родих и ни изписаха, успяхме без проблеми да направим 6 часовия път до Варна с малката, правехме повече почивки.

Желая ти успех, в добри ръце си! Сигурна съм, че краят ще бъде щастлив😊

Здравейте, прекрасни дами. Четох доста в темите, но все пак имам доста въпроси и притеснения и се извинявам, ако ще задам досадни въпроси. Ако излезе чиста микробиология в понеделник д-р Христов ще ми прави ЕТКО. В 13 седмица съм. Имам две предишни загуби - в 21 седмица предизвикан аборт заради тежък сърдечен дефект и преждевременно раждане в 26г.с....бебето не оцеля. Не искам повече да ви натоварвам, затова ще спра с описанията. Установена беше на преглед при репродуктивен лекар година и половина след преждевременното раждане, че е скъсена шийката. И от тогава си знаем, че ще съм за серклаж. Тази седмица доктор Христов каза, че има дължина засега 3,13, но е отворена. Аз бях толкова тревожна, че сякаш нищо адекватно не успях да попитам. Знам, че звучи несериозно, но ми идва сякаш в повече напрежението и емоциите последната седмица. От Велико Търново съм и при прегледи до София ми се събират над 6 часа път общо. Притеснява ме дали ще може след това да пътувам за прегледи при д-р Христов. Дали ще може да ме наблюдава той или друг негов колега? Дали ще мога да родя в София и колко време е добре да бъда там. На този етап не мога да се преместя от 4я месец, но дали месец или два преди термин ще е достатъчно. Наистина ми е трудно да се доверя на лекарите в моя град. Ще имам проследяващ по ЗК (надявам се, в петък ще имам час и да видим, че са доста тънкообидни от посещаването на други лекари).  Но освен за преглед след серклажа трябва да ходя в София и за ФМ и ФЕ...д-р Христов каза, че не е много ок с моето пътуване и ще мислим месец за месец. Главата ми ще се пръсне...извинявайте за хаотичното писане. Та като цяло май ме вълнува има ли дами, които са пътували на сходни разстояния след серклажа? (Прочетох назад във времето няколко, но все пак) За какво трябва да внимавам при ЕТКО. Тази отворена от сега шийка трябва ли да ме притеснява и да направя нещо до понеделник. За режима след серклажа, навсякъде чувам за лежане, а д-р Христов каза "щадящ режим" и много се чудим ще може ли поне домакинските неща да си свършвам. Ако не може, разбира се, ще лежа и няма да мръдна грам.  И нещо, друго маловажно, което ми хрумва при тези, правили в Надежда издадоха ли ви болничен? Благодаря ви сърдечно и отново се извинявам за многото, дълги и хаотични въпроси.

# 513
А къде беше отворена, от външната или от вътрешната страна?
При първата ми бременност бях с фуниевидно отваряне от вътрешната страна (мисля че го наричаха фунел), затова ми сложиха серклаж, шийката ми беше 13мм в 17 седмица.
Сега съм с ТАС и толкова се надявам да не се налага да лежа, понеже съм с детенце на 2г.
Здравейте, благодаря за споделеното?
Аз съм с ТАС и бременна в 12 седмица. Какво наложи поставянето и на ЕТСО, можете ли да споделите?
Аз съм от Варна и съм със скалпелна конизация, доста дълбока. Моето мнение е да не губите време тук, а да се консултирате с д-р Христов, той ще ви даде адекватно мнение и ще ви каже кой серклаж е подходящ за вас. Тук, когато исках серклаж ме питаха с колко загуби съм. Защо изобщо трябва да има загуба, при положение, че шийката ми е на половина, най-нормалното нещо е да искам да се подсигуря. Отидох при д-р Христов и исках Етко, той ми обясни, че за мен е по-подходящ Макдоналд. И така, благодарение на този прекрасен лекар аз съм майка на 2 деца (родени през 4 години) и двата пъти със серклаж при д-р Христов. Това е моят опит. 🙂
Благодаря ви за съвета. Добре, че са тези групи да си даваме кураж, че след вчерашния преглед останах с впечатление, че деца едва ли не няма да мога да имам ..
А през цялата бременност имаше ли нужда да се ходи на прегледи при д-р Христов или във Варна си ви следяха?
Здравейте, сега видях въпроса Ви.
Аз бях с ТАС, правен от Стаменов в Надежда преди забременяването и после с ЕТКО, правен от Христов пак там. Христов ми препоръча Желязкова за следене във Варна и съм много доволна от нея.
Шийката ми беше конусовидно отворена и вероятността за инфекции бе по-голяма и с превантивна цел, защото забременях след 13-ти трансфер и не искахме да рискуваме нищо, Христов го предложи и аз се съгласил веднага.
От външната.

# 514
Момичета, тези от вас, които сте били с ЕТКО серклаж - на епикризата ви упоменат ли е? Струва ми се, че има грешка в моята (пише Оперативна интервенция: Cerclage a modo McDonald), но преди да пиша на Надежда исках да сверя с някой, да не би аз да не разбирам правилно. Със сигурност д-р Христов каза, че ми е правен ЕТКО, както и други специалисти на визитациите.

# 515
Момичета, тези от вас, които сте били с ЕТКО серклаж - на епикризата ви упоменат ли е? Струва ми се, че има грешка в моята (пише Оперативна интервенция: Cerclage a modo McDonald), но преди да пиша на Надежда исках да сверя с някой, да не би аз да не разбирам правилно. Със сигурност д-р Христов каза, че ми е правен ЕТКО, както и други специалисти на визитациите.

Със сигурност трябва да е упоменато ЕTCO в епикризата. Предполагам докторът ти е направил комбинация от двата. Освен да се обадите да коригират...
Нали с упойката през гърлото те упояваха, имаше престой в реанимация и т.н.? Това са неща, които се случват само при ЕTCO (при McDonald директно те качват в стаята като се разбудиш леко от упойката).

# 516
Да бях с упойка, цял ден в реанимация и със сигурност съм била с тръба в гърлото, защото много ме дразнеше с дни и казаха, че е нормално от нея. Отделно питах д-р Христов - само с ЕТКО ли минахме, защото имаше съмнения за комбинация и потвърди, само ЕТКО. На последната визитация също казаха - тя е с ЕТКО. Но не знам как се упоменава в епикризата, затова реших да проверя и тук. При всеки случай ми стана странно. Значи правилно си мисля, че има грешка в епикризата. Ще им пиша днес, благодаря!

Със сигурност трябва да е упоменато ЕTCO в епикризата. Предполагам докторът ти е направил комбинация от двата. Освен да се обадите да коригират...
Нали с упойката през гърлото те упояваха, имаше престой в реанимация и т.н.? Това са неща, които се случват само при ЕTCO (при McDonald директно те качват в стаята като се разбудиш леко от упойката).

# 517
  • Благоевград
Здравейте!
Бихте ли споделили каква е подготовката преди серклажите? Предишният ден ли Ви приемат, дават ли очистително, защо се лежи в реанимация? Колко време след това е престоят в болницата? Какъв режим се препоръчва след изписване? Благодаря за споделената информация!

# 518
Аз мога да споделя как беше при мен, уж бяхме с нагласа за етко и в последния момент д-р Христов прецени че ще правим Макдоналд.
Приеха ме предишния ден, прегледи, изследвания, вечерта спряхме храна и вода. Клизми или свещички не са ми давали.
Упойката при Макдоналд е венозна, аз от тази с интубиране при етко бях в стрес и отдъхнах донякъде че сменяме вида на серклажа... голяма съм бъзла.
Събуждането е веднага след това, качиха си ме в стаята, след час някъде ми дадоха да хапна и така.
Дано съм била полезна и желая успех на всички, на които им предстои, аз още не съм родила, но вярвам че без серклажа нямаше да стигна дотук.

# 519
Здравейте!
Бихте ли споделили каква е подготовката преди серклажите? Предишният ден ли Ви приемат, дават ли очистително, защо се лежи в реанимация? Колко време след това е престоят в болницата? Какъв режим се препоръчва след изписване? Благодаря за споделената информация!

Здравей! Аз бях с ТАС серклаж. Приеха ме 1ден по-рано. Направиха ми изследвания (кръв,урина, нещо като скенер, преглед) вечерта ни позволиха хапване до към 18ч и ми дадоха свещичка за изчистване. На сутринта ме смъкнаха в реанимация и от там в операционната. Бях интубирана и направиха серклажа лапароскопски. След това останах в реанимация. Вечерта ни раздвижиха, на сутринта пак и след това ме върнаха в стаята. Престоя беше общо 3 нощувки. Имах 4 дупчици на корема, не съм имала кой знае какви болки. Бях си взела 10дни отпуска (иначе дават и болничен) Почивах си 1,2 дни и после си се върнах към обичайните неща. Д-р Христов е БОГ на серклажите. Благодарение на него в момента се радвам си 2месечния ми син Борис. Аз лично направих серклажа преди забременяване (инвитро).

# 520
Аз бях с ЕТСО и Макдоналд и в епикризата пише само това Cerclage a modo McDonald, вероятно са ви сложили допълнителен конец, който ще се махне преди раждане. С тези 2 вида серклаж шийката е бетон!

# 521
  • София
Д-р Христов е БОГ на серклажите. Благодарение на него в момента се радвам си 2месечния ми син Борис. Аз лично направих серклажа преди забременяване (инвитро).
Жив и здрав да ви е, съвсем извън темата, просто ми е интересно колко ли броя Борис са се родили, благодарение на доктора ❤️
Моето голямо момче също е Борис, познавам още две момченца с името Борис, които благодарение на д-р Христов дойдоха на този свят 🙂
Всичките благодарение на неговите серклажи, само едно е и изродено от него.

# 522
Д-р Христов е БОГ на серклажите. Благодарение на него в момента се радвам си 2месечния ми син Борис. Аз лично направих серклажа преди забременяване (инвитро).
Жив и здрав да ви е, съвсем извън темата, просто ми е интересно колко ли броя Борис са се родили, благодарение на доктора ❤️
Моето голямо момче също е Борис, познавам още две момченца с името Борис, които благодарение на д-р Христов дойдоха на този свят 🙂
И аз се записвам с Борис, който е почти на 6 години и Мартин, почти на 2 години. И двамата са износени благодарение на серклажите на д-р Христов! 🙂

# 523

Живи и здрави да са и вашите дечица! Всяко едно детенце да е здраво! Моят Борис също е изроден от д-р Христов, макар и да не съм се следяла при него. Попринцип съм от Русе, тук ми отказаха да махнат серклажа и евала на д-р Христов, че веднага реагира и родих в София. Златни му ръце🙏

# 524
Здравейте!
Здравейте, да се включа и аз. На 16ти ме приеха за ETCO серклаж. Взеха ми кръв и урина. Прегледаха ме, попълних/ме доста неща. Прегледаха мен и бебето с ехограф и коремен и вагинален. След това преминахме през интернист (кардиограма, дишане) и ме настаниха и пратиха да обядвам. Вечерях също. Не са ми дава прочистващи, нито сме правили клизма. Казаха само сутринта да не закусвам и да не си пия добавките. Сутринта ми сложиха абокат и система антибиотик. После ме упоиха много бързо. Около 9 и 30 се събудих в реанимация. Около 18 ме върнаха в стаята ми. Ще сте с катетър през този ден. Вечерта ми дадоха малко кисело мляко, а на другият ден вече казаха да си ям каквото искам. За режима - с д-р Христов се видяхме за минута макс след процедурата, та при изписването съм говорила с д-р Павлола и още една по-млада лекарка. Казаха до контролния преглед без разходки, да ходя до банята и да ставам, за да се храня. Без секс( не че си го бях и помисляла) и нищо друго не ми казаха. Общо взето това беше.

Общи условия

Активация на акаунт