Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 36

• 67 173
  • 739
  •   1
Отговори
# 135
Според мен има ИР, особено пък ако има и симптоми някакви.

# 136
Не може да свали кг.. и то с усилени тренировки.. аз така заподозрях, че има нещо.

# 137
Очевидно държи висок инсулин даже два часа след хранене и ако се храни минимум три пъти на ден, означава, че само нощем инсулинът му спада евентуално, а и глюкозата на гладно е висока, което може да е моментно, но може и да не е, особено като се има предвид, че инсулинът не може да я свали до нормални нива.
Другото което ми прави впечатление, че на първи час глюкозата е по-ниска от на втори и като цяло му е височка - на гладно е хубаво да е под 5, но както казах, може да е моментно.
Жалко че няма гликиран хемоглобин, той показва средна глюкоза в последните около 3 месеца.

# 138
Много благодаря за отговора. Ще направим и това изследване. А какво би било лечението в този случай? Глюкофаж?

# 139
Диета или по-точно казано режим на хранене, за дълъг период от време, най-добре завинаги. Метформиновите препарати са патерица и без диета, само те, няма да направят нищо.

# 140
Здравейте, имам ИР (потвърдена с изследване) от може би 2-3 години. Глюкозата на гладно винаги ми е била до 5, за разлика от инсулина, който от както го изследвам винаги е бил над 15. Още при установяването на ИР започнах режим (без захар, брашно, пакетирани храни и сокове не пия) и спорт (3 пъти седмично фитнес). Винаги съм била с наднормено тегло. Не много просто 4-5 кг над нормата. Нямаше голям ефект от режима и тренировките, но инсулина спадна до 10. Преди 1г.7м родих. През бременността се храних сравнително режимно, но без много движение (лекарско предписаниено) След раждането заради всичко ново, недоспиване, стрес, кърмене започнах да ям всичко, неконтролирано и в големи количества. Преди 3 седмици си направих изследвания и резултатите са в прикачената снимка. От 2 седмици съм изключила напълно захар, брашно, картофи, ориз и т.н общо взето всички въглехидрати с висок гликемичен индекс. От миналата започнах и тренировки с тежести вкъщи. Но въпросът ми е според вас и според изследванията ми възможно ли е да се справя без метморфинови препарати само с режим и спорт или е най-добре да се консултирам с лекар за назначаване на терапия. Прочетох първия пост, вече приемам добавки за желязото и вит Д. Започнах да пия омега 3. Благодаря за отделеното време.

# 141
Здравейте, може ли коментар на изследванията на ММ, тъй като сме чак след 2 седмици на преглед.
Скрит текст:
Не може да свали кг.. и то с усилени тренировки.. аз така заподозрях, че има нещо.
Висок си е инсулинът още на гладно, както и кръвната захар. Как се храни този човек - какво яде и често ли хапва на ден? Много ли е излишното тегло и от дълго време ли го има? Инсулин на гладно се сваля с повечко време между храненията, това че спортува ще му е само в плюс. ВМ-НВ хранене се харесва на повечето мъже, те рядко имат предразсъдъци спрямо някоя сочна мръвка, дробче, рибка или яйца, а вече е сезон и на зелени салати и са много хубави. С толкова инсулин постоянно в системата, много ясно че няма да сваля тегло, то няма как да се горят мазнини така. Че и не спада на втория час, почти не е мръднал спрямо първия. При здрав човек отива горе-долу обратно до началната стойност.
Щом ще ходите пак до лаборатория за гликирания хемоглобин, си струва да проверите и за дефицити, има в първия пост информация какви добавки ни се налагат често на тези с ИР. Повечето имаме нужда от витамин Д и магнезий като минимум, тези на метформинови препарати трябва и за Б12 да внимават, освен всичко останало.
Според мен ако е мотивиран да си вземе здравето в ръце, ще се подобри и без лекарства. А и нищо не пречи да опитате само с режим и достатъчно сън и движение, ако не стане само с тях винаги можете да посегнете и към хапчетата, предписани от лекар естествено. И в двата случая няма да стане бързо, доста месеци ще минат. Но пък и ИР не се развива от днес до утре, дълго време си е бил така вече. В теглото и нивата на енергия ще има промяна сравнително скоро де, още щом се адаптира към режима. Кръвните показатели ще искат по-дълго време. Адаптирането може да е неприятно, ако до сега се е хранил с много въглехидрати и ако ги ореже от раз. Обикновено някакви електролити или просто вода с малко сол помагат, че се изхвърлят доста течности отначало.

# 142
Здравейте, имам ИР (потвърдена с изследване) от може би 2-3 години. Глюкозата на гладно винаги ми е била до 5, за разлика от инсулина, който от както го изследвам винаги е бил над 15.
Скрит текст:
Още при установяването на ИР започнах режим (без захар, брашно, пакетирани храни и сокове не пия) и спорт (3 пъти седмично фитнес). Винаги съм била с наднормено тегло. Не много просто 4-5 кг над нормата. Нямаше голям ефект от режима и тренировките, но инсулина спадна до 10. Преди 1г.7м родих. През бременността се храних сравнително режимно, но без много движение (лекарско предписаниено) След раждането заради всичко ново, недоспиване, стрес, кърмене започнах да ям всичко, неконтролирано и в големи количества. Преди 3 седмици си направих изследвания и резултатите са в прикачената снимка. От 2 седмици съм изключила напълно захар, брашно, картофи, ориз и т.н общо взето всички въглехидрати с висок гликемичен индекс. От миналата започнах и тренировки с тежести вкъщи. Но въпросът ми е според вас и според изследванията ми възможно ли е да се справя без метморфинови препарати само с режим и спорт или е най-добре да се консултирам с лекар за назначаване на терапия. Прочетох първия пост, вече приемам добавки за желязото и вит Д. Започнах да пия омега 3. Благодаря за отделеното време.
Не се обиждай, но режима ти е смотан.
Да махнеш захар, брашно, пакетирани, сокове не е достатъчно.
А ориз, картофи? Обясни подробно как си се хранила. Прочети за НВВМХ.
Без лекарства можеш, но с правилен НВВМХ режим.
Инсулина е отвратително висок на гладно. Като бях 110-115 моя беше 37.

# 143
Махнала ги е, по-надолу го пише.
Црп-то ти е извън норма, здрава ли си в момента? Имаш някакво възпаление някъде, може да е нещо почти незабалежимо, зъб, синуси, нещо друго...
Ако си кърмила + недоспиването е нормално да ти се ядат много неща. Аз овладях желанието за въглехидрати, вече не ми се ядат  хляб, картофи, ориз, обаче садко ми се яде. Свалих кз с 1 и малко на гладно, а след хранене с 1.5-2 единици. За инсулина не знам, не съм пускала изследвания. Ако имаш желание, би трябвало да се справиш без хапове, но са нужни и спокойствие, и почивка.

# 144
Здравейте, може ли коментар на изследванията на ММ, тъй като сме чак след 2 седмици на преглед.
Скрит текст:
Висок си е инсулинът още на гладно, както и кръвната захар. Как се храни този човек - какво яде и често ли хапва на ден? Много ли е излишното тегло и от дълго време ли го има? Инсулин на гладно се сваля с повечко време между храненията, това че спортува ще му е само в плюс. ВМ-НВ хранене се харесва на повечето мъже, те рядко имат предразсъдъци спрямо някоя сочна мръвка, дробче, рибка или яйца, а вече е сезон и на зелени салати и са много хубави. С толкова инсулин постоянно в системата, много ясно че няма да сваля тегло, то няма как да се горят мазнини така. Че и не спада на втория час, почти не е мръднал спрямо първия. При здрав човек отива горе-долу обратно до началната стойност.
Щом ще ходите пак до лаборатория за гликирания хемоглобин, си струва да проверите и за дефицити, има в първия пост информация какви добавки ни се налагат често на тези с ИР. Повечето имаме нужда от витамин Д и магнезий като минимум, тези на метформинови препарати трябва и за Б12 да внимават, освен всичко останало.
Според мен ако е мотивиран да си вземе здравето в ръце, ще се подобри и без лекарства. А и нищо не пречи да опитате само с режим и достатъчно сън и движение, ако не стане само с тях винаги можете да посегнете и към хапчетата, предписани от лекар естествено. И в двата случая няма да стане бързо, доста месеци ще минат. Но пък и ИР не се развива от днес до утре, дълго време си е бил така вече. В теглото и нивата на енергия ще има промяна сравнително скоро де, още щом се адаптира към режима. Кръвните показатели ще искат по-дълго време. Адаптирането може да е неприятно, ако до сега се е хранил с много въглехидрати и ако ги ореже от раз. Обикновено някакви електролити или просто вода с малко сол помагат, че се изхвърлят доста течности отначало.
Много благодаря на включилите се. Странното е, че яде уж здравословни храни..набляга на салати и месо, хляб не яде, тесто много рядко.. понякога нещо сладичко, но в никакъв случай не се прекалява. Октомври месец изкара ковид и в момента АСАТ и АЛАТ  са му 2 пъти над нормата (заключението на докторите е, че всичко това е заради ковида, защото дори алкохол не пие).. та цялата тази ситуация ме навежда на мисълта, че това вирусче просто "удря" някъде.
Малко се отклонявам от темата, аз също след прекаран ковид още не мога да си оптимизирам хормоните (имам Хашимото) .. 🤷‍♀️

# 145
Завишените чернодробни след заболяване, по-вероятно се дължат на изпитите лекарства, отколкото на самото вирусно.

# 146
Минаха 6 месеца.. а и изпихме само един курс Сумамед..🤷‍♀️ Не знам..
Определено ще променим нещо в начина на живот и хранене.
Благодаря 💐

# 147
След прекарано боледуване особено ако е тежко, може много неща да се "разбутат"...
А здравословно хранене е нещо различно според всеки. То и аз се хранех здравословно пък се докарах до ИР и станах близо 100 кила. Продължавам да твърдя че се хранех по-разумно от повечето хора дето познавам, ако не и всичките. Ама на, не било достатъчно.

# 148
При мен се получи проблем със закуската и се чудя какво да ям.
От яйца ми се повдига, ама не защото ям по много, а буквално ми става тежко на корема и почва да ми се гади.
Като цяло не обичам да закусвам и повечето неща ми идват тежки.

Какво мислите за овесени ядки (пълнозърнести) + кисело мляко+ горски плод?

# 149
Добре де, наложително ли ти е да закусваш? И аз не обичам да закусвам, затова и не го правя. Наяждам се доволно за обяд и за вечеря и съм си ОК, не се насилвам да ям сутрин като не ми се яде. Цял живот го мразя това хранене, поне сега не ми е гузно че го пропускам, ча нали все слушаме колко било важно... Ми на който му е важна закуската, да си я яде. На мен не ми е.
За овеса нищо добро не мога да кажа, според мен това е храна за коне, не за хора. И още по-малко за хора на НВ хранене.

Общи условия

Активация на акаунт