Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Казус с отменена екскурзия поради Covid 19 и връщане на сумата

 • 2 971
 • 42
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 494
Януари 2020 и ние платихме една почивка, но не в агенция, а направо на хотела, отдавна не ползвам агенции. Парите ни ги върнаха още юли 2020. Сумата беше почти  5000лв. Предложиха ни от хотела ваучери, отказахме понеже мен ме беше страх тогава да ходим. Не сме имали драма, нито съм чела наредби, нито нищо, от самия хотел ни звъняха хората да питат дали ваучер или сумата. Става въпрос за хотел в БГ

# 31
 • Beyond the Frontiers
 • Мнения: 4 392
Тук всеки си гледа частния случай, но никак не е наясно със ситуацията:
- помощ отпуснаха, на някои фирми. Тя ще покрие 4% от дължимите суми. По горе една дама много коректно написа. Европейската директива изисква връщане на пари от туроператор към клиент, но никъде не упоменава връщането на пари от хотел или авиокомпания без значение дали към клиент или към туроператор.
- това че има реклами и обявени пътувания, не означава, че те се осъществяват и че агенцията печели, усвоява, завърта пари, така че да има да връща.
- аз съм агент и аз се обърквам с тези срокове. Всеки ТО ги тълкува, както му е удобно. Но като цяло 12 месеца от датата на пътуването. Към момента получаваме пари на клиенти без проблем от Абакс, Тез тур, Емералд, Бохемия. Поетапно, с малко забавяне, но връщат.
- Авиокомпаниите върнаха парите за индивидуални клиенти, с изключение на Райън Еър, където си е драма. За групите обаче не. Организираните пътувания са групи. Туроператорите са платили местата предварително, авиокомпанията не връща. Но туроператорите трябва да върнат на клиент. Всеки може да си направи извода.
- Хотелите в чужбина за групи не връщат. Казват използвайте за бъдещи резервации. Супер. Ама парите трябва да се върнат кеш към клиент. Отново се замислете.
- Хотелите в БГ - някои върнаха, други казаха ползвайте за бъдещи резервации....
Принципно с метода на прихващане няма проблем. В нормална ситуация парите се завъртат за 2-3 месеца. Но ситуацията не е нормална.
При пакетните пътувания плащанията не се извършват така, както си представяте. Т.е. вие плащате и тогава и агенцията плаща. Не. Туроператорите отдавна са платили за вашата почивка. Поели са този риск месеци преди вашето пътуване. Така че тези пари не са при тях.
Кога сте платили няма значение. Срокът е 12 месеца от датата на пътуването.
Няма печеливш в ситуацията. Времето ще покаже, кой дори и със закъснение ще е коректен.

# 32
 • Мнения: 753
До тук добре.Аз имам да получавам капаро на 28.08.2021.Тогава изтича едногодишният срок.Ако тогава не ги върнат какво да предприема,за да си върна сумата?

# 33
 • Beyond the Frontiers
 • Мнения: 4 392
До тук добре.Аз имам да получавам капаро на 28.08.2021.Тогава изтича едногодишният срок.Ако тогава не ги върнат какво да предприема,за да си върна сумата?
Нотариална покана? Адвокат и си търсите правата.
Сигурна съм, че ще има и некоректни агенции.

# 34
 • Мнения: 14 235
До тук добре.Аз имам да получавам капаро на 28.08.2021.Тогава изтича едногодишният срок.Ако тогава не ги върнат какво да предприема,за да си върна сумата?

А досега по този повод контактувахте ли с агенцията?

# 35
 • Мнения: 753
До сега съм разговаряла с агенцията и ме увериха,че ще ми върнат капарото до 28.08.2021.Все пак е устно отговаряне.Имам подписано споразумение,че ще върнат капарото.Относно адвокат,няма ли да ми излезе доста солено,а и разправиите и нервите...

# 36
 • Мнения: 9
Консултирайте се с адвокат и ако се налага си търсете правата по съдебен път. Нарушава ли договора имате право да си я осъдите.
Ключовата дума в тези случаи е "договор". Имате ли договор? Какви са клаузите му? И естествено, платежните документи, удостоверяващи плащанията.

# 37
 • Мнения: 9
Консултирайте се с адвокат и ако се налага си търсете правата по съдебен път. Нарушава ли договора имате право да си я осъдите.

Консултирахме се, просто, за да ползваме услугите, трябва да дадем още едни 700-1000 лв. и да се проточи драмата поне 2 години. Затова търся и други опции, защото ми се струва, че и от Министерството и от КЗП би следвало да бъдат страна в такъв случай (особено след като заради заповед на МТ беше удължен и срока за връщане на сумата)
Делата имат държавни такси. Те, както и адвокатските хонорари се определят от размера на материалния интерес. Не бих водила дело на хора, които са имали хиляди левове, които са били в състояние да платят за развлечение, но не биха дали пари за моята работа, усилия и труд:rage:

# 38
 • Мнения: 1 590

Делата имат държавни такси. Те, както и адвокатските хонорари се определят от размера на материалния интерес. Не бих водила дело на хора, които са имали хиляди левове, които са били в състояние да платят за развлечение, но не биха дали пари за моята работа, усилия и труд:rage:

Първо - ако някой Ви наеме, то едва ли ще за без пари.
Второ - нямам представа защо си въобразявате, че тия хилядарки са паднали на някого от небето. Така изпрасканото определение: “хора, които са имали хиляди левове, които са били в състояние да платят за развлечение“ е адски глупаво. Хората може да са теглили кредит за тези почивки. Те също са  вложили услия и труд.

# 39
 • Мнения: 14
Здравейте. Аз също си патя от Агенция. м.Януари2021 платих за екскурзия сумата от 540лв. Екскурзията трябваше да се състои м.Май 2021г. Но заради тоя Ковид я отмениха. След това ми предложиха друга екскурзия, но аз отказах и си поисках парите. Мотаха ме за тях и аз ги помолих да ми върнат парите,отказват. Сезирах застрахователната компания и отговора е че са застраховани само ако фирмата едва ли не фалира, но за провалени НЕ. От там КЗП. В отговор ми казаха - дават Ви ваучер, ние не сме страна по въпроса и ако искате по съдебен път. От там писах и пратих всичко на Министерството на туризма. Е отговор подобен на КЗП - не могат да ми помогнат, да чакам да ми ги върнат доброволно или съдя. От там писан на Омбуцмана и ми се обади. Те не били за междуличностни отношения, съвет само през съд. Към днешна дата 09.2022г не са ми върнали нищо. Писах им да ми ги върнат извънсудебно но отговор: как съм имала наглост да си искам парите и т.н. Тон ужасен. Предоставих всичко на съда и адвоката - писма, извлечения от емейли,договора където пише че имам право да си взема парите, а аз ваучер не искам и в договора не пише никъде че трябва да ползвам ваучер. Дайде съвет. Ад е над 1г и 6м

# 40
 • Мнения: 14 235
Адвоката не води ли дело вече? Напишете и името на агенцията, да се знае.

# 41
 • Мнения: 14
Агенцията е България Травъл Ейджънси . Когато месец Януари сключих договора и платих ми върнаха емейл с отговор цитирам: дравейте!
"Тестовете ще се изискват до 01.03.2021, след тази дата тестове ще отпаднат.
Но, при някакви извънредни обстоятелства, Вие можете да се откажете и пълната сума да Ви бъде възстановена, както е описано и в договора в точка 17.
Изпращаме договор, програма, банкова сметка по която да се преведът парите, а така също и схема на автобуса за да си изберете места."
Никъде в договора нямам опция ваучер или каквото и да било.
Цялата кореспонденция с туроператора, отговор на Министерството на туризма с входящ номер, Отговор на КЗП писмен с входящ номер, отговор наОмбуцман писмен с входящ номер, платежно оригинал предоставих на Адвокат.
Реално аз трябваше месец Май да бъда , но се провали. Поисках си парите тогава месец МАЙ, но ми казаха че до 30.05.2021 са със спряна дейност (писмен отговор от тях). Изчаках ги до 01.06.2021 и отговор бе: да , работим.ще уведомим счетоводителя и всичко спря до там. Когато почаках и помолих отново да се разберем с дата за парите примерно след 6м, то ясно че няма веднага, просто да ми кажат до коя дата,получих отказа. Тогава сезирах първо застрахователната им компания, от там след като ми казаха че има фирмата затсраховка само при фалит и няма как да ме обещетят писах до КЗП. Те се познават с агенцията и първото им посещение получих отговор: дават Ви ваучер и го вземайте. Като сезирах Министерството на туризма тогава те се свързаха и с КЗП , КЗП направи нов документ с който ме съветват ако не искам вауче ога да се обърна до съд, тъй-като не са страна по въпроса и не могат да помогнат. Предоставиха ми Помирително писмо да напиша - трябваше да опиша всичко и да им се помоля още веднъж моля Ви ако желаете върнете ми парите. Та след всички места и до Омбуцмана стигнах. Тези отгани ги сезирах след като се допитах до адвокат, зашото ми казаха че първо трябва да мина всички възможни места преди да ги съдя. То и аз нямам файда от съд и подобни. Опитах се сега месец 09.2022г да ги помоля извънсъдебно просто да ми върнат парите тъй-като мина повече от 12м и по закон те трябва да ми ги върнат. Отговор получих следния цитира:
"Всички наши клиенти с отменени пътувания сме ги компенсирали с такива, но пари на никой не сме връщали, тъй като не сме получили финансова помощ от Министерството на туризма за да ги компенсираме.

Незнам как въобще смеете да ни обвинявате за нещо и даже да си търсите правата в съда, тъй като датата Ви на плануваното пътуване, съвпадна с периода когато Турция по решение на техния президент остана напълно затворена и в пълен лок даун и ние нямаме вина за това.

Искате да Ви върнем сумата обратно, а Вие как ще ни компенсирате загубеното време и неприятностите които ни създадохте?

Всички клиенти с отменени пътувания, останаха толерантни и разбиращи към нас, но явно на Вас това не Ви е присъщо."

Толерантна съм 1г и половина почти
Е, заведох дело и делото ми е на 24.10.2022г

Това е на кратко ,че е много дълго Simple Smile

# 42
 • Beyond the Frontiers
 • Мнения: 4 392
FBID100000306352471, и от КЗП и от Министреството на туризма, и Омбудсмана са ви отговорили коректно.
Доводът на фирмата не е верен. Всички туроператори бяха длъжни да върнат парите до една година от пътуването, ако клиентът не вземе ваучер или друго пътуване. Никога не е имало такова изискване, да си получил помощ. И е абсурд да се основават на него. Може да се оправдаят, че за това се бавят. Но въпреки това дължат парите.
Факт е, че туроператорите нямат вина за това, че пътуванията не се състояха. Но парите следва да се върнат.

От любопитство за какво беше резервацията ви? Това не е някаква голяма фирма...

Общи условия

Активация на акаунт