Фентъзи и фантастика - 21

• 22 885
  • 739
  •   1
Отговори
# 210
  • Майничка
По-доброто оръжие са парите - наемаш си охранители.😁

# 211
Отровата е най-удобна за жените, но не действа незабавно. Иначе арбалетите са по-добри от лъковете, защото изискват по-малко физическа сила.

# 212
  • България
В арабския свят и сега непрекъснато има войни, но жените (поне повечето) не се занимават с оръжия.
Даже от думата "арабски" се потрисам. Далеч не бих ги взимала за пример. Grin
По-доброто оръжие са парите - наемаш си охранители.😁
Така си е, но повечето нямаме и са нямали. Grin
Като я направиш професионалист във въртенето на сабята (отделиш 7-8 годино от живота си за нейното учене), тя ще поиска да влезе в армията.
Няма да поиска. Всяко лято, като ученичка стрелях с пушка и на стрелба съм ходила, но не искам да влизам в армията.  Grinning

# 213
Дали? Индира Ганди я уби човек от охраната й. Раджив Ганди - също

Каво бе казал Цезар? Кой ще ме пази от вардияните?

Ако плащаш да те пазят винаги може някой да плати повече

@Моайрейн съдиш по себе си и по собственото си съвремие. За средновековният човек армията е била начин за реализация. Жената която вкъщи само е перяла и е готвела и е била на сто процента зависима от мъжа/сина си, ако може да върти меч/сабя би предпочела да отиде на поход, да стане челник, да се върне с плячка и прослава

Между другото църквата също е била един  от малкото начини за реализация на жените - де що жени са ставали игуменки и икономки не е било случайно. Въртели са едни пари и са имали определена власт и положение.

# 214
  • Майничка
Игуменки и абатиси през Средновековието са ставали само благороднички.
Арбалетите изискват по-голяма физическа сила и повече време при натягането. Затова англичаните печелят битката при Креси - изкарват дълги лъкове срещу арбалети.

# 215
Според мен, най-доброто средство за реализация на жена във фентъзито (за разлика от реалното Средновековие), е магията - овладява магия и прави каквото си иска Simple Smile

# 216
Според мен, най-доброто средство за реализация на жена във фентъзито (за разлика от реалното Средновековие), е магията - овладява магия и прави каквото си иска Simple Smile

факт

# 217
"овладява магия и прави каквото си иска" - не мисля, че е можело някой маг да прави каквото си иска. Имало е гилдии, които са се грижели да се подчиняват другите магове на общността. Никой не е луд да се възправи срещу 40-50 мага. Така че нещата са били малко като при религията.

Иначе да, то е ясно че основно за благородници говорим. Например ако си голям благородник и дават много пари са теб можеш да станеш епископ, ако нямаш толкова пари - ставаш някакъв монах там, или не повече от презвитер.
Ако си богата щерка ставаш абатеса и икономка, а преди това се грижат за теб, а ако се си бедна е все едно си жена мъжки затвор.

# 218
Има предположение,че циничният жест със средния пръст е свързан с лъкът...
Артефакти показват,че през късното Средновековие в Холандия жените са биели мъжете с хурката по главата,ако те не могат да предат и бродират.

# 219
Аз за артефактите съм казал мнението си - Богинята Кибела, до нея мъж с тояга. 12 души - 12 версии какъв е този мъж.

# 220
  • Майничка
С лъкът е свързан друг подобен жест - V с показалец и среден, като опакото на дланта е насочено към отсрещния. Значи up yours, т.е. същото и датира от Стогодишната война.
Средният пръст или digitus impudicus на латински (забравих как беше на старогръцки), се появява още в пиесите на Аристофан с това значение.
П.П. "Катапигон" е на гръцки, т.е. "уважение" отзад.

# 221
През Стогодишната война веднъж преди битка между англичаните и французите,последните ги заплашили че ако ги победят,ще им отрежат средният пръст. (Средният пръст е най-важен при стрелбата с лък и без него англичаните вече нямало да могат да стрелят с лък.) Изненадващо обаче,въпреки че французите имали голямо надмощие в жива сила и оръжие,англичаните ги разпердушинили. И оттогава когато англичанин видел французин,му показвал среден пръст. Тоест,жестът не е имал вулгарен смисъл,а нещо като "Нъцки!"

# 222
  • Майничка
Битката е точно битката при Креси. И жестът с двата пръста идва от нея - тетивата се натяга с показалец и среден. 😉

# 223
жестът с двата пръста, докато знам, е  буквата V от Viktory - победа. Поне в Този смисъл го използва Чърчил!

# 224
  • Майничка
Виктори е с длан към отсрещния.

Общи условия

Активация на акаунт