Работа, CV-та, HR-и, съвети - 74

• 45 904
  • 760
  •   1
Отговори
# 585
Тогава си натискаш парцалите и си седиш. Това ли те притеснява теб? Нали

Достатъчно добро ми е CV-то и няма как да не ме поканят на интервю.

Ако е така, то дори може да напуснеш преди да си търсиш нова работа.

# 586
Greene, вашият опит е като от паралелна реалност Simple Smile

# 587
Имаше още една потребителка с подобно поведение. Жалко, че сигурно още няма работа, което ще последва и жената с "перфектното CV". Според мен перфектно CV няма, там просто описваш какво си работил, какви са ти били задълженията и какво знаеш и можеш. Вече естествено си чекваш за грешки и други неща, които се набиват на очи в негативна гледна точка. Също така може и снимка, малко лично инфо за тебе и т.н.
Вече като кандидастваш, така наречените HR-ки или пък директно мениджър те хареса те викат и с подробности обясняваш кое, как и защо и така докато на имейла ти се появи заветната "офертичка" Grinning

# 588
За момента не си търся работа, защото на настоящата си съм доволна и съм сравнително отскоро (малко повече от година),  но все пак това са ситуации, в които аз или мои познати сме били.
И може би ще е добре да се включат и хора, които не са от София. По другите градове нещата са мно-оого по-различни, та чак екзотични им се виждат на някои.

# 589
За какво точно да се включват и какво точно да се коментира по темата дали да се пише името на работодателя?!?!

Като не искаш, не го пишеш и това е.

За мен лично, както вече писах, е без всякакъв смисъл това да го крия по такъв начин. Да не говорим, че вероятността да те извикат на интервю след подобно СВ, намалява доста. Всеки си знае, разбира се, и си прави СВ-то, както смята за добре.

Колко по-различни са нещата в провинцията? Като не си напишеш местоработата, ще се скриеш?!? Едва ли.

# 590
По отношение на звъненето за референция - за мен това може да го направи само HR без опит. Както знаем, в нашата страна хората се познаваме и, ако кандидатстваш в същата сфера, все ще се намери някой бивш колега, който да е в компанията, в която ще си на интервю, все ще има познат на познат, когото да разпиташ дискретно. Даже в случая ще получиш по-откровено мнение.

Невписването на работодател в CV-то ме изуми и ми напомни на онези обяви в jobs.bg, където няма посочен. Тези вече изобщо не ги отварям, а какво остава да кандидатствам (когато ги гледах преди много години, най-смешно беше, когато искаха мотивационно писмо защо искам да работя точно при тях - е аз не ви знам кои сте Joy). Не е важна само работата, а и къде ще я вършиш.
Ако бях HR, нямаше да разглеждам подобни автобиографии - името на компанията ти носи ценна информация. Човек може да си напише всякакви умения и качества, но това, че е бил едисикъде, може да ги верифицира. Давам пример със себе си и нещо просто и базово като владеене на английски език - доскоро ходех по интервюта и на някои от тях изобщо не ми тестваха езика, защото няма как да съм била служител едисикъде едисиколко години и да не владея английски. Когато си работил някъде си, знаят какво да очакват от теб.

# 591
При положение, че имаш 20 години стаж изключително по специалността, дали е от толкова съществено значение къде си работил последната една година? Според мен, не. Достатъчно може да се разбере за кандидата от предходните му работни места. И на интервюто има също достатъчно въпроси, които могат да се коментират за кариерата му до момента в нужната конкретност.

# 592
Ако приемем, че се стигне до интервю, как се отговаря на въпроса "Кой е последният Ви работодател и защо не е посочен в автобиографията Ви?"
Апропо, ако дори след 20 години стаж видя непосочена компания за последната една година, това за мен може да значи, че човекът е немърлив относно кандидатстването и не е видял, че е пропуснал да впише име на фирма и не си е направил труда да погледне сивито, преди да го изпрати.

И какво? Поставяте ги в свършен факт да научат името на последния работодател, когато се доберат до трудовата книжка? За Вас има ли съществено значение къде кандидатствате или сте съгласна да научите името на фирмата, след като подпишете договор?

# 593
Тя крие и по време на интервю, което просто е виц.

# 594
Тя крие и по време на интервю, което просто е виц.
Ох!
В този случай за мен е логично да попитам защо и какво крие и просто да предпочета някой от другите десет кандидата, който е със същото сиви и няма проблем да каже къде е работил.
Щом не иска да казва, има какво да крие. Не обвинявам потребителката, че случаят е същия (не искам да се разбира грешно), но ми напомни на познат (шеф на магазин), на когото му се обади шеф на магазин от конкурентна верига да попита за отзив за служител (както казах - в една сфера хората се знаят). И моят познат отговорил - ми кво да ти кажа, в момента се чудим дали да го освободим с предизвестие или да го уволним дисциплинарно (бяха го хванали да краде в сериозни размери от магазина). Еми този кандидат определено е имал какво да крие.
Поребителката може за себе си да има основателни причини да не иска да споделя работодателя си в сивито и на интервю, но за мен това е червена лампичка.

# 595
Да, точно така. Казвам, че не желая да назова в коя точно фирма работя в момента, при положение, че все още съм неин служител. Не съм попадала на някой чак толкова  настоятелен и любопитен интервюиращ, като включилите се тук. Съвсем нормално и с разбиране се приема обяснението ми. Мога да споделя в кой бранш е, мащаб евентуално, някакви по-общи показатели. Професията ми е универсална и мога да я практикувам във всяка една компания и отрасъл.

# 596
TeoYo, ти като HR или директно лично наемаш хора, че си позволяваш 'да им посочиш вратата' без да им провериш професионалната компетнтност, само защото си спазват лична тяхна конфиденциалност
ако си е за теб ок, ама ако търсиш хора за някой друг, според мен малко си превишаваш правомощията
аз си пиша къде работя, но ние сме толкова тясно специализирани и се познаваме

за уволненията - решат ли да те махат, така ти стъжняват живота, че сам напускаш

допълвам - не знам какво работите, но това да има още 10 кандидата вече го няма

# 597
Интевюиращите може да са достатъчно културни да не настояват, ако кандидатът отсече, че не желае да посочи къде работи. Просто след интервюто ще хвърлят сивито в кошчето.
Отново питам - ще приемете ли да подпишете с комапния, чието име не знаете? Компания, която не сте проверили дали е ок? Не мисля. Същото е.

Хахаха, има, има, че и повече от 10. Особено след короната. Наскоро една друга позната ми сподели, че за отворена позиция има 50 еднакво добри кандидата.

# 598
Само, че не го хвърлят, напротив. Явно съм попаднала на професионалист, който е бил в състояние да оцени личните ми умения и качества и да уважи желанието ми за конфиденциалност.Blush
Въпросът ви дали ще подпиша договор с неизвестна компания изобщо, ама изобщо няма база за сравнение. Аз все пак, за 20 години опит, имам някаква биография, посочила съм n на брой работни места и съм придобила умения и компетенции, които могат да се проверят на интервюто. Ако някой пренебрегне всичко това, заради непосочена настояща месторабота, наистина би било странно и непрофесионално.

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 22:05 от Greene

# 599
Не желая да посоча за коя компания работя в момента, казано по време на интервю за мен просто е несериозно.
В интервюта участвам като мениджър в екипа си, не като ХР.

Личната конфиденциалност е да не ги питам женени ли са, имат ли деца, гей ли са, в коя църква ходят. На това имат право да откажат да отговорят.
Къде работят в момента не е инфо от личен, а от професионален характер.

За мен може да е важно да наема човек от компания със сходен профил, или човек, който там е усвоил еди-какви си умения. Чисто човешки, както аз ще споделя някои неща за фирмата, екипа, търсенията си, така и отсреща трябва да подходят с някаква доза доверие.

Някой, който ми напише търговска фирма в сивито, директно отива в кръглата папка.

Сега се посмях малко на превишаването на пълномощията Grinning Щото си представих как отивам при моя шеф и му казвам - харесахме нов човек за екипа, но не иска да ни каже къде работи в момента, не знам откъде идва, но преди 10 години е работил еди-къде си.
Сигурна съм, че ще ме прати 3 дена вкъщи да почивам, да си възстановя малко мозъчните способности и да се върна с понаместени чакри Simple Smile

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 21:44 от TeoYo

Общи условия

Активация на акаунт