Работа, CV-та, HR-и, съвети - 74

• 45 879
  • 760
  •   1
Отговори
# 600
Само, че не го хвърлят, напротив. Явно съм попаднала на професионалист, който е бил в състояние да оцени личните ми умения и качества и да уважи желанието ми за конфиденциалност.Blush
Тогава защо се обсъжда казуса? За да се изфукате?

Съгласна съм с TeoYo, че името на работодателя не е лична и конфиденциална информация. Освен ако не работиш в ЦРУ и отиваш на интервю в руското разузнаване Wink

# 601
Отказът на кандидата да назове настоящия си работодател дори в отговор на директен въпрос, зададен на интервюто, би могъл да се преведе на разбираем език главно по следните два начина:

"Нямам Ви доверие, че няма да звъннете там без съгласието и знанието ми, като с това ми създадете сериозни проблеми."

"Не бих искал(а) да знаете къде именно работя, тъй като може да Ви хрумне да им звъннете, при което ще разберете какви поразии направих там и защо си търся нова работа."

Предвид горното, наистина е учудващо как подобна тактика работи при Greene. Laughing

# 602
ми то имаше една приказка за лудия и зелника, щом се връзват хората...

# 603
да, това питах
не бих отказала да кажа на мениджър или на колега, който ме интервюира, къде работя
отказът на кандидата може да е свъразан с това, да не го разнасят секретарки и тн специалисти с достъп до офисната поща
пак казвам, работя нещо, в което всички си се знаем

# 604
Ама, дори и да звъннат, което едва ли ще се случи, какво толкова....?

Настоящият работодател тъкмо ще е наясно, че нещо не ми е добре и или ще се заинтересува какво е и ще се подобрят нещата, или ще ми затвърди основанието да си търся друго място.

Както казах, всеки е свободен да си оформи СВ-то, както желае. За мен е несериозно да криеш настоящата фирма.

Все едно да крия имам ли мъж, дете..... Въпреки че за това е по-нередно да те питат на интервю, тъй като е личен живот. И въпреки това не бих скрила, няма причина.....

# 605
Ако имa проблем, ще попитам - каква ви е политиката за искане на референции, бих искала срещата ни да е конфиденциална. Даже преди интервюто, когато звъннат да ме поканят. Има шанс да излъжат, разбира се, но аз не обичам да подхождам към хората параноично.

# 606
За мен пък е странно наистина в какво надлъгване се е превърнало"интервюто". А винаги ли е от съществено значение къде работи в момента кандидата? И абсолютно задължително да се знае? И това би нулирало всички други критерии?

# 607
Настоящият работодател тъкмо ще е наясно, че нещо не ми е добре и или ще се заинтересува какво е и ще се подобрят нещата, или ще ми затвърди основанието да си търся друго място.

Това не са единствените хипотези. Възможно е да се чувстваш добре на настоящата си позиция, но другата да е по-добра и по-перспективна, съответно да решиш да я пробваш.

Ако опитът е неуспешен, но същевременно настоящият ти работодател разбере за него, не е изключено да се наложи да се изнесеш скоропостижно, макар и мястото да ти харесва.

# 608
А тайна ли е някаква?
Ако толкова е притеснително да не разберат, че си търсиш друга работа, може в края на интервюто да помолиш за дискретност.
.....ако изобщо някой реши да звъни на когото и да било.

Ако попитам човека, който е бил на моята позиция преди за работата, ще ми отговори едно, ако питаш мен сега, ще ти кажа друго, ако ме питаш след 2 години, вероятно различно. Подобно е и с отзиви от работодател.

Ако опитът е неуспешен, но същевременно настоящият ти работодател разбере за него, не е изключено да се наложи да се изнесеш скоропостижно, макар и мястото да ти харесва.

Риск печели, риск губи.

Възможно е да се чувстваш добре на настоящата си позиция, но другата да е по-добра и по-перспективна, съответно да решиш да я пробваш.

А, ако те отхвърлят заради решението да не напишеш настоящия си работодател....?

# 609
За мен пък е странно наистина в какво надлъгване се е превърнало"интервюто". А винаги ли е от съществено значение къде работи в момента кандидата? И абсолютно задължително да се знае? И това би нулирало всички други критерии?

Обяснявам - много често последното работно място и проектите там са от ключово значение за решението дали да наемеш някого. В моята сфера е така, сигурно и в други.

И защо надлъгване да е интервюто, за мен е нормален разговор между възрастни да установим дали можем да работим заедно. Честност и коректност се дължат и от двете страни, независимо от крайния резултат. За мен да кажеш къде и какво правиш в момента е проява на откритост и професионализъм. Кои са останалите фактори, когато не демонстрираш откритост и доверие?

# 610
Greene,
мисля, че да не назовеш последен работодател, много ти понижава шансовете за успех на интервю. Ако не искаш да назовеш някой от предишните, просто не го пиши, но последният работодател е важна информация за HR, ти като добър специалист си направила някаква градация, за тях е интересно, защо точно там работиш сега?
Ще се изтълкува като липса на откритост, а  в повечето случаи на интервюиращия няма да му допадне, ако има други кандидати,  тъкмо ще ги улесниш да изберат другия. Дори и да си го направила от някакъв страх в последната ти работа да разберат, че кандодатстваш, пак говори лошо, може да се боиш от нещо, евентуално да криеш нещо. Да не напишеш името на фирма в СВ ми е прилича на параноя. Единствено го оправдавам, когато работата или фирмата е секретна.

# 611
  • Бургас
За мен пък е странно наистина в какво надлъгване се е превърнало"интервюто".

Че кога интервюто не е било надлъгване. Много служители лъжат за да се покажат по-компетентни отколкото са. И много фирми лъжат за да представят условията на работа по-добри отколкото са.
Нали сега е модерен израза "да успееш да се продадеш на интервюто".

# 612
Възможно е да се чувстваш добре на настоящата си позиция, но другата да е по-добра и по-перспективна, съответно да решиш да я пробваш.

А, ако те отхвърлят заради решението да не напишеш настоящия си работодател....?

Не ме разбра - в никакъв случай не защитавам позицията, че настоящият работодател следва да се премълчава. Това по-скоро беше реплика на това, че не е особено голям проблем ако той разбере, че търсиш нова работа.

А винаги ли е от съществено значение къде работи в момента кандидата?

Не винаги, но понякога - да. И по-важното тук по-скоро е защо следва да се скрива, имайки предвид, че това е изцяло професионален, а не личен въпрос.

И много фирми лъжат за да представят условията на работа по-добри отколкото са.

Това е нещо, което при някои от тях е превърнато почти в изкуство. Wink

# 613
Супер е човек да може да продава себе си. И по-ценен ще е, и по-финансово осигурен. Аз не вярвам във фалшивата скромност в работен контекст. Тия умения, образование и т.н., не си ги намерил на улицата и няма лошо да кажеш - притежавам ги, мога да бачкам, мога да съм полезна.

А лъжците в наши дни лесно се надушват, още преди да си им пристъпил прага. Никой не е 100% застрахован, но с толкова инфо онлайн, сайтове, отзиви, социални мрежи, винаги можеш да си направиш добро проучване за фирмата. Пък ако не се разберете, ако се продаваш добре, винаги ще можеш да смениш.

# 614
Кандидата си поема риска от премълчаването. Както и от споделянето.
Необичайно е, да, но чак пък "директно в коша" също е изхвърляне. Има достатъчно позиции, които не изискват конкретен опит например. А по въпроса дали се работи за пряк конкурент в бранша, вероятно може да се отговори с да или не,без детайли. Изобщо ситуации всякакви. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт