Фентъзи и фантастика - 21

• 22 940
  • 739
  •   1
Отговори
# 300
Сиела (май) преиздават Кастанеда (магическият реализъм го причислявам към фентъзито): https://www.facebook.com/ciela.books/photos/a.139419286234574/1939420189567799/
Прекрасна корица! Първите му книги ми харесваха много, трябва да видя дали ги имам, не знам защо мисля, че имам само Дарът на орела... На Кастанеда му става нещо към края на живота му и започва да пише като сектант, дори се отрича от ранните си творби, но точно те си струват.
 Събирам си идеи за Сиела и 24-ти май...

# 301
Ми пускаш темата и анкетата и апострофираш всяко мнение. Задава се определен тон
Нека бъде по-градивно...

моля моля, не апострофирам всяко мнение,но всеки ми иска обяснение, защо било така а не иначе.
Налага се да влизам в обяснителен режим. Алтернативата е да игнорирам коментари насочени пряко към мен.
Да и аз призовавам да е по-градивно, а не всеки да задава въпроса защо е така, а не иначе.  Ами така е, защото очевидно така съм преценил-. Самият въпрос  "Как може  фантастика без този или онзи?" е доста обиден, защото всичко е субективзъм

Нищо не коства на хората, които питат първо да прочетат 2-3 странички какво сме говорили,ще видят първите ми обяснения, няма да се налага да питат и съответно - да повтарям, но уви, много хора бързат първо да коментират  и после да четат. Така че да- хайде по-градивно.

# 302
След като постоянно ТЕ питат някакви неща, не се ли сещаш, че явно има интерес към тях? Може да не ги коментираш точно ти, но да са по темата и хората искат да се дискутират. Например Азимов. Края на вечността е преиздадена тъкмо, има интерес към него от читателите ( и има защо!). С очаквания сериал ще е още по-голям. Хората могат и да си изчетат предни странички и теми, но все пак е форум, не книга, общуваме си. Дори и да е едно и също до припадък.
Ако не ми е допаднал Сафон, ще харесам ли Кастанеда? Вероятно не?

# 303
Аз не съм чела нищо на Сафон - един приятел ми каза, че са скучни и така и не се изкуших, защото резюметата не ми изглеждаха много интересно.
Книгите на Кастанеда са документални (така де, ако приемем, че той наистина е описвал живота си, което не е 100% сигурно) - той се обучава за шаман/магьосник при един възрастен индианец в Охака (ако помня правилно). Интересно е, защото изглежда истинско. Добри са до смъртта на неговия учител (дон Хуан), после стават нещо между Ню ейдж и сектантство, трудно е за обяснение (Карлос представя другите ученици на дон Хуан и нещата стават ... мисля, че най-точната дума е долнопробни).

П.п. трябва да се отбележи, че самият Карлос (така както се е описал в книгите), не е най-приятната личност.

# 304
Това което очаквам е хората да четат преди да коментират.
Ти каза, че съм апострофирал. Не апострофирам, отговарям на коментари насочени пряко към мен, но може би трябва да престана. Като го сторя хората които наистина се поинтересуват, ще прочетат малко какво сме писали и ще разберат, а няма да се налага да повтарят едни и същи неща, защото някой иска готови отговори.
Дразня се обаче, когато някои хора сипят лъжи по мой адрес, например че "движа" темата
Определянето на анкета не е движене на темата само да те светна. Щях да я движа, ако започна да затривам мнения и да определям кой какво да пише . Не съм забранил на никой да пише, напротив - насърчавам всекиго да пише, стига да е в рамките на темата.

Едит - обявявам че   повече няма да пиша,  освен да споделям ревюта (а това няма да е често). Следващата тема може спокойно да я открие някой от вас, аз няма да се нагърбвам и с тази задача.

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 14:53 от Лорд Сняг

# 305
"Краят на вечността" е философска,(макар и семпло написана,какъвто е стилът на Азимов поначало),и няма да се получи на филм,освен ако не добавят някакви екшън-моменти и усилят драматизма.

# 306
Сериала е по Фондацията, вероятно не съм се изразила правилно
Фондацията е единственото, което не съм чела от него. Семплия стил много подхожда на интересните идеи, по мое мнение поне.

# 307
Този сериал не прилича изобщо на книгите - поне доколкото може да се прецени от трейлъра. И един от най-симпатичните мъжки персонажи (Салвор Хардин) ще бъде тъмнокожа жена. В случая, обаче не ми пука, защото изглежда абсолютно всичко е променено.

# 308
не мога да се въздържа. Напуши ме смях, защото твърдиш, че харесваш Азимов, а не си чела Фондацията.

Хепи, съвсем приятелски съвет - прочети я, тя е най-доброто нещо от Азимов (да не кажа единственото добро от него  - но това е мое мнение) Поне първите две фондации - ще ти харесат. Тук Азимов, наистина е бил стихията си.
Ако харесваш Азимов давай смело с Фондацията и не се страхувай - има я в Читанка. https://chitanka.info/serie/fondatsijata

# 309
  • България
Не разбирам защо се спори.
Както писах, най-добре е да си номинираме по определен брой автори, пишещи в жанра и след това анкета.
Ако трябва авторите да са повече от пет - обичайно номинациите са по толкова.
Може и по 10, например.
Аз благодаря на Лорд Сняг за труда, който полага! Hug
Да оформя тема, да следи номинации, да създава анкети. Всъщност, понякога и той движи темата.
Иначе щеше да има само отчет - това прочетох, онова прочетох.
Сега е тема с дискусии.

# 310
  • Майничка
Сафон и Кастанеда нямат нищо общо. Сафон пише по-скоро в стил късен романтизъм - неоготика. Донякъде ми напомня леко Исабел Алиенде, но е доста по-мрачен.
Кастанеда е по-първичен, по-близо до природата. Бил е голям мистификатор, но книгите му са приятни, стига да не им се връзва човек.

# 311
Много от нещата, които той пише, ги срещам в чисто документална литература, като например в книгите на Кембъл. Така че антропологичната част май е точна. Наистина - така се става шаман Simple Smile
А вече дали е преживял "нещо", е друг въпрос. Пейотът със сигурност е помогнал...

# 312
Оо, наистина прекрасна нова корица на Кастанеда. А тази книга специално е много интересна. Чете се на един дъх.  Всъщност, май от години не са му преиздавали книгите. Хубаво е че има раздвижване.

# 313
Веднага след Малазан, четох "Нощ на ножове" и "Завръщането на пурпурната гвардия". Много време мина от тогава и почти нямам спомен за книгите. Само си спомням, че много ми харесаха. Видях в Озон, че четвъртата "Глобус скиптър трон" е доста намалена, не съм чела и третата "Повелителят на камъка ". Чудя се дали да препрочитам първите две книги или да подхващам направо тези двете.

# 314
Олеее, какви полемики предизвиках.
А можеше просто да се напише с две думи - да, коментираме и фантастика. Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Въпросът ми не беше към един конкретен потребител, а към всички в темата, да не говорим, че "видях" доста "познати", някои даже и наживо съм виждала. Лорде, по-кротко го давай, съвсем добронамерено ти го казвам.
Аз също харесвам Азимов, но не съм чела Фондацията. Не съм му изчела цялото творчество, въпреки, че го харесвам, по ред причини, за които не мисля, че аз или някой друг, постъпил по този начин, дължи някакво обяснение.
Скрит текст:
Моето такова е, че харесвам Азимов, но не съм му върла фенка, че да го чета от кора до кора. Мисля, че темата не е за такива хора, а за четящи фентъзи и фантастика изобщо, дори и без да са влюбени в тези жанрове.
По принцип по темите в този подфорум тонът е съвсем миролюбив, затова чета и пиша в тях, но ако тази не е такава, ще се изнеса скорострелно Wink
Може би е за тази тема, зарязах "Разказът на прислужницата", твърде депресиращ ми идва
Скрит текст:
, темата за насилственото отнемане на деца от майките им не е моята като цяло. Не, че не знаех, че ще има нещо такова, но някак не го очаквах така депресиращо.

Общи условия

Активация на акаунт