Фентъзи и фантастика - 21

• 22 838
  • 739
  •   1
Отговори
# 675
  • Бургас
Аз изчетох Вълшебният народ на Холи Блек. Много ми хареса. Обикновено след всяка поредица трудно излизам от историята и докато се чудя с какво да продължа я изчитам втори път. Не ми е безинтересно, даже напротив.Мога и трети път да я подкарам.Simple Smile

# 676
Много трудно ми върви "Вълчето братство" на Фарланд. Нямам нищо против добрите герои, но този прероден Христос, Габрон ми идва прекалено. Радж Атън му попилява краството, той си стои в Хиърдън, празнува Хостенфест, примирие щял да иска, защото не можел да нарани някого, като тръгне на война. Йоме и тя, хем я сърби, хем я боли.

# 677
@ Меган Габрон схвана същото като Джон Сняг  при Мартин - че с разединени сили няма как да стане, врага на хората е един. Ако се бият с Радж Атън от това ще спечелят само ламите. Радж Атън не схваща, че е само пионка. Той първоначално не вярва в тезата за ламите, после вярва че може да се справи и с тях и с Геборен едновременно.(нали това бе другото име Габрон). При Радж Атън той накрая си получава заслуженото - но няма да издавам как.
Габорн към края на книгата ще спре да бъде чак такъв Христос, но засега опитва да постигне мир , защото тактически е глупаво да воюва на два фронта, особено ако единия са други хора.
Ама то по -интересните събития в поредицата се завързват около момичето.
Специално в книга второ на мен ми бяха интересни събитията около Ерин Коневал и около Боренсон.

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 12:17 от Лорд Сняг

# 678
@ Меган Габрон схвана същото като Джон Сняг  при Мартин - че с разединени сили няма как да стане, врага на хората е един. Ако се бият с Радж Атън от това ще спечелят само ламите. Радж Атън не схваща, че е само пионка. Той първоначално не вярва в тезата за ламите, после вярва че може да се справи и с тях и с Геборен едновременно.(нали това бе другото име Габрон). При Радж Атън той накрая си получава заслуженото - но няма да издавам как.
Габорн към края на книгата ще спре да бъде чак такъв Христос, но засега опитва да постигне мир , защото тактически е глупаво да воюва на два фронта, особено ако единия са други хора.
Ама то по -интересните събития в поредицата се завързват около момичето.
Специално в книга второ на мен ми бяха интересни събитията около Ерин Коневал и около Боренсон.
Кое момиче? Небесен ездач Ейвран?

# 679
Това с виденията. Забравих й името.

Едит  - Да, Ейвран, точно така. сега проверих. Ейвран ще играе важна роля нататък.
Впрочем края на поредицата е много отворен, подозирам че има и друга поредица на Фарланд която продължава оттам откъдето спира тази, но не е преведена и мога само да съжалявам. Механиката на Повелителите много ми харесва, например как някой получава сто дара на Сила и става много силен или десет дара на Ловкост и става страшно Ловък.
Втори едит -  Да, Фарланд има и трилогия Scions of the Earth, за нещастие непреведена. Подозирам,че действието се развива след четирилогията за Земния крал.

Последна редакция: ср, 26 май 2021, 13:58 от Лорд Сняг

# 680
Серията " Соглашение" /кн.1 "Порог"; кн.2 "Предел"/ на С. Лукяненко се оказа много интересна. Чакам третата част и правя залози кой ще оживее.

# 681
Cytonic ще е заглавието на "Към звездите" 3. Има и корица.

# 682
Т.е. книгата се казва "сайтоник" в единствено число или "сайтоника" - като името на феномена? И ще обяснява какво е? Има ли резюме?

# 683
  • България
Приключих и с четвъртата книга от поредицата за Хиперион "Триумфът на Ендимион".
В един момент си мислех, че вече не ми се чете фантастика.
Но на практика се оказа, че не ми се е четяла посредствена фантастика.
Колкото и да нямам място за книги и да се налага да ги подреждам на всякакви странни места, намеря ли четирилогията на хартия, ще си я купя.
Нищо че вече не ми удобно да чета на хартия.
Много ми допадна, даже и не толкова щастливият финал.
Но беше очакван, логичен.

# 684
  • София
Радвам се, че ти е харесала. На мен ми е любима. В озон май я има, но в бард пише, че е изчерпана. Аз я имам в четирите части - старото издание, купувано от славейков
https://www.ozone.bg/product/hiperion-tvarda-koritsa/?gclid=Cj0K … geD4aAvREEALw_wcB
https://www.bard.bg/book/?id=1307

# 685
Разочарована съм от онлайн панаира на книгата - исках Тъмна гора и още няколко, но не виждам добри отстъпки, каквито имаше миналата година. Тези 15-20 процента се пускат през седмица...

Чета Учението на дон Хуан, която си взех от Сиела - помня я, но смътно.
Скрит текст:
Интересно е колко мътни неща има около книгата и автора - припомних си историята на Кастанеда от Уикипедия. Изглежда той обича да лъже за факти от живота си, дори такива, които са проверяеми, като възрастта му, къде е роден, бил ли е женен... Всъщност, това не е в разрез с учението, дори напротив - подобни заблуди се насърчават.
Освен това, знаех от преди, че е изнасял лекции и мислех, че се е случвало често, но всъщност е обратното - той на практика се е криел от журналисти. Дори обстоятелствата около смъртта му са прикрити.

Интересно, ако всичко е измислено и Карлос никога не е срещал дон Хуан, защо е приемал толкова сериозно това учение - някаква форма на култ? Много от нещата са валидни (т.е. срещат се и в други източници) - сглобил си е религия?
Предполагам, че е печелил много добре от книгите, едва ли всичко е само за пари... А и е започнал млад.
И естествено, кулминацията на всичко е изчезването на 5-те последователки, след смъртта му.
Спомням си, че в последните книги се споменаваше нещо такова - че когато нагуалът (който е нещо като водач на групата, в случая е самият Карлос) напусне света, останалите трябва да дойдат с него, за да се реализират. Не е задължително - само ако са сериозни последователи.
Още в началото на книгата съм и вече се споменава това, че пътят на шамана е път към смъртта, а дон Хуан прави намеци, че много от растенията, които се използват, покваряват и убиват дори опитни магьосници (понякога не изведнъж, а бавно). Така че каквото и да е станало с групичката на Карлос, е заложено в самата основа на това "учение" - не е измислено на по-късен етап.
Всъщност е странно, как хората, които пишат статии за тези жени, разсъждават и се опитват да измислят някакви неща, да търсят тъмни тайни, докато повечето си е написано в самите книги на Кастанеда (и точно това екзотично и зловещо звучене ги прави интересни - ако всичко беше "мир и светлина", щеше да е скучно).
Нещо интересно във връзка с измамата - 3 от петте изчезнали жени са били негови колежки в университета (т.е. може и да са знаели, че той мами; едната от тях се е опитала да направи същото), но въпреки това са вярвали в учението достатъчно, за да поемат на последно пътешествие в пустинята.   

# 686
Започнах "Артемида". След поредица от трилъри ще почета малко фантастика.

# 687
  • Разпиляна във въображението
От онлайн панаира си поръчах "Към звездите" /меките корици/, и "Клара и слънцето". Първата съм я чела, но си я искам на хартия.

# 688
Хиперион  от Дан Симънс, хипер мега ултра гига омега алфа суприма, ме накефи и втрещи. С грим и в дарка, строгата  господарка - фентъзи грим дарк, ще почака дорде завърша цикъла Ендимионски . Ако има десет такива книги в научната фантастика,  може за малко да сменя резбата и да мина в ляво, фигуративно казано. Тази книга мести перспективата по вертикала, луда с махха и размаха на гениални метачовешките метаморфози. .   Книжния арсенал и лексикон ми се напълни от фотонни , лазерни ,сондажни и транс темпорални термини, чак се одървих от наслада,  да ме извините дамите. Ъъ ,лорда верно ли , няма да открива залежите на новата тема. Или просто театралничи на опърничава суетност. Моля,  на едно коляно обляно , да се смили над душата ми бедна . И да среже лентата, още веднъж.

# 689
Ей, Панаира почна. Закупихте ли си нещо?

Общи условия

Активация на акаунт