Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 36

• 67 237
  • 739
  •   1
Отговори
# 180
* В този ред на мисли по таблицата за инсулиновия индекс чисто математически си сметнах, че тялото ми ще произведе по- малко инсулин ако закуся с една пълнозърнеста филия, вместо две бъркани яйца.
Ако на някой му се качи инсулина по-малко от една пълнозърнеста филия, отколкото от две бъркани яйца, аз ще си изям шапката.

Инсулинов и гликемичен индекси са някакви имагинерни стойности, които са получени като са измерили при ен брой хора, взели са средно аритметичното и са попълнили табличка. Реално, не дават никаква конкретна информация, а само ориентировъчна и пак не е никак точно, защото инсулиновият и захарният отговор при всеки може да е тотално различен. В зависимост от здравословния статус, генетични особености, време в което е направено измерването и т.н и т.н съпътстващи фактори, резултатите може да са разнообразни. Същото е като индекса на телесната маса и подобни генерални заключения с точност клоняща към нула.

# 181
  • София
Привет от мен! От няколко дни ви чета и се ровя из нета, правих обременяване с глюкоза и се оказах с ИР. Час при ендокринолога имам чак на 20.04. Минах на свой вариант кето, но с повече протеин. По колко въглехидрати на ден си позволяват, тези, които броите с приложение? И най-важното е да гледаме колко от въглехидратите в състава са захари, нали така?
В началото ми беше много криво, че и мляко не може, изобщо ли не консумирате? Sad Квася кефир в къщи от 7-8г и като цяло млечните са ми любими. Иначе бяла захар и брашно отдавна не ям (освен по изключение), та те не са ми проблем.
Сума неща и изчетох и в групи се включих, някои са доста противоречиви...

# 182
Всички ВХ се броят, не само захарите. Всички ВХ се разпадат до прости захари от организма, с изключение на неразтворимите фибри, които са баластра и които минават транзит. Нито можеш да извлечеш някакви хранителни вещества, нито бактериите в червата ти ги обработват.
Според популярното мнение е, че подпомагат перисталтиката, но според моето скромно мнение, освен да увеличават обема на отпадъците, друго нищо не правят, даже точно обратното, създават затруднения.

# 183
  • пак там
Двамата доктори, които чета в интернет, твърдят, че вх от зеленчуци се разлагат на прости захари вече в дебелото черво. Съответно не могат да повлияят на кз в стомаха.

Относно млечните: прясното мляко твърдят, че е силен инсулиноген. Останалите също могат да предизвикат леко повишаване на инсулина, но то е в пределите на нормата, освен ако не ядете по кило-две на ден (което някак не мога да си го представя).

# 184
Прясното мляко съдържа лактоза. А тя си е вид захар в крайна сметка, преобразува се накрая до глюкоза и галактоза.

# 185
А козе мляко може ли?

# 186
Ами все е прясно мляко. Има лактоза.

Прясно мляко пия. Ама много малко в кафето сутрин. Това е.
Кисело понякога.
Вчера закусих с кисело, даже с висок процент и цял ден си бях доста гладничка.

# 187
Различни сме всички... Ако правилно си спомням, ти толерираш плодове сравнително. Аз една кисела ябълка да изям и стой ми гледай сеира, после цял ден ще търся да подхапвам. Но пък кисело мляко не ме бърка, като всяка друга храна ми е, особено ако е с по-висока масленост. Кисело мляко, сирена, извара... наяждат си ме и ми държат много. Не всеки е такъв късметлия обаче, трябва да се пробва и да се установи.

# 188
Ееее, разочаровах се, като разбрах за изварата, че не е ок....
Аз на практика го разбрах, след като 1 месец вечерях "леко" с извара. Отгледах си една хубава "възглавница " на корема, а за сантиметрите около талията дори не искам да си спомням.
Линкове няма да давам,който го интересува ще си намери източник, достоверен по негова преценка.
На изварата се снижава ГИ с добавена мазнина и/или фибри.

# 189
  • София
А как стои въпросът с бялото овче саламурено сиренце?

# 190
А как стои въпросът с бялото овче саламурено сиренце?
Копирам от 1-ва страница: 'Млечните продукти също трябва да се ограничават, защото са инсулиногенни заради съдържащата се в тях лактоза. В сирене и кашкавал не са в такова количество, но при кисело и прясно мляко лактозата е в повече.'
Безлактозните млека/сирена/кашкавали/сметани са по-подходящи според мен.

# 191
Здравейте, бих искала да ви попитам за мнение за следната закуска: 1 ч.ч. бадемово мляко, 2 с.л. чия, 2 с.л. ленено семе, 3 с.л. конопено семе, 3 с.л. замразени боровинки (на котлон за 10 мин).
Нямам доказана ИР, но имам симптомите и се опитвам да променя нещата с хранене. А тази закуска е опит да заместя овесените ядки сутрин.
Благодаря!

Здравейте отново,
позволявам си да попитам отново същият въпрос, защото се загуби някъде назад из мненията Relaxed

# 192
На това бадемово мляко етикета четохте ли му?

# 193
На това бадемово мляко етикета четохте ли му?

Аз си го правя и съдържа само бадеми Yum

# 194
  • София
Здравейте, бих искала да ви попитам за мнение за следната закуска: 1 ч.ч. бадемово мляко, 2 с.л. чия, 2 с.л. ленено семе, 3 с.л. конопено семе, 3 с.л. замразени боровинки (на котлон за 10 мин).
Нямам доказана ИР, но имам симптомите и се опитвам да променя нещата с хранене. А тази закуска е опит да заместя овесените ядки сутрин.
Благодаря!

Здравейте отново,
позволявам си да попитам отново същият въпрос, защото се загуби някъде назад из мненията Relaxed
Аз съм нова в групата, преди седмица се установи ИР. За някои неща още се лутам (по-скоро на принципа опит-грешка и повече се вслушвам в сигналите на тялото си), но основното което правя е броя калории и въглехидрати, задала съм 20% въгл., което при мен е 60г, но реално консумирам м/у 35-50г/ден като си гледам дневника в приложението.

А как си правите бадемовото мляко?

Общи условия

Активация на акаунт