Работа, CV-та, HR-и, съвети - 74

• 46 363
  • 760
  •   1
Отговори
# 495
Нищо лично, благодаря ти. От прекалено много време не съм си търсила работа и сега се чувствам....все едно ме връщат в първи клас. Не знам какво да гледам в обяви, не знам как да тълкувам различни изрази в някои обяви, няма да знам как да се държа на интервю, просто ....съм в пълен потрес.
А за мен по-важни са местоположението и работното време на мястото, където ще работя. Бих направила компромис за заплащането в името на горните две неща. Е, добре е да се разбирам и с колектива, разбира се.
Пожелавам късмет на всички, които си търсят работа Hands V

# 496
една моя позната работеше в банка, ами вечер беше като пребита от умора, не знам какво я правеха там...

# 497
Много зависи от позицията в банката. В случая (и като цяло с обяви) се търсят служители за обслужване на клиенти. Освен големите изисквания, които имат към служителите, заплащането не е никак адекватно, работното време никога не е 8 часа. Нямам личен опит, но моя позната изкара половин година и напусна заради натоварването и изискването за оставане след работно време. Беше с малко дете и, въпреки че имаше кой да ѝ помага, пак ѝ идваше прекалено.

# 498
Беше то, едно време, когато да работиш в банка си беше престижно и високо платено. Преди 3 години кандидатствах в една, щяха да ме вземат, но като чуха съвсем адекватното ми желание за заплата, рязко дръпнаха назад, оказа се нещо към 600-700 лв, просто щях да припадна....И то за третия най- натоварен офис в България. Изобщо нямах желание да работя в банка, но кандидатствах наред.

# 499
  • here and now
Аз работя срещу банков клон. Идват на работа в 7:30 и си тръгват след 18:00.

# 500
Не знам какво да гледам в обяви, не знам как да тълкувам различни изрази в някои обяви, няма да знам как да се държа на интервю, просто ....съм в пълен потрес.

Тази информация ме навежда на мисълта, че нямаш идея от естеството на работата в банков клон. Simple Smile

Предвид това, не бих ти препоръчал позицията на консултант в такъв (макар, че по всяка вероятност ще те вземат) - ще ти се наложи в много кратък срок да се запознаеш с широк набор от продукти, както и с много вътрешни политики, правила и регулации. Ако се връщаш на трудовия пазар след дълга пауза, най-добре като за начало да потърсиш нещо по-спокойно.

# 501
  • София
Благодаря, дами. Така и предполагах. При нас има само за жълт вътрешно мисля.

Аз имам казус. Ще го задам буквално, дано не се изтълкува по грешен начин. Как поставяте граници, че сте по- високо (е не мениджърите) и че вашите наставления трябва да бъдат следвани от по- младите членове на екипа.
Виждам професор, който вече казва и поучава другите, както и незачитане на авторитет тип "о, аз какво съм правила ехее". Знаете за какво говоря, влизат с всичка сила и започват да се разпореждат. Не искам това да стане и имам неформална за съжаление власт. Трябва да я упражня по любезен, но твърд начин, за да не ми наскачат върху главата. Всякакви съвети приемам.

# 502
Здравейте, на нова работа съм от близо месец, но срещам проблеми при адаптирането и справянето със задачите. Как мога да превъзмогна тези проблеми, за да не ме махнат?
Работата ми се отдава, но допускам технически грешки.

# 503
Белла, ще придобиеш рутина. Месец не е много време. Грешките, които правиш, сама ли си ги откриваш или друг те поправя? Съществени ли са?
Като съвет мога да кажа да си записваш подробно какво и как се прави и да не бързаш, когато го вършиш.

# 504
  • София

Аз имам казус. Ще го задам буквално, дано не се изтълкува по грешен начин. Как поставяте граници, че сте по- високо (е не мениджърите) и че вашите наставления трябва да бъдат следвани от по- младите членове на екипа.
Виждам професор, който вече казва и поучава другите, както и незачитане на авторитет тип "о, аз какво съм правила ехее". Знаете за какво говоря, влизат с всичка сила и започват да се разпореждат. Не искам това да стане и имам неформална за съжаление власт. Трябва да я упражня по любезен, но твърд начин, за да не ми наскачат върху главата. Всякакви съвети приемам.
Кетчър, аз ще ти дам две гледни точки: как бих отреагирала в такава ситуация като мениджър и като неформален старши член на екипа.

Като мениджър: силно се надявам да разбера за казуса звездомания в някой от екипите ми, т.е. бих разчитала ти да ми споделиш, че така утвърдените от мен правила и начини на работа се погазват, че новата звезда има нови идеи и иска промени в начина на работа. Ще направя формална среща с члена на екипа, ще искам да ми представи идеите си по разбираем за мен начин, за да видя аджеба - наистина ли имаме нова звезда или някой отново се е взел насериозно и иска да шефства. В случай, че тези идеи са много добри, невероятни и ще доведат до страхотни резултати (макар и силно да се съмнявам при теб случая да е точно такъв) ще помисля за реорганизации и промени в процесите на работа, които да се случат максимално щядящо за екипа ми.
Ако, обаче, се окаже просто силна мания за величие и желание за шефстване, леко и тактично ще посвия сърмите на професора и ясно и точно ще задам рамките, които трябва да бъдат следвани. И ще отделя доста време да проследя, че наистина се спазват в следващите 6 месеца.

Като неформален лидер: честно казано, нямаш много полезни ходове. Обаче, няма как да кажеш на професора, че си тук от по-отдавна, че трябва теб да слуша и т.н., особено ако позициите са експертни без ръководни/супервайзърски функции. Но... колкото и гадно да изглежда отстрани, бих се опитала да приложа тактиката "хитрата сврака с двата крака" - с две думи, ще оставя контролирано професора да се издъни, като ще се постарая да има писмени следи за моето несъгласие с начина за постигане на определените цели и изпълнението на съответните задачи. Разбира се, без да се изпада в клюкарщини, ще се постарая внимателно издънката да е видима за мениджмънта. След едно такова нещо, ще има засилено наблюдение от тийм лидер/мениджър и ще бъдат нещата сложени в ред. Това, разбира се, работи само, ако професорът не е човек на един по-голям човек.

Понеже тук не е удачно, ако смяташ, че бих могла да съм ти полезна - пиши на лични, за да навлезем в конкретика Simple Smile

# 505
Слънчезара е описала точно моите действия и мисли относно абсолютно същата ситуация! Нов член на екипа, който взе нещо да се главозамайва, да ми проваля нещата и да ни ползва за секретарки....Не знам как на някой нормален човек би му хрумнало дори да дръзне да ми прави подобни номера. И аз съм неформален лидер, но не пише мениджър на визитката ми, въпреки че на практика съм. С еднакви измислени позиции сме с този. Е, изчаках си го търпеливо, защото той се дъни постоянно, но невидимо за шефовете, този път беше много видимо, нагласих си го пред шефовете, те бяха изумени, и ми благодариха за фийдбека, като ще отнесат тези въпроси към него.

# 506
Здравейте, на нова работа съм от близо месец, но срещам проблеми при адаптирането и справянето със задачите. Как мога да превъзмогна тези проблеми, за да не ме махнат?
@bella_la
Как ви се отдава, пък допускате грешки?
В началото има доста нови работи, хубаво е да си направите един текстов файл, където да пишете новите неща, може да си слагате скрийншоти от програми, с които работите и т.н, имена на колеги или каквато и да е друга информация. Техническите грешки трябва да си помислите защо ги допускате, от невнимание, от умора, от незнание на някои подробности или др причина. И да се отстрани причината - внимавате, спите повече преди работа, питате колегите  и т н.
-----------------------
@Catcher
а защо новият колега да не знае повече от теб, може да е работил в много подобна среда и да са му ясни нещата. Винаги ли по-дълго време работещия е по-добър  във вашия бранш?
------
@slanchezara, ainmo
Наистина ли, ще му правите клопки да се издъни?
Аз пък, ако съм мениджър, ще изгоня тези, които правят интриги преди тези новите, които се мислят за професори.

# 507
  • София
Благодаря за мненията и съветите. Моята посока не е да се издънят непременно. Нека си вършат работата, това е добре и за мен. Въпросът е по- скоро поведенчески, че намирам опити за подкопаване на авторитета. Дори коментарите не са свързани чак толкова конкретно с нашите процеси.
Пепина, аз не съм мениджър, но съм на друга позиция, не става дума за съревнование кой повече знае. Аз по презумпция трябва да знам повече и знам повече. Просто искат да отскачат от мен. За продукт, който се произвежда от нашата компания при любезно и подробно предоставена информация от мен, да ми се репчи- "е не може да е така, не". /така е/ за мен е несериозно и арогантно. Или "ти внимавай, защото.." Аз досега съм внимавала и знам как да си върша задълженията. Има и други коментари, но не искам да ги пиша с цел запазване на достойнството, моето и на колегите все пак.

Слънчезара, благодаря ти, ако успея да формулирам добре, ще ти пиша непременно! Simple Smile

# 508
@bella_la
В началото има доста нови работи, хубаво е да си направите един текстов файл, където да пишете новите неща, може да си слагате скрийншоти от програми, с които работите и т.н, имена на колеги или каквато и да е друга информация. Техническите грешки трябва да си помислите защо ги допускате, от невнимание, от умора, от незнание на някои подробности или др причина. И да се отстрани причината - внимавате, спите повече преди работа, питате колегите  и т н.
-----------------------
@Catcher
а защо новият колега да не знае повече от теб, може да е работил в много подобна среда и да са му ясни нещата. Винаги ли по-дълго време работещия е по-добър  във вашия бранш?
------
@slanchezara, ainmo
Аз пък, ако съм мениджър, ще изгоня тези, които правят интриги преди тези новите, които се мислят за професори.

Благодаря за изчерателния отговор! Мен ме е срам да питам, върша нещата "на своя глава" и от там се получава един омагьосан кръг, от който не мога да изляза и се стресирам. А стресът е пагубното нещо, което ме въвлича във водовъртежа на това, да допускам едни и същи грешки.

# 509
@bella_la
-----------------------
@Catcher
------
@slanchezara, ainmo

Благодаря за изчерателния отговор! Мен ме е срам да питам, върша нещата "на своя глава" и от там се получава един омагьосан кръг, от който не мога да изляза и се стресирам. А стресът е пагубното нещо, което ме въвлича във водовъртежа на това, да допускам едни и същи грешки.
в началото има стрес, защото още всичко ви е ново. По-срамно е да имаш грешки, отколкото да питаш  колега. В някои фирми има и специален човек, който трябва да ви обучи, него именно трябва да питате. Ако е много сложно, дори го помолете да си го филмирате с телефона как ви обяснява, после в къщи, пускайте записа няколко пъти и вниквайте в същността на нещата. Трябва много работа в къщи, докато си затвърдите нещата, и да не се издъните по време на изпитателния срок,  после ще е песен.

Общи условия

Активация на акаунт