Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 23

• 39 009
  • 727
  •   1
Отговори
# 240
Е то е ясно че в момента в който айрбнб се завърне, наемателя е аут. А вероятно и договора му стабилно ще следи за добросъвестно ползване или обещетение.
Има клауза за забрана на шумни купони. Договора е за една година. Не се съгласиха за три години. Мерси мандаринка.

# 241
А на каква цена го взехте - смъкнаха ли ви желаните 17% до 500?

# 242
Без отстъпка. 299 Евро.

# 243
  • Пловдив
В момента колкото по-дългосрочен договор за наем се сключи, толкова по-добре, освен ако нямате намерение да купувате идната една година.Към септември ваксинацията ще е много напреднала, туризма ще се развихри и много апартаменти ще се върнат към Букинг и Аирбнб, студентите ще се върнат присъствено, а относно дистанционната работа вече работодателите напират за ваксиниране и е към края си.Изведнъж ще има огромно търсене.Не напразно доста наемодатели вече са решили да задържат 2-3 месеца празен апартамента и да изчакат август-септември.

# 244
  • София
И защо да е добре?
Колкото и дългосрочен да е договора - винаги включвам и клауза за предизвестие за напускане. Също и за актуализация на наема, съобразно инфлацията. Дали го правя е друг въпрос, но мога ако пожелая.
Защо смятате наемодателите за толкова прости? Или пък изгладняли, безпарични и т.н.

# 245
  • София
Като гледам как у нас към 3% от населението са напълно ваксинирани в момента, може нечии сметки за септември да излязат криви. Дано греша.

# 246
Не знам, но народа ще го изкара докато ни ваксинират, така че цялата тази драма с карантини и затваряне на икономиката май беше напълно излишна.

# 247
Наложи ни се да наемем жилище за роднина в един от областните градове. Стари мебели и уреди.  И ... наем и половина депозит! Факт Simple Smile

# 248
  • София
Корона кризата няма никакви изгледи да свърши скоро, не знам на базата на какви данни ги мислите тия оптимистични сценарии. Ясно е, че наемите ако не падат, то няма и накъде да растат при това купуване на едро, което става в момента. Аз не виждам нашествие от имигранти-работници по нашите граници, които ще напълнят тия жилища. А и патрЕотите пак ще влязат в парламента, та това няма и да се промени... Сега, ясно, че хора дето имат апартаменти на ключови локации, няма да имат проблеми с отдаването, но масовката не е от тях. Масовката е от хора с наследствени апартаменти, купили по-голям и малкият останал за наем, и други с апартаментбанк, които пък заключват и не дават.

# 249
Христос воскресе, живи и здрави и по-смирени и спокойни да са всички.

Според мен масата която купува за инвестиция в момента е с кредит и няма как да го държи заключен. А четох че има недостиг на работн ръка на запд, та като нищо много хора да се изстрелят обратно натам. Студентите ще се завърнат на есен, ако ваксинацията върви по план, но след ковид достанционната работа и учене ще си останат според мен като хибриден подход. Нилой няма да иска да пътува всеки ден в задръствнията. Та един хибриден подход ще олекоти или балансира трафика и ще е много по приятен. А така или иначе много компании и институции инвестираха в дигитализация и конферентни връзки и това ще остане. Разбира се винаги има нужда от физическо присъствие и контакт.

# 250
Студентите не знам дали ще искат дистанционно, но преподавателите - по-скоро да, така им е по-лесно.
А трафикът не съм забелязала да е намалял - живея до ключов булевард и задръстванията в час пик са си все такива.

# 251
  • София
IT специалност онлайн - окей, да. Но медицинска например е абсурд. Ваксинациите не вървят по план, те вървят съвсем без план даже. Ще минат желаещите и после нежелаещите няма кой да ги убеди, така че пак ще си чакаме докато достатъчно хора преболедуват. Хубаво се успокояваме сега, че намаляват случаите, но това и друг път е било... Плюс, дори при излизане от кризата и приемане на хибриден или изцяло онлайн модел, единствената опция за останалите без работа в порвинцията пак ще са големите градове. Някой дали води статистика колко хора са придошли в София, оставайки без работа в провинцията и дали броят им компенсира изнеслите се времено от София? Не знам кога последно някой тук си е търсил работа в провинцията, но гарантирам, че има съществени разлики на трудовия пазар тук и в Сливен, примерно.  Разлики, които Ковид кризата може само да е влошила.
Провинцията не са само големи градове, а в малките такива условията не са като в София - интернетът е по-бавен, кино и мол няма, концерти няма, театър няма, магазините затварят за уикенда, а купоните са яко чалга. Ще издържат хората, но не е случайно това, че досега са плащали наеми в София. Човек свиква на стандарта и после по-ниският дразни.

Последна редакция: нд, 02 май 2021, 20:20 от ToniShu

# 252
  • София
Преболедуването и ваксините изглежда ще са временно решение т.е. трябва да се повтарят постоянно. Още сме далеч от свършване на кризата. Поне за момент няма такива индикации. Иначе аз сериозно обмислям и изнасяне от София. Мога да продължа да работя на същата работа, ще се налага да идвам за малко, но и на хотел ще ми е по-евтино от това да купувам жилище тук, и без това и сега си стоя в къщи доста често... Глобалния тренд е хибридната работа, така че спокойно ще може да се работи от друг град. Остава, разбира се проблемът с разликата между София и другия град - като стандарт, среда, качество на училища, болници и прочее...

# 253
Поне ще дишаш чист въздух в малкия град/село, може да намериш и БИО-продукти за храна от познати, а в СФ - от магазина.

# 254
Чистият въздух е мираж, отоплението на твърдо гориво е масово.

Постът на ТониШу е много добър. Особено, ако има и деца в картината.

Общи условия

Активация на акаунт