Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер 3

• 32 745
  • 507
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте! Съжалявам за всичко през което преминавате, за съжаление и моето семейство се оказа в това положение. Извинявам се, че ще пиша анонимно.

Баба ми, на 90 е с форма на демеция, уточняването на която предстой след нг. Тя е физически доста добре, въпреки годините, няма хронични заболявания, храни се изключително здравословно. Няколко пъти е била пращана на невролог, защото е установила, че забравя дребни неща, който е изписвал различни лекарства за оросяване на мозъка и я е отпращал с думите, че тя на 90 как няма да забравя като то и младите забравят. Тя не живее сама, ежедневно общува с други членове на семейството (в една къща са), никoй не е забелязал проблем, няма афазия, готви си, ходи до магазина или поне до скоро. Лятото си бях за около месец в Бг, общувах с нея няколко пъти за по няколко дни, нямаше наистина нищо притеснително.

Изведнъж започна да казва, че някой и е откраднал пенсията, да обвинява, стана агресивна вербално. Има хроничен недостиг на вит. B12, от години и слагат всеки месец. Забравя. Преди десетина дни започна да бърка имената на хората. Моето усещане е че има някакви flashbacks от миналото се опитва да намести това, което си спомня, на това което вижда пред себе си.

При майка ми е в момента, в последния месец уреждаха документи - адресна регистрация, прехвърляне на личен лекар и т.н., понеже тя не живее в града. Последната седмица направи две, дори не знам как да ги нарека, приличат на истерични кризи, повече от 12 часа. Изисква цялото внимание на всички хора наоколо постоянно, когато не се говори с нея, обръща си гърба и започва да плаче и така с часове. Викахме бърза помощ, сложиха и диазепам, продължи 5 часа след това, когато заспа. Толкова бърз регрес е направо потресаващ, навежда ме на мисълта, че причината може да е и друга като тумор примерно, но не съм лекар. Не знам какво да попитам, докато няма диагноза, а то разбирам, че не е сигурно дали ще е правилна. Майка ми го изживява много тежко, не знам как да помогна нито на едната, нито на другата, дано поне има правилна диагноза. Много сили ви пожелавам!

Последна редакция: ср, 29 дек 2021, 08:07 от Анонимен

# 151
Анонимен, накратко - за съжаление нещата ще се влошават. Диагнозата не е много важна, според мен. Каквато и да е - лечението е почти мисия невъзможна. Ще трябва човек да се грижи за нея плътно 24/7. Ако нямате такъв свободен и способен човек в семейството, то по-добре по-бързо намерете специализиран дом. Ще е на сигурно място и ще е под наблюдение и обгрижвана.

# 152
Здравейте, майка ми е с диагноза смесена корова и подкорова съдова деменция и рецидивиращо депресивно разстройство. Интересува ме някой дали е успял да получи ТЕЛК с тези диагнози. Искаме най-вече да кандидатстваме за асистент. Въобще интересува ме, ако имате опит с ТЕЛК и тази диагноза , има ли смисъл?

# 153
Здравейте, майка на 79 г от преди 8 год с инсулт, но се вдигна и успяваше да се справя сама. От 2,3 години започна да забравя думички, лека полека отпаднаха различни дейности. В началото на февруари изкара ковид, тежко, с припадък, не стигна до болница, сега физически се повъзстанови, но се отключи деменция. Не познава сестра ми, мисли я за две различни. Пихме биозин 1 месец. Пием Фитокардин, който я вдигна. Тя си пие Дигоксин, Бипрол и Еликвис. Взехме сега Тебокан форте, по препоръка на моята лична лекарка. А ЛЛ на майка ми беше изписал ноотропил и кавинтон, но не се чувстваше добре от тях. Притесненията ми са Тебокан в комбинация с Еликвис опасно ли е. И дали ще помогне.И колко време да го пием, по 1 на ден ми казаха да се пие

# 154
  • София
няма проблем за тебукан.

за ТЕЛК трябва да попитате невролог.

успех.

# 155
Здравейте Приятели
ще се опитам обективно да ви подскажа какво бихте могли данаправите  ако прецените по собственно желани да лекувате близките си. Темата е много трудна но все пак понеже има личен опит ще споделя именно личният си опит. Всички  лекрства като донацепт , мексия , различните антидепресанти (накоито не знам точните имена ) са необходимо зло. Всички знаем че не лекуват НО редуцират драстичните прояви на енергична агресивност и пълно безсъние ТОЕСТ НУЖНИ СА но имат и много нежелани странични ефекти които особенно при предозиране водят до още по дълбоки делюзии и влошаване на конгитивното състояние на любимите ни близки. ЩЕ КАЖАнаправо забавят развитието на болеста но не лекуват. ЕДИНСТВЕННОТО вещество което все по-често и опорито и повтарящо се набива в очите ни е "  АМБРОКСОЛОВ ХИДРОХЛОРИД " обикновенното хапче за кашлица 'Амброксол" без рецепта поради високата си безопасност. Аз лично съм много дълбоко свързан с Амброксол защото когато започнахме лечение на мама преди 5 години с Амброксол имаше едва 2 клинични изледвания и то в началната си ФАЗА-1 и информацията изобщо беше много лимитирана и нашите стърахове дали постъпваме правилно и дали не вредим на мама с този Амброксол бяха наистина колосални дори получих страхова невроза и депресия точно от безпокоиство че и давам със собственните си ръце нещо и макар да вярвах че това ще и помогне ВСЪЩНОСТ СТРАХА В ДЪЛБОКО в МЕН и ужаса дали не и вреда бяха НЕ!!!упесуеми.  А сега ще кажа просто БЛАГОДАРЯ НА ГОСПОД че ми даде сили и смелост да лекуваме тогава мама с това алтернативно лечение...

Благодаря за споделения опит! Ако успея да убедя роднините, ще пробваме . Аз съм за всяко намаляване на химията, а това изглежда да е такъв вариант. Включих се в групата, заради 82год. си майка, която започва да има по-сериозни проблеми с паметта. Има голямо значение дали вярваме, че Господ е Този, който ни благославя за всичко. Майка ми е атеист. Аз бях също атеист до преди 2 години. Та мога да направя разликата. Хората, които са приели Исус Христос за  свой спасител и повярват, че Бог е този, който прави чудесата, започват и да ги виждат в живота си. Откакто съм новородена в Христос имам поне 50% подобрена консентрация и памет, освободих се от непрекъснати атаки на  безпокойство относно мен и децата, лекият косопад, който имах се преустанови. Бог е велик! Само трябва да повярваме.

# 156
Здравейте , никой не е писал отдавна , но се надявам да ми помогнете …. Майка е с алцхаймер от 2014 , при нея халюционациите са много много силни и постоянно си говори с някого , та до преди седмица беше подвижна и що годе се справяше сама . От тогава обаче се е залежала , болял я корема , не иска да стане, едвам я вдигам да я изправя до вц , което пък мога да правя 2 пъти на ден , защото съм с 2 малки деца и живея на 20 мин в посока ….. и така , пипнах и главата 4 ти ден е с температура 37,8 , звънях на личния нямало начин за посещение . Щом има температура значи има някаде , някаква инфекция …. Кого мога да извикам, въобще не знам какво да правя , обсъждам със мъжа ми мига , баща ми мига , сестра ми живее далече Sad

# 157
  • София
Не знам дали бърза помощ ще се отзове. Ако имате възможност, викнете частна линейка и я закарайте в болница за кръвни и ехограф/рентген изследвания.  Успех!

# 158
Здравейте , никой не е писал отдавна , но се надявам да ми помогнете …. Майка е с алцхаймер от 2014 , при нея халюционациите са много много силни и постоянно си говори с някого , та до преди седмица беше подвижна и що годе се справяше сама . От тогава обаче се е залежала , болял я корема , не иска да стане, едвам я вдигам да я изправя до вц , което пък мога да правя 2 пъти на ден , защото съм с 2 малки деца и живея на 20 мин в посока ….. и така , пипнах и главата 4 ти ден е с температура 37,8 , звънях на личния нямало начин за посещение . Щом има температура значи има някаде , някаква инфекция …. Кого мога да извикам, въобще не знам какво да правя , обсъждам със мъжа ми мига , баща ми мига , сестра ми живее далече Sad
Какво става с майка ви?
Знам, че има лаборатории, които могат да дойдат на място, за да вземат кръв за ПКК. После с  резултатите при ДжиПи-то. Опипайте корема, за да се ориентирате къде боли и да обясните.
Ако ходи по малка нужда сутрин и вечер, може и някаква уринарна инфекция да има. Може да включите отвара от мечо грозде. Много чест проблем е при такива болни.

Мен за халюцинациите ми бяха казали, ако получи, веднага да спра Мексията (Мемантин хидрохлорид е активната съставка, може майка ви да приема друго със същата)

# 159
Хора, много е трудно Sad

Последна редакция: нд, 24 апр 2022, 23:00 от Анонимен

# 160
При млади хора за съжаление се развива по-бързо.
Може да пробвате съветите от Краят на Алцхаймер на Дейл Бредесен. Махате амалгамени пломби, набавяне на дефицити във витамини. Повече движение и съвети за диета има.
В началните стадии може да задържите/обърнете процеса.

# 161
Писах , писах и накрая цъкнах и изчезна …. С две думи , до вчера смятах , че има надежда …. Необяснимо каква , днес жената която я гледа и съм много доволна от нея ( мога да препоръчам ) звънна и каза , че прреди да съм стигнала да ме презопреди , че женичката си отива …. Аз самота бях в събота и миризма на нещо страшно ме беше обзела . Лежи на леглото , ходилата са и се подули , пожледа е вял , нефокосиран , почти не може да говори , шепти , скулите изкочили , под тях дупки и само едни зъби ….. много е тежко , самообвинения , дали аз не попропуснах нещо , самообвинения от сестра ми , защо не е до майка си , а 2000 хил километра . И какво , това било ….. седя и чакам , поглеждам телефона и чакам ….толкова толкова безпомощна и аз и моята майчица

# 162
  • София
Nadin Haydar, мога само виртуална прегръдка да ти изпратя 🤗
Явно трябва да се приемат фактите...
Родителите (особено майките) нямат възраст. ❤

Аз съм в началото на това, което предстои с мама. На 86 г е, но след втори ковид нещата с липсата на кратковременната памет ескалират.
Тя сама пожела да отиде на лекар.
Мама преди 13- 14 г се губи 2 пъти в разстояние на няколко месеца (беше си се "намерила" сама след часове неадекватност). Пи няколко месеца сермион и това беше.
Сега чета и се "образовам"... установявам, че е имало много сигнали, но не съм ги "разчела" 😥 (а и как бих могла).

# 163
...Лежи на леглото , ходилата са и се подули , пожледа е вял , нефокосиран , почти не може да говори , шепти , скулите изкочили , под тях дупки и само едни зъби ….. много е тежко , самообвинения , дали аз не попропуснах нещо , самообвинения от сестра ми , защо не е до майка си , а 2000 хил километра . И какво , това било ….. седя и чакам , поглеждам телефона и чакам ….толкова толкова безпомощна и аз и моята майчица
Давайте и повече отводняващи, за да я облекчите. Има ли изписани някои от тези- Фурантрил, Спиронолактон, Торзадекс? 
Майка ми като се подуе - крайниците ръце и крака и давам допълнително Фурантрил. Пълнят им се  и дробовете с вода и едвам дишат.

# 164
Здравейте при нас положението е същото както е описала Nadin Haydar, забелязвам, че ходилата и се подути и рядко се изхожда по малка нужда. Тука прочетох за Фурантрил Спиронолактон, Торзадекс, може ли да ми кажете каква е дозировката и кое от тях точно да и давам за обезводняване?

Общи условия

Активация на акаунт