Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер 3

• 34 367
  • 538
  •   1
Отговори
# 135
И при моята приятелка имаше първо диагноза Алцхаймер, но после се оказа старческа деменция с много бързо развитие. Това го казаха лекарите в Александровска след изследванията там.

Напълно Ви разбирам за Вашето състояние. Според мен трябва да говорите с личния си лекар за някакви успокоителни. Много сили Ви желая!

# 136
Анонимна, успокой се. Първо тоя личен лекар много тъпо е постъпил като ви е казал за гълтането. Загубата на възможност да гълтат е много напред в заболяването. Ще минат години до тогава най-вероятно. Може дори да не се стигне до там. Изобщо го забрави това изказване.
Второ,това не е рак, времето не е толкова определящо, че да бързате толкова. Ако е Алцхаймер вероятно е в начална фаза. Имате време. Бъди спокойна. Търсете подходящо лечение, търсете потвърждение или отхвърляне на диагнозата, но не бързайте. Важно е да се намери препарата, който ще му понася на него.

# 137
Предписана е мексия. Ужасни неща прочетох за този препарат. Чак ме е страх от него.

Последна редакция: сб, 18 дек 2021, 22:34 от Анонимен

# 138
Как го прегледаха и установиха Алцхаймер?

# 139
Не знам как се казва изследването, нещо с Е... Електроенцефалограма, накачиха едни датчици по цялата му глава и направиха запис. Първо със затворени очи, после трябваше да ги отвори - бързо стана.

# 140
Скенер на мозъка има ли? Или Ямр? Среща с невропсихолог?
Анонимна, не полудявай. Аз съм последния човек, който ще каже да се стегнеш, защото знам ужаса в началото какъв е, но трябва малко да се успокоиш. Защото трябва да запазиш малко себе си.

# 141
Не съм ползвала услуги, но съм чувала, че в Александровска болница има добри невролози в тази област. Конкретно съм чувала за д-р Трайков. Вие първо опитайте да се успокоите. Сега сте единствената опора и не трябва да се паникьосвате. Няма нищо спешно. Хората, които имат когнитивни нарушения са много уплашени, когато се чувстват объркани и това задълбочава проблема. До голяма степен светът им се крепи на хората около тях. За това първо се успокойте и приемете нещата такива каквито са в момента. Нямам предвид да мислите какво може да стане или какво ще стане. Приемете нещата каквито са сега към този момент и се опитвайте да не им давате оценка. Оставете любовта да ви води, а не страха.

Последна редакция: сб, 18 дек 2021, 12:05 от online

# 142
Ще отидем и до д-р Трайков. Ще запиша час, но четох че много се чака.

Последна редакция: сб, 18 дек 2021, 22:36 от Анонимен

# 143
Наистина същото описва и моята приятелка за баща си. Той на тестовете е нарисувал половината часовник и за дните и годините се обърква, и не иска да отговаря на въпроси. (Но също той преди да започне лекарствата от време на време не ги познаваше кои са. Като всичко започна след операция на херния и излизането от упойка.) Казаха първо Алцхаймер, но след изследвания (не знам какви са били точно, но тези в Александровска, защото и преди това беше правил скенер в медицински център) са категорични, че не е Алцхаймер, а деменция с много бързо развитие. Приятелката ми казва, че веднага разбира кога ще започне да не ги познава, защото преди това изпада в някакво униние. Началният период им беше много труден, защото той не ги познаваше, а искаше да им се обажда и това продължаваше с часове. Откакто му нацелиха лекарствата нямат подобни кризи и приятелката ми, и майка ѝ приемат болестта му в този вид доста по-спокойно: той слуша радио и музика, не е унил и като цяло ги познава.

Моята приятелка искаше при д-р Трайков да го прегледат още в началото, но беше невъзможно да се запише час за преглед (той мисля беше ректор на Медицинска академия) - записа час за след месеци, но прегледът изобщо не се осъществи. Другото, заради което в началото не отидоха в Александровска, беше защото там искаха да ги приемат за изследвания в болницата, а тя не можеше да си представи как ще го остави сам в болницата. Както Ви писах преди - записаха час през телефоните в интернет за друг лекар и се оказа, че хоспитализацията е с придружител. Изобщо тя оценява прегледите и лечението като много адекватни.

Според мен, ако съпругът Ви е спокоен и се чувства добре, не бива да се притеснявате, че не приема дадено лекарство. Когато се налага смяна на лекарства, нещата са така обострени, че е напълно ясно, че са необходими консултации и друго лечение.

# 144
Едно уточнение само -  деменция, това е термин обхващащ всички видове деменция в това число и Алцхаймер. Ако ви казват има деменция болния нека все пак кажат каква. Но ако ви кажат има деменция тове не означава, че не е Алцхаймер. Защото той е вид деменция.
Zizini, странно. И при баща ми след операция за херния стана по-зле положението. Дали това отключи заболяването не знам. Но е много страшно, защото какво означава? Че ако идем за операция с пълна упойка винаги рискуваме да отключим деменция. Тази теория ми я развиваше и един доктор. Не знам вярно ли е или какво, но е плашещо.

# 145
  • София
За съжаление, щом виждат добре корова атрофия, и няма данни за инсулт или тумор някъде, най-вероятно нещата са си там. Дали е Алцхаймер или друг вид деменция, развитието на болестта рядко е особено бързо.

Според мен се заредете с търпение и съберете сили, защото ще има нужда от вас. Продължителността на живота на хора с деменция е нормална при добри грижи и подкрепа.

Последна редакция: сб, 18 дек 2021, 13:34 от melinda11

# 146
Благодаря за терминологичното уточнение за деменциите. Тя може и да ми е казала по-точно, но аз не помня.

Още преди упойката, в ретроспекция, приятелката ми казва за баща си, че той много трудно е съобразявал разни неща (той трябвало да попълва едни отчети на компютър като нова административна част от работата му в последните години и това попълване вървяло много трудно с нейна помощ всеки месец, а майка ѝ, която отстрани седяла и слушала обясненията, повече запомняла и подсказвала). Упойката сигурно е имала значение за развитието на болестта, но не е причина за нея. Но наистина е плашещо, че упойка може да провокира засилване на болестта (на мен дядо ми (отдавна починал на 83 години) беше в последната 1-2 години с някаква деменция и от време на време изключваше и говореше разни нелогични неща, ама после пак беше наред. Изобщо вкъщи не сме имали усещане за човек с тежки когнитивни нарушения. Почина, връщайки се от ежедневната си самостоятелна разходка, която правеше в парка).

# 147
Момичета, благодаря ви че споделяте мнения и опит, но сърце не ми дава да ги лайквам. Също искам да попитам има ли група, каквато е идеята на темата?

Последна редакция: нд, 19 дек 2021, 12:28 от Анонимен

# 148
Не, така и не се направи група за взаимопомощ, не се получи. И разни организации ми писаха и искаха да правим групата, но не можех да се занимавам тогава.

Последна редакция: сб, 18 дек 2021, 16:53 от lovely

# 149
Вижте, едното не изключва другото. Деменция не означава, че от сега нататък ще бъде зеленчук или че всички дни ще са тежки. Има различни видове деменция, различни етапи на развитие на болестта и различни медикаменти, които действат на различни хора. Изобщо не убивам надеждата Ви, напротив. Знам колко важна е тя. Но диагностиката със свестен специалист е важна не за друго, а за намирането на съответните медикаменти, за да имате представа Вие какво ще стане и да знаете как да живеете с това.
Писахте за корова атрофия- знаете ли в коя фаза е тази атрофия? Как се развива? В коя част на мозъка е? Ако проблемът е неврологичен е добре да се съветвате с читав невролог. Невролог, който поставя диагноза деменция/Алцхаймер на базата на електроенцефалограма (EEG) просто не е читав такъв. С нея абсолютно никаква промяна не може да бъде засечена. Ако диагнозата наистина е деменция, психологът може да помогне единствено на Вас и сина Ви, но посещенията на съпругът Ви са наистина безсмислени. Разбира се че има по-добри и по-лоши дни, моменти на тревога и объркване. Ако имате финансова възможност, наистина препоръчвам Амилойден PET скенер в чужбина, за да имате дефинитивна диагноза. Приемането на диагнозата е трудно, така е, но е още по-трудно да намерите такава със сигурност. Надявам се да не ми се ядосате, казвам го с добро- за Вас. В България диагностиката на различните видове деменция е базирана на поостарели методи, лечението/поддръжката-също. Ако искате повече информация, може да ми пишете и на лични, за да не спамя в темата.

Общи условия

Активация на акаунт