Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 74

 • 30 153
 • 683
 •   1
Отговори
# 270
 • София
 • Мнения: 2 006
Скандинавските езици са екзотични, така е, добре платени, но колко фирми/проекти търсят с тези езици? Високото заплащане при немския идва от недостига на кадри и от обема работа, който се извършва от България. Много са проектите в България с немски. В Европа сме, в почти същата часова зона и т.н. Търсене много, предлагане малко. Това е истината. Само като попиташ рекруитер с кой език намират най - трудно кадри, един няма да каже нещо различно - все е немски. Лошо им става направо.

# 271
 • Мнения: 2 770
Тц,тц, смайващо ми е. За обемите може, този сектор (преобладаващ вече на нашия пазар на труда) не ми е в полезрението. Само като губим кадри към тях ги отразявам.

Сега се сещам за дружка в Пловдив, стои на 1000 лева бруто /6часа/ с писмени преводи от немски. Да я преориентирам с това WFA да се продаде двойно на софийски офис...

# 272
 • София
 • Мнения: 12 613
Как 4 бона само с немски. Това е несериозно.
Не бих връщала човек от Германия, за да се забута в кол център.

# 273
 • София
 • Мнения: 8 236
Региоком са доста зле а и обявата е до 4000, не 4000 има разлика.

# 274
 • Мнения: 1 430
Региоком са доста зле а и обявата е до 4000, не 4000 има разлика.

Е 4000лв ако смяташ, че ще работиш на ниво. Имам предвид, че не подписваш договор с 4000нето, а с по-малко/не знам колко/ и вече ако работиш на ниво бонусите може да ти стигнат ДО 4000лв.

# 275
 • Мнения: 4 265
Не знам как сондират мнения, след като утре ще се обсъжда удължаване на ИП.
Например аз не съм още ваксинирана и по кой начин ще ме накарат да се върна в офиса. Просто някои работодатели отчитат дейност, това е. Да не казвам, че е против закона да връщаш в офиса в момента голямо количество хора. Ще падат проверки пак на корем, ама си го заслужават с тези си действия.

Няма накъв закон.

# 276
 • Мнения: 40 030
Според мен по-скоро 1500-2000, отделно вече са придобивки, бонуси, извънредни, разни други неща, а и ако поработваш и с английски...
Работата в сектора не е за всеки. Повечето хора я намират за изненадващо натоварваща.
Доста хора, завърнали се от чужбина, започват така, но да се върнеш специално за такава работа- не си струва.

# 277
 • Мнения: 31
Преди години в кол център си имаш бройка (примерно продажба на нещо), която гониш. Ако не я направиш няколко месеца, айде чао.
Преди беше така, сега как е, ако някой има прясна инфо?

# 278
 • София
 • Мнения: 187
Аз съм с немски език. По време на магистъра работих в  HP точно с немски и английски и бях на линия. Заплащането е повече от добро, но натоварването също е голямо и средно животът на един агент е от 6 месеца до 1 година. Броят ти всяка секунда, не може просто да станеш и да си отидеш до тоалетната или до някъде, ако не си в почивка. След завършване се преориентирах към автомобилната индустрия (инженер съм) и въпреки че заплатата ми не е толкова голяма, колкото там. Спокойствието и естеството на работа нямат база за сравнение.

# 279
 • София
 • Мнения: 8 236
Преди години в кол център си имаш бройка (примерно продажба на нещо), която гониш. Ако не я направиш няколко месеца, айде чао.
Преди беше така, сега как е, ако някой има прясна инфо?

Проекти в продажби в BPOта има много рядко, повечето са поддръжка (customer support), има много геймс проекти, има и Content moderation за социалните мрежи. В големите BPOта това са обикновено топ 10 компании по света.

# 280
 • София
 • Мнения: 609
Значи да дам малко информация като човек работил в съпорт към BPO 1.3 месеца с турски + английски език. В компанията, която работих с немски бяха най-добре заплатени, говорим над 2000 нето без бонуси и други придобивки. Зависи много от естеството на проекта според мен, какво се съпортва? има ли нощни смени? има ли смени въобще? Както по-горе споменаха има позиции за content moderator от водещи големи компании в BPO сектора, имам стари колеги които започнаха на такава длъжност и с турски език възнаграждението е 3400 бруто, а с немски съответно повече, но тук вече говорим, че има и нощни смени.
Вече 1.5 месеца съм на позиция, която реално никой не ми следи работното време, имам си задачи изпълнявам си ги, ако ще и в 00 през нощта, ако искам в 15ч през деня да приключа никой не го интересува, важно е работата да е свършена. Е да, ама 50% от времето съм в срещи и останалото време винаги има спешни задачи изникнали изневиделица и винаги след работно време мисля за работа, я нещо което е останало за утре, я нещо което изисква спешна дискусия с колеги и т.н. и т.н. В съпорта, имах точно определни почивки до минутата, да ама и работното време е такова. Като се изключа в 17ч и никой не ми звъни след това, никой не ме ангажира с допълнителни неща, заплащането да не кажа е долу горе същото около 1500 нето без бонуси с турски и английски език. Така че, въпрос на предпочитание си е, имам колеги които минаха на 6часа да работят в съпорт и им е екстра, не са много пари, но за майки с деца, или хора които искат повече свободно време и финансите не ги бъркат толкова си е супер.
За инфо, сега съм в маркетинг сферата, преди бях в съпорта.
П.С. Имам приятелка, която работи в региоком Варна 4 год като студентка с немски и беше страшно доволна, имаше много готини колеги и повече от прилична заплата за Варна. Махна се защото си намери работа по специалността, която завърши.

# 281
 • София
 • Мнения: 2 006
А законът за ИП не е ли закон? Щото при нас си имаше проверки доволно.
Да върна човек от Германия, за да работи в кол център, абсурдно е. Но дъм виждала какви ли не случаи, та всичко е възможно.
Тази работа наистина не е за всеки, а и за дълго време не е.

# 282
 • Мнения: 4 265
А законът за ИП не е ли закон? Щото при нас си имаше проверки доволно.

Това пише в закона:

Скрит текст:
Чл. 7. (1) Работодателите и органите по назначаване в зависимост от специфичния характер на работа и възможността за нейното обезпечаване може да възлагат надомна работа или работа от разстояние на работниците и служителите си без тяхно съгласие, освен когато това е невъзможно. Условията и редът за възлагане, изпълнение и контрол се определят със заповед на работодателя или органа по назначаване.

(3) (Нова - ДВ, бр. 98 от 2020 г.) Работник или служител, който е близък контактен по смисъла на акт на орган по чл. 61 от Закона за здравето на потвърден случай на COVID-19, преминава към работа от разстояние или надомна работа, ако работата позволява това, за определения в акта срок, като писмено декларира пред работодателя, съответно органа по назначаване настъпилото обстоятелство. Условията и редът за преминаване, изпълнение и контрол се определят със заповед на работодателя или органа по назначаване.

Чл. 120б. (1) Работодателят може при обявено извънредно положение да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно надомна работа и/или работа от разстояние. В този случай се изменя само мястото на работа, без да се променят другите условия по трудовия договор.

Чл. 51а. (1) При обявено извънредно положение органът по назначаването може да възлага на служителя без негово съгласие работа от разстояние в домашна среда, като се съобразят характерът на работата и дейността на отделните звена и служители съгласно функциите, определени в устройствените правилници и утвърдените длъжностни характеристики на служителите.

Т.е. никъде не пише, че е задължително. Не знам на какво основание са проверявали.

# 283
 • Мнения: 1 402
С добър немски ще се продаде повече от добре. Мой приятел е тийм лийд на такъв екип в голяма аутсорсинг компания и ми е споделял, че гладът е толкова голям в момента, че наемат хора, които буквално могат да кажат добър ден на немски. После курсове, основно работа на имейл и т.н. уж докато вдигнат нивото.
Аз бих посъветвала да не се насочва към чист съпорт, а да отиде някъде, където има възможности и за по-смилена кариера, САП, Лидл ако щете.

# 284
 • Мнения: 40 030
Наемат ги, но колко и как работят и колко взимат е друг въпрос. За 4000 лева за начално ниво и с малко немски Simple Smile , ами не. И да, махат хора, има си критерии и няма как да държат някой само защото няма кадри. А да станеш ТЛ може след време, може и не. Както казах, първо не е за всеки подобен род работа, второ да станеш ТЛ не е много сигурно.

Общи условия

Активация на акаунт