Фентъзи и фантастика - 21

• 22 852
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
И аз не мога да чета принца - просто прескачам. Смятам, че ако някой иска да бъде разбран ще се старае да пише разбираемо.

# 616
Чета "Момчето, което чуваше всичко". Да съм честна, завиждом на Маккамън, че може да пише така..

Хубави книги четем, явно, затова сме и претенциозни Simple Smile.

# 617
  • България
Чета всички, само с Принца ми е трудно, защото от училище намразих мерената реч.
Майка ми беше с артистични заложби, принуждаваше ме да участвам в разните там празненства, а аз не обичам да наизустявам - все променях по някоя дума - скрит талант Joy, докато на едно празненство просто блокирах.
Какъв бой отнесох, бедна ви е фантазията. Sweat Smile

Иначе ми остана малко от "Падането на Хиперион". Все така интересна, но съвместявам със също така интересен сериал и разделям времето между двете удоволствия.

# 618
О, и аз променям. Не мога наизуст, уча смисъла. Съответно нито едно от децата ми не се е явило с научено стихотворение:)))
Много ме мразеха учителките н ДГ Simple Smile))

# 619
Аз също променям много. Заради това понякога стават грешки. Тъкмо съм проверил текста, хрумне ми по-добра дума или по-добър начин да кажа нещо, вмъкна бързо нещо и остане част от старото изречение, заедно с новото.
В говоренето също съм така - ако запецна, просто подхващам от най-близкото място  докъдето се сещам, че съм стигнал и изменям бързо смисъла на това което говоря
Иначе ако е за въпрос аз чета всички, но има хора на които не отговарям и не се обяснявам (освен ако не използват квалификации по мой адрес), по причина, че съм в лоши отношения с тях.

Едит - за мен  дали някой ще чете в проза или поезия важно е чувството, патоса.
Направо умирам, като слушам как някой чете Епопеята с монотонен глас като робот.

Последна редакция: сб, 15 май 2021, 12:59 от Лорд Сняг

# 620
Няма проблем интимна форумна изповед за Лорда малка хаотична орда,не ми се сърди,дано ми го разбереш от сърце е,,Те другите няма да четат,скъпи Лорде ,обръщам се към теб,дигнахте ми кортизола стресов и ма  леко стъписахте ли писахте  по мазола  ,но аз се самодиагностицирам и въпреки че съм леко откачен от речетатива - целия свят ми е на статива, и боготворя римата като в Тива ,и ми отива, няма проблем ,ясно е че бързам а те  закъсняват, Лорде , аз ли не мога да пиша осъразмерено, мога ако поискам да дам на курсива калиграфически наклон и стегнати изречения в нацистки редици дигнали ударенията за злочести почест,ма ни ща ,големи хора сме и гордостта ни  има място за отстъпление, аз търпя на критика и на пунктуационни присмехулни до ре ми фа сони на екрана на сони, аз бях тръгнал да чета всички мнения ,но щом жените тез нежни деликатни създания са в такава строга жесто мимична патологична зависимост със словоредните параграфни стереотипи,  тогава няма да пиша повече  от време на време само симбиоза проза  с къси пасове с
 Теб ,само теб  ще чета,неслучайно ти викам главатара с аватара в твоите слова е сентенцията на целия форум ти си алфа омега суприма и с моята рима сме оспектален дуета,ти си воденичния камък който движи колелото на темите,ти ми стигаш ,само ако ти поискаш ша драскам още ,щом женския  прагматизъм налага избирателен тренда и държат майчинския уклон под аренда ,аз няма да пиша , смях от удоволствие и плач от тъга, моите сълзи ще дирят очарование при англоезичните, ни фентъзи събратя те поне ценят вътрешния проблясък на вомит драфтовете ,,така ми викат,само че не със стилистичния крясък  а с ръкоплясък  ,танто за танто казаха че не пиша отзад напрес д на есперанто ,а пиша пияно танго ,но веднъж научим ли стъпките,това е ,скъпи  Лорда,една твая усмивка ми стига,чернова братко мой ,на тъмно и на черни високи баси и веж коментара отрупан като тежкмаси в Арбанаси, поне не го сервирам студено и сервилно ,а кото питър Пан,в цвят пастелани ,лека  приятелю

# 621
  • София
Аз пък си го чета Принца на римата и се забавлявам, макар че бих приветствала още някоя и друга точка и главна буква   Laughing
Напомня ми старата броилка "Здрасти, здрасти - дай пари за пасти - улица "Лисица" - на ти една плесница - ако има рима - ще ядем за трима - ако няма рима - удари ма!"
Да ви се похваля с притежанието на едно великолепно руско издание, което получих като подарък - Аркадий и Борис Стругацкие, Лучшие произведения в одном томе. Освен, че съдържа петте ми любими произведения "Трудно е да бъдеш бог", "Понеделник започва в събота", "Обитаемият остров", "Пикник край пътя" и "Обреченият град", е истинско удоволствие да я държиш в ръце - твърди корици със страхотно оформление, снежнобяла тънка хартия, чудесен печат, единствено шрифтът е твърде ситен за моите очи, но иначе няма как да събереш и петте на близо 1000 страници, без да превръщаш изданието в тухла.
Казвала съм и друг път, че съм израсла с фантастика - а специално "Понеделник започва в събота" ми е толкова любима, с тази сплав от смешно и тъжно, с толкова сериозните си внушения, поднесени с чудна ирония, че тая повест мога да си я чета по всяко време и на всяко място. Вероятно днес братя Стругацки звучат наивно и донякъде странно на новите им читатели (неведнъж съм чувала "изобщо не разбирам какво толкова им харесват"), но за мен са изключителни.

# 622
Много пишете в тази тема. Верно, че аз не чета много фантастика, даже съвсем малко. А то било заради новия принц. Харесват ми стихоплетките му, въпреки, че не мога да ги изчета докрай, признавам. Забавно и разчупващо е. Сори за офф-а, следя ви в търсене на приятна фантастика, но съм изключително придирчива, не ги чета на едро. Понеделник започва от събота май си харесах до тук.

# 623
@ Принце на Римата,
 Надявам се да не пишеш само заради менека
Не притежавам аз суетата мирска,   дека
Вселената заради мен се движи
Какво ще стане ако аз си имам грижи
И  да пиша тук не мога
Надявам се да разсея твоята тревога
Но тук и други мъдри  хора има
Не се засягай ти от тях на рима.

@ Минерва - честно казано съжалявам, че напоследък не говорим много за фантастики, но то и качествените фантастики, като че намаляха (както и качественото фентъзи). С удоволствие чета споделеното от всекиго от вас.

# 624
Фантастиката не е лесен жанр Simple Smile Дори и филми трудно успяват да изкарат свестни, камо ли книга.

# 625
Двата вида изкуство - книга и кино - са несравними,все пак.

# 626
@ Хепи
Да, права си, изобщо не е лесен.
Хем трябва да си в час с новостите, за да не звучиш глупаво,
хем да ги обясняваш за достъпен на читателя език. При това има фантасти "класици" като Жул Верн, Станислав Лем или Азимов и "модернисти" като Зелазни или Сандърсън, които налагат по-особен тип светостроене.
Лошото е, че напоследък понамаляха преводите на качественото фентъзи и фантастикау нас - предполагам, защото това е скъпа инвестиция, която се изплаща бавно и трудно, особено на малкия ни пазар, който стана още по-малък след корона-кризата
@ Deaf, съгласен съм, че двата вида изкуство са различни, но аз бих се задоволил на първо време и с литература. Впрочем качествените фантастики и качественото фентъзи също намаля напоследък и в киното. Но разбира се киното в САЩ търпи едно развитие киното в Европа - друго, а отделно трябва да имаме предвид, че т.нар. "нискобюджетни продукции" много повече се доближават до театъра - те имат евтини декори и костюми 20-30 статиста, и 4-5 по главни героя/сериала Конан Варварина, Мечът на истината и пр./
@ Maybach  аз другояче я знам броилката /не че има значение/  "Здрасти. Здрасти - дай пари за пасти - няма да ти дам щото си голям"

Последна редакция: сб, 15 май 2021, 16:28 от Лорд Сняг

# 627
Еми ето, изгледах снощи филм Oxygen, няма да издавам какъв ми беше проблема с него, че е спойлер, освен че предвидих целия сюжет,ама...няма бе няма дори филми, камо ли книги ( според мен в книгите по-трудно се постига хем интересно, хем уау, хем ново, хем завладяващо). Във филм примерно хубави ефекти или топ актьор могат да компенсират това онова...

# 628
А, Дяволо го препоръчваше този филм, обаче аз не исках да го гледам, да не ме хване клаустрофобия...

Клара и слънцето защо не я коментирате? Никой ли не я прочете?
Аз сега си препрочитам Герои, успоредно със Сапиенс, защото очаквам да излезе Троя - да си опресня нещата малко.
Ами, като цяло Фрай е точен - при Язон обяснява толкова добре кой кой е, още преди самата история (Пелий, Езон - бащата на Язон, даже откъде се е взело златното руно - всичко подробно разгледано в контекст, а не разпръснато, както съм го виждала в други митологии).
Естествено, дава оценки на героите, което би подразнило някои читатели, но аз нямам против повечето от тях.

# 629
,.Благодаря, ще се постарая повече.  Имам синдрома на пунктуаза,на мен не ми пречат ръцете, а точки и запетаи ми нарушават ритъма на алгоритъма .Чета всички ви ,без сексистки акценти,имам уклони на улични доценти. Изучавам живописната словесна пластика на балканската улица, и ви ценя мненията на хай ариергард. Ъэ,аз просто пловдивски  алоха от крайния квартала пройдоха,от айдахо до доха,те римите сами дойдоха..и с тях светя като мъжа в женския метоха...С две нови убавици на нозете ,мара и тонка. По цял ден гит гела тигела ,и на косата ми гела ,и така си ги съчинявавам . Не ща да ме имате за дона на безпардона и книжовна примадона ,дето ви чете на посоки и качил Лорда на извисена префърцуна и се да  душа около неговата муцуна,нищо подобно и аз просто сънувам в рими кръвта ври ми   ,за  фентъзето у мазето говори ми. На същия поджанров вибрационен фон съм като Вас. Офтопика разтеглен като дъвка на асфалтен тропика . Добре ,че у фантастиката го няма троупа за кредитния въжен на врата роупа. Тези кредитните нахалитети те са истинските донове на безпардона, спускат се в постове като изтървани дронаве. КЛанят се на меркантилният си бог ,идол ,всички са в един дол,целите в дренкиэ долни ве..дигитална поквара ,където и да  отвора и ги свара лепнали са се като изгладнелите ни сенки.паразитна симбиоза с фейса на интерфейса ,намерили маркетингова ниша ,глиста по визуализиран листа ,да го смучат и поне да се научат..битер нямат такта за злочестия си контракта ,ни в клин ни в ръкав си мушат иглените инсинуации, само да ме притеснява на лично и ще стане на неприлично, играят на граничната допустимост теория на вероятностите,България е светото изящество на търпевината,народа търпи ,кротката рая и всички те в Рая,но то на тях не им се вижда краят ,инвазивна агресия в прогресия,помияри и лешояди, кръжат около нищетата и си нанасят стратегически щетата,......

Общи условия

Активация на акаунт