Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 23

• 39 413
  • 727
  •   1
Отговори
# 555
Всичко зависи от момента на пазара и от манталитета на хората. Наемния пазар в момента има широко поле за пазарене, докато имотния много малко.

Щом има продавачи които нямат морални норми защо да няма и купувачи които нямат морално норми. Все пак сме един народ, всеки е купувач или продавач в даден момент. Онзи ден четохме как при готова сделка продавача вдига цената и после се отмята. При транзакционна покупко-продажба тези ходове са позволени, защото двете страни повече няма да се видят и чуят. Но представи си утре продавача, който ме е врътнал така ми стане клиент в моя бизнес или по някакъв начин стане, че зависи много от мен. Ще му съдера кожата като отплата. Разбира се шанса е много малък.

# 556
Гого, тук е темата за наемите, не за продажбите. Наемателите винаги са се пазаряли, не само сега и при настоящото предлагане. Влизат, поглеждат и първото нещо, което питат - Колко ще свалите/ще свалите ли 20 лв.(примерно)?  Малко провинциален манталитет е това - дай, сега, мой човек, да се пазарим!

# 557
На предишната страница е дадено лечението на такива пазарящи се - плащай за 3 или на 6 месеца напред и ти правя 20 лв. отстъпка Simple Smile
В момента при наемите има раздвижване, изглежда, че доста народ се връща напълно или частично присъствено през септември.

# 558
  • пустинята Гоби
Glikoza, с брокер ли работиш или сама си пускаш обявата? Предстои ми пускането на апартамент под наем и се чудя как да подходя. Хем искам сама да се занимавам, хем нямам възможност, че ходя на работа и хич не съм мобилна.

# 559
Мими Роуз, ако сама пускаш обяви, нали си знаеш - с предплатена карта, иначе няма отърване с месеци от брокери. Като отдадеш апартамента, изключваш телефона или вадиш картата и я пазиш за следваща обява.
И ако работата ти не позволява да водиш лични разговори, имай предвид, че ще ти звънят брокери до откат. И въпреки че си написала всичко в обявата, те почват по списък да им повториш всичко.
Иначе не пречи да организираш огледи след работа, в рамките на час-час и половина, ако наистина са търсещи, ще се организират да дойдат.
Не се съгласявай брокери да дойдат да направят те снимки - след това ще ти въртят снимките до безкрай по обяви.

# 560
Да , но в имот бг. , ако публикувате собствена обява , пак звънят само брокери. На нас нито едно частно лице не ни се обади - странно ни беше, но е така. Дадохме го сравнително бързо. Обадиха ми се 2-3 пъти брокери след отдаването и ни оставиха на мира. Не съм влизала в сайта да видя дали се подмятат снимки от апартамента, но не ме и интересува. Ако искате да го дадете без брокер, трябва да действате с Фейсбук групите. Убедих се, че през сайтовете за имоти е почти невъзможно. Странно ми е , че и за живот под наем се търси с брокер.

# 561
Повечето искат без брокер, обаче ако си наемодател,като ти звъннат 20-тина брокера и ти откраднат обявата или пък сложат друга със същите параметри,но по-евтина, вече всички директни клиенти звънят на тях.
А от наемателска гледна точка, потенциалните наематели гледат фалшивите брокерски обяви във фейс бук маркетплейс,олх и имот.бг за по 5-600 лв и звънят на брокерите, мислейки,че тези обяви са реални. Оттам следва "ами този току-що се отдаде, но имаме най-голямата база данни и проверени наемодатели, искате ли да ви предложим друг?".
Малко като апартамента за 29 хил.евро в Борово,дето бил в Радомир се получава. На нереално ниската цена ще се обадят,но на реалната обява - не. Защото не искат в Радомир. Ама истински апартамент за 29 хил.евро в Борово няма,няма и да има.

А това с пазаренето и на мен ми бъркаше в здравето. Нямаш реален клиент,не можеш да намериш недостатък на жилището, защото е правилно позиционирано като цена, просто няма наематели в този сегмент заради Ковид. И пак се пазарят така наречените брокери. Че аз и да сваля 100 лв, което е под 10%, те пак нямат клиенти, т.е. трябва да сваля до нивото на старо строителство с посредствен ремонт,без видео наблюдение,за да доведат някакви случайни. No,thanks.

Последна редакция: сб, 17 юли 2021, 22:17 от HappyHeartbeat

# 562
  • In the land of Never Never
Glikoza, с брокер ли работиш или сама си пускаш обявата? Предстои ми пускането на апартамент под наем и се чудя как да подходя. Хем искам сама да се занимавам, хем нямам възможност, че ходя на работа и хич не съм мобилна.
До сега съм отдавала само с агенции. Имат интерес, всяка агенция си има свои клиенти, така че според мен става по-бързо. Е, плащаш си половин наем комисионна, ама то, ако сам го обявиш, и стои месец-два повече празен, пак губиш. Досадно е, че после дълго звънят, но като кажеш, че вече е отдаден, агенцията си го снема от обявите.
Ако го обявя на реална цена, пазарят се, и понеже не искам да изпусна наемателя, съм принудена още да сваля. Този път го дадох високо, казах че не отстъпвам, и се получи. Стоя повече време обаче празен, но то според мен беше по-скоро заради сезона.
Сега вече ми звънят по няколко на ден с клиенти, и явно пазара се раздвижи. Ако сега го бях обявила, щеше да стане сигурно по-бързо. Но това е късмет, може да стане и веднага, а може и доста да се наложи да се показва. Всеки наемател си има някакъв списък от приоритети и критерии, и си търси това, което него най-много го устройва. Сравнява качества, цена и избира.

# 563
  • пустинята Гоби
По принцип предпочитам да го дам чрез агенция, да не ми се губи времето. Притеснява ме това, че няма да видя хората, които ще се спрат на апартамента и че агенцията няма да се съобрази с моите критерии. Имам опит с купуване на жилище и брокери, само тъпотии ми предлагаха, накрая си намерих жилище сама.

# 564
Мими Роуз, това, за което ти вероятно пишеш, е да го дадеш на агенция за управление. Да го отдадеш под наем чрез агенция е друго. Просто ти звъниш на няколко агенции и им го даваш да го рекламират и водят клиенти. Ти виждаш клиентите и решаваш кои ще са, защото ти отключваш за огледите.

# 565
Има и вариант за ексклузив, при който се работи с една агенция и се дават ключовете на брокера,но наистина трябва да му имаш доверие.
Не съм се замисляла за този вариант,защото имах достатъчно свободно време за огледи,но като така и така 90% от наемателите идват с брокер и  плащаш комисионна почти сигурно,може би не е лош вариант.

Друг е въпросът дали така няма да ограничиш потенциалния успех,защото брокерите са хиени и много малко от тях биха работили с друг брокер,повечето искат двойна комисионна.

Със сигурност ще се удължи времето за отдаване под наем, но ще си спестиш десетки безмислени и нагли разговори и нерви,  евентуално разкарване до имота и отказ от оглед в последния момент.

# 566
Вероятно зависи от жилището. Ако е от високия ценови клас, луксозно, брокерите биха били полезни.
Но ако жилището е от средния ценови клас, брокерите в повечето случаи са напълно излишни, особено, ако тепърва ще се разчита на късмета да се попадне на читав.
В повечето случаи брокерите драпат да има сделка и не им пука кого ще ви доведат. От една страна често водят на огледи хора, които търсят нещо различно от Вашето жилище, от друга - пак често - водата хора, различни от тези, които Вие търсите.
Имаше един брокер, който ми стана симпатичен с ентусиазма си, младо момче, та му обещах комисион. Жилището е обявено за Х лева твърда цена, за непушачи. Този ми води семейство цигани, мъжът пушеше, докато ме чакаха, с едни мега кални обувки. Ми, не, не искам нито роми, нито цигани в жилището си, пък ако ще и да бъда обвинена в тесногръдие, неприемане на различните, нетолерантност и т.н. Значи, отварям вратата, от апартамента лъхва на току що изпрани пердета и омекотител, от другата - няма да казвам на какво. Накрая брокерът ми звъни. Двойката щяла да наеме, ама ако съм сваляла с поне 50 лв.
Идват друга двойка с брокер и ме гледат злобно, щото жилището било само 50 квадрата. Ми, толкова е, пише го в обявата, че и разпределение има. Ама те си търсели поне 65-70 кв.м. Хубаво, ама тоя брокер, дето ги води, за какво е?!
Идеята ми е, че най-много време са ми загубили брокери.
Моята формула: фейсбук група - разглеждане на профила на потенциалните наематели - насрочване на интервюта в удобно време (примерно отделяте 2 часа някоя вечер след работа, сега дните са дълги) или някой уикенд през деня (хубаво е все пак да виждат жилището на дневна светлина)  и насрочвате огледите през 15-20 минути. Вечерта решавате на кого ще го дадете и така. После стискате палци интуицията да не Ви е подвела.

# 567
аз не знам какво се безпокоят някои от това, че са им откраднали снимките в интернет пространството. Ако ви се разправя, можете да прозвъните всички крадци на снимки и да им кажете да ги свалят, ще ги свалят, също и обяви. Иначе, кой знае и колко клиенти са си копирали снимките? При всяка нова обява снимките ви пак са на разположение, какъв е смисъла толкова да се пазят наемодателите?
Също и за телефоните. На мен ми е по-неприятно да купувам нови карти и да си давам личните данни  при мобилните оператори, отколкото да откажа на някои брокери. Това, че брокерите ви имат телефона, може да бъде и положително, защото те са идвали някога във вас, имат инфо за жилището, няма пак да идват да снимат и само с едно 'да' от ваша страна, започват да търсят.

Аз имам любим брокер, който съм забелязала, че ми селектира наемателите по читавост (има голям нюх), никога не му плащам, само от клиента си взима, записва си кога ми се освобождава имота и винаги ми пише по един мейл, да попита може ли да го пуска.

# 568
Също и за телефоните. На мен ми е по-неприятно да купувам нови карти и да си давам личните данни  при мобилните оператори, отколкото да откажа на някои брокери. Това, че брокерите ви имат телефона, може да бъде и положително, защото те са идвали някога във вас, имат инфо за жилището, няма пак да идват да снимат и само с едно 'да' от ваша страна, започват да търсят.

Тук не съм съвсем съгласна. Понякога имам чувството, че няма брокер в София, който да не ми е позвънил по обявата. И малцина са брокерите, идвали на място. Ако някой брокер иска да дойде да снима, казвам му като дойде с клиента си, да снима колкото иска. Аз няма да се разхождам само за да си правят снимки брокерите.

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 15:12 от :::

# 569
Също и за телефоните. На мен ми е по-неприятно да купувам нови карти и да си давам личните данни  при мобилните оператори, отколкото да откажа на някои брокери. Това, че брокерите ви имат телефона, може да бъде и положително, защото те са идвали някога във вас, имат инфо за жилището, няма пак да идват да снимат и само с едно 'да' от ваша страна, започват да търсят.

Тук не съм съвсем съгласна. Понякога имам чувството, че няма брокер в София, който да не ми е позвънил по обявата. И малцина са брокерите, идвали на място. Ако някой брокер иска да дойде да снима, казвам му като дойде с клиента си да снима колкото иска. Аз няма да се разхождам само за да си правят снимки брокерите.
може да ти е ниска цената, щом ти звъни цяла София.
И аз така казвам, да идват с клиент, но вместо да играят цирк да ти представят някого за клиент, по-добре сама им предложи снимките по мейл, първоначално пускат обява с твойте снимки, а после след първия оглед си правят техни снимки.

Общи условия

Активация на акаунт