Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 36

• 67 180
  • 739
  •   1
Отговори
# 165
Ядох тестени работи на закуска, кафе. Втория път алкохол бях пил на вечеря. До неделя не съм се ограничавал никога от към сладко.
Днес на закуска банан и сандвич, на обяд пържоли и кюфтета. Преди изследванията.
Ще мина през ЛЛ да си каже думата, ама според мен не би ми пуснал още изследвания при тези резултати.
Първите два пъти изследванията ги правих в провинцията и ме съмнява апаратурата. Но и да има отклонения ми се виждат високи.

Последна редакция: вт, 06 апр 2021, 19:48 от IvanGeorgiew

# 166
Може ли мнение за тези резултати? Пускани са около 10 дни след ОГТТ, на което открихме ИР.

Креатинин - 50 umol (реф. До 115)

Холестерол - 4,86 mmol (реф. До 5,0)

HDL-хол. - 1,64 mmol (реф. Над 1,0)

LDL-хол. - 3,30 mmol (реф. До 3,5)

Триглицериди - 0,47 mmol (реф. До 1,72)

Пикочна киселина - 358 umol (реф. До 420)

Калий - 4 mmol (реф. 3,5-5,6)

Натрий - 143 mmol (реф. 136–151)

От уринния анализ: Кетони 1+

Виждам, че са в норма, но има някои в горна или долна граница, а не ги разбирам.

# 167
  • пак там
Малко се сблъскаха изходните данни по отношение на млечните продукти.

Хайде да направим така:

Всеки, който категорично излиза с някакво мнение по отношение на даден продукт или храна, или хранителна добавка, или лекарство, нека да даде някакъв линк или данни за това откъде го е прочел.

Защото нека не забравяме, че половината български интернет по темата е... как да кажа... едностранчив е най-културната дума, която мога да използвам. Повечето са препис на препис на препис на препис на ненаучно-популярни статии, на рекламни брошури с неясно съдържание, на недотам начетени автори, учили преди повече от петдесет години и бясно защитаващи мнението си със стари данни и неверни (както показа времето) данни.

Разбирам, че тук сме големи и всеки има право на избор, но е малко по-различно кое ще избереш да последваш - нещо, написано от някой, комуто се доверяваш, или статия в "Женска красота" от Пенка Тричкова, която е известна например с това, че е влогърка и с нищо друго.

# 168
Ядох тестени работи на закуска, кафе. Втория път алкохол бях пил на вечеря. Фо неделя не съм се ограничавал никога от към сладко.
Днес на закуска банан и сандвич, на обяд пържоли и кюфтета. Преди изследванията.
Ще мина през ЛЛ да си каже думата, ама според мен не би ми пуснал още изследвания при тези резултати.
Първите два пъти изследванията ги правих в провинцията и ме съмнява апаратурата. Но и да има отклонения ми се виждат високи.

След пържоли и кюфтета е нормално да не качиш кръвна захар и в профила нещата да изглеждат добре. Кръвната захар се качва се основно от въглехидрати, особено на гладно. При теб също е така. Не знам какъв ти е начинът на хранене обикновено, но определено има смисъл да се проверяваш точно след въглехидратни яденета - тесто, ориз, картофи, захарни десерти и т.н. Ако консумираш такива често, след време ще има по-сериозни последици.

# 169

Какво мислите за овесени ядки (пълнозърнести) + кисело мляко+ горски плод?
Овесените ядки не са за хора с ИР.
Киселото мляко е инсулиногенно/както всички млечни/, но чат пат к. мляко с висок процент не мисля, че е драма.
Извара също може, тя е инсулиногенна, но трябва да се съчетае с мазнина.
Аз така я готвя.

# 170
Аз не разбрах изследването на IvanGeorgiew на гладно ли е правено или след ядене на кюфтетата. От написаното: "Днес на закуска банан и сандвич, на обяд пържоли и кюфтета. Преди изследванията."

Ако е на гладно, първата глюкоза не е ок. Липидният профил също не е оптимален - нисък HDL и високи триглицериди. Хубаво е да са (триглицеридите) под 1. Гликираният също не ми харесва, аз бях с такъв. Хубаво е да е под 5%. Говори ми, че глюкозата играе хоро. 

Darling*, твоите са добре.

# 171
Ядох тестени работи на закуска, кафе. Втория път алкохол бях пил на вечеря. Фо неделя не съм се ограничавал никога от към сладко.

Първо - инсулина ти го няма.
Второ - тия изследвания не се правят с кюфтета и тесто.
Така че изследването е некоректно.

# 172
Може ли линк към таблица с инсулинов индекс?
Като го напиша в интернет масово ми излизат таблици на ГИ или такива с ИИ, но с 10 продукта общо.
Аз досега се ориентирам по ГИ какво да ям и какво не и примерно кисело мляко хапвам всеки ден по половин или цяла кофичка.Sad

# 173
Аз не разбрах изследването на IvanGeorgiew на гладно ли е правено или след ядене на кюфтетата. От написаното: "Днес на закуска банан и сандвич, на обяд пържоли и кюфтета. Преди изследванията."

Ако е на гладно, първата глюкоза не е ок. Липидният профил също не е оптимален - нисък HDL и високи триглицериди. Хубаво е да са (триглицеридите) под 1. Гликираният също не ми харесва, аз бях с такъв. Хубаво е да е под 5%. Говори ми, че глюкозата играе хоро.  

Darling*, твоите са добре.

Това което съм постнал е от днес.
Първото е на гладно. След това закуска банан и филия в 9 и в 12 правих второто. В 13 обяд: кюфтета, пържола и хляб и в 15 направих третото измерване.
Ще отида утре до ЛЛ да видя какво ще каже.

Казаха ми закусваш си, обядваш си. Не знаех че има значение какво. Хапнах това което си ям, единствено че сладко пропуснах.

# 174
Може ли линк към таблица с инсулинов индекс?
Като го напиша в интернет масово ми излизат таблици на ГИ или такива с ИИ, но с 10 продукта общо.
Аз досега се ориентирам по ГИ какво да ям и какво не и примерно кисело мляко хапвам всеки ден по половин или цяла кофичка.Sad
В първия пост съм дала линк.
Сега дали са точни стойностите не мога да ти кажа.
Преди години установих,че гликемичните индекси в много сайтове се различават. Даже на някои продукти повече.
Та може същото да е и за ИИ.

# 175
На Иван му е правен профил, което е различно от обременяването. Така се прави, както е писал - следят как е кръвната захар през обикновен за него ден. Само че ако проблемът е след хранене с въглехидрати, нищо няма да се хване. На гладно захарта му е висока; после закусвал, но следващо мерене е чак три часа след закуската, за това време инсулинът му е смъкнал захарта и резултатът е нормален. После пак същото - не му се мери един час след хранене, когато стойностите са пикови, а чак в 15 часа, 2 часа след хранене, инсулинът пак е свалил захарта. Надявам се да става ясно какво имам предвид.

# 176
Ясно е, ама и инсулин няма. А е трявало да иска, че да блесне картинката.

# 177
Доколкото съм чела няма много изследвания на инсулиновия индекс, но са направени на някои основни групи храни. От там знам за млякото, а и по себе си съдя- ако закусвам нещо с кисело мляко след два часа вече умирам от глад. Преди си мислех, че това се дължи на овесените ядки, но вече не съм убедена. Линк не мога да дам, нито пък да гарантирам за някаква достоверност, но смятам , че по отношение на ИР тепърва ще се правят проучвания и анализи.
Всеки може да проследи как му влияе определена храна, като се наблюдава след приема й. За мен успешна закуска е тази, която ме държи сита до обяд и киселото мляко не влиза в тази категория.
* В този ред на мисли по таблицата за инсулиновия индекс чисто математически си сметнах, че тялото ми ще произведе по- малко инсулин ако закуся с една пълнозърнеста филия, вместо две бъркани яйца.

# 178
Така е, ако Иван иска да провери за инсулинова резистентност - да си направи обременяване с глюкоза и задължително с трикратен инсулин. За мен са тревожни тези високи стойности на захарта над 8. С профил няма да ги хване, ако се боцка 2-3 часа след въглехидратно хранене, а високата захар такова таковата на цялото тяло. Аз на личен лекар не бих разчитала за това, трябва си ендокринолог, при това някой, който е в час.

# 179
Здравейте, имам ИР (потвърдена с изследване) от може би 2-3 години. Глюкозата на гладно винаги ми е била до 5, за разлика от инсулина, който от както го изследвам винаги е бил над 15.
Скрит текст:
Още при установяването на ИР започнах режим (без захар, брашно, пакетирани храни и сокове не пия) и спорт (3 пъти седмично фитнес). Винаги съм била с наднормено тегло. Не много просто 4-5 кг над нормата. Нямаше голям ефект от режима и тренировките, но инсулина спадна до 10. Преди 1г.7м родих. През бременността се храних сравнително режимно, но без много движение (лекарско предписаниено) След раждането заради всичко ново, недоспиване, стрес, кърмене започнах да ям всичко, неконтролирано и в големи количества. Преди 3 седмици си направих изследвания и резултатите са в прикачената снимка. От 2 седмици съм изключила напълно захар, брашно, картофи, ориз и т.н общо взето всички въглехидрати с висок гликемичен индекс. От миналата започнах и тренировки с тежести вкъщи. Но въпросът ми е според вас и според изследванията ми възможно ли е да се справя без метморфинови препарати само с режим и спорт или е най-добре да се консултирам с лекар за назначаване на терапия. Прочетох първия пост, вече приемам добавки за желязото и вит Д. Започнах да пия омега 3. Благодаря за отделеното време.
Не се обиждай, но режима ти е смотан.
Да махнеш захар, брашно, пакетирани, сокове не е достатъчно.
А ориз, картофи? Обясни подробно как си се хранила. Прочети за НВВМХ.
Без лекарства можеш, но с правилен НВВМХ режим.
Инсулина е отвратително висок на гладно. Като бях 110-115 моя беше 37.

Преди изследването се хранех основно въглехидратно - хляб, сладко, месо, рядко плодове и ядки. Нямах обособени хранения - най-вече когато остане нещо неизядено от детето го довършвах аз.
От 2 седмици чета темите, гледам таблици за ГИ, търся информация, която да ми помогне.
Та от 2 седмици имам 3 хранения - закуска, обяд и вечеря. Закуската е бъркани яйца със сирене/кашкавам и масло. Обядът и вечерята са месо (пържола най-често на грил тиган) - свинско, телешко или прясна риба (2 пъти седмично) със салата - маруля, спанак със зехтин и 1 авокадо. Добавям понякога и зеленчуци на фурна - морков, пащърнак, броколи, лук.
Така сега като си чета храненето трябва да му добавя още мазнини.
Продължавам да чета по темата. Засега съм решена да се справя без медикаменти.

Общи условия

Активация на акаунт