ОКТОМВРИЙЧЕТА 2020 - Тема 3

• 20 726
  • 777
  •   1
Отговори
# 210
Момичета вие давахте ли на бебчетата спанак да опитат? И в комбинация с кой зеленчул би било подходящо. До сега е хапвал пюрета с тиква, картоф, сладък картоф, морков, броколи, пащърнак, лук. Мисля да вкарам спанака, чушка и тиквичка.

Моя Никола ме изумява, как няколко дни ми се мръщеше на почти всички пюрета и не искаше да ги яде, а сега от 2-3 дни си похапва всичко. Явно зависи от настроението  му. Но разбрах, че когато е по-уморен и преди фаза заспиване се раздразва и тогава не иска да ги яде иначе след, като се е наспал и като му предложа пюре си го хапва без проблем. Странна работа.
Минахме всички прегледи- нефролог, офталмолог, ортопед, коремен правихме по-рано в третия месец, когато бяхме в болницата. Края на миналия месец пуснах кръв и урина. И сега на 22.04 сме на консултация и ще я питам за резултатите, как са. Но щом не е звъняла, значи няма спешно. Че аз ги отварям резултатите електронно, но не показва отклонения, а и те са за голям човек. Така ме бяха предупредили от лабораторията. Дано са си наред.
Мислех да му купувам килимче, но пък една близка приятелка ми подари един мокетен килим, мекичък и е плътен ( чисто нов) понеже е объркала размерите и много ми хареса. На малкия също се хареса и си играйка на него. Радва се на новите си играчки- музикална китара, музикален телефон ( понеже само заглежда дистанционните и моя телефон), една мекичка  топка и квадрат, които са с дрънкащи топчета вътре, една дрънкулка пате с топче и едно синьо пате гризалка. Другите ихрачки нещо му доскучаха, ама сигурно скоро и тези.

# 211
Ясно, за щастие при нас добре се понесоха и аз ползвах на Гербер. Не ми се рискува с домашно направени пюрета, че тея зеленчуци задържат много нитрати.

Мони, спанака и той е от тая група с нитратите и мисля да го дам с готово пюре на Хип.

Мамчета, снощи гледах първи епизод на една документална поредица на Netflix- Babies. Беше ми интересно и изглежда обещаващо. Мисля, че и на вас ще ви хареса. Може да го потърсите, за съжаление в ютуб има само 5 епизода от общо 12.

# 212
Давам спанак с моркови и картофи, спанак с ориз, спанак с извара.
Щом сте въвели 3-4 зеленчука, може да правите комбинации от 2 или 3, като единия да е нов.
Сладък картоф, чушка, домат, лук, тиквичка, броколи, карфиол, не съм въвеждала самостоятелно. Броколито въобще не се хареса в чист вариант.
Давам сок в съотношение 1:3 с вода, защото чиста вода от раждането се пие с намръщена физиономия. Вече приема доста твърда храна и трябва да пие вода, а това е единствения начин. Чай също не долюбва.
По колко течности на ден пият бебчета ви (като изключим водата в АМ/кърма)? Ние докарваме 120-150 мл. на ден, но въобще не знам дали е достатъчно.

# 213
Момичета, ние станахме на 6 месеца и сега се чудя може ли вече по малко да го слагам да седи? Вашите кога ги сложихте на столчето за хранене?

# 214
  • София
Сладък картоф намерих на Babybio: по-изчистен състав от бебелан.  За чушката и аз не знам. Май ще ми се наложи да си размърдах г-за и да му сваря, хаха.
Също като при Moni4ka, храненето зависи от настроението му.
Дунда5, в дневникът на мама (и татко) има подробно описано колко течности трябва да приема бебето след захранване. Потърси, че не ми под ръка: https://www.namama.bg/article/zahranvane/

# 215
Момичета, ние станахме на 6 месеца и сега се чудя може ли вече по малко да го слагам да седи? Вашите кога ги сложихте на столчето за хранене?

НИе стол още нямаме, слагам я да сяда , педито каза вече всякак може 😊 иначе имам и възглвница за кърмене като е на земята я слагам там полулегналс много й харесва

# 216
И нашата преди каза, че от 6 месеца може, но ортопедът каза да не го слагаме ние и да го изчакаме сам да седне. Аз още не знам как ще процедирам, но мисля, че ще няма да бързам.

# 217
И нашата преди каза, че от 6 месеца може, но ортопедът каза да не го слагаме ние и да го изчакаме сам да седне. Аз още не знам как ще процедирам, но мисля, че ще няма да бързам.

На нас пък ортопедът беше казал още от 5 месец всякак може, но педито не даваше 😐 към мамите които вече имат стол за хранене , може ли да споделят марка/ модел ? 😊

# 218
  • Пловдив
Слодък картоф има на Овко, на ДМ но са малки разфасовки 100/130г.
Спанак давам с ориз и всякакви други извратени комбинации.
 Зелена чушка давам прясна, не съм виждала на готово пюре.
Ортопедът каза, че няма проблем да стои седнал, подпрян с възглавници. Но аз основно го оставям в стола за хранене, който е с позиции на облекалката.
С водата имам проблем - не пие. Приемът е от млякото и пюретата.

# 219
  • София
Аз от вчера имам проблем, че не ще да яде.
Миналата седмица с апетит си изяждане 100-150 гр... днеска и вчера не и не. Вчера отказа пюрето на обяд. Хапна едва 60 грама ама чак след млякото. Следобеда за първи път му предложих каша... то гадно та гадно (според мен), ама той го изяде с удоволствие.
Ше му се невиди и характерчето... Защо трябва да е такова ''мъчно'' бебе за всичко (мъчно както ги нарича др Спок).

# 220
Остави го тоя доктор Спок, че от него до детските травми е малка крачката. Прекрасно е, че има характер, да му мислят другите Hug
Спанак днес яде с картоф и моркови. Вода пие по 20-30 мл. Има желание, но още не може да се справя с биберона. Взех и неразливаща се чаша, трудно й е да се сети, че като си изстиска водата в устата, трябва и да преглътне всичко, а не половината да изплюе. Учим се, ще стане. Плодове давам следобяд. Някой прави ли пръчици от зеленчуци за самостоятелно гризкане? Колко добре ги варите - да могат лесно да се намачкат с вилица или по-твърди. Въвела съм картоф, сладък картоф, чушка, лук, спанак, тиква,броколи, бял и оранжев морков, пащърнак, пиле и пуйка. От плодовете - ябълка, манго и сини сливи. Яде всичко засега

Последна редакция: пт, 16 апр 2021, 15:46 от Amelin

# 221
  • София
Няма да оставя д-р Спок. Той е казал прекрасни неща, които много са ми помогнали. Аз си отсявам.
Скрит текст:
Скрит текст:

ООооо чакайте, забравих да се похваля за нещо, за което мрънках миналата седмица, че го няма Sweat Smile Точно като при Дунда (на 6м без 1 седмица) и още някой, ревльо почна сам да се обръща активно, а не инцидентно, от гръб по корем.
Сега, разбира се, ревем, щото сме по корем. Вече не знае как да се обръща от корем по гръб? Как така, не знам...Нали само това правише 2 месеца?

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 13:53 от Dagny

# 222
  • София
Спанак давам с ориз, картоф, морков, елда.
Иначе нашият седнал стоеше в мен докато го храних за кратко. Сега вече (6++) стои седнал спокойно на земя, на стол, на диван, в кошарата. Като тръгне да се накланя настрани или напред се подпира с ръце и се връща в седнала позиция. Назад още пада като на 2 ракии.

# 223
Моят също се върти от гръб по корем и по някое време почва да мрънка, не може да се обърне по гръб пак. Обръщам го и той веднага пак се обръща по корем... 😅

# 224
Моя се врътка като пумпал на всички страни, ама със сядането сме до никъде. Нито се набира нито нищо. Вашите всичките ли седят? Аз се чудя какво захранване ще започвам като не седи седнал, полулегнал ли да го храня Hushed

Общи условия

Активация на акаунт