ОСМИ клас 2020/2021 - Дистанционно в осми клас - байгън! Идва пролетен живот навън!

• 31 962
  • 724
  •   1
Отговори
# 435
Като му казах, че може би се връщат от понеделник, реагира с "Каквоо...о?"
После измърмори, че аз съм го карала с маска навън да излиза, а ги връщали в училище. Вкара и социален елемент в недоволството.
Малкият е щастлив, че ще са на училище.

# 436
  • София
И моят не беше особено доволен като разбра... Измрънка нещо от сорта "Не можеше ли да сме втори във врътката"

# 437
  • София
И ето така, след само два месеца в класните стаи за последната повече от година, самите деца вече не искат да ходят на училище. А вие ми говорите за мотивацията при маргиналните групи...
Някаква друга версия на Бърд и Ред от Шоушенк, които след десетилетия в затвора вече трудно можеха да живеят на свобода.

# 438
Втората група класове една седмица ли ще имат? Втората им се състои от 5 и 7 май, останалите дни са почивни.

# 439
Големият ми син никога не е обичал да ходи на училище. Много пъти ми е показвал групи от хора, които подкрепят домашното образование. И ме е питал дали не може да се явява на изпити и да пропуска ходенето на училище. И не съм сигурна, че липсата на мотивация идва от "свикването със затвора", така е от доста време.

# 440
  • софия
И ето така, след само два месеца в класните стаи за последната повече от година, самите деца вече не искат да ходят на училище. А вие ми говорите за мотивацията при маргиналните групи...
Някаква друга версия на Бърд и Ред от Шоушенк, които след десетилетия в затвора вече трудно можеха да живеят на свобода.
В началото не искаха (отрицание), надяваха се (надежда), после се примириха (приемане), а сега вече не искат (примирение, ново нормално). Естествена човешка реакция, експериментът отново е успешен. Нищо невиждано в човешката история.
Мрън не иска само да се връща, защото ако се върнат в понеделник дори и за седмица, ще имат PSAT на 14.04. Ако не са в училище може и да се разминат с него.

# 441
И аз не мисля, че в момента става въпрос за съпоставка със затвор, а за спокойствие, повече свободи и личен комфорт. Няма нищо по-нормално от това децата да предпочитат да не стоят с маски в час, където трябва да внимават, да ги изпитват и да мълчат на едно място. По домовете си се чувстват по-спокойни, по-свободни. Повечето излизат след часовете, особено със затоплянето и по-дългия ден.

# 442
  • София
Някои са втора смяна.
Чак до полунощ денят не е успял да се удължи.

# 443
И ПО да са, втора смяна си е същото, та дори и повече време за училище, съответно по-малко за личните им свободии. И нашите са втора смяна, но часовете са по-кракти и свършват най-късно в 17.30. Ния излиза всеки ден. Да, за сравнително кратко, но достатъчно да навърти по 10000 крачки. Ваканцията също всички дни излиза. Във фег са нормални нещата откъм домашни, тя има да наваксва само със сборниците по математика, нямам притеснения, че няма да се случи, ще ги вмъкне някъде.
Не казвам, че ПО е по-лошо от ДО като концепция. Казвам, че няма място за чудене защо децата предпочитат ДО и че това им предпочитание не е аналог на дълъг престой в затвор.

# 444
  • София
При нас часовете приключват в 19:30. На повечето места е така. И не, това не пречи особено на социалния живот, минимум три от пет дни дъщеря ми е на следобедно ДО с приятелки от други гимназии.
Само е повече или по-малко за сметка на ученето. Е, има и деца, които вече отказват да излизат, но всеки си гледа частния случай, така че няма какво да се занимаваме с другите.

# 445
  • Пловдив
Много ще е трудно да разберат пак децата, че училището не е по избор и не е там, за да създава личен комфорт. То същото е и за хората, които свикнаха он лайн да работят, де. Така си им е ок и комфортно, така че паниката ги устройва. Е, за да вървят нещата, има нужда от група глупави хора, които щат не щат, трябва да ходят присъствено на работа, за да произвеждат нещо, да опекат хляб, да съберат зеленчуци, да обслужат умните и красивите, но какво да се прави, като са грозни и глупави. Нещата не вървят на добре. И не, защото промяната е непременно лошо нещо, а заради разделението и заради това, че едни хора намериха нов комфорт, който не желаят да развалят дори и с цената на срината икономика и удобно се прикриват със загриженост за здравето на хората. Ама, то е същото и с ваксините, поне у нас.
Аз не питам децата искат или не да ходят на училище, знам отговора, малките искат ДО, защото просто нищо не правят, дори не внимават в час и това няма общо с учителите, а с естеството на обучението, а големия ту иска, ту не. Твърде трудно свикват, че училището не е по желание и твърде бързо се отвиква от това.
Ще видим какво ще наумуват днес. Не смятам, че някой ще се занимава толкова с корона кризата така и така, ще си карат по инерция, в който смисъл не очаквам промени. Както каза днес Райчев, многото мъжаги събрани на едно място, трудно ще се занимаят с друго, освен с егото си и борбата за надмощие.

# 446
Хубаво е децата да ходят на училище, но да имат перспектива, че това ще е за дълъг период.
В момента не виждам с какво може да ги привлече училището, дори и тези, които го харесват. Тези две седмици ще бъдат ползвани за ударни изпитвания и показване колко много пропуски имат децата. Училището отдавна е по-скоро наказателна, а не приобщаваща институция.
Дори няма да имат време да се опознаят, защото трябва да бързат да се прибират, за да се подготвят за контролните, които ще бъдат по две на ден.

# 447
  • Пловдив
Права си, но това вече е проблем на учителите. Някак да осъзнаят, че не въпроса е кой каква оценка ще има и справедлива ли е, а да се опитат да научат децата, да попълнят пропуски и така. Не знам как да ги накараме да го направят. Наистина това мислене на някои от учителите е убиващо целия смисъл на упражнението. Ама то цялата система е така - тези от РИО влизат в час само, за да контролират присъствие и изпълнение на формални изисквания, не за да видят пропуски и да помагат. Стига се до безумия - децата, малките, следобед не им се дава да излизат от занималнята или да не присъстват само щото някой проверявал. А когато са в училище, имат поне 1-2 часа игри. То това вече е прекалено. Ама не знам кой, кога и как ще разбута системата. Нямам много надежда.

# 448
В дългосрочен план ми се струва ужасно да свикнат децата със спокойствието и личния комфорт.
Именно в стрес и напрежение човек израства и се учи. Изпити, конфликти, себедоказване, това изгражда. А сега те просто се реят по едно течение.
Това, което се разруши с ДО за няколко месеца, ще го изграждаме обратно с години. Дано успеем.

# 449
В тая криза точно на мен пък никак не ми се ще да се размятат насам натам. Днес сме на училище, утре не сме. Излишно е. То явно парламент няма да има скоро, учебната година почти свърши... абсолютна безтегловност. Ще им е забавно да се разходят, ама нищо повече. Нима няколко седмици ще решат въпроса?
Ще ми се от септември да има някаква яснота...и за ученици, и за държавата изобщо, ама...не знам.

Общи условия

Активация на акаунт