Дистанционно обучение за учениците-Teмa 17 /Април 2021/

• 46 139
  • 1 249
  •   1
Отговори
# 1 095
  • София
По старата програма /по която са и сегашния 12-ти клас/, кандидатстудентските изпити по биология и химия не включват материала от ПП, а само от ООП. Поне в МУ - София. За другите не съм проверявала, но не вярвам да е различно. Предвид това, профилираната подготовка в училище не им е от особена полза за изпитите.

# 1 096
  • Ямбол
Материалът се надгражда и усвоява в ПП и в 12 клас имат допълнителни часове, в които работят основно по формати за КСИ. Особено по химия, решават задачи. По биология имат да учат теми. Лично изпитана е такъв вид подготовка, а и виждам как подготвят колегите децата в тези профили.

# 1 097
Съгласна съм с Лиляна. В някои ПМГ подготовката е отлична, уроци не са необходими.

А отливът от интереса към медицината според мен се дължи на Ковида. Ако моите бяха в такава възраст, и предстоеше да се взема такова решение, аз АБСУРД да се съглася да ги пусна в момента. Може би и техните майки така разсъждават.

# 1 098
  • София
Не знам колко е отлична, но за тежки специалности с тежки приемни изпити няма достатъчна подготовка. Медицина не се влиза с подготовката от училище.

# 1 099
  • Бургас
А отливът от интереса към медицината според мен се дължи на Ковида. Ако моите бяха в такава възраст, и предстоеше да се взема такова решение, аз АБСУРД да се съглася да ги пусна в момента. Може би и техните майки така разсъждават.

Мисля, че това е леко попресилено. Това са пълнолетни хора. Жалко е ако майките им влияят по такъв начин.

# 1 100
  • Майничка
Анди, приеми, че има и изключения.
П.П. Много студенти по медицина в момента помагат като доброволци в клиниките. През януари ми се наложи да обикалям с близка, доста познати физиономии 1-2-3 курс срещнах. Не съм от София и нямам наблюдения в/у ученици от НПМГ.

# 1 101
  • София
Сигурно изключението е НПМГ, защото там имат засилена допълнителна подготовка заради специализираните паралелки.

# 1 102
Разбира се, че има и изключения, но в повечето случаи без допълнителна подготовка не става. На уроците се овладяват специфични умения, които се изискват от формата на изпита в дадения университет. Особено по химия задачите изискват истинско разбиране и обяснение. Паралелките с биология и химия в по-малките градове са 1-2 най-много и всички останали, които са преоткрили на по-късен етап желанието си за медицински специалности или пък просто не са влезли навремето в такива паралелки, трябва да прибягнат към частни уроци. Много по-лесно е, когато учител, който е с традиции в подготовката за изпити, обясни уроците и задачите. Просто редовните часове не са достатъчни и не стигат, за да се обясняват и неща за кандидатстудентските изпити. От моя клас всички, които кандидатстваха "Медицина", "Фармация" или "Дентална медицина", ходиха на уроци последните две години. Вярно, доста пари отиват за уроци, но си заслужава, след като детето ще учи това, което иска.

# 1 103
  • София
Сигурно изключението е НПМГ, защото там имат засилена допълнителна подготовка заради специализираните паралелки.

Е, да, същото е и в провинцията. Просто гимназиите са само ПМГ, без да са национални. Програмата им е същата. Като подпомагат подготовката за кандидатстване за медицина, правят съответните паралелки по-желани за кандидатстване след 7 клас.

# 1 104
  • София
Ако е за мое дете, колкото и добра подготовка да дава гимназията, пак щях да намеря да се подготвя допълнително. Ако щете го приемете за презастраховка, но по-добре "излишни" курсове или уроци, отколкото за малко да е под чертата на приема.

# 1 105
  • Ямбол
Не знам колко е отлична, но за тежки специалности с тежки приемни изпити няма достатъчна подготовка. Медицина не се влиза с подготовката от училище.
Влиза се. Ходят на уроци неориентираните, които по модата са влезли в езикова гимназия и после са решили да кандидатстват медицина.

Скрит текст:
Съгласна съм с Лиляна. В някои ПМГ подготовката е отлична, уроци не са необходими.
Абсурд е да се меся в решението на децата си със забрани. Лекарите не се сблъскват само с ковид, има много други болести.

# 1 106
  • Пловдив
Когато зълва ми кандидастваше по география ходеше на уроци в София. По немски реши да разчита на немеца, при който има С1. И понеже 10 деца едновременно подадоха документи, резултатите се набиваха на очи. Всички пловдивски "немци" поне с единица надолу. По георафия 5.98. Преподаващите уроци, са и проверяващи. И си познават темите. И е много трудно и много скъпо да се вредиш там. А за медицина, още повече важи. Другите деца нямаха шанс заради оценката по немски и по-ниската оценка по география. Единиците деца ги знаем. Имам и такива примери. Ама масово става с допълнителна подготовка.

П.П. Оф, Лиляна, изумяваш ме. Викаш лекарите български да научат и стига толкова. Без, МИНИМУМ, два чужди езика си за никъде. Каква неориентираност, какви 5 лева.

# 1 107
  • София
Аз проблем с уроците нямам, неходенето на уроци не е признак за ориентираност, нито ходенето - за неориентираност. Уроците са измислени и за отличниците, дори повече отличници ходят на уроци, особено за кандидатстване. Не ме интересува кой какво ще си мисли.

# 1 108
  • София
Нямам идея как е извън София. Но тук специално няма как да стане само с подготовка в училище, най-малкото понеже форматът на изпитите в МУ и СУ е доста различен.
Скрит текст:
Няма как да те готвят и за двата. А повечето кандидати се пробват и на двете места. Като изключим миналата година, баловете, за момичета особено, са много високи, и хората се презастраховат, дори и да са най-съвестни децата им. Имам съвестно, ученолюбиво дете (сред трите най-изпълнителното и мотивираното), което обаче за жалост късно се ориентира към медицината. Не беше в профил с биология и химия, така че дори и обикновена химия, не в профил,  не учеше в 12 клас. Говори с учителите си, когато й се избистри окончателно идеята. Те самите споделиха мнение, че е безумно рисково да заложи на подготовка  само в 12 клас, ако ще и при най-суперския частен учител навън да отиде. Това наклони везните в друга посока,  насочи усилията си към подготовка за прием в тази специалност другаде, където 8-часовият изпит представлява съвсем различно нещо от наизустяване на теми. Всичките й съученици с медицина тук  обаче ходеха и на уроци, въпреки че бяха профил биология и химия, при това цели две поредни години. Съотборничката й от леката атлетика, учеща тогава в НПМГ в паралелка с биология, също ходеше на уроци и сега е втори курс медицина в МУ. Нещата са различни по места, няма как да се обобщава..

Боже, абсурд било родител да приеме решението на  детето за следване на медицина в Ковид време..Та това е неговият избор, неговият живот, неговата мечта. Как ще го спра и принудя да учи нещо нежелано....Astonished, та на мен да ми е спокойно.  Баш по време на Ковид дъщеря ми си изкара  част от задължителната практика в частна столична болница, цял един месец ежедневно. Страхувах се малко или много, да, но не съм си и помисляла да я спирам..

Последна редакция: сб, 17 апр 2021, 20:36 от пенсионирана русалка

# 1 109
  • Ямбол
...
П.П. Оф, Лиляна, изумяваш ме. Викаш лекарите български да научат и стига толкова. Без, МИНИМУМ, два чужди езика си за никъде. Каква неориентираност, какви 5 лева.
Не викам, нито съм написала подобна глупост. Очевидно е, че изобщо не знаеш какво се прави в гимназиите и разчиташ само на някакви познати.

Общи условия

Активация на акаунт