Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - Тема 23

• 39 408
  • 727
  •   1
Отговори
# 600
Отворените ФБ групи за наеми и продажби без брокер са концентрирали най-безпаричните, но пък с много свободно време за скандали и оплюване. Според мен повечето в тези групи нито търсят да наемат, нито са под наем, те са там за въргала и простотията.

В същото време в други групи с някаква цедка на входа поведението и комуникацията са коренно различни.

# 601
Бъдете смели, не се правете на жертви. Не забравяйте, че сами сте избрали да станете наемодатели. Мислете, че след 30г ще сте го изплатили този апртамент и ще си живеете старините спокойно, освен ако и тогава наемателите не ви ядосват. Не допускайте да си втълпите чувството, че цял живот слугувате на капризни наематели и сте жертви. Внаги е по-добре да притежаваш отколкото да плащаш наем.

# 602
  • Варна
Има хора, които винаги ще намерят за какво да мрънкат и да се оплакват. Това си зависи от характера, не от това дали и колко имота имат.

# 603
  • София
Но по снимките му можеш да разбереш дали има склонност към наркомания, налисие, шумни купони, също за скрити домашни любимци, образование, месторабота и т.н.
Всъщност от всичко изброено само за домашните любимци може да е вярно. За нищо от другото не можеш да си направиш надежден извод на база един ФБ профил.

# 604
  • Варна
Айде бе... На криминалните типчета си им личи и то много. Има и скити лимонки, но поне някои индивиди със сигурност можеш да ги зачеркнеш само след 2 - 3 скрола.

# 605
За мен е много ценно да можеш да хвърлиш едно око на профила на кандидат наемателите. Защото примерно човек ако е гаден циганин - ще го видиш още на огледа и няма да си дадеш апартамента на него. Но по снимките му можеш да разбереш дали има склонност към наркомания, налисие, шумни купони, също за скрити домашни любимци, образование, месторабота и т.н.
вие вярвате ли на тези FB профили? Много хора за купуване, продаване, обяви, не ползват личните си профили.
Масово пишат от стари профили, но с изтрити снимки и съобщения, скрити приятели... Е, да, по профилната снимка можеш да си представяш кой е отсреща?
Аз лично 2 пъти намерих читави наемател, но трябва да се внимава, има и измамни схеми.

# 606
  • София
Аз 2стайните (хол и спалня) ги намалих от 800 на 700лв при пандемията. Не са се оплакали.
Еднопространствен, имам два на 450. Единият даден декември. Другият, наемателят си го изпроси. Останалите са 500 и нагоре.
Включително давани преди няколко месеца имам около 550 лв.
Сега мисля да вдигна тия на по 450лв, евентуално след месец, защото са ниски.
Това са цените. Периодично ми звънят брокери, да питат имам ли свободни. Разпитвам за текущите цени и те са точно такива.
Едно на 10 сигурно излиза на по-ниските цени, но те винаги са с компромиси. А и те не определят пазара, защото изчезват веднага, но търсенето остава.
А ФБ хейтърите си хейтят. Затова, само имот.бг и най-често с брокери. Ако частно лице се обади, няма да го върна, но не се обаждат. Читавите хора предимно вървят с брокери.

# 607
  • Бургас
Затова, само имот.бг и най-често с брокери. Ако частно лице се обади, няма да го върна, но не се обаждат. Читавите хора предимно вървят с брокери.

Абсолютно съм съгласна. Отдавам само с брокер и много си харесвам всичките наематели.

# 608
Аз пък нали много знам, че и съвети давам в темата да Ви кажа как си напатих с наемател. В последния момент преди да тръгна за три месеца извън страната дадох жилище под наем. Както съм и писала ЗАДЪЛЖИТЕЛНО първите два месеца получавам парите на ръка от наемателите за да хвърля едно око какви хора съм си избрала.  И после по банков път. Но сега где съм - на хиляди километри. И като се върнах - що да видя. Омацано, та се не знае. Котаракът, за който не знаех опикал яко, добре че си е избрал само две места, поне три вратички на секцията висят, сякаш се е борил с тях и още и още, водата за всички 4 месеца неплатена.   Най категорично чу заявих да се омита до неделя. Имаме бус,  ако е нужно ще му помогнем с багажа. Та вече - парен каша разсол духа. Не мога ли да контролирам нещата жилище под наем не давам.

# 609
  • Варна
Ей затуй съм решила да позволявам домашни любимци. Ако ги забраня, вероятността да си вкарат тайно клони към 100. Поне да се знае и да си плащат за удоволствието с втори депозит и по-висок наем. В апартамента няма нищо, което да не мога да прежаля, ако се стигне до там. А, и другият плюс - такива наематели по-рядко се местят.

# 610
А, и другият плюс - такива наематели по-рядко се местят.
Това защо?

# 611
  • Варна
Защото почти всички наемодатели забраняват животни, а има много наематели със. Търсенето не отговаря на предлагането. Много трудно си намират квартира, ако им се наложи да се местят.

# 612
Мисля, че хората с домашни любимци и нормално чувство за отговорност към чуждата собственост, трудно намират квартири и затова - ако са ги приели с тях, предпочитат да останат за по-дълъг период. Сега, чувството за отговорност е относително понятие, разбира се.

Имам нещо като позната /чрез други хора я "познавам"/, която е под наем и си взе йорки. От любопитство попитах дали наемодателят знае, не, не знае, но пък те са повече от грижовни /по-скоро май я глезят/ към кучето, но дали е така и като отношение към апартамента, не зная. Така че.... не зная кое е правилното, дали да има домашен любимец без да знаеш, но който не прави "бели", дали пердетата няма да се изперат за 3 години, дали нещо е "замазано" на тавана около полюлея, ама го виждаш чак след няколко месеца..... Рискове всякакви, за това - минималистично и горе-долу евтино обзавеждане. Ако говорим за големи и по-луксозни апартаменти - голям наем, и щателно "обследване" на евентуалните щети.

Сега, някой от евентуалните наематели ще каже, че ние, наемодателите само искаме пари. Бих им отговорила - не, аз ще ви дам пари, само ми дайте "читави" майстори, за да мога да си освежа и поправя дребните на пръв поглед неща, или пък не толкова дребни.... Знам, че това е бизнес, с плюсове и минуси, но не само ремонтите /дори и дребни са проблем/, а ако плюс това имаш и неплатени сметки...... Да водя гражданско дело - на каква регистрация ще изпратя..... каквото трябва като документ, призовка.....

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 01:16 от jfjallen

# 613
  • Варна.
Бъдете смели, не се правете на жертви. Не забравяйте, че сами сте избрали да станете наемодатели. Мислете, че след 30г ще сте го изплатили този апртамент и ще си живеете старините спокойно, освен ако и тогава наемателите не ви ядосват.

За "спокойните старини" да дам друга гледна точка.
От познат разбрах, че семейство разпродават мебелите и техниката от жилище давано под наем. Реших да видя телевизора. Отидохме с мъжа ми на адреса, където ни посрещна много симпатична възрастна двойка на над 70 години, усмихнати, интелигентни хора.
Апартамента, до колкото видях, беше едностаен, поддържан, нормален. За варненци - срещу магазин Лидл, под АГ болница.
Хората обясниха, че продават апартамента, защото повече не искат да си разстройват ежедневието. Нямали вече сили, тревожели се, вдигали кръвно и т.н., Звънели им съседите късно през нощта заради купони и др.обичайни проблеми с некоректни наематели.
Децата им, които живеели из чужбините им разпоредили да го продадат.

# 614
Има го и този момент при остаряването. Hands Plus1 Но пак, ако погледнем чисто финансово, жилището под наем е плюс. До един момент си получавал наем, след това, като го продадеш, пак ти остава кеш от продажбата, така че да не се притесняваш, ако трябва да извадиш изведнъж 2-3 хил. лв. примерно за смяна на тазобедрена става, зъболекар или нещо подобно.
Лично бях свидетел, как на много възрастна жена, сигурно по-скоро към 80 годишна, със счупена тазобедрена става/счупен крак и без пари за имплант (имплантът не се плаща от касата) я бяха оперирали, но без импланта. Да чака да зарастне. Смъртна присъда на практика, защото ще си погине от залежаването.

Общи условия

Активация на акаунт