Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 36

• 69 278
  • 739
  •   1
Отговори
# 195
Здравейте, бих искала да ви попитам за мнение за следната закуска: 1 ч.ч. бадемово мляко, 2 с.л. чия, 2 с.л. ленено семе, 3 с.л. конопено семе, 3 с.л. замразени боровинки (на котлон за 10 мин).
Нямам доказана ИР, но имам симптомите и се опитвам да променя нещата с хранене. А тази закуска е опит да заместя овесените ядки сутрин.
Благодаря!

Здравейте отново,
позволявам си да попитам отново същият въпрос, защото се загуби някъде назад из мненията Relaxed
Аз съм нова в групата, преди седмица се установи ИР. За някои неща още се лутам (по-скоро на принципа опит-грешка и повече се вслушвам в сигналите на тялото си), но основното което правя е броя калории и въглехидрати, задала съм 20% въгл., което при мен е 60г, но реално консумирам м/у 35-50г/ден като си гледам дневника в приложението.

А как си правите бадемовото мляко?

Накисвам 100 гр бадеми за няколко часа, измивам ги хубаво (при желание може да се обелят, но на мен не ми пречи обвивката им), в блендера заедно с тях слагам 1 л вода и малко сол. Блендирам, след което с помощта на торбичка или марля прецеждам млякото. Използвам в рамките на 3 дни.
Смлените бадеми изсушавам и ползвам за печива (като бадемово брашно).

Разбира се, не успявам да правя тази процедура в 100 % от случаите. Тогава ползвам бадемовото мляко на Лидл (без захар е, по етикет съдържа само бадеми и вода), 750 мл, 3 лв.

# 196
  • София
Какво приложение ползвате?

# 197
  • София
My fitness pal

Tези, които са на кето мисля ползват Carb manager, но аз от години съм с фитнес пала и съм му свикнала, има по-голяма база с данни и храни. В карб мениджъра трябва тепърва да се въвеждат храни и продукти от нашия пазар.

# 198
На мен никакви приложения не ми вършат работа. Как да въведа свинско със зеле. Всяко месо е различно, съотношението месо/зеленчук също. Толкова приблизително излиза, че само ме ядосва.

# 199
Здравейте,
и аз съм диагностицирана с инсулинова резистентност от януари.
Първата ендокриноложка ми даде само Глюкофаж и диета. Отидох за второ мнение и ми направиха и глюкозно обременяване, от което резултатите не бяха никак ОК. През януари започнах с диета, но от края на март експериментирам със Зоната и засега това е единственото хранене, при което ми е лесно, вкусно и не ми липсва нищо.

Сега съм на Глюкофаж 2х500 и веднъж седмично Ozempic си бия в корема. Ендокриноложката каза, че ще се лекувам поне 1 година.

До момента нямам обичайните странични ефекти от лекарствата, но все още не мога да си наглася дневния режим. Изчетох и всички линкове с информация, които сте събрали. Много благодаря, адски полезни са.

Ще бъда благодарна, ако ми помогнете с малко съвети за дневния режим, защото имам препоръки от ендокриноложката, но не винаги ми се получава.

Сутрин пия кафе с малко косово масло, вода с 1/2 лимон и нямам никакъв апетит. Вече цяла седмица се получава по естествен път фастинг по 12-13 часа от вечерята до обяда на следващия ден и се чувствам добре. От седмица се храня обилно два пъти дневно - закуско-обядвам към 11 и вечерям около 18-20. През останалото време просто не съм гладна. Евентуално мога да направя междинна закуска следобед или след вечерята - плод, някакъв протеин и тахан (в пропорция за малък блок по Зоната). Храня се основно със салати, месо, кюфтета, сирена, шунка или някакъв лек колбас, маслини, извара, по 1 плод на ден и пия по навик по 2л вода. С обедното хранене изяждам с храната по 1-2 малки филйики черен хляб и то пак, балансирани по Зоната с протеин и мазнина. На някои хранения махам въглехидратите изцяло, което не е зоново, но се чувствам добре. Махнах картофи, ориз, тестени, сладко, газирано не пия. Чат- пат си позволявам по някоя чаша вино, но строго изчислено по Зоната. Като цяло със Зоната все още експериментирам и не на всяко хранене успявам да съм точна в мерките, но ако ще ям нещо въглехидратно, там изчислявам много внимателно.

Резултатите: - 2кг. за 10 дни, по 2см. от талия и корем; никакъв глад. Единственото, което ме притеснява - имам постоянно ниско кръвно, след хранене имам този лек световъртеж и отскоро - постоянен сладък вкус в устата. Дори след хранене, в което имам 0 въглехидрати. Пример - днес вечерях по-рано - преди половин час и изядох голяма зелена салата, лук, малко зехтин и оцет, 1 яйце, 50гр. парче месо и 25гр. кашкавал. В момента съм сита, пия си вода, но имам постоянно сладък вкус в устата и кръвното ми е ниско.

Не мога да разбера дали всичко това се дължи на глюкофажа или правя всичко неправилно.   
Всички съвети от дамите с повече опит, ще са ми супер полезни, така че благодаря на всички отзовали се Simple Smile

# 200
Хм, странно ми е ако е само ИР да предписват Оземпик... С кръвната захар има ли проблеми или само инсулинът е висок? Само на диабетици съм виждала да го предписват, и то сравнително от скоро, обикновено при невъзможност да се контролира кръвната захар с диета, движение и други медикаменти. Или ако по някаква причина не могат да предпишат метформин, макар че ги и комбинират. Ако е "само" инсулинова резистентност, защо ще предписват такова лекарство, че и толкова скоро след поставяне на диагноза ИР? От януари до сега са три месеца, нищо не е това. Нещо ми убягва явно, хем два пъти прочетох поста.
И какво лошо има в "само" Глюкофаж и диета? За доста хора дори и това е много и предпочитат само диета да опитат. Че даже и на една голяма част им се получава...
Въпросното ниско кръвно налягане измерено ли е да се установи че е наистина това или по усещането предполагате че е ниско? Повече ми звучи като да пада кръвната захар, което си е възможно щом от скоро сте на такова лечение. Оземпик обикновено го слагат първо на ниска доза, после повишават, понеже има период на адаптация към него.

# 201
Бадемите съдържат голямо количество оксилати. Аз не бих пила оксилатено (бадемово) мляко редовно, дори собствено производство.

# 202
  • София
На мен никакви приложения не ми вършат работа. Как да въведа свинско със зеле. Всяко месо е различно, съотношението месо/зеленчук също. Толкова приблизително излиза, че само ме ядосва.
Е, домашно приготвената храна или приблизителни стойности, или готвиш, теглиш и въвеждаш в приложението. Във фитнес пала си имам вече не малко свои си рецепти, нещо като диетичен рецептурник си го ползвам, и супи сама съм си въвеждала. Голяма играчка е, струва си за ястия, които често се готвят и обикновено само за мен (2-3 малки порции).
Иначе в къщи съм с 4ма мъже и ще падне голямо калкулиране.

# 203
Хм, странно ми е ако е само ИР да предписват Оземпик... С кръвната захар има ли проблеми или само инсулинът е висок? Само на диабетици съм виждала да го предписват, и то сравнително от скоро, обикновено при невъзможност да се контролира кръвната захар с диета, движение и други медикаменти. Или ако по някаква причина не могат да предпишат метформин, макар че ги и комбинират. Ако е "само" инсулинова резистентност, защо ще предписват такова лекарство, че и толкова скоро след поставяне на диагноза ИР? От януари до сега са три месеца, нищо не е това. Нещо ми убягва явно, хем два пъти прочетох поста.
И какво лошо има в "само" Глюкофаж и диета? За доста хора дори и това е много и предпочитат само диета да опитат. Че даже и на една голяма част им се получава...
Въпросното ниско кръвно налягане измерено ли е да се установи че е наистина това или по усещането предполагате че е ниско? Повече ми звучи като да пада кръвната захар, което си е възможно щом от скоро сте на такова лечение. Оземпик обикновено го слагат първо на ниска доза, после повишават, понеже има период на адаптация към него.

При първата ендокриноложка направихме само изследване на инсулин на гладно. През януари правех диета и ограничавах въглехидратите, но явно без особен успех. През февруари трябваше да спра Глюкофажа, за да пусна глюкозно обременяване при втората ендокриноложка, но докато взема направление, да ми мине цикъла и т.н. и си стана март. Инсулинът и глюкозата излезнаха с високи стойности и на гладно и след обременяването.
Кръвното го меря от една седмица, когато се почувствам зле и все е ниско.
И да, Оземпик е още на ниска доза и ми е даден за 3 месеца. След това ще поискам нови кръвни и ако съм се нормализирала, ще искам да остана само на Глюкофаж. Изобщо не смятам да влизам в тази въртележка с хроничните болести и скъпите лекарства.

# 204
Не знам, странно ми е да скачат на такова лекарство направо, предимно виждам да го предписват на диабетици дето са с диабет от много време и по-тривиалните неща не помагат да се контролира захарта. Хем е скъпо, хем и странични ефекти доста сериозни му дават.
Скрит текст:
В други страни ги почват от 0,25мг и вдигат на 0,5мг, 1 е максимална доза и не на всеки... тук масово гледам че почват с 3 месеца (понякога даже само един месец) на 0,5 и ги мятат на 1мг. Не знам на какво се дължи тази разлика но това виждам по протоколите написано.
А за човек с ИР "През януари правех диета" е нищо, отнема повечко време да се нормализират показателите. Дори и с лекарства. Че и преди обременяване се яде няколко дни по-стандартно, а не баш нисковъглехидратно, иначе май не е много достоверно. Инсулин не знам дали ще нормализираш от Оземпик, за захарта сигурно ще помогне де. Казват че са доволни от него, ще свалиш и гликирания хемоглобин. Пък и обикновено и апетитът намалява, ще има и свалено тегло прилично. За ново обременяване ще ти е рано, ако го планираш за след тия три месеца, гледат да не го правят често.
Тая чаша вино чат-пат не се съчетава особено добре с Глюкофаж но това предполагам че си го знаеш.
За ниското кръвно си мисля да не би пък електролити да ти трябват, макар че ти не си току-що започнала да се храниш НВ, тогава се губят доста течности и с тях и електролити. Вода с малко сол в нея може и да оправи положението, като стане така.

# 205
Човек с  ИР за месец не може да се оправи. Нито пък за два или три.
Това смешно просто. Това да не е течащ нос.
При доста хора това не само, че  е заболяване, ами си е състояние, което си изисква мерки завинаги.
Човек с ИР трябва да мина на строг режим, да си нормализира нивата, да свали килограми.
И после да поддържа отново нивата и килата с правилен режим като чат пат си позволява нещичко.
Какво е това нещичко - всеки ще си прецени в зависимост от познанията за полезни и вредни въглехидрати.
Примерно аз вместо купешки хляб, ще си направя такъв - с малко овесени ядки, ленено семе, овесени трици, бадемово брашно, яйца и т.н.
Ако ще ям шоколад - то ще е натурален висок процент.
Ако ще е течен - сега съм си намерила качествен без захар.
Ако ще е торта, вече предпочитам да си купувам веган торти от ядки, а не от магазинските с трансмазнини, които ме прецакват, стопират отслабването, че и качвам.

# 206
Моята ендокриноложка ми каза, че най-трудното за нея в диагнозата ИР е да обясни на пациентите, че става дума за промяна начина на живот, до жовот.
Смятам, че много лекари не обясняват в дълбочина какво представлява състоянието и хората остават с погрешни впечатление и очаквания.

Елора, какъв е шоколада? Hug

# 207
На Вики нутс
https://vikinuts.net/vegan-techen-chocolad-s-leshnici-bez-zahar-200g
Хареса ми, хапнах малко, ама ми го изядоха Grinning
С някакви фибри от цикория. Въобще не пише да има подсладители.
Но имат и такъв с еритрол..

https://vikinuts.net/shokolad/bio-techen-shokolad-bez-zahar

Мисля и него да опитам.
Ама ще е много по-рядко.
Мисля да опитам и на Хармоника. Те също ми изглеждат много читави.
А също и на Гайо.
Имат и натурални и течни.
Единия пишеше, че е без захар и с натурален подсладител, ама реших да им пиша. Да ги питам точно какъв е.
Написаха - Подсладителят е инулин с пробиотици отглеждани върху стевия и цикория.
Естествено писали сме за подсладителите. Такива неща в ежедневието не, но чат пат може.
Понякога предпочитам вместо дори с нерафинирана, по-добре с подсладител.

Пак да кажа, че това да се консумира редовно не е ок. Просто е по-добре това, а не финети, нутела или други боклуци. Трябва да се избира качество.

Вече втори месец не купувам като имам цикъл обикновена торта.
След операцията много ми се забави отслабването.
И почнах да си поръчвам веган торти. Делим си. Скъпи са. Но реално за мен не са. Защото това ми е разход веднъж в месеца. А аз не купувам като останалите всеки ден кроасани и други такива неща. Тоест разхода е по-малко.
Уникални са. С много наситен вкус.
А ако приритам за сладко, ще чопна от течния.
За щастие отдавна се контролирам и един буркан свършва много бавно.
От тази торта не пълнея.
А преди се мъчех. Тамън сваля малко, дойдат следващите гости. Или ще задържа килата, а ако попрекаля със сладкото, ще кача.

Та така. Избири си качествен натурален с висок процент и като ти се хапва - хапни.
Ако на цикъл не можеш без сладко, направи си примерно кето десерт.
Това е важно, особено ако човек е в началото.

# 208
На Вики нутс
https://vikinuts.net/vegan-techen-chocolad-s-leshnici-bez-zahar-200g
Хареса ми, хапнах малко, ама ми го изядоха Grinning
С някакви фибри от цикория. Въобще не пише да има подсладители.
Но имат и такъв с еритрол..

https://vikinuts.net/shokolad/bio-techen-shokolad-bez-zahar

Мисля и него да опитам.
Ама ще е много по-рядко.
Мисля да опитам и на Хармоника. Те също ми изглеждат много читави.
А също и на Гайо.
Имат и натурални и течни.
Единия пишеше, че е без захар и с натурален подсладител, ама реших да им пиша. Да ги питам точно какъв е.
Написаха - Подсладителят е инулин с пробиотици отглеждани върху стевия и цикория.
Естествено писали сме за подсладителите. Такива неща в ежедневието не, но чат пат може.
Понякога предпочитам вместо дори с нерафинирана, по-добре с подсладител.

Пак да кажа, че това да се консумира редовно не е ок. Просто е по-добре това, а не финети, нутела или други боклуци. Трябва да се избира качество.

Вече втори месец не купувам като имам цикъл обикновена торта.
След операцията много ми се забави отслабването.
И почнах да си поръчвам веган торти. Делим си. Скъпи са. Но реално за мен не са. Защото това ми е разход веднъж в месеца. А аз не купувам като останалите всеки ден кроасани и други такива неща. Тоест разхода е по-малко.
Уникални са. С много наситен вкус.
А ако приритам за сладко, ще чопна от течния.
За щастие отдавна се контролирам и един буркан свършва много бавно.
От тази торта не пълнея.
А преди се мъчех. Тамън сваля малко, дойдат следващите гости. Или ще задържа килата, а ако попрекаля със сладкото, ще кача.

Та така. Избири си качествен натурален с висок процент и като ти се хапва - хапни.
Ако на цикъл не можеш без сладко, направи си примерно кето десерт.
Това е важно, особено ако човек е в началото.

Правя си подобни от сусамов тахан . Пробвала съм с тиквен и фъстъчен . С фъстъци е на-вкусен но го избягвам , зашото фастаците не са сурови

# 209
  • София
За ниското кръвно си мисля да не би пък електролити да ти трябват, макар че ти не си току-що започнала да се храниш НВ, тогава се губят доста течности и с тях и електролити. Вода с малко сол в нея може и да оправи положението, като стане така.
Я, ето защо на мен така ми се услаждат маслините, макар и соленки, след като спрях изцяло захарта (сладкишите с фурми, бяла захар отдавна не консумирам).
А колко сол слагате, примерно на 500мл вода?

На Vikinuts тази седмица си поръчах от течния шоколад без захар, харесва ми. Simple Smile Естествено, ако от Милка млечен директно се опита този, ще се стори блудкав, но за който вече е започнал да се ограничава и си е променил вкуса, е хубав. Ще пробвам и този с лешници и цикория. Продават ли ги някъде в търговската мрежа в София или само онлайн може?

Последна редакция: сб, 10 апр 2021, 10:45 от Аня♥♥♥

Общи условия

Активация на акаунт